ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 13.01.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

„Frumuseţea străluceşte pretutindeni” la Castelul Sturdza din Miclăuşeni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A venit vara şi cei mai mulţi dintre noi începem să ne gândim la tărâmuri îndepărtate sau insule exotice cu plaje frumoase, înconjurate de o mare turcoaz, cu numeroase locuri de relaxare şi distracţie, izolate de aglomeraţia şi stresul cotidian. Desigur, o insulă tropicală are farmecul ei însă... aţi fi surprinşi de cât de minunate pot fi şi aşezările din minunata noastră ţară.

Avem o ţară incredibil de frumoasă atât din punct de vedere natural dar şi istoric şi cultural şi pentru asta ar trebui să ne declarăm norocoşi. Chiar şi în apropierea celor mai mari centre urbane, vom găsi adevărate oaze de verdeaţă, construcţii misterioase sau palate şi castele impunătoare. Trebuie doar să vrem să le descoperim.

Uite, astăzi vă propun să acordăm o singură zi, sau poate un weekend, pentru a vizita Castelul Sturdza de pe domeniul Miclăuşeni, un loc care te poate scoate din ritmul agitat de zi cu zi şi care te reînvaţă să profiţi de bucuriile simple, un castel de o frumuseţe rară, cu un farmec aparte şi o poveste tumultoasă.

Cum ajungem

Castelul Sturdza este situat în satul Miclăuşeni, comuna Butea, judeţul Iaşi, la o distanţă de 67 km de Iaşi şi 24 km de oraşul Roman, jud. Neamţ.

Cu maşina se poate ajunge dinspre Bacău şi Suceava pe E 85 şi apoi, de la Casa de Apă, pe E 583, iar de la Iaşi doar pe E 583. Cu autobuzul sau microbuzul se coboară la intersecţia cu drumul care duce în satul Butea.

Trebuie să ştiţi că indiferent din ce parte veniţi, castelul nu se poate observa de la stradă, aşa că atunci când ajungeţi în dreptul localităţii Butea, venind dinspre Roman, pe DE 583, trebuie să încetiniţi şi atunci veţi observa plăcuţa indicatoare. Faceţi dreapta, apoi imediat prima la stânga. Până la castel mai mai sunt aproximativ 200-300 metri, care vor fi parcurşi printr-o pădurice. Ulterior aveam să aflu că aceasta face parte din parcul dentrologic.

Program de vizitare:

Luni: închis

Marţi-Vineri: 10.00-17.00

Sâmbăta şi duminica: 12.00 –18.00

Vizitarea castelului în afara programului se poate face numai cu rezervare prealabilă, cu 24 h înainte.

Intrarea în castel se face numai în grupuri însoţite de către ghid.

Preţul biletului: 15 lei/persoană;elevi, studenţi, pensionari: 10 lei/persoană.

Castelul Sturza de la Miclăuşeni –este o adevărată comoară arhitecturală, este inclus pe lista monumentelor istorice ale judeţului Iaşi şi face parte din Ansamblul Miclăuşeni, alături de alte două monumente: Mănăstirea Miclăuşeni cu Biserica Sf. Voievozi, Buna Vestire şi Parcul Dendrologic.

Edificiul este construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza şi soţia sa Maria, însă istoria domeniului de la Miclăuşeni începe în jurul anului 1410. Iniţial a purtat numele de „Moşia de la Miclăuşeni”, fiind în proprietatea vornicului Miclăuş. Ulterior a intrat în proprietatea vornicului Ioan Sturdza care a realizat un conac cu parter şi demisol. Fiul lui, Dimitrie, a fost cel care a extins moşia şi a construit în apropierea castelului o biserică în stil baroc. La rândul său, Alecu Sturdza, fiul lui Dimitrie, vrând să aducă un plus de frumuseţe moşiei, a amenajat de jur împrejurul conacului un parc în stil englezesc.

