GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chateaux Royal Amboise, locul de odihna al marelui Leonardo
Pornim, parasind domeniile impunatoare de la Chambord, spre urmatoarea destinatie aleasa nu datorita maretiei istorice, ci datorita faptului ca adaposteste ramasitele pamantesti ale marelui Leonardo da Vinci: Amboise!
Amboise este o localitate aflata pe Valea Loarei, la confluenta fluviilor Loara si Masse, de un pitoresc aparte. Castelul cu acelasi nume care domina mica localitate, este motivul vizitei noastre aici.
Urcam treptele care ne duc in curtea castelului, intram prin arcada intunecata si ne oprim sa ne cumparam biletele de acces: 9, 70 euro pentru o persoana adulta! biletul meu are numarul 000010813915 (sa nu va inchipuiti ca am memorat numarul biletului, dar l-am pastrat), ceea ce, la un calcul simplu, ne arata ca autoritatile locale, care au in administrare Chateau Royal D’Amboise a incasat cateva zeci de milioane de euro din taxele de vizitare, mai mult decat suficienti pentru intretinerea acestuia. Gandul imi zboara fara sa vreau la cetatea Devei, ale carei ziduri sunt inca imbracate in schele, marturii ale neputintei celor care se chinuie de ani de zile sa o redea circuitului turistic, fara nici cea mai mica umbra de succes, insa.
Sa revenim…Ne inarmam cu pliantele oferite cu generozitate pe care le rasfoim cu atata zel cat ne permit cunostintele noastre de limba franceza. De pe o schita in rosu si negru, aflam ca ceea ce urma sa vizitam reprezinta cam 10-15% din ceea ce a fost Castelul Amboise. Dezamagirea noastra este inlaturata insa repede de minunata gradina ce se deschide odata ajunsi sus, in curtea interioara a castelului. Multimea de flori viu colorate care strajuiesc aleiile parcului castelului, dau parca o nota de sarbatoare locului.
Prima oprire o facem, cum era si firesc, la Capela Saint-Hubert, loc de odihna vesnica pentru cel care a fost Marele Leonardo da Vinci. Micuta capela, cu peretii exteriori impodobiti cu basoreliefuri si geamuri vitrate, se dovedeste neincapatoare pentru zecile de turisti care ii calca pragul. Dupa cateva minute reusim sa intram si noi, in partea stanga o placa din marmura neagra ne anunta ca suntem la mormantul marelui …. Leonard de Vinci? ! ? ! Parca il chema Leonardo da Vinci! Nationalismul francez si-a pus inca o data amprenta! Dupa umila mea parere, nemeritat! De altfel, pe placa mortuara este scris numele corect, cel cunoscut in intreaga lume.
Iesim din nou in curtea castelului, privelistea asupra localitatii si Loarei este de o frumusete aparte. Ai senzatia ca esti suspendat intre cer si pamant. In mijlocul parcului, bustul lui Leonardo, cioplit in piatra alba, vine sa intregeasca maretia locului.
Despre castelul propriu-zis, (sau ce a mai ramas din el) nu sunt prea multe de spus, cel putin pe mine nu m-a impresionat prea mult. Un simplu castel, care traieste pentru comunitatea locala.
Ramane totusi amintirea privelistilor minunate si, bineinteles, faptul ca l-am cunoscut pe marele om: Leonardo da Vinci!
In drum spre casa (Orleans), am vizitat si cateva obiective turistice insirate pe malul stang al Loarei, loc de pierzanie pentru barbati si nu numai: cavele in a caror racoare se adapostesc minunatele vinuri frantuzesti! Am si gustat cateva soiuri, fara a avea pretentia de a mi le aminti acum. Chiar daca sunt un mare amator de vinuri, rosii in special, sunt totusi un profan in arta degustarii si cunoasterii acestora!
In concluzie, daca va plac privelistile frumoase, daca vreti sa il vedeti si voi pe Leonardo, mergeti la Amboise. Daca insa vreti doar sa vedeti doar un castel, incercati totusi in alta parte. Parerea mea…
Trimis de recul* in 31.07.10 11:49:04
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (recul*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Esti un adevarat maestru in arta povestirii!
Ce nu am inteles prea bine, este daca ati fost acolo doar voi, sau daca aceasta a fost o excursie organizata??
Pe mine ma impresioneaza orice castel, in primul rand prin aspectul lui, dar mai ales prin legendele care se invart in jurul lui!
Mi-au placut si pozele tale!
frumoase locuri si fotografii ,ati avut voie sa faceti in interior (fotografii)/ Spune--mi te rog tavanul era sculptat in piatra( la londra am vazut unul incredibil de frumos) Si un vot pentru un lacas mai putin cunoscut.
@georgiana
nici pe departe, dupa ce vezi asemenea minunatii, civintele vin de la sine. oricum multumesc din suflet pentru aprecieri
nu am fost in excurise organizata, am fost de capul nostru , am stat 5 zile in Orleans si am vizitat cat am putut: o zi Chambord si Amboise, o zi in Paris, o zi Fontainebleu, o zi am vizitat Orleans. in ultima zi nu am mai fost nicaieri , am plecat spre tara, drum de 3 zile cu opriri in Stutgard, Viena si Arad. Desi obositoare, a fost o excursie frumoasa, sper sa o repet cu prima ocazie, dar mai la nord, pe litoralul breton.
@mariana
nicaieri unde am fost (poti sa vezi si review-urile despre Fontainebleu, Notre Dame sau Chambord) nu mi-a fost interzis sa fac fotografii, doar ca esti rugat sa nu folosesti blitzul. mai mult, nu ti se cere taxa de aparat de fotografiat cum am intalnit la noi, la salina de la Slanic Prahova sau chiar la Cetatea Poienari!
cat despre tavan, nu stiu sa iti spun exact din ce era facut...oricum, de dimineata vazusem Chambord, eram deja saturat de detalii...
sper ca aceasta melodie sa fie un bun fond sonor pentru aceste impresii!
Superb... am o intrebare: cam cate ore dureaza vizita? (intreb fiindca piticul meu are 3 ani si sunt curioasa daca are sens sa ma incumet sa merg acum sau mai astept un an)
@andree vizita dureaza cat vrei tu, prea multe nu sunt de vizitat, daca totusi vrei sa vizitezi ceva absolut impresionant, incearca fontainebleau...
Imi plac foarte mult pozele, sunt clare si foarte interesante, asemanatoare vederilor! Sper sa ajung si eu sa vad acest "mozaic" inde-aproape! Foarte buna descriere! Felicitari
da, au iesit bine. pe langa lumina buna si aparat, care in cazul de fata nu este unul de lepadat, desi nu este foarte performant, mai intervine si priceperea fotografului, nu? glumesc... plus putina procesare, absolut necesara!
Da interpretarea e frumoasa "gluma"... da chiar si serios vorbind conteaza la fel de mult ca si redactarea unui eseus si asezarea-n pagina asa si fotografiile, este important ce cadru scoti. Frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Circuit Paris și Valea Loarei — scris în 08.06.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice de vacanţă pe Valea Loarei, fără mașină — scris în 29.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Pelerinaj pe Valea Loirei (I) — scris în 09.03.19 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Valea Loarei, valea castelelor franceze — scris în 10.08.17 de cosimo din IASI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Castelul Chambord — scris în 25.02.16 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Castelul Cheverny, un alt splendid castel de pe Valea Loarei — scris în 04.02.16 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Fortǎreața Regalǎ și orașul medieval Chinon — scris în 19.01.16 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