ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
Prieteni
3 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Călătorie la Milano (VII). Castel Sforzesco

    TIPĂREȘTE URM de aici

    A călători, pentru mine este o mare bucurie sufletească și o satisfacție personală. Oboseala, problemele neprevăzute, nepotrivirile de program, diversele inconveniente, toate pot apărea oricând și de oriunde. Dar cu răbdare, tact și înțelegere, se rezolvă. Important e, ceea ce rămâne în „cardul” personal, în folderele cu fotografii și chiar aici, ca impresii personale pe AFA.

    Castelul Sforzesco este un reper al orașului Milano ce nu putea fi trecut cu vederea. Am regretat ratarea Cenacolo Vinciano, în schimb am „forfecat” măreața construcție a ducilor condotieri de Sforza.

    Ne-am documentat, am privit porțile, turnurile, șanțurile de apărare, după care, din marea curte interioară (Piazza d' Armi) am intrat prin Porta Giovia, în castelul propriu-zis. Odinioară, acesta era despărțit de marea curte tot printr-un șanț de apărare, acum nefuncțional și un pod basculant al cărui sistem de funcționare este încă vizibil în dreptul porți.

    Din curtea interioară, cea înconjurată de ziduri se formează la stânga Cortile della Rocchetta, un fel de „castel într-un castel” , cea mai veche și mai bine adăpostită parte, loc de ascunzătoare în caz de atac și bine apărată de Torre Castellana, construit de Sforza în secolul al XV-lea, tocmai pentru a se retrage în caz de pericol. În partea dreaptă vedem o curte ceva mai mare, numită Corte Ducale, în formă de „U” , cu o logie închisă și o frescă cu un leu și un elefant, motiv pentru care, mai poartă și numele de Patio dell Elefante

    Aici, la parterul clădirii se vizitează trei muzee. Musei d' Arte Antica, Salla delle Asse- Leonardo da Vinci și Armeria. Din astea, numai două am văzut. Fără Leonardo da Vinci.

    Musei d' Arte Antica ocupă mai multe săli, toate cu aspect gotic și tavanele frescate cu blazoanele familiilor Visconti și Sforza. Sunt prezentate sculpturi de proveniență romanică, gotică lombardă și toscană din sec. al VIII-lea până în sec. al XIV-lea.

    De remarcat un imens sarcofag cu statuia călărețului pe el, fiind al unui Bernabo Visconti, sarcofag din marmoră cu scene din Noul Testament sculptate pe cele patru laturi ale sale. În încăpere sunt expuse multe resturi și bucăți de frize, coloane, capiteluri, reliefuri etc.

    Din sculptura toscană am remarcat un frumos relief cu Madona la picioarele căreia stă îngenunchiat un cruciat, o placă tombală cu un frumos relief al unei tinere femei, altele cu simbolurile Evangheliștilor sau ale altor diverși sfinți. Muzeul mai deține o colecție de tapiserii foarte vechi, alta de frize în relief din marmoră (una lucrată de Agostino di Ducio, e superbă!), altele din piatră de factură egipteană și multe resturi și bucăți de marmoră fiecare cu tăblița ei indicatoare.

    De-a lungul unei logii închise cu vitralii (cele mai multe cu blazoanele familiilor) sunt expuse

    Arme și Armuri lucrate de vestiți mașteri armurieri, lucrări de-a dreptul excepționale! Aici am stat mult, am admirat și fotografiat. Ha, numai încălțările din zale ale cavalerului, înfipte pe scărița harnașamentului caului său, să tot admiri! Tot în această logie este expus un clopot, care a fost agățat în turnul ce apăra Croccheta și anunța eventualele pericole.

    O altă lucrare ce atrage atenția vizitatorului, fostul Monument funerar al lui Gaston de Fox comandant al armatelor regale franceze în luptele purtate cu statele papale. Acest cavaler de rang nobiliar, nepot al regelui Ludovic al XII-lea al Franței, era iubitul Margueritei de Navarra (Regina Margot), mort în luptele de la Ravennan 1512, la vârsta de 21 ani. Viitorul Rege Francisc I, ocrotitorul lui Leonardo da Vinci și fratele Margueritei, a dat comanda acestui monument lui Agostino Busti. Inițial a fost montat într-o biserică din Milano care a suferit mari distrugeri, dar evenimentele istorice nu au mai permis repararea și remontarea lui. Aduse aici, în muzeu, sunt doar niște bucăți de marmoră de foarte bună calitate, aș zice aproape transparentă și frumosul chip al cavalerului de Fox. Și desenul întregului monument.