În anul 1863, George Sturza primeşte moştenire de la mama sa, Ecaterina Sturza, moşia de la Miclăuşeni. Şase ani mai târziu se mută aici împreună cu soţia sa, Maria Ghica, fiica scriitorului Ion Ghica şi se apucă să reconstruiască pe ruinele conacului ridicat la începutul secolului al XVII-lea. A vândut câteva păduri şi a luat un împrumut de la Societatea de Credit Funciar Român, între anii 1880 şi 1904 construind un frumos palat în stil neogotic, o copie a castelelor feudale apusene şi amintind de Palatul Culturii din Iaşi dar şi de Palatul Domnesc din Ruginoasa. Planurile construcţiei au fost realizate de arhitecţii Iulius Reinecke şi I. Gribsberg. Este decorat cu picturi interioare originale în stil Art Nouveau, fiind aşezat într-un cadru natural deosebit.

... Am parcat maşina undeva lângă şosea, apoi am pătruns pe un drumuşor în pădurea liniştită unde nu mai auzeam decât zgomotul frunzelor de toamnă şi susurul pârâului ce curgea în apropiere. Aceşti 200-300 metri pe care i-am parcurs până la castel mi-au dat o stare de linişte şi relaxare extraordinară. Ziua era frumoasă şi în astfel de locuri... zici că eşti în poveşti! Dintr-odată, priveliştea se deschide într-o poiană largă, iar în faţa ochilor ni se dezvăluie castelul scăldat în soare. Pusă în faţa acestei imagini, m-am întrebat dacă nu cumva m-am teleportat într-o altă ţară.

Este de o frumuseţe rară! Magnific!

Nu mă puteam opri din fotografiat. Vroiam să imortalizez fiecare colţişor, fiecare blazon, fiecare colţ de dantelărie... şi atunci am înţeles de ce marele nostru Sergiu Nicolaescu a ales să filmeze cadrele exterioare din faimosul său film, „Orient Express”, aici, la Miclăuşeni.

Întreg peisajul se aseamănă uimitor cu palatele bavariene. De îndată ce te apropii de frumosul castel, te simţi înconjurat de istorie şi natură. Vibe-ul locului este unul foarte bun. Natura, verdeaţa înconjurătoare oferă echilibrul necesar şi un loc de refugiu pentru fiecare suflet obosit.

Pentru că mai avem de aşteptat până vom intra în interior, înconjurăm castelul pentru a-l admira în profunzime.

Arhitectura neogotică cu elemente de baroc, este absolut impresionantă. Înfăţişarea lui aminteşte de Palatul Culturii din Iaşi şi de Palatul de la Ruginoasa, fiind bogat ornamentat şi purtând numeroase simboluri şi blazoane, încărcate de semnificaţii. Are numeroase turnuleţe şi creneluri ornamentale iar pe pereţi sunt ataşate elemente din blazon. Detaliile arhitecturale sunt prezente peste tot: unghiurile, elementele decorative şi blazonul familiei Sturdza, leul heraldic cu o sabie şi o ramură de măslin sau cavalerul medieval.

Pe toate feţele castelului se poate observa deviza familiei ”Utroque clarescere pulchrum" adică ”Frumuseţea străluceşte pretutindeni".

La un moment dat, pe un perete exterior vedem un înger care ţine în mână un disc. Aveam să aflăm ulterior că acesta era un ceas solar, căruia între timp i-a căzut bagheta. În mod normal, când bătea soarele, umbra baghetei indica ora.

O voce însă ne trezeşte parcă din visare şi ne aduce cu picioarele pe pământ: “- Următorul grup! ”

Ne îndreptăm cu paşi repezi spre intrare şi pătrundem în interior.

Castelul Sturdza este dispus pe două nivele plus mansardă. Ghidul care ne-a oferit turul castelului este sufletul locului. Un om de o eleganţă aleasă, tocmai potrivit pentru atmosfera de castel, care povesteşte atât de frumos despre istoria locului încât nu ai cum să nu pleci marcat de trecutul tumultos al familiei Sturdza şi al castelului. Cu un simţ al umorului bine dezvoltat, ne-a condus într-o atmosferă de basm dezvăluind câteva dintre secretele acestui minunat castel şi împrejurimile sale.

