ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2025
JUL-2025
DURATA: 2 zile
Prieteni

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Ultima soluţie, încă o excursie

TIPĂREȘTE

Nu mai ieşisem din Bucureşti din primăvara anului trecut când am făcut prin apropiere, două-trei excursii uşoare de câte o zi. Apelam la un grup de ˝+50˝ cu care mă acomodasem foarte bine. A venit canicula de vara trecută care m-a ţinut în casă din cauză că la mers mi se umflau picioarele şi gleznele şi respiram greu, apoi iarna frig, cât despre vara asta stim cu toţii ce temperaturi suportăm. Ghida grupului mi-a trimis mereu programul excursiilor pe care le organiza dar, dat fiind ˝vârsta, anii şi etatea˝ (peste câteva luni, 91) nu m-am înscris la niciuna.

˝Never say never˝ spune un proverb încetăţenit şi la noi. Iată că sâmbătă 26 iulie, cea mai călduroasă zi din acest an (în Bucuresti 43 grade la umbră, resimţit peste 46-47), m-am trezit la ora patru dimineaţa pentrucă la ora şase se pleca într-un circuit de două zile cu cazare de o noapte la Haţeg. Copiii şi prietenii mi-au spus că e riscant pentru mine (esti nebună la vârsta ta şi la câte ai) asa că am avut prevederea să merg însoţită de o prietenă cu mult mai tânără (68 ani). Stiam că fiind mică de înălţime la coborarea din autocar, trebuia să sar de pe ultima treaptă si era bine să fie cineva să te prindă în caz de... plus alte riscuri.

Traseul era destul de lung, 500 km în prima zi şi peste 400 km în a doua şi stiam la ce mă expun stând multe ore cu picioarele atârnate în autocar, dar obiectivele, dintre care pe unele le văzusem cu 50-60 de ani în urmă iar altele deloc, meritau ca după terminarea excursiei să am niste picioare cu glezne umflate o zi-două.

Prima oprire a fost la Horezu (230 km de Bucureşti prin Piteşti, Râmnicu Vâlcea) unde am vizitat târgul de ceramică tradițională inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care nu-l văzusem până acum. Apoi după alţi 70 km am oprit o oră la Târgu Jiu unde am revăzut fugitiv celebrele opere ale lui Brancusi:Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana Infinitului. Străbătând fascinantul decor al defileului Jiului, am ajuns după alţi 30 km la mănăstirea Lainici pe care o mai vizitasem prin anii´60, adică 1960. Aici surpriza plăcută a fost că fiind un parastas ni s-a dat de mâncare de pomană, constând dintr-o ciorbă, păstrăv la grătar cu mujdei si cartofi natur, colivă- să fie primit! În apropierea mănăstirii Lainici la vreo 20 km, programul prevedea vizitarea Cheilor Băniţei, un parcurs de cca 300 m de mers prin apă cu cizme de cauciuc sau şlapi, printre pereţii înalţi si apropiaţi de stâncă. Au fost săpate de râul Bănița în masivul calcaros. Cheile Băniței se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii. Eu şi alţii am mers până la locul unde se cobora la râu şi i-am admirat şi fotografiat pe cei câţiva care au avut curajul să calce pe pietrele alunecoase. După încă 2-3 km autocarul a oprit la Pestera Bolii. Până la pesteră era distanţă mare de mers pe jos, deja se făcuse cald, trebuiau coborâte şi apoi urcate trepte alunecoase, aşa încât am renunţat desi cei care au coborât au spus că este superbă. Am aşteptat grupul la o cafenea unde ghiciţi ce am băut? Normal, cafea. Cheile Bănitei şi Pestera Bolii au fost singurele obiective ratate din cele 12 incluse în traseul excursiei. De la pestera Bolii până la mănăstirea Prislop autocarul a mai parcurs 55 km. Mai fusesem pe vremuri la mormântul sfântului Arsenie Boca, stiam că e drum lung şi oarecum în pantă până acolo, dar mă odihnisem destul la cafenea ca să pot merge. Din păcate nici acum nu am fost lăsaţi să fotografiem mormântul pe care l-am pozat totuşi de la distanţă. După alţi 15 km am ajuns în Haţeg unde am fost cazaţi la hotel Vila Veche si am fost serviţi cu o cină inclusă în program. E de prisos să spun că am adormit amândouă buştean cu televizorul şi lumina aprinse. Cu toate că traseul a fost prin zona colinară, ziua a fost călduroasă, inregistrându-se un maxim de 33 grade la mănăstirea Lainici şi Cheile Bănitei pe la orele trei-patru dp. Am avut noroc că noaptea a plouat, a fost şi o vijelie aşa că a doua zi maximum de temperatură a fost de 28 de grade.

