GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trei bijuterii spirituale - Manastirile Voronet, Moldovita si Sucevita!
GRIGORE LESE - CANTEC DESPRE BUCOVINA
Vara lui 2006. Suntem in turneu in nordul Bucovinei si cu harta manastirilor in mana bifam fiecare punct turistic important. Parasind Suceava in care am stat 3 zile, urcam spre zona manastirilor atat de celeble in intreaga lume si blazonul turistic national... parcurgand un drum impecabil, proaspat asfaltat si traversand cativa kilometri buni o superba padure de brazi. Vizitam manastirea Putna despre care voi posta un review separat si... apoi rand pe rand Sucevita, Moldovita si Voronet. Pe intregul parcurs am fost insotiti de autocare cu grupuri de nemti si italieni... la o manastire ajungeau ei primii la alta noi, chiar ne amuza cum s-a nimerit sa avem acelasi traseu turistic dar... parca prea putini romani!
De ce le-am mentionat pe toate trei?
Pentru ca seamana izbitor, parca ar fi surori... Totul... curtea, pictura exterioara unica si celebra de la Voronet prin acel “albastru de Voronet” pe care l-am admirat in tacere, ... pana la aranjamentele florale, portile de acces, asezamintele monahale invecinate, gardul, marimea manastirilor, forma exterioara si cea interioara – deci totul este atat de asemanator ca daca nu citesti exact unde te afli ai impresia ca esti la una din celelalte doua... Cunoscatorii in domeniu evident le pot deosebi, dar turistul grabit si dornic sa vada alte noi obiective turistice cu siguranta observa in principal asemanarile si mai putin deosebirile. Tocmai de aceea recomand vizitarea lor “la pachet “ impreuna cu manastirile Humor si Arbore la care nu am ajuns, dar apartin aceluiasi stil!click aici
Pictura exterioara fascineaza orice calator indiferent cat de religios sau nereligios ar fi intrucat este o adevarata Biblie expusa in imagini unele socante/amuzante prin modul exprimat (iadul cu dracusorii aceia negri cu cornite, copite si codita care in varf are un smoc de blana, impungand cu niste furci sufletele pacatosilor...) altele inaltatoare prin modul de abordare tematica (invierea din morti sau prezentarea cetelor ingeresti). Acuratetea picturilor si rezistenta lor in timp (cca 500 ani) sunt enigme inca nedeslusite de stiinta actuala; se stie doar ca pictorilor din acea perioada le erau trimise de catre localnici cantitati mari de tuica... atat de mari incat ar fi fost imposibil sa le consume ei sau sa se ocupe de comert; ... ipoteza deci a folosirii tuicii la prepararea vopselurilor si nuantelor acestora este una inedita si aproape imposibil de crezut... dar inevitabil mintea imi fuge la vechii egipteni si tehnica lor medicala de extragere a creierului celui decedat care urma a fi mumificat... prin nas... , tehnica ramasa necunoscuta lumii medicale de azi si considerata inca o mare enigma a acelor timpuri!
Dar sa revin pe meleaguri bucovinene... Daca e sa patrundem in particularitatea fiecareia din cele trei superbe manastiri datate din aceeasi perioada – sec. XV-XVI – si incluse in patrimoniul UNESCO, iata ce descoperim!
Poate cea mai reprezentativa manastire din Bucovina lui Stefan, Voronetul, ctitorie a lui Stefan cel Mare, adaposteste mormantul Sfantului Daniil Sihastrul care in perioada vietii i-a fost si staret. Linistea si emotia sunt evidente de cum patrunzi in interiorul ei... superbe ghirlande cu flori si candele aprinse incearca sa tina vie amintirea parintelui Manastirii... zic parinte pentru ca dupa parerea unor istorici, cele 44 manastiri din Moldova lui Stefan au fost ridicate la sugestia lui Daniil, iar Stefan cel Mare ca Domnitor respectand dorinta duhovnicului lui a avut forta baneasca si administrativa de a pune in aplicare planul parintelui sau spiritual... Apoi, Manastirea Sucevita la inceput din lemn si apoi construita in forma actuala in vremea boierilor Movilesti si avand hramul “ Invierea Domnului “ fascineaza prin reprezentarea asa-numitelor Vami ale Vazduhului... brrr, ne ia inclusiv cu teama... ; Manastirea Moldovita ctitorie a lui Petru Rares are inclusiv reprezentari laice... prezentandu-l pe Profetul Mahomed ca eretic legat de pictura cu Asediul Constantinopolului din 1453... ; interesanta abordare... !