Interiorul, destul de degradat, cu pereţii scorojiţi, este totuşi superb dacă ştii cum să-l priveşti. Te face să visezi la vremurile de aur ale castelului …. să simţi paşii trecutului şi să-ţi imaginezi o zi din viaţa familiei Sturdza. Am găsit încă, o parte din strălucirea castelului de altădată. Elementele de originalitate, ne spune ghidul, sunt picturile, o parte din tâmplărie şi feronerie şi câteva sobe. Piesele de mobilier nu s-au păstrat, majoritatea celor pe care le-am văzut fiind achiziţii sau donaţii.

În vremea sa de glorie, aflăm de la ghid că acest castel adăpostea o adevărată comoară: o colecţie impresionantă de cărţi (peste 60.000 de exemplare, multe dintre acestea ediţii princes), diverse costume medievale, busturi realizate din marmură de Cararra, tablouri, diferite bijuterii şi obiecte din argint, piese arheologice şi epigrafice. Scările centrale ale castelului erau din marmură de Dalmaţia, mobilierul din lemn de trandafir, minuţios sculptat, sobe din teracotă, porţelan sau faianţă aduse de peste hotate, parchet cu intarsii din esenţe de paltin, mahon, stejar şi abanos, confecţionat de meşteri austrieci.

Plafoanele şi pereţii interiori au fost pictaţi în ulei, cu motive geometrice şi florale iar uşile şi ferestrele realizate din lemn de stejar, tei sau răşinoase, bogat sculptate, traforate şi lustruite cu şelac. Foarte multe dintre picturi sunt făcute de Maria, ne povesteşte ghidul, ea fiind pictoriţă de carte şi pictoriţă miniaturistă.

Parcurgând, meditativ, încăperile castelului, eşti pătruns de spiritul locului iar personajele care l-au modelat încep parcă să prindă viaţă ajutate fiind de cuvintele povestitorului.

Vedem astfel, într-una din camere un atelier de ţesătorie, care se chema “Camera femeilor”. Interesant este că de aici se deschidea o uşă secretă, pe unde coborai într-un tunel de evacuare, în sat. Suntem conduşi apoi în atelierul de pictură unde abundă o mulţime de picturi realizate de Maria Sturdza.

Piesa de rezistenţă a castelului rămâne, ca şi odinioară, salonul de primire a musafirilor. Familia Sturdza nu organiza petreceri somptuoase sau baluri, ei fiind mai mult înclinaţi spre partea culturală şi foarte apropiaţi de biserică. Organizau un fel de serate culturale, la care invitau personalităţi ale vremii: Alecsandri, Enescu, Kogălniceanu dar şi mitropoliţi sau alţi ierarhi. Din acest salon s-a mai păstrat doar o bucăţică de parchet şi sobele, care seamănă parcă cu nişte piese de şah.

De aici, pătrundem apoi în două birouri, cel al Mariei şi cel al lui George. Biroul Mariei este mai cochet, ea fiind pictoriţă de carte, vedem acolo imagini dintr-o carte de rugăciuni scrisă şi pictată de către aceasta (în copie). La George în birou, pe pereţi era colecţia de armuri medievale din care a mai rămas o singură poză.

În încăperea unde era atelierul de pictură, ni se arată o sobă originală, suflată cu aur, foarte frumoasă. Aflăm cu această ocazie că fumurile trecute prin tot peretele, încălzea peretele integral. În total sunt 21 de sobe în castel, toate funcţionând pe acelaşi principiu –începând de la parter, fumurile prin pereţi. Într-o altă încăpere, am văzut un lavoar vechi, o piesă autentică, lucrat în aceeaşi perioadă, dar pentru altcineva. În această cameră nu putem să nu observăm şi un tablou superb cu Maria Ghica Sturdza, din perioada frumoasă şi liniştită a castelului. De fapt, perioada 1904 –1944, deci timp de 40 de ani, a fost cea mai fericită şi frumoasă perioadă a castelului.

