GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la 'ma duc sa vad scara' la Moving Van Gogh
![](/images/printer_off_32.png)
Pai uite asa, din cauza unei scari am ajuns la Palatul Cantacuzino din Busteni, autorul moral al acestei incursiuni este... @mishu, hi, hi, hi. Mai de una zi a postat un articol despre palat iar printre pozele ei am vazut o scara cu prinderi foarte ingenioase si de aici am zis ca trebuie sa o vad "live". Zis si facut duminica dimineata am umplut masina cu fratemiu, cumnata + noi doi si gata pe DN1, Ploiesti, Campina, Sinaia, Busteni dreapta inainte de gara si apoi mers paralel cu linia ferata pana in str. Zamorei, nr. 1.
Aici am parcat masina pe partea stanga a drumului si am intrat in curtea castelului foarte increzatori ca vom putea studia "scara".
La casa de bilete, domnul care vindea "belete" ne intreaba daca vrem si la heliogravuri.
Ne uitam unii la altii si ne intrebam ce ar putea fi alea, dupa o mica panica ne dumirim uitandu-ne la un afis agatat la casa "Moving Van Gogh" si fara sa mai intrebam cat costa si ce inseamna heliogravura gata luam bilete si la Van Gog, pret total 45 lei de persoana pentru vizitarea palatului cu ghid si expozitia temporara (deschisa in perioada 15 iulie-16 octombrie).
Locatia unde se gaseste palatul este mirifica in spatele palatului muntele Zamora in fata palatului o frumoasa priveliste a Jepilor si bineanteles crucea Caraiman. O descriere a palatului foarte amanuntita a facut-o Mishu cum spuneam, ce vreau sa mai adaug este faptul ca numele de Zamora este de fapt numele unei cateluse care avea drept stapan un inaintas al Nababului si pe care o numea Mora, pentru ca inaintea palatului pe acele locuri se afla o casa de vanatoare a Cantacuzinilor, catelusa Mora era folosita la vanatoare si azmutita cu apelativul "Zamora".
Palatul este retrocedat in 2004 ultimei descendente a Cantacuzinilor si acesta instraineaza palatul unei societati. Societatea comerciala este cea care repune in circuitul turistic palatul dupa ce il reconditioneaza destul de reusit.
Dupa turul palatului pe care l-am facut insotiti de o doamna ghid draguta care a dat explicatii pertinente vis-à-vis de istoria palatului, turul parterului s-a oprit in dreptul scarii pentru care noi venisem si bucurie mare dupa pozele de rigoare am fost poftiti cei cu bilete la Van Gogh sa urcam pe scara spre expozitia de heliograme.
La etaj am fost preluati de o domnisoara ghida foarte frumoasa si care mi s-a parut pe tot parcursul vizitei ca stapaneste foarte bine termeni si povestea vietii lui Van Gogh.
Prima intrebare ce i-a fost adresata a fost cea legata de originalitatea operelor expuse aici si despre ce inseamna heliogravra.
Heliogravura este un procedeu de copiere de pe original pe un alt suport iar apoi colorat astfel ca ceea ce rezulta devine o copie fidela a originalului.
Ce este interesant la acesta colectie este faptul ca are o valoare mare si este realizarta la doi ani dupa moartea artistului la comanda unui industrias olandez Hydde Nieland.
Cunoscatori stiu ca Van Gogh a creat doar 10 ani, a fost un autodidact convins si nu a creat doar celebrele picturi cu floarea soarelui. Si-a inceput de fapt cariera de pictor cu peisaje facute in carbuni in diverse tehnici de grafica. Expozitia de aici la astfel de tehnici de gravura se refera, si credeti-ma pe cuvant este foarte frumoasa.
In expozitie sunt prezente mici tablouri redate in grafica pline de peisaje rurale si oameni in miscare care executa diverse activitati casnice. Ghida ne-a atras mereu atentia asupra greselilor de inceput ale pictorului, exemplificandu-ne in cate o gravura acest lucru,
Dupa prezentarea heliogravurilor in alte doua incaperi organizatorii expozitiei au alcatuit o expozitie interactiva cu proiectii succesive ale pictorului si o holograma care il infatiseaza pe artist (foarte interesanta). Aici in cele doua sali ne-am jucat cum ne-a taiat pe noi capul mai bine.
Artistul a murit foarte tanar la numai 37 ani in conditii neelucidate (din cate stiu eu)
Daca recomand vizitarea expozitiei?
Da recomand! e vara, e cald, fugiti la munte, merita!
Trimis de adrianbogdan in 26.07.16 19:09:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.41408700 N, 25.54254800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan -
Dacă-i ordin de fugit la munte, cu placere! Vineri sunt la racoare... pardon, la munte!
Incepem cu poz P12, zici ca orasul trist la picioarele tale, dar si tu esti cam la fel, sau te-a tinut sotul mai mult pana a facut poza ????. Mi-a placut povestea cu Zamora, asta n-o stiam, mi- a scapat. Acum citind articolul tau mi s-a facut dor de acel loc pe care l-am cunoscut de abia in martie, pe o vreme mai putin prielnica.
Ar fi foarte interesant de vazut si vara, insa nu stiu cand am sa mai ajung pe acolo. Sper ca ti-a placut scara si nu ai facut drumul degeaba pana acolo, oricum sunt destule lucruri care pot fi apreciate acolo.
Votat cu foarte mare placere, felicitari.
Da, merita! Reconfirm cele scrise candva si de mine anul trecut. Este special si frumos prezentat, iar ghidajul este impecabil. Felicitari!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Castelul Cantacuzino - Bușteni — scris în 20.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'Al 3-lea cel mai frumos castel din Romania' - meritat — scris în 03.08.17 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea a II-a: Arta — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea I: Istoria — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Castelul Cantacuzino - Busteni — scris în 28.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Povestea Cantacuzinilor şi a splendidelor lor palate — scris în 02.12.15 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Castelul Cantacuzino: Ce surpriza frumoasa! — scris în 01.09.15 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