Peste tot cum intorci capul picturi bisericesti pe pereti, reprezentari de sfinti, personaje biblice, evenimente biblice... nu insist asupra semnificatiei lor caci amanunte profesioniste sunt o multime pe net, eu doar va expun impresia traita la fata locului... ;
Juri ca in toate cele trei locuri e ceva cu totul si cu totul Special, Ales! Aproape ca te ia cu ameteala cand vezi atatea picturi interioare si exterioare... inevitabil le admiri incercand sa patrunzi simbolistica lor... si acel “albastru de Voronet”, ... Doamne, nu intamplator Manastirea Voronet a fost numita si “Capela Sixtina a Orientului “; desi ploua acea nuanta de albastru o vedeam la fel de vie, captivanta si impresionanta... analizata de turisti cu uimire si mai evidenta la scena Judecatii de Apoi... Impreuna cu un grupuri de turisti nemti si italieni la care maicute locale erau ghide (sa auziti o maicuta cu hainutele alea negre de pe ea vorbind intr-o germana sau italiana perfecta... ramai mut) ne plimbam si noi curiosi... in tacere!
Peste tot taxe separate de intrare, filmare si fotografiere... o adevarata jupuire de bani, dar a meritat... !
Spatii de cazare o multime... mai ales in zona Voronetului unde am intalnit pensiuni cu precadere de 4 si 5 stele... semn ca pe acolo trec multi turisti straini si deci... romanul s-a adaptat in spiritul – “dai banul ofer si eu conditii”!
Curatenie... cred fara exagerare ca Bucovina este cea mai curata parte a Romanei!
Frumos...
Laudabil...
Inaltator...
... dar mai ales Original
Pentru curatirea sufletului, incantarea ochiului si aprecierea istorica a neamului nostru... MERITA!
Trimis de mirelutza in 01.07.10 15:47:01
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Peste tot taxe separate de intrare, filmare si fotografiere... o adevarata jupuire de bani, dar a meritat... !
si totusi, nu prea este corect, avand in vedere ca sunt niste locasuri de cult deosebite, unice in lume, comparativ cu taxele de intrare la alte locatii din lumea larga taxele practicate in Bucovina sunt... parfum.
Pentru descrierea amanuntita, cuvintele frumoase ai si votul meu dat din toata inima
Ai dreptate sanziana vizavi de pretul de acces...dar la cca 20 manastiri cate am vazut......intelegi ; dar cum spuneam - a meritat !
@mirelutza
Manastirile si zonele inconjuratoare sunt superbe dar pacat de Albastru de Voronet ca aproape nu se mai cunoaste si in general aproape toate picturile din manastiri sunt intr-o stare avansata de degradare.
Acum zona bucovinei mai este maturata si de ape!
Un review util si frumos. Imi place sa citesc review-uri despre lacasuri de cult. Si eu am vizitat aceste manastiri si pot sa spun ca mi-a placut foarte mult. Un vot.
Parfumul trecutelor calatorii l-am simtit citind review-ul tau. Intr-adevar, frumos, inaltator, laudabil review, ca sa te citez pe tine. Pacat, sau dimpotriva, tocmai bine ca momentul publicarii lui coincide cu catastrofalele inundatii din zona. Astfel, unii vor amana pentru un alt an o posibila vizita la manastiri, in timp ce pentru altii va fi un bun indemn de a vedea cu ochii lor cum au fost afectate aceste asezaminte si satele din jur de navalirea apelor. Si de ce nu, putem contribui si noi, fiecare dupa fortele proprii, la refacerea si reabilitarea acestor localitati.
Felicitari si iarasi... pma!
Va multumesc pentru aprecieri... si pozele (16) sunt interesante, veti vedea!