În timpul Primului Război Mondial, castelul a devenit spital militar şi se spune că George Enescu a fost invitat să le cânte răniţilor.

La un moment dat vedem deasupra unei intrări a servitorilor o inscripţie în limba latină: “ordo anima rerum”, adică “Ordinea este sufletul lucrurilor”. Intrarea făcea legătura cu o clădire mai veche din curte care găzduia bucătăriile. Toată mâncarea era preparată acolo, fiind apoi servită la castel. La mansardă locuiau servitorii iar dedesubtul bucătăriilor era crama, unde se ţineau vinurile.

Nu am putut să nu admirăm fosta baie, cu mozaicuri şi tavanul boltit încât apa să picure protejând astfel tencuiala, foarte modernă şi spectaculoasă.

Remarcăm tot felul de inscripţii în latină care îndeamnă la linişte şi reculegere, una dintre ele fiind tot deasupra unei uşi de la intrare: “ “Acolo unde este linişte şi pace domneşte armonia”.

Ajungem şi în camera copilului şi aflăm astfel că George şi Maria Sturdza au avut un singur copil, Ecaterina. Ea a fost căsătorită cu Şerban Cantacuzino, foarte bogat dar şi foarte bolnav. S-a stins repede. Pentru o lungă perioadă, ea s-a ocupat de administrarea castelului.

Cea mai neagră perioadă a castelului a început în anul 1944. Al doilea război mondial vine ca un tăvălug şi distruge aproape tot. Au rezistat doar zidurile. Soldaţii ruşi au devastat aproape tot şi au transformat castelul în închisoare pentru prizonierii germani.

Atunci când au venit ruşii, părinţii Ecaterinei muriseră şi era singură la castel. S-a retras rapid cu ce a putut, reuşind să evacueze o parte din bibliotecă. Multe cărţi însă au ajuns pe mâna invadatorilor, fiind puse pe foc în iarna 1944-1945, ca să se încălzească.

Din vechea colecţie s-au mai păstrat doar 4 cărţi!

Din păcate, ruşii …. au luat tot!!! Au dispărut colecţiile de armuri medievale, candelabre, colecţia de tablouri, mobilier, mii de cărţi, colecţia de bijuterii ….

Ce poate fi mai trist? :(

Neavând copii, după război, în anul 1947, Ecaterina donează întreg domeniul şi castelul, Episcopiei Romanului, sperând astfel că salvarea castelului ar fi posibilă. S-a călugărit şi este cunoscută drept maica Macrina.

Dar... …. în anii 1950 au apărut comuniştii!!! Cu ura lor binecunoscută împotriva boierilor şi a bisericii, au transformat castelul care la vremea aceea arăta superb, într-un depozit de armament şi grâne, măicuţele fiind alungate. Zece ani mai târziu, a fost înfiinţat aici un spital pentru copii cu handicap sever. În anul 1968, cu două zile înainte de Crăciun, un incendiu a distrus ultimele piese originale de mobilier depozitate la mansardă iar un altul, în anul 1985, a distrus acoperişul şi zidurile care s-au deteriorat serios în urma infiltrărilor cu apă.

…... Povestea însă nu s-a terminat!

Astăzi castelul aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cea care obţine atât fonduri guvernamentale, cât şi pe cele dintr-un program al Băncii Mondiale. De atunci s-au făcut lucrări de consolidare, de restaurare, exterioară, interioară şi a dependinţelor. Crama a fost prima finalizată, în momentul de faţă aici organizându-se degustări de vin.

Se fac eforturi ca lumea să vadă, ceea ce, nu puţini, au definit drept “cel mai frumos castel neogotic din România”.