Treziţi la ora şase jumătate, după un mic dejun consistent am pornit la drum la ora opt. Prima oprire a fost la 15 km de Haţeg la biserica Densus pe care am revăzut-o cu aceeaşi uimire ca şi în vizitele anterioare de acum jumătate de secol. Apoi dacă tot am vrut să ne vizităm rădăcinile am oprit după alţi 10 km la Sarmisegetusa Ulpia Traiana. Acolo în parcare era abandonat un căţeluş de câteva luni, hămesit de foame şi sete. A fost imediat adoptat de o doamnă care l-a învelit într-un prosop că sărăcuţul începuse să tremure de emoţie. A fost hrănit, i s-a dat apă si a dormit fericit în bratele doamnei până la Bucuresti. După alţi 40 km cu multe serpentine am ajuns la o mănăstire nouă din 2008, târnosită în 2011, Adormirea Maicii Domnului, construită la altitudinea de1700 m. Ctitor a fost Nicolae Gui din Petrila, un om de afaceri credincios şi cu posibilităţi finaciare. Si aici măicuţele ne-au omenit cu masa de prânz de pomană. Drumul până la mănăstire prin chei pe o distanţă de 11 km a fost superb în special pentru mine care de aproape un an jumătate nu am mai ieşit în natură. Din cheile Jieţului am coborât prin tinutul Malaia incă cca 70 km trecând prin Obârsia Lotrului, Voineasa. Stațiunea agroturistică Mălaia se afla situată de-a lungul râului Lotru, în zona montană nordică a județului Vâlcea, înconjurată de Munții Lotrului și ai Căpățânii. Din Malaia la Bucuresti sunt 240 km, trecând prin Brezoi, Cozia, Râmnicu Vâlcea, Pitesti.

Am ajuns acasă în jurul orei nouă şi credeţi-mă că dacă nu era prietena să mă ajute să urc cele câteva trepte până la lift, acolo rămâneam. Şi ca să fiu off-topic, aflaţi că noaptea si toată ziua de luni am stat cu picoarele pe perne si sub glezne am pus o sticlă de apă rece din frigider. Abia marti am revenit la starea de dinaintea excursiei.

Oboseala a trecut, au rămas amintiri cu atât mai frumoase, cu cât am crezut că n-am să pot face faţă efortului. Cum am scris în titlu ˝ultima soluţie, încă o excursie˝ sau mai potrivit ˝vedi-vidi-vinci˝.

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=fZuANzYE6tU

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

Trimis de Michi in 06.08.25 13:04:39
Validat / Publicat: 06.08.25 14:06:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Asia, Africa, America

VIZUALIZĂRI: 109 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Târgul de ceramică Horezu
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

6 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[06.08.25 16:35:47]

Felicitari! Sunteți de invidiat, dar și un exemplu pentru mulți dintre noi! Mă bucur că ați mers în excursie și ați împărțit cu noi emoțiile revederei unor obiective turistice și locuri minunate din Valea Jilui și împrejurimi,

Să fiți sănătoasă și mereu activă, chiar dacă asta presupune și unele inconveniente!

Vă îmbrățișez cu drag!

tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.08.25 19:38:59]

@Michi: Super, felicitări! Mobilizarea de care ați dat dovadă pentru a merge în această excursie este de lăudat. Zona Hațegului este deosebită, drumul până acolo trece prin locuri pitorești, obiectivele vizitate acoperă mai multe domenii. Așteptăm acum articolele despre locurile vizitate, o activitate care știu că vă face plăcere.

Călătoria este cea mai sănătoasă dependență!

k-lator
[06.08.25 20:05:20]

@Michi: Chapeau bas! Pentru toată voința și mobilizarea de care dați dovadă la venerabila dumneavoastră vârstă. Sunt foarte convinsă că urmează să ne povestiți despre ce ați întâlnit în cale, deci să aveți spor!

Mă gândesc că expresia de final a fost influențată de trecerea dumneavoastră pe la olteni, așa că eu am tradus-o astfel: ” fusei, văzui, învinsei!”

Să fiți sănătoasă! Gânduri bune!

adso
[06.08.25 20:34:12]

@k-lator: Păi... chiar asta e traducerea corectă. Serios, fără glumă!

De fapt, venii, în loc de fusei.

k-latorPHONE
[06.08.25 21:46:20]

@adso: Pe bune? Mea culpa!

Eu credeam că, ad litteram, este: ' am venit, am văzut, am învins! '

adrianaglogoPHONE
[06.08.25 22:04:46]

@Michi: Felicitări și de la mine! Ce ambiție aveți!

Sunt sigură că nu va fi ultima excursie. Mai e un pic și vor trece zilele caniculare și se vor ivi alte excursii.

Multă sănătate să aveți!

4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, DOINITA, k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România: