ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 17 zile
Prieteni
48 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar // Ziua 2. Budapesta-Cracovia-Varsovia

TIPĂREȘTE URM de aici

Am luat micul dejun la hotel — Bestline, vezi impresii — si punctuali, la ora 8 toti eram cu bagajele urcate în compartimentul de bagaje al autocarului, pe toata durata excursiei tot grupul a respectat programul de plecare dimineata, disciplina care nu s-a pastrat în timpul zilei la opririle diverse din program...

La ora 9.30 deja treceam granita cu Slovacia, fara control, nu era nimeni la cele doua gherete. Prima oprire la o benzinarie pentru ca soferii sa cumpere vignieta, nu au reusit, cei de aici nu vindeau asa ceva, pe toata durata excursiei soferii au avut stresul asta sa plateasca în fiecare tara taxa de drum. Hop, police slovensko! Amenda sofer pentru depasirea vitezei, au avut doar 63 km/h, am fost vânati prin localitatea Terany... 50 euro amenda! Se plictiseau saracii, putine masini pe drum si a cazut pe noi ghinionul.

Drumul continua, traversam Muntii Tatra prin Parcul National Tatra Mica, privelisti frumoase, paduri de-o parte si de alta a drumului si deodata tîsneste o caprioara din partea dreapta a drumului si traverseaza strada, pentru a o proteja soferul nostru frâneaza puternic si am fost aruncati de pe scaune lovindu-ne de cele din fata noastra. Caprioara a scapat nevatamata...

La un moment dat ghidul ne atrage atentia ca trecem pe lânga orasul Banska Bystrica, un oras în Slovacia amplasat de-a lungul râului Hron, în trecut a fost un oras minier. În centrul orasului este un obelisc închinat soldatilor români care si-au dat viata pentru eliberarea acestui oras în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ghidul ne spune ca aici au murit aprox 10 834 de soldati români si ca pe obelisc scrie „Multumiri Armatei Române eliberatoarea orasului” , si daca ne straduim putem zari obeliscul, drumul nostru trecând pe la o anumita înaltime si vedeam orasul în vale. Pace voua, bravi ostasi!

Donovaly

Donovaly este o statiune de ski în muntii Tatra, face parte din Parcul National regiunea Banska Bystrica, pe malul râului Starohorsky Potok. Statiunea este la o altitudine între 910- 1400 m, are 11 km de pârtii de sky, 17 teleschiuri si ascensoare si sezonul tine între lunile noiembrie-martie.

Ultima realizare a fost de a se monta un lift telemix Poma ce contine 6 scaune ascensoare si 8 cabine asezate astfel încât schiorii sa poata alege modalitatea de urcare pe pârtia de ski, este al treilea din Europa, bravo lor!

Ghidul ne mai zice ca aceasta localitate a fost în timpul celui de-al doilea razboi mondial un centru al rezistentei anti fasciste si ca ne face o surpriza frumoasa oprind aici pentru masa de prânz. E plina statiunea de masini si oameni, fiind duminica au iesit la plimbare, gasim restaurante, magazine, tarabe cu suveniruri.

La un restaurant e o linie de autoservire dar fiind pandemie solicitai ce mâncare vrei, si doar angajatii puneau mâncarea aleasa pe farfurii, eu am ales o ciorba de varza cu afumatura deja pusa în castron, salata de varza murata la un piure de cartofi cu o pulpa de pui, o bere mica la draft, 2 felii de pâine total 11,5 euro, ieftin si bun pentru o statiune vestita! Aici au primit euro... am stat pe terasa la aer curat, privind în jur si admirând arhitectura hotelurilor, totul e verde si îngrijit, statiunea atragând multi turisti si vara.

Trecem granita cu Polonia la fel de usor ca si pâna acum. Iesim de pe autostrada la un popas pentru o pauza bine-meritata si pentru o casa de schimb valutar dar din pacate era închisa. Exploram locul, plecam din parcarea mare pentru tiruri si autocare, trecem prin parcarea pentru autoturisme si ne orientam unii la stânga, altii la dreapta, admiram terasa cu sculpturi din lemn cu personaje din basme populare, animale, ne întâmpina un urs urias, e si un hotel de 3 stele Karczma, restaurant, un magazin alimentar deschis si casa de schimb valutar, din pacate, închisa.

În fata intrarii în holul hotelului am descoperit o mini gradina japoneza cu mobilier din lemn, copacei cu diverse forme, vegetatie tunsa, un mini lac cu pestisori viu colorati si un pod de unde îi poti admira, nuferi înfloriti. Frumusete si bun gust, cu parere de rau am plecat de aici.