Parcul dendrologic

După incursiunea din interiorul castelului am ieşit din nou în curte pentru a ne bucura de minunatul parc al domeniului.

După anul 1837, Alecu Sturza şi soţia sa, Ecaterina, au amenajat în jurul conacului Miclăuşeni, un frumos parc în stil englezesc şi care se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare. Au adus diferite specii rare de pomi ornamentali autohtoni și importați, iar unii dintre ei chiar unici în Europa, precum și arbori monumentali și exotici : : plop alb de 250 ani;frasin, de 350 ani;plop cenușiu;paltin de munte;teiță, iar dintre exemplarele exotice amintim: castanul porcesc roșu;arborele pagodelor, gingo (Ginkgo biloba);salcâmul vâscos nespinos;salcâm japonez;gutuiul chinezesc;Yuca –o plantă lemnoasă fără tulpină.

Iese în evidenţă aici arborele de ginkgo bilboa, situat chiar lângă terasa castelului, măreţ şi superb, din frunzele căruia se prepară un ceai aromat şi vindecător, la umbra căruia exista un foişor.

Parcul are două iazuri de pește, concepute și construite în anul 1968, în partea de nord a râului care îl traversează.

E o bucurie să te plimbi pe aleile din partea de est, sud și vest a parcului, străjuite de tei și castani. În perioada când aceștia înfloresc, mireasma lor este extraordinară.

Mănăstirea Miclăuşeni

La capătul potecii bătătorite care taie desimea parcului, descoperi un adevărat colţ de rai. Un lac plin cu nuferi înfloriţi, multe flori, chilii şi o biserică.

Biserica a fost construită între anii 1821-1823 de către Dimitrie Sturdza, în stil neoclasic. În cimitirul bisericii îşi dorm somnul de veci, castelanii descendenţi ai ctitorului Dimitrie Sturza. Pietrele funerare sunt deosebite;însemnele, blazoanele şi formele sculptate încântă privirea.

Biserica fiind închisă la momentul vizitei noastre, nu am putut intra, în schimb, am stat şi ne-am relaxat minute bune pe o băncuţă lângă lacul cu nuferi.

Pentru că ni se făcuse un pic foame, am mers apoi să căutăm mult lăudatul restaurant pentru bunătăţile oferite. Într-o atmosferă caldă şi primitoare, am avut parte aici de un meniu boieresc, în care, ingredientele autohtone şi de sezon au dat preparatelor un gust desăvârşit.

Trebuie să mai ştiţi că dacă vreţi să veniţi la Castelul Stutdza, vă şi puteţi caza aici, la Casa Macrina. De fapt sunt două clădiri care oferă cazare, Casa Macrina fiind mai nouă. Sunt condiţii de trei stele iar preţurile sunt foarte atractive. Găsiţi aici 31 camere de cazare dotate ultramodern, sală de sport, sală de conferinţe cu 40 de locuri.

Pasionaţii de pescuit pot arunca undiţele în râul Siret, situat la doar 1 kilometru distanţă. La 7 kilometri de domeniul Miclăuşeni se află Casa Memorială Vasile Alecsandri din Mirceşti. Tot în apropiere se află şi un han vestit, Trei Iazuri, unde se poate servi un peşte proaspăt iar lângă Paşcani se poate vizita Castelul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în care se regăsesc multe asemănări cu cel de la Miclăuşeni, întrucât a fost construit tot de familia Sturdza.

Miclăuşeniul îşi primeşte turiştii în vizită zilnic, dar sunt disponibile şi pachete turistice speciale, tabere pentru copii, instruiri dar şi evenimente, cum ar fi “Călătoria la 1900”–un bal organizat anual în luna septembrie, spectacole de teatru, şedinţe foto în costume de epocă, balul domniţelor –organizat cu ocazia zilei de 8 martie, caféconcert, serate dedicate valsului, etc. –evenimente care animă decorul oferit de acest splendid castel.

