GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salutare!!!
Nestiind ce sa fac de Craciun adica unde sa-mi petrec aceasta sarbatoare si fiind satul sa stau acasa de Craciun am decis sa plec undeva la munte, poate prind si ceva zapada dat fiind faptul ca in Bucuresti nu era rost de asa ceva.
Initial am optat pentru Austria, insa preturile m-au cam descurajat sa zic asa, nefiind chiar pentru orice buzunar, in ciuda a ceea ce se spune despre statiunile montane din Austria ca ar fi mai ieftin ca la noi... nici chiar asa!!! Sau poate nu m-am orientat eu unde trebuie... in fine...
Si tot cautand eu am gasit ceva care mi-a facut cu ochiul si am zis sa incerc sa-mi petrec Craciunul la Azuga, pe Valea Prahovei, intr-o zona mai aerisita si cu mai putini turisti decat are Sinaia, Busteni sau Predeal dar deosebit de incantatoare si frumoasa totodata.
Sincer sa fiu m-am temut de drumul pana acolo si de cozile infernale ce presupun un drum din Bucuresti pe Valea Prahovei insa surpriza a fost sa constat ca am facut doar doua ore din Bucuresti pana la Azuga cu masina si s-a circulat neasteptat de bine... recunosc ca la ora 12 ziua eram deja in Azuga intr-o zi de vineri 22 dec.
Insa pe traseu nici urma de zapada... nici la Sinaia nici la Busteni decat undeva la 2000 m. Am fost oarecum dezamagit de lipsa zapezii scopul meu fiind acela de a face un Craciun cu zapada la munte, asa cum era odata pe vremea cand eram copil si petreceam Craciunul in muntii Vrancei.
Si tot mergand noi spre destinatie, atat vremea cat si peisajul s-au schimbat complet pentru ca intre Busteni si Azuga sa apara zapada si pe jos nu doar la altitudini iar odata intrati in Azuga zapada sa fie din abundenta lucru care m-a uimit dat fiind faptul ca intre cele doua statiuni distanta este relativ mica.
Practic de la Busteni la Azuga am intalnit doua fenomene: In Busteni zapada mai deloc si innorat iar in Azuga zapada abundenta si ninsoare. Sincer sa fiu asa ceva nu am intalnit niciodata. Insa tristetea s-a transformat repede in bucurie vazand atata zapada si ninsoare ca-n povesti. Brazii si padurile din jur erau acoperite de zapada iar partiile de schi erau gata sa-si primeasca oaspetii, albul zapezii si verdele naturii fiind o combinatie de poveste.
Sezonul de schi s-a deschis oficial pe 23 dec. iar in preziua deschiderii s-au facut pregatiri pentru deschiderea sezonului, tunurile de zapada si utilajele mergand toata noaptea pentru ca partiile sa fie in stare perfecta de functionare.
Cele doua partii functionale din Azuga, Sorica si Cazacu, sunt in stare foarte buna, iar in zilele dinaintea Craciunului si de Craciun au fost pline ochi de turisti si schiori, profitand de vremea perfecta de afara. Peisajul nemaipomenit, zapada cat vezi cu ochii si un Craciun asa cum mi l-am dorit.
Nu am iesit din Azuga sa merg si in alte parti, am vrut doar sa stau sa ma odihnesc si sa ies afara la zapada, avand aici tot ce am nevoie. Statiunea este foarte frumoasa, recunosc ca in trecut era doar o zona de tranzit spre alte destinatii, insa este o zona perfecta pentru odihna si relaxare chiar daca nu ai prea multe posibilitati de petrecere a timpului liber. Poate vara risti sa te plictisesti dar iarna nu ai cum, peisajul este mirific iar sporturile de iarna iti ocupa toata ziua.
Nu trebuie sa iti placa schiul sa vii la Azuga, poti sa faci multe alte lucruri, eu personal m-am dat cu sania si cu snowtubing, fiind partii special amenajate pentru asa ceva iar copiii si incepatorii au partiile lor special delimitate astfel incat sa nu interactioneze cu cei mai experimentati.
Partiile Sorica si Cazacu functioneaza la capacitate maxima fiind deschise toate facilitatile oferite de acestea pentru un sejur cat mai placut. La baza partiilor gasesti gustari reci si calde, vin fiert, tuica fiarta, colaci secuiesti (foarte buni), sucuri, ceaiuri etc. Intructorii de schi si de sanie sunt omniprezenti, gata oricand sa-ti faca instructajul daca doresti sa schiezi sau sa te dai cu sania pe partii special amenajate. Pretul 100 lei/ora. Inchirierea unei sanii 20 lei/zi.
Snowtubing (un colac pe care te asezi si te dai pe zapada si gheata pe un traseu clar delimitat si marcat ca un traseu de bob ca si cand te dai pe tobogan) 15-20 lei/30 minute. Pe snowtubing incerci cele mai tari senzatii. Mie mi-a placut cel mai mult si era accesibil oricui chiar si copiilor.
Singurul dezavantaj era acela ca trebuia sa iti cari singur colacul pana la baza pentru a te mai da o tura... dar merita orice efort.
Preturile sunt accesibile in statiune, acuma depinde si ce vrei sa faci intr-o zi, nu as putea sa spun cam cat costa un pranz ori o cina, noi avand un pachet de 4 nopti cu pensiune completa la hotel, dar in afara hotelului nu mi s-au parut preturile exagerate: hot dog 5 lei, sucuri si apa la 0,5 litri 5 lei, colac secuiesc 10-12 lei, ceai 5 lei, sandwich 5-10 lei, asa incat pentru cine nu-si permite o masa la un hotel sau pensiune poate incerca variante mai ieftine.
Am urcat si cu telegondola pe varful Sorica la 1540 m, pretul e de 35 lei dus intors pentru adulti si 20 lei dus intors pentru copii. Peisajul de pe culmea Sorica e de vis, zapada si mai mare, chiar pana la genunchi pe anumite portiuni, dar un peisaj de iarna de iti taie rasuflarea. Stiam ca avem o tara frumoasa dar parca nici asa de frumoasa nu mi-o imaginam.
Multi schiori urca cu telegondola pe Sorica si prefera sa schieze de pe varf de unde incepe partia si nu de unde ii lasa teleskiul, undeva la jumatatea partiei.
Ca o concluzie Azuga e o destinatie perfecta de iarna atat pentru iubitorii sporturilor de sezon cat si pentru simpli turisti care cauta doar odihna si relaxare, peisajul de vis combinat cu mancarea buna, conditiile de cazare excelente dar si preturile decente facand din statiune o atractie pentru toate gusturile.
Trimis de rudy in 27.12.17 21:07:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AZUGA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@rudy:
”Initial am optat pentru Austria, insa preturile m-au cam descurajat sa zic asa, nefiind chiar pentru orice buzunar, in ciuda a ceea ce se spune despre statiunile montane din Austria ca ar fi mai ieftin ca la noi... nici chiar asa!!! Sau poate nu m-am orientat eu unde trebuie... in fine...
Si eu credeam asta, insa nu stiu unde sunt locurile alea ieftine. Eu am cautat mai mult de o luna ceva potrivit bugetului si am vazut preturi prohibitive intradevar.
Dar cred ca o experienta Austria ar merita. Nu stiu sa merg cu schiurile insa mi-ar placea sa merg pe partie sa respir putin atmosfera si poate ca am sa fac asta prin ianuarie.
Oricum si locurile pe unde ai ajuns sunt frumoase, pozele de vis, asadar felicitari, votat cu mare drag.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Probabil cea mai cenușăreasă dintre stațiunile noastre montane. Acum 15 ani era un oraș industrial, acu e bine dezvoltată și intrată în conștiința publicului ca stațiune de schi (și nu numai). În primii ani, cînd abia se deschisese telescaunul, după șicanări administrative (un an de zile a stat nefolosit pentru că nu li se dădea nu știu ce aprobare - faultări prietenești din partea stațiunilor vecine, deja consacrate, cică), unii puști localnici se distrau dînd cu bulgări după cei cîțiva schiori din telescaun. Cam așa înțelegeau ei să „facă turism” în Azuga de la finele anilor 90. Acum, după cum constată oricine, treburile sînt schimbate.
Peisajul de sus e într-adevăr spectaculos. Cu ceva mai mult efort investițional, s-ar mai putea amenaja niște pîrtii (deși chiar pe creastă vîntul nu lasă, uneori, zăpada să se așeze), eventual se poate unifica domeniul schiabil cu al Predealului, profitînd de pîrtiile deja existente în zona cabanei Gîrbova.
Despre Austria, cam așa stă treaba: în funcție de stațiune, perioadă și cazare, o săptămînă de schi costă între 800 și 1600 de euro de persoană (pentru o cazare normală, altfel poți ajunge și la cîteva mii, la hoteluri de 4 aau 5 stele). Și acolo, ca peste tot în Europa, e vizibilă cu ochiul liber scumpirea din ultimii 10 - 15 ani în ce privește turismul. În Soelden, de pildă, o cartelă de 6 zile de schi era 190 euro în sezonul 2009 - 2010, pe cînd sezonul ăsta e 285 euro. O scumpire de 50%. Cazările s-au scumpit numai vreo 30% în perioada asta.
Pentru mishu, care deja se află la fața locului, și care nu schiază, e ceva mai simplu. Poate să ia trenul într-o zi de la Kufstein la Kitzbuehel (sub o oră), sau la Mayrhofen (Zillertal, o oră jumate), de acolo telecabina (atenție, numai unele cabluri permit accesul neschiorilor), și poate petrece o zi frumoasă la o cabană sau un restaurant de pe pîrtie. O comodă ieșire de weekend. Oricum, toate stațiunile mari au și activități pentru neschiori: pîrtii de sanie, de colaci, trasee de plimbare, sănii cu cai, patinoar, ai ce face.
@abancor: Acum am văzut ecoul și chiar ma gândeam ca intr-un Weekend sa fac o astfel de escapada, nu de alta dar din Februarie încolo oricând pot veni flăcăii la mine și trebuie sa ma informez ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Azuga în zi de Crăciun — scris în 30.12.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2013 Statiunea Azuga — scris în 23.01.14 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Vara la Azuga — scris în 16.09.12 de nadiaandreea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Azuga, un loc de poveste — scris în 25.03.10 de Valentina69 din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Revelion in Azuga — scris în 21.07.10 de cosminrusea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2009 O statiune frumoasa de munte — scris în 16.01.10 de valy_r310 din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Jan.2009 Calator prin Azuga — scris în 04.12.09 de iordan mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