Ne îndreptam spre Cracovia, pe drum ghidul ne povesteste despre urmatorul loc de vizitat. Desi ne grabim prindem blocaj pe autostrada, pierdem timp pretios, se face o bucla de ocolire deoarece se fac lucrari de largire a autostrazii si timpul pierdut se concretizeaza în catedrala închisa în Cracovia si la final am ajuns la locul de cazare la ora 2 din noapte! Dar sa nu anticipam ca mai avem de povestit.

Am ajuns în Cracovia dupa-amiaza si am facut turul pietonal în ritm alert pentru a avea si timp liber.

Cracovia e un oras splendid, peste tot vezi cladiri, biserici care ne confirma ca suntem într-o fosta capitala, loc de încoronare si resedinta a monarhilor polonezi pâna în 1734. Ne îndreptam spre complexul arhitectonic, fosta resedinta regala, castelul Wawel si Catedrala unde a predicat Karol Wojtyla, viitorul papa Ioan Paul al II -lea. A fost ales în 1978 ca papa, primul papa de origine slava si primul ce nu era italian în istoria ultimilor 455 de ani. În criptele din subsolul catedralei se afla mormintele regilor Poloniei. Din pacate, din cauza blocajului de pe autostrada am ajuns la obiectiv la ora 17.20, oricât s-au straduit soferii sa recupereze din întârziere, si catedrala era deja închisa (ora închiderii fiind 17°°).

La intrare ne-a întâmpinat monumentul Tadeusz Kosciuszko, ce ne saluta cu basca în mâna si calare pe un cal naravas. Limba poloneza are multe consoane alaturate, „sz” „cz” etc, greu de pronuntat pentru noi care avem o limba asa de armonioasa. Intram în curtea interioara, privim, admiram zidurile maiestoase cu diverse ornamente ale catedralei, facem un tur prin curte si plecam, poate mai trecem pe aici în aceasta viata.

Ghidul ne plimba apoi pe ruta turistica a Cracoviei, denumita Calea Regala, plecam de la castelul Wawel, admiram Vistula si Podul Debricki, vaporul ancorat la chei ce asteapta turistii, un bilet costa 68 zt, sirul de calesti albe ce asteapta doritori de o plimbare romantica în ritm cabalin, si ajungem în Piata Centrala Rynek Glowny, cea mai mare piata istorica din Europa. Tot în 1978 întregul centru istoric a intrat pe lista UNESCO.

Cladirile recent renovate ne fura privirile, admiram Hala renascentista a tesaturilor, Basilica Sfânta Maria, Turnul Primariei si ne oprim la un monument nou pe care nu-l stia nici ghidul. Monumentul reprezinta un cal negru cu doar 3 picioare, îi lipseste piciorul stâng din fata, este o donatie a statului Malta la împlinirea a 140 de ani de relatii diplomatice. Nu am aflat ce reprezinta calul schiop, poate cunosc povestea cei ce au vizitat Malta.

Am ratacit apoi pe stradutele din zona veche, magazinele de suveniruri sunt deschise, mici restaurante, cafenele, gogoserii, magazine de bijuterii în vitrina carora am admirat bijuterii splendide cu chihlimbar, toate deschise, în afara de casele de schimb valutar! Am gasit doar o casa cu un schimb dezavantajos pentru noi, am schimbat euro doar pentru a cumpara câteva suveniruri pentru o frumoasa aducere aminte peste ani. Apoi am gasit un magazin de bijuterii unde o doamna amabila a vrut sa-mi vânda pe euro un frumos pandativ din argint ce încadra un oval din chihlimbar, i-am spus ca e un cadou de ziua mea, ziua mea de nastere fiind a doua zi!

Obositi dar fericiti plecam spre Varsovia, este ora 20°°, este drum lung, cale de vreo 350 km. S-a lasat linistea în autocar, fiecare cu gândurile lui, muzica se aude în surdina, cei doi soferi conduc cu schimbul, ajungem la hotel la ora 2 din noapte si ne cazam rapid la hotelul Ibis Warszawa Ostrobramska.

La revedere pâna la urmatorul rewiev.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

statiunea Donovaly, minigradina japoneza, Cracovia!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Cracovia, un oras in care imi doresc sa ma reîntorc

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 14.09.21 18:24:43
Validat / Publicat: 14.09.21 19:04:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cracovia, Vistula si castelul Wawel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu [14.09.21 21:52:22] »

Pe mine m-a încântat Polonia. Am văzut-o prin anii 80 când se făceau excursii cu ONT. Cu trenul am fost. Rețin frumoasa piață Rynek Glowny și o biserică unde se afla inima lui Chepin. De Kracovia nu mai spun, e o splendoare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin Țările Scandinave:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078045845031738 sec
    ecranul dvs: 1 x 1