Dacă vă faceţi drum prin zonă, merită să vă delectaţi cu frumuseţile domneşti. O să vă placă cu siguranţă!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de gettyy in 01.06.20 18:30:01
Validat / Publicat: 01.06.20 21:20:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.

VIZUALIZĂRI: 2765 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettyy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Zi de toamnă la castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

gettyyAUTOR REVIEW
[01.06.20 18:33:54]
»

Webmaster, rog inserare Youtube youtu.be/HimHasNcbRE

webmasterX
[01.06.20 21:19:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[01.06.20 21:25:46]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

Dan&EmaPHONE
[01.06.20 21:54:31]
»

Am fost anul trecut in zona si m-am abatut la Miclauseni. Din pacate am gasit castelul inchis. Am sunat si la un numar de telefon cu 1 zi inainte, dar nu am avut noroc. Am inconjurat castelul. E din povesti.  As vrea sa vina ziua norocoasa sa il pot vizita si la interior si sa beneficiez de un mic ghidaj sau sa am acces la informatii. ​​

M-a bucurat mult sa pot lectura azi acest review. ​​

Felicitari! Numai bine! ​​

Si a propos de Iasi: cu gandul la Gradina Botanica din Iasi pe cate vreau sa ajung sa o vizitez, astazi am fist cu Denisa la Gradina Botanica din Bucuresti. ????

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[01.06.20 22:53:03]
»

@gettyy: Noi profitam de concursurile de dans pe care le aveau baietii prin tara si cautam ce putem vedea in zona, asa ca am ajuns sa vedem acest loc, intro superba zi de toamna, asa ca ne-am bucurat de castel si de imprejurimi, si foarte mult de ghidajul de care am avut parte atunci. Ghidul se vedea ca povesteste cu pasiune, conteaza foarte mult ca povestea sa fie spusa cu drag, pot spune acelasi lucru doua persoane diferite, insa daca intervine si pasiunea, acel ghid va castiga.

Normal, intre timp au trecut ceva ani, insa ceea ce tin minte este felul in care ne-a arata acea usa care dupa atata vreme era inca silentioasa (ne-a rugat sa nu scoatem nici un sunet ca sa ne lamurim) si copacul de Gingko pe care ni l-a aratat de pe terasa.

Este un loc pe care l-as revedea oricand cu placere si de care m-am bucurat acum prin acest articol.

Si sa nu uit, in seria de dinaintea noastra, a fost Cristi Tabara filmand pentru un documentar.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmasterPHONE
[01.06.20 22:54:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

robert
[02.06.20 08:43:16]
»

un loc minunat, dar și un articol scris din suflet! Felicitări!

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 08:44:16]
»

@Dan&Ema:  

​Imi pare tare, tare rău că nu ai putut vizita castelul. Ai fost atât de aproape...

Dacă spui că ai sunat cu o zi înainte, totusi... Probabil ghidul nu era prin zonă...

El nu este numai ghid, dar este si organizator de evenimente si... cam face de toate pe acolo! Este un om care iubeste mult ceea ce face si care pune mult suflet!

Poate o sa ai mai mult noroc data viitoare!

Mă bucur mult că ai fost la Grădina Botanică cu Denisa, dar... si asta de la Iasi merită văzută!

Sunt convinsă că o să mai ai ocazii de a trece prin Iasi si atunci o sa vezi ambele obiective.

Multumesc mult pentru lectură si ecou!

Numai bine îti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 09:09:27]
»

@mishu:  

​Mă bucur mult că ai avut ocazia să vizitezi acest minunat castel si mai ales... intr-o zi frumoasă de toamnă!!! Eu cred că toamna este cel mai potrivit anotimp pentru vizită. Frumusețea castelului si culorile toamnei creează un tablou unic.

In ceea ce priveste ghidul, conu'Miclăusanu - cum i se mai spune, te-ai convins si tu, este un om de mare valoare, foarte jovial si cu un deosebit simt al umorului care face ca vizita la Palatul Sturdza să rămână o experiență foarte plăcută! Stii cum se spune: "omul sfinteste locul".

