ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 17 zile
Prieteni
48 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar // ziua 4

TIPĂREȘTE URM de aici

Karlskrona (sau Ystad) - Kalmar - Stockholm

Dupa o noapte petrecuta pe ferry Stena Spirit am debarcat în Karlskrona, un port deosebit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1998. Karlskrona este singurul oras în stil baroc al Suediei, orasul se intinde pe suprafata a vreo 33 de insule, mari si mici legate prin poduri, sau conectate prin feribot, oras în care se gasesc numeroase cladiri din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea.

Orasul a fost fondat în 1680 de regele Karl XI ca o baza navala pentru Marina Regala Suedeza în Marea Baltica pentru a face fata concurentei cu Danemarca. Dupa incendiul puternic din anul 1790 orasul si-a pierdut importanta si ritmul de dezvoltare a încetinit.

In port ne întâmpina un semn de circulatie specific tarilor nordice: atentie la reni! Amuzant, nu-i asa?

Pornim la drum si admiram din mers cladirile bine pastrate (portul nu a fost afectat de razboaie) si ne îndreptam spre Kalmar.

Kalmar

În drum spre Kalmar ghidul ne tine lectia de istorie despre oras, eu va redau ceea ce am retinut si notat câte ceva.

Kalmar este port pe malul Marii Baltice, fondat în secolul al XII-lea. Datorita pozitiei favorabile orasul a beneficiat de trafic comercial înca din vremea vikingilor. Orasul este amplasat în regiunea Gotland si insula Oland.

Kalmar este oraselul unde s-a semnat în 1327 Uniunea Scandinava în care au intrat regatele Norvegiei, Suediei si Danemarcei sub conducerea unui singur monarh. Uniunea a durat pâna în anul 1523.

Aici e o fabrica de producere a sticlei, fiind vestite obiectele de cristal produse manual.

Se mai poate vizita castelul Kalmar construit ca un turn de aparare în urma cu 900 de ani, apoi castelul a fost modificat de catre Gustav Vasa si fii sai, rezultatul fiind un castel in stil renascentist. Din pacate castelul a fost afectat în mare masura de un incendiu (1600) si din aceasta cauza a ajuns aproape o ruina, rolul sau a decazut fiind folosit ca închisoare, depozit, arsenal regal si chiar distilerie… au venit din nou vremuri bune si ruinele castelului au fost renovate sub îndrumarea unui arhitect între anii 1914 si 1941, iar în zilele noastre e muzeu.

Un alt obiectiv este podul Oland cu o lungime de 6072 m, cel mai lung din Suedia, si leaga orasul Kalmar de insula Oland de unde a luat si numele.

Autocarul ne-a lasat in port, admiram vasele ancorate si sigla cu numele orasului amplasata pe un dig de piatra. Ajungem în piata centrala a orasului unde admiram cladirile istorice, primaria, resedinta guvernatorului, catedrala, ramasitele fortificatiilor din sec XVII-lea, si ne plimbam pe o strada din centrul vechi cu bistrouri, cafenele, magazine cu suveniruri, buticuri cu flori, lume putina pe strada, e ora 10 dimineata. Am intrat în micul magazin cu suveniruri si am ales niste vederi si magneti, apoi am intrat in cafeneaua de unde venea un miros îmbietor de croassainte si cafea de calitate proaspat râsnita, într-un decor elegant si miresme placute sunt persoane care lucreaza la laptop sorbindu-si cafeaua pe îndelete.

Ne îndreptam pasii catre ramasitele fortificatiilor, sunt refacute, vedem un turn, un zid de aparare, un pod peste un lac.

E o dimineata linistita, prezenta noastra însufleteste strada, micile magazine. Ne luam la revedere de la orasel si plecam mai departe spre destinatia zilei Stockholm. De aici mai sunt vreo 400 km pâna la destinatie.

In jur de ora 14 se face o oprire pentru masa de prânz la Stavsjö krog&kafe, e un loc unde gasim un restaurant, o mica cafenea si un magazin cu produse hand made pentru decorarea casei.

Un viking cu barba mare, roscata ne preia comenzile. Prânzul meu a constat din peste, legume si cartofi mici fierti in coaja, cartofii i-am decojit ca sa pot sa-i manânc, bun si satios. Platim în euro, rest în coroane suedeze. Un tur prin magazin sa admiram produsele hand made, bineînteles ca sunt scumpe.