    Acesta a fost parterul Castelului Sforzesco. Dar finețurile și rafinatele colecții ale familiei Sforza sunt expuse la etaj, pe care îl vom parcurge pe îndelete, așa cum merită datorită frumuseții lor și pentru care am petrecut patru ore vizitându-l.


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    Corte dell' Armi este întradevăr, relaxantă!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 17.12.21 12:06:39
    Validat / Publicat: 17.12.21 13:42:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 1040 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Bucată de marmoră din Monumentul lui Gaston de Fox, Castel Sforzesco, Milano.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    elenaadinaPHONE
    [17.12.21 14:23:00]
    »

    „A călători, pentru mine este o mare bucurie sufletească și o satisfacție personală. Oboseala, problemele neprevăzute, nepotrivirile de program, diversele inconveniente, toate pot apărea oricând și de oriunde. Dar cu răbdare, tact și înțelegere, se rezolvă. Important e, ceea ce rămâne în „cardul” personal, în folderele cu fotografii și chiar aici, ca impresii personale pe AFA. "

    Așa este, câta dreptate aveți! ????

    Felicitări pentru articolul scris frumos și mica incursiune in timp!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adsoPHONE
    [17.12.21 19:53:58]
    »

    @mihaelavoicu: Scuzati intrebarea: Museo Pieta Rondanini nu e tot la parter? Eu parca asa tin minte.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [17.12.21 20:41:18]
    »

    @adso: Pieta Rondanini este în Curtea mare (Corte dell' Arme), pe lângă Porta Santo Spirito. Stând cu fața spre castel undeva în stânga. Am vizitat-o înainte de plecare.

    Michi
    [18.12.21 11:56:25]
    »

    @mihaelavoicu: Îmi place foarte mult cum scrii şi nu e prima oară când o spun public. Ai o fire de cercetătoare şi dacă nu erau vremurile prin care am trecut şi mai toţi ne-am făcut ingineri, probabil ai fi fost un nume de notorietate într-un institut de studiu al Evului Mediu. Tu nu te grăbeşti şi asta este esenţial în descrierea experienţelor turistice. ˝Non multa, sed multum˝. La noi a fost o altă situaţie pentru că timpul ne mâna de la spate şi prioritar a fost să recuperăm ceeace nu văzusem o viaţă, adică aproape 60 de ani. Spor la scris în continuare. !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [18.12.21 12:06:53]
    »

    @elenaadina: Problema e, dacă vom mai putea circula! Chiar și așa, fotografiile s-au strâns, mii.

    Mulțumesc și Sărbători cu bine!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [18.12.21 12:14:09]
    »

    @Michi: Așa au fost vremurile, aveți dreptate. Mie mi-ar fi plăcut să fiu arheolog sau restaurator. Și dacă nu a fost să fie, restul e amatorism, pasiune, ocupare de timp. Totuși, mi-e din ce în ce mai greu să scriu.

    Vă îmbrățișez și vă doresc Sărbători cu bine!

    Michi
    [18.12.21 12:40:50]
    »

    MIHAELAVOICU, nici eu nu mai am răbdare să citesc altceva decât pe unde am fost şi nici aici, totdeauna. Sunt recunăacătoare lui Dragoş că m-a adus pe AFA, lui Cornel şi celorlalti care. în 2010 fiind relativ puţini, încurajau pe cei noi înscrişi şi ţie care mi-ai sugerat cum să-mi păstrez pozele în foldere pe obiective. Deja, am pierdut aproape tot tot ce am văzut 15 ani, 1990-2010, pentru că făceam fotografii de grup neglijând obiectivele, erau pe hârtie deci mai puţine, fără să le separ între ele. La cele mai importante de ex. Egipt, Japonia, New York, Tailanda am reuşit întrucâtva reconstituirea dar e altceva comparativ cu excursiile din ultimii ani. Umorul negru e că acum ştiu să pozez dar nu mai am ce ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adso, elenaadina, Michi, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Sforza / Castello Sforzesco:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05977988243103 sec
    ecranul dvs: 1 x 1