GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirile din Bucovina, un strop de liniste sufleteasca

Am vizitat Bucovina in toamna acestui an si, sincera sa fiu, am ales un concediu in Romania pentru ca nu prea aveam bani si ne-am gandit ca vom iesi mai ieftin. Insa, vizitarea Maramuresului si Bucovinei, conditiile de cazare, amabilitatea oamenilor si frumusetile naturii sau a imprejurimilor m-au facut sa-mi schimb parerea. Merita sa-ti petreci o vacanta in Romania pentru ca avem locuri care pot concura cu multe alte locuri frumoase din lume. In acest review voi scrie cateva lucruri despre manastirile vizitate in Bucovina pentru ca mi-au ramas in suflet.
Sejurul nostru a durat patru zile din care doua zile le-am dedicat vizitarii manastirilor. Nu le-am vizitat pe toate ca doar... vrem sa ne mai intoarcem in Bucovina:)
In prima zi am pornit din Gura Humorului, unde am fost cazati, spre Putna, pe traseul Paltinoasa - Cacica (aici puteti vizita salina si o biserica catolica foarte frumoasa) - Solca - Marginea (de unde puteti cumpare vestitele obiecte din ceramica neagra) - Horodnic - Vicovu de Jos - Putna. Dupa cum bine stiti, manastirea Putna este un loc plin de istorie si legende. Ctitorie a lui Stefan cel Mare, aceasta fosta necropola voievodala a fost unul dintre cele mai importante centre monahale romanesti. Tot ce s-a mai pastrat din vreme marelui voievod este turnul tezaurului, restul datand din vremurile domnitorilor care i-au urmat. Aici se afla mormantul lui Stefan si al familiei sale si un muzeu frumos care are o colectie interesanta de broderii cu tema religioasa. Gradina manastirii m-a impresionat prin multitudinea de trandafiri care o impodobeau. Aceasta manastire este o manastire de calugari. Oricum, am plecat de aici parca mai linistita si cu sufletul plin de bucurie ca exista locuri incarcate de istorie si de frumusete in tara mea.
De la Putna, pe traseul Vicovu de Jos - (localitate de una va puteti cumpara incaltaminte ieftina din piele de la cele 4-5 fabrici aflte in zona) Horodnic-Marginea, am ajuns la Sucevita, manastirea care mie mi-a placut cel mai mult datorita culorilor folosite la picturile exterioare si a florilor frumoase din curtea manastirii. aceasta manastire dateaza din 1601 si este o ctitorie a fratilor Movila (trei frati care au fost, unul mitropoli si doi domni ai Moldovei). Culoarea dominanta este verdele, cunoscut drept "verdele de Sucevita". Muzeul manastirii are o colectie foarte valoroasa de arta bisericeasca veche. Culorile picturilor parca ma faceau sa nu mai plec de aici. Ne-am continuat apoi drumul catre Moldovita, trecand prin satul Vatra Moldovitei. Manastirea Moldovita este o ctitorie a lui Petru Rares si dateaza din anul 1532. Fata de celelalte doua manastiri vizitate anterior este mai micuta si parcamai batuta de trecerea vremii. Manastirea este monument UNESCO si se remarca prin celebrul galben folosit pentru pictarea ei. Aceasta zi in care am vizitat cele trei manastiri mi-au dat un sentiment de liniste sufleteasca. Pe traseul Paltinu - Campulung Moldovenesc - Vama - Frasin ne-am intors, rupti de oboseala dar fericiti, la pensiune nostra din Gura Humorului.
A doua zi am pornit spre Voronet, care se afla la doar 5 km de Gura Humorului. Desi biserica este micuta, frumusetea picturilor din interior si exterior m-a impresionat. Merita intr-adevar sa se numeasca „Capela Sixtina a Rasaritului”. Ctitorie a lui Stefan cel Mare (1488), a fost pictata in exterior de catre mesteri zugravi in frunte cu Marcu, pe vremea lui Petru Rares iar interiorul a fost pictat pe vremea ctitorului sau. Dupa cum bine se stie culoarea predominanta este albastrul, vestitul „albastru de Voronet”, renumit in lumea intreaga si a carui origine clara este inca un mister. In pronaosul bisericii se afla mormantul primului staret al manastirii, Daniil Sihastrul, al carui portret se afla pe peretele din partea stanga al intrarii. De la Voronet am pornit spre manastirea Gura Humorului, trecand prin orasul Gura Humorului, de unde am facut cativa kilometri. Mi-a placut mult rosul-caramiziu cu care este pictata si mi-au incantat privirea nenumaratele „tarabe” care se aflau la intrare si unde am vazut (pe langa multe kitchuri, evident) niste ii foarte frumoase, covoare cusute in casa si bundite. Biserica manastirii nu are turla si a fost ctitorie a lui Toader Bubuiog, comandantul artileriei din vremea lui Petru Rares, domnitor care are si portrete pictate in interior. Manastirea a fost prevazuta si cu un sistem de aparare din care mai exista doar turnul de veghe si urme de ziduri. Am zabovit cateva minute aici, pentru un moment de cautarea spirituala.
Noi doar aceste manastiri le-am vizitat in Bucovina. Stiu ca mai exista multe altele dar ne-am propus sa le lasam pentru un concediu viitor. Nu stiu cum s-au simtit altii dupa ce au vizitat aceste manastiri dar mie mi-au mangaiat sufletul, mi-au adus liniste si m-au facut sa fiu mandra de tara mare. Asadar, recomand vizitarea lor cu multa caldura. Veti descoperi mici colturi de rai si, daca va straduiti, un strop de liniste sufleteasca.
Trimis de ancamariagadea* in 31.12.09 14:40:09
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster, va rog din suflet ca titlul fotografiei "Manastirile Bucovinei-Voronet" sa fie inlocuit cu "Manastirile Bucovinei-Gura Humorului". Am facut o confuzie si imi cer scuze. Multumesc.
avem niste probleme cu pozele incarcate azi, nu pot fi modificate de noi. Pana la rezolvarea problemei, vezi te rog daca nu cumva ai activat (imediat sub poza) linkul EDIT - daca apare, vei putea modifica tu singura textul
Efectuat modificarea solicitata. Era vorba despre poza P08 de pe coloana alaturata, corect?
Mutat, la reorganizare, la rubrica "Manastirile din Bucovina" (creata intre timp pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Prin Bucovina... — scris în 06.10.21 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Ceva deosebit despre manastirile din Bucovina si Moldova — scris în 24.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cireasa de pe tort ! — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cand micile detalii fac diferenta — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Relaxare la superlativ — scris în 17.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La fel de frumoasa .... — scris în 16.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La revedere Neamt... bine te-am regasit Bucovina! — scris în 15.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