ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Crovurile din Mehedinti - Poienile de sus ale Cernei

TIPĂREȘTE

Crovurile din Mehedinti sau Poienile de Sus ale Cernei cum mai sunt ele denumite reprezinta cele mai mari depresiuni carstice din Romania –„””un relief carstic original si unic în carstul carpatin” asa este descris in cartile de specialitate.

Imi doream mult sa le vad. Traseul ales de noi pentru a ajunge la aceste poieni porneste de la km 19-20 pe Valea Cernei. Este usor de recunoscut. Pe partea stanga cum se merge spre Cerna Sat este un loc amenajat pentru popas cu bancute portocalii si loc de parcare. Pe partea dreapta se vad doua indicatoare. Noi alegem pe cel marcat cruce rosie ce ne va conduce prin Cheile Tamnei in Crovul Mare.

Traseul urca 40 de minute prin padure. Intalnim aici doua izvoare amenajate de unde ne aprovizionam cu apa, in crovuri nu mai avem de unde. Din padure iesim in poiana Tamnei deasupra careia domina peretele de calcar alb si cerul albastru. Aici sunt cateva salase. Cineva chiar isi ingrijea gradina aflata departe de orice sursa de poluare. Facem stanga si urcam din nou prin padure pentru putin timp pana la intrarea in Cheile Tamnei sau Foeroaga Tamna. Facem un popas inainte de a intra in lumea calcarelor, admirand frumoasele privelisti ce se deschid spre muntii Cernei, dominate de trapezul varfurilor Vlascu. In fata noastra, de partea cealalta a Cernei, pe un crac ce urca din vale se vede clar poteca ce serpuieste spre catunul Scarisoara. Se vedea si biserica. O stiam doar din poze. In urmatoarele zile vom ajunge si acolo, dar asta e alta poveste.

Prin cheile Tamnei urcusul nu este foarte greu, fiind in serpentine, insa trebuie atentie la grohotisul de pe jos. Peretii aproape verticali imi amintesc de Valea Crapaturii din Piatra Craiului.

Cand s-au terminat cheile si asteptam sa vedem in sfarsit crovurile ne-am trezit din nou inconjurati de calcare. Pereti intregi cu lapiezuri. Abia dupa ce am traversat aceasta zona am iesit in Crovul Mare.

Te trezesti dintr-o data ca intr-un stadion. Fundul crovului este plat. Iarba tine loc de gazon iar tribunele sunt lapiezurile albe. Contrastraul dintre alb si verde creeaza o imagine placuta. Cativa pomi razleti parca vor sa te aduca la realitate sau sa te apere de crestele calcaroase ce te inconjoara.

Nu stiam ce sa fac; sa alerg, sa ma intind pe spate sa privesc cerul sau sa urc crestele sa vad ce este dincolo.

Marcajul cruce rosie continua traversand Crovul Mare apoi creasta muntilor Mehedinti, ajungand in satul Izverna. Va dati seama ca acest traseu chiar era (astazi mai putin) folosit de localnici pentru a se deplasa in Valea Cernei?

In partea stanga, cum am patruns in Crovul Mare, putem urca printre lapiezuri si ajungem in Poiana Mare apoi in Poiana Beletina. Noi cautam punctual galben, marcajul pentru crovuri si il gasim pe o stinca in dreapta. Urcam in saua ce desparte Crovul Mare de Poienile Porcului. Din ce urcam Crovul Mare se vede si mai bine conturat.

Ajunsi in sa se vad Poienile Porcului, o insiruire de 3 poieni despartite de sei cu lapiezuri. Prin aceste poieni te poti plimba pe fundul lor plat sau urmari marcajul ce te poarta pe curba de nivel pe partea dreapta. Noi am urmarit marcajul pentru ca pe fundul poienilor pasteau cativa zeci de cai. Aici erau si niste tauri de unde caii se adapau.

Citisem ca de aici, din Poienile Porcului, poti urca la un punct de belvedere spre Valea Cernei. Am inceput urcusul pe versantul de calcar fara a sti exact pe unde trebuie dar am nimerit. Am admirat Valea Cernei, florile si pinul de banat ce se rasfatau pe calcarele albe iar cand am privit inapoi spre Poienile Porcului unde ramasese sotul meu mi-am dat seama cat de inalte erau aceste creste. Sotul meu catarat si el pe o stanca se vedea mic, mic iar hergheliile de cai abia se mai vedeau.

A fost o zi frumoasa desi se anuntase cod galben de ploi si furtuna. Din ultima Poiana a Porcului am urcat in saua ce le desparte de Crovul Medved. Poiana de aici era inverzita si avea un copac cu o coroana foarte mare sub care ne-am asezat si am mancat.

Crovul Medved, cel mai mare dintre crovuri, l-am admirat de sus. Pe fundul lui pastea o cireada de vaci, se vedea o stana si o fantana care am inteles ca are apa potabila asa ca daca ramanem fara apa mai avem o solutie.

Traseul continua spre poiana Plostinoarele si Crovul cu Apa dar marcajul si poteca nu mai sunt asa vizibile pentru ca acestea sunt mai putin umblate. Cu o saptamana in urma doi turisti s-au ratacit pe acest traseu apeland in cele din urma la Salvamont, asa ca ne intoarcem pe acelasi traseu.

Avem ocazia sa vedem inca odata aceste frumoase forme de relief, crovuri, lapiezuri, pereti de calcalcar, pinul negru de banat ce se gaseste doar pe Valea Cernei si flora care nu lipseste din acest relief carstic.

A fost interesant, ceva ce nu am mai vazut pana acum. Daca ajungeti pe Valea Cernei nu uitati de Crovuri sau faceti macar virtual acest traseu cu ajutorul pozelor atasate.

Calatorii frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 06.09.12 14:57:25
Validat / Publicat: 06.09.12 16:06:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7405 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pe Valea Cernei la km20 intalnim marcajul pentru Crovuri- cruce rosie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.09.12 16:06:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaro
[06.09.12 17:54:25]
»

@Lumis66: chiar ma gandeam intr-o zi cand veti reveni cu detaliatele descrieri ale frumoaselor noastre locsoare si cu fotografiile care te lasa fara rasuflare! V-am citit cu drag.

Lumis66AUTOR REVIEW
[06.09.12 20:57:02]
»

@alinapopi

Draga Alina,

Am multe de scris despre “locsoarele” frumoase pe care le-am vazut. Dar am fost in imposibilitatea de a o face din cauza unei duble hernii de disc cervicale si a parastezii manii drepte.

Cred ca lucrurile rele ni se intampla pentru a ne bucura din plin de lucrurile bune care vin. Pe cand faceam recuperare in sala de kinetoterapie ma gandeam cat timp voi avea pentru a contempla cerul si vaile, crestele si zarile in drumetiile mele. Miscarile trebuiesc facute lent, de 15 ori in stanga, dreapta, sus si jos. Asa am inceput o vara frumoasa, nebuna, cu drumetii mai multe ca oricand, fara rucsac in spate. Frumoasa priveliste de pe Vf Ciucas spre Depresiunea Buzaului m-a facut sa-mi intand gatul la maxim. De pe Vf. Ciucarul Mare, privind Dunarea cum curge prin cazane, m-am ales cu o elongatie benefica cervicalei mele. Asa am cunoscut baile Telega si Herculane. Nicaieri nu am avut un loc mai frumos pentru exercitiile mele decat terasa Hotelului International din Herculane, unde in aerul ozonat, totul parea usor si atat de frunoase privelisti spre Dogled si Valea Cernei, ca dublam numarul exercitiilor.

Am fost din nou la Cruce, la Sfinx, pe vf. Bucura, locuri cu mare incarcatura energetica de la noi din tara. Am cerut voie copacilor, pietrelor, raurilor, soarelui sa iau din energia lor si nu stiu, poate si numai daca crezi asta te poti vindeca. Nu ma mai doare, parastezia a trecut, se poate trai foarte bine cu hernia daca nu faci efort si continui exercitiile de sustinere a coloanei.

Apoia venit randul Retezaului, asta era planificat. Ce locuri frumoase, ce “ochi albastri” au acesti munti! Nu stiu daca am intepenit de atata frumusete, dar clar era sa raman in inima Retezatului, dar am strans din dinti si am coborat pe picioarele mele. Durerea se uita si nu as fi vrut sa raman cu amintirea salvamontului carandu-ma pe targa. Acum stau de cateva zile la verticala, maine vad la RMN daca si aici e o hernie de disc sau doar cum a diacnosticat neurologul- lombosciatica. Am vazut deja primul lucru bun in tot acest necaz. M-a apropiat iar de AFA. Acum am timp si pot scrie din nou. Cred ca vor mai fi si alte lucruri bune ca necazurile vin pentru a intelege mai bine acestre lucruri.

Carari frumoase tuturor!

alinaro
[06.09.12 23:51:23]
»

@Lumis66: Ufff... insanatosire cat mai grabnica va doresc!!! Si da, si eu am ferma convingere ca tot raul are si o parte buna, desi cand e vorba de sanatate, e mai bine cand nu e rau deloc. La fel si cred in existenta energiei pozitive, si cu siguranta ca dvs. aveti sansa de a o lua din toate acele "locsoare" care va sunt atat de dragi si unde mergeti ori de cate ori puteti.

Va doresc tot binele din lume si, daca tot aveti timp, va asteptam cu drag in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[10.11.20 19:12:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Crovurile din Munții Mehedinți» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Băile Herculane]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Lumis66
Alte impresii din această RUBRICĂCrovurile din Munții Mehedinți:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048712968826294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1