Hai la drum, ploua, motaim si apare orasul la orizont. Spre dezamagirea noastra hotelul e amplasat într-o zona departe de centrul orasului in zona Skärholmen, dar în toate tarile nordice vom fi cazati în hoteluri ce apartin lantului Scandic. Mai multe informatii vor fi in review-ul de cazare. Dupa ce ne cazam, fiind înca lumina iesim din hotel sa facem o mica plimbare prin împrejurimi împreuna cu colega de camera.

Peste strada e un supermarket. Ocolim hotelul si vedem un mall mare, în interior la parter sunt numai buticuri cu mâncare: turceasca, arabeasca, indiana, si alte neamuri, în aer plutea un amestec greu de condimente si arome de mâncare care nu mi-a prea priit, si un amestec de oameni care numai suedezi nu erau. Parasim locul si mergem mai departe, vedem o fântâna arteziana si banci de jur împrejur pe care se relaxau tineri si batrâni, privim cu atentie si ne dam seama ca zona e ocupata de emigranti de genul celor ce au invadat Europa, noi doua cam atrageam atentia, sunt buticuri de tot felul cu reclame în limbile emigrantilor, mai încolo e o biserica, am vazut crucea pe peretele turnului, pe jos sunt tot felul de ambalaje, cumpara mâncare si cafea si arunca pe jos ambalajele, deh! educatia de acasa, ocolim biserica si vrem sa ne întoarcem la hotel, printre cladiri vedem o duba de politie ce vegheaza la linistea zonei.

Zona e locuita doar de emigranti, ce si-au pus amprenta asupra locului si nu într-un mod fericit. A fost singura data când am vizitat aceasta zona, mâine vom vizita adevaratul Stockholm.

La revedere pâna la urmatorul review.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 15.10.21 19:14:34
Validat / Publicat: 15.10.21 19:35:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Kalmar, o bucata de istorie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

k-lator
[15.10.21 22:24:54]
»

@Yolanda:

Am avut ocazia sa merg în Stockholm într-o delegație de serviciu și am stat apropape o saptămână, deci nu eram în mood-ul de vacanță, ci în zile obișuite de lucru. Oportunitatea asta s-a ivit chiar în perioadă de vară, era iulie și afară era lumină până tâziu, practic noaptea ținea de pe la 11 seara pană pe la 3 dimineața.

În dorința de a vedea ceva după ce îmi terminam treburile de serviciu, umblam pe străzi până târziu, mai ales că lumina mă făcea să nu-mi dau seama că e 10 jumate - 11 noaptea. Dar în ciuda zilei care nu se mai termina și a luminii, mărurisesc, de câteva ori mi-a fost teamă să trec prin parcuri în care grupuri mari de persoane colorate și dubioase ocupau băncile și atârnau degeaba, ca într-o imagine de film turnat în Harlem-ul anilor ' 50-' 60.

Chiar și la pranz, când mergeam la masă, grupurile acelea de oameni, care nu semnănau deloc a suedezi, erau tot fără nicio treabă, pe la colțuri de străzi sau prin parcuri, chiar centrale. Se pare că statul suedez, din dorința de a ocroti pe toți cei care i-au cerut sprijinul, face asta cu orice preț și mai ales în detrimentul poporului său.

elenaadinaPHONE
[16.10.21 10:19:24]
»

Felicitări și pentru acest articol! ????

Ne dorim și noi sa mergem intr-un circuit, dar nu avem curaj... ????

Am citit ca erați toți din autocar vaccinați, asta a fost condiția pentru înscrierea în circuit?

YolandaAUTOR REVIEW
[16.10.21 11:48:05]
»

@elenaadina: Da, vaccinul obligatoriu si sa avem cu noi certificatul verde cu QR code. La intrarea în Norvegia am fost dati jos din autocar si verificati, ne scanau certificatele si verificau cu documentele de calatorie, pasaport sau buletin.

Noi am plecat din tara pe 7 august si am prins un culoar verde pentru toate tarile din circuit, dar in interiorul hotelurilor se folosea masca.

Am plecat 13 turisti din tara si in Suedia - Stockholm ne-am reunit cu restul grupului care au calatorit cu avionul, ne-am despartit de ei in ultima zi din Danemarca, ei au luat avionul, noi cei 13 ne-am continuat calatoria cu autocarul spre Germania, Cehia, Ungaria, home.

Toti ne-am întors sanatosi acasa, conteaza mult sa fii responsabil fata de tine si de ceilalti.

mihaelavoicu
[16.10.21 22:12:49]
»

Eu am fost în Țările Nordice în 2008 (?) și tot așa, colindam până la orele 23.00 pe lumină. Ce lucruri fantastice am văzut atunci! Ce amintiri! Am jurnal de călătorie!

Toate bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, k-lator, mihaelavoicu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin Țările Scandinave:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04321813583374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1