Multumesc mult pentru lectură si ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 09:14:26]
»

@robert:  

Multumesc frumos pentru lecturarea acestui review si în care eu am depus într-adevăr mult, mult suflet!

Iti doresc numai bine si să ai parte de cele mai frumoase vacante!

Michi
[02.06.20 09:25:46]
»

@gettyy: Azi mi-ai făcut ziua frumoasă. Am vizitat castelul din Miclăuşeni în 2014 la serie cu Ruginoasa lui Cuza (perfect renovat, gata să deschidă sala de bal) şi muzeul de la Cucuteni. Castelul Sturdza era renovat numai în exterior dar când am intrat, se păstrau în interior urmele de vandalizare şi lipsă de cultură. Începuseră să restaureze deja uşile, ferestrele doar o singură cameră, sufrageria  avea un mobilier de epocă improvizat.

​Cum n-am să mai ajung pe acolo, reviewul tău scris frumos şi cu suflet completează lipsurile pe care le aveam.

​Întrebând ghidul când va fi gata, mi-a spus˝peste 4-5 ani˝ dar timpul a trecut şi n-am ajuns să-l vedem a doua oară. Mulţumesc.

mihaelavoicu
[02.06.20 10:07:09]
»

Dragă gettyy, mi-ai încântat ziua! Ai scris așa de frumos și apropiat sufletește, încât tu ai amplificat frumusețea castelului. Am citit mult despre el, mai ales în cartea lui Narcis Dorin Iondar, dar de văzut, nu l-am văzut. Încă. Mi-am propus de mult o vizită, poate anul ăsta se materializează.

Te îmbrățișez și îți mulțumesc pentru momentele frumoase ce mi-ai dăruit. ​

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 11:31:35]
»

@Michi:  

​Dacă am reusit să vă fac ziua un pic mai frumoasă, mă bucur din tot sufletul! ????

Castelul Sturdza de pe domeniul Miclăuşeni este într-adevăr o comoară arhitecturală si martor al unor vremuri determinante pentru caracterul moldovenesc, de viță nobilă.

Restaurarea castelului în interior nu a putut fi finalizată, din păcate, nici până în ziua de azi.

Se fac eforturi de readucere la viață a castelului si de a-l repune pe harta culturii românesti, dar... când este vorba de multi bani, totdeauna există un dar... ????

Mulţumesc tare mult pentru aprecieri!!! Multă sănătate vă doresc! ❤

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 11:40:57]
»

@mihaelavoicu:  

Multumesc mult! După cum am mai spus, o apreciere din partea dvs. înseamnă tare mult pentru mine.

Nu stiam că nu ati vizitat încă Palatul Sturdza. Poate reusiti în vara asta sau poate măcar în septembrie când are loc cel mai asteptat eveniment al anului "Călătoria la 1900". Cu siguranţă v-ar place mult.

Dacă intrati pe facebook si cautati castelul Sturdza Miclauseni o să vedeti ca afiseaza tot felul de​​​ evenimente, inclusiv meniul restaurantului.

Vă doresc numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[02.06.20 11:51:46]
»

@gettyy: Castelul de la Miclăușeni este superb! Familiile boierești din Țările Române și-au construit în secolele al XVIII-lea - al XIX-lea reședințe confortabile și spațioase creându-și condiții de viață luxoase pentru acele vremuri (sufragerii, biblioteci, băi, anexe sanitare etc.). În jurul conacelor au organizat grădini în stil occidental aducând peisagiști străini, au construit grajduri pentru acest animal nobil - calul, au amenajat iazuri în scop recreativ și piscicol, au ctitorit biserici cu rol de capele de curte.

Castelul Sturdza este un obiectiv turistic de prim rang cuprins în programele multor agenții de turism. Mulțumim pentru prezentare și fotografiile exemplificatoare. ​

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 12:02:33]
»

@tata123: si eu vă multumesc pentru vizită si votul acordat!

Michi
[02.06.20 17:22:42]
»

@gettyy: Pozele sunt de nivel National Geographic, au un colorit absolut superb

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.20 17:31:00]
»

@Michi:  

Am avut noroc de o vreme superbă de câte ori am fost! Asta m-a ajutat mult dar si... mediul înconjurător!

Când natura te ajută... nu trebuie să ai cine stie ce abilităti!

Vă multumesc!

Mirobo
[06.06.20 07:05:05]
»

Frumos ecou.

​Am fost si eu la Miclăușeni la castel.

Aș vrea să mai adaug, citându-l pe ghid, că parte din obiectele ​aparținând proprietății au fost returnate și de către săteni.

Un experiment plăcut făcut tot de ghid a fost acela când a închis obloanele ferestrelor și nu s-a auzit NIMIC. Execuție ireproșabilă aproape de neegalat în zilele noastre, din păcate.

O mică corecție -Ginko biloba ​ nu bilboa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[06.06.20 15:02:44]
»

Pe o listă a obiectivelor ce dorim să le vizităm în Moldova, este și Castelul Sturdza. Articolul ce tocmai l-am citit, dar și fotografiile foarte bune, m-au convins că trebuie neapărat să vizităm obiectivul. În mod cert vom lega într-un periplu mai lung (abia așteptăm să o luăm din nou la picior) ce va cuprinde revizitarea Iașului (orașul drag al studenției noastre, ultima oară vizitat în 2017), un alt palat al familiei Sturdza de la Miroslava, Palatul Cuza de la Ruginoasa și ce-om mai găsi prin zonă (timp să avem că de văzut îs multe).

Felicitări pentru review! ​  

mihaelavoicu
[06.06.20 16:40:27]
»

@Mitica49: Bună ziua d'on Mitică! Dacă la întoarcere o luați prin Vaslui, merită să opriți la Biserica din Solești unde este mormântul Elenei Cuza. Cândva am văzut și casa părintească. Ea era din familia Rosetti. Nu știu ce o mai fi acum, dar Biserica era în renovare. Vorbesc de anii 80. Toate bune!

Mitica49
[06.06.20 16:45:21]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru sfat! Ținem cont de recomandările bune, mai ales că drumul nostru din Brăila spre/dinspre Iași trece prin Vaslui-City.

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[06.06.20 16:47:28]
»

@Mitica49

​Ce mă bucur când mai aud pe câte cineva că vrea să viziteze Iaşul!!!

Cum spunea si Nicolae Iorga:

„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea... "

Vă doresc să fiți sănătos si să ajungeți cu bine la Iasi, că aveți ce vedea!!!

Sigur, cele două castele sunt de neratat dar si orasul în sine este plin de istorie la orice pas.

Vă multumesc mult pentru apreciere si ecou!

Mitica49
[06.06.20 17:09:19]
»

@gettyy: După revederea Iașului din 2017, am scris pe AFA câteva impresii (vreo 6-7 review-uri) despre acest oraș. Primul articol (Iași - orașul studenției noastre (1) - vvezi impresii) începe chiar cu aceste cuvinte ale marelui Nicolae Iorga, pe care le-ai pus și tu în ecoul de mai sus.

Este foarte adevărat că această măreață urbe a Moldovei are ce-ți arăta, are cu ce să te îmbogățească spiritual și cu ce să-ți mângâie retina. Cu toate că și-a pierdut cumva din farmecul pe care-l avea pe vremea când am făcut studiile aici, Iașul rămâne cu siguranță un musai-de-văzut.

Toate cele bune! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[06.06.20 17:49:44]
»

@Mitica49:  

O să fiți surprins​ de schimbările si noutățile din ultimul timp!

Toate bune​!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, gettyy, Michi, mihaelavoicu, Mirobo, mishu, Mitica49, robert, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10274791717529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1