... da, si o lacrima pentru amaratii inundati... dar oare de ce exact in zonele pline de spiritualitate sunt si cele mai mari catastrofe? razboaiele din istoria Israelului -Tara Sfanta, razboiul si ura dintre India si Nepal, acceasi situatie intre Tibet si China, ... iar de cativa ani Moldova noastra... ???
Poze frumoase, scris frumos, subiect... fain, ca nu dau bine repetitiile, nu?
Celebrul " Albastru de Voronet " a fost obtint din pulbere de lapis lazuri o piatra semipretioasa. Cand cumperi o mica bijuterieri nu pare scumpa, dar cand ai nevoie de atata pulbere fina pentru a picta o manastire ingredientul are alta valoare. Si sa nu uitam ca la acea vreme comertul nu era ca in zilele noastre (piarta nu se gaseste in Romania). Asadar a fost foarte scumpa.
@mirelutza Referitor la taxele mari iti pot spune ca am fost in alte manastiri, unde fotografiatul era interzis si cu bani in mana ma rugam sa ma lase sa fotografierz, dar nu am inbunat pe nimeni. In plus, manastirile sunt unele din putinele locuri unde chiar se cunoaste ce se face cu banii.
(iar despre tehnica imbalsamarii... a fost demult dovedita, si ca tehnica "chirurgicala" si ca substante folosite - acum acele sustante se gasesc "pe toate drumurile" in Egipt... dar mentalitatea oamenilor este alta si de aceea nu se mai imbalsameaza trupurile ca sa ajunga mumii )
@diaura draga, asa o fi cum zici tu refetiror la "tehnica chirurgicala"... dar eu asa tin minte informatia, ca inca e o enigma nedeslusita... , nu neg ca e posibil sa-mi fi scapat stirea ca s-a aflat misterul desi am citit destule carti si am urmarit suficiente documentare despre egipt... ;
...just , e chiar un loc unde se face ceva cu banii....perfecta dreptate ; eu nu am spus-o neaparat in sens critic, era o parere ...adica sa ma explic , la fiecare manastire vizitata cheltuiam cca 2-3 sute de mii numai pentru fotografiat si filmat...iar la cca 15-20 manastiri daca faci un total.... inevitabil gandesti si matematic.
@mirelutza, foarte frumos ai descris aceste manastiri, la care sper sa ajung in curand. Felicitari pentru prezentare!
citesc cu placere si-mi readuc aminte de locurile minunate pe care le-am vazut si eu, demult, parca a trecut o vesnicie de atunci. bravo...
Superbe cele 3 manastiri. Inca nu am reusit sa ajung sa le vizitez! In 2006 am fost intr-un circuit in Moldova dar am ajuns sa vizitam in zona doar Agapia, Sihastria, Sihla. Pe-atunc copiii ne erau mai mici si nu aveau rabdarea sa-i tot purtam dupa noi dintr-o manastire in alta.
Poate in vara asta sau la anu' sa punem tara la cale (dupa ce inundatiile sor mai potoli ) si sa facem un nou circuit in Moldova, care sa cuprind negresit si cele 3 frumuseti de manastiri descrise de tine.
Vot si de la mine!
Eu nu am vazut decat Voronet, sper sa reusesc sa le vad si pe celelalte!
Frumos le-ai incadrat pe toate trei!
Frumoase locuri, nu le-am mai văzut de când eram copil, mare păcat că sunt atât de greu încercaţi oamenii de acolo. Sper să ajung din nou cât de curând. Până atunci, mulţumiri pentru introducere.
Da, fiecare crestin ar trebui sa le viziteze.
Pana atunci ne delectam cu pozele tale, Mirelutza draga!
Te pup si te votez!
un review de o sensibilitate aparte!
merita o piesa la fel de sensibila... poate asta... http://www.trilulilu.ro/dutz1981/98ce664f228b4d
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Prin Bucovina... — scris în 06.10.21 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Ceva deosebit despre manastirile din Bucovina si Moldova — scris în 24.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cireasa de pe tort ! — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cand micile detalii fac diferenta — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Relaxare la superlativ — scris în 17.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La fel de frumoasa .... — scris în 16.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La revedere Neamt... bine te-am regasit Bucovina! — scris în 15.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