Deoarece AmFostAcolo şi eu, ca de multişor e drept (în August 2006) şi pentru că, din cele 6 review-uri deja postate pe sait, unul singur (cel al userului biancuta) se referă integral la perioada în care castelul era administrat de statul român, m-am decis să-mi expun şi eu gândurile despre Castelul Bran.
Aşa că, fiind cazaţi în Şimon, la Mama Cozonacilor, vezi click aici am decis să vedem şi noi perla Branului, respectiv Castelul Bran.
Am găsit loc de parcare pentru auto, întro parcare privată, păzită, contra cost, situată peste drum de castel, dar am preferat să dăm un ban şi să ne ştim maşina-n siguranţă.
Prima impresie a fost cea a kitsch-ului, prezent pe mai toate tarabele ce ar trebui să vândă suveniruri/artizanat, combinată cu o căldură copleşitoare şi o aglomeraţie de nedescris.
Însă, după intrarea-n curtea castelului, lucrurile se schimbă mult în bine şi începi să simţi încărcătura culturală/istorică a locului.
Castelul, este impresionant chiar şi de afară, fiind construit pe o stâncă, ce străjuieşte poarta dintre Transilvania si Tara Romaneasca, după cum frumos spunea danoradea aici click aici
La interior, în ciuda pasului alergător în care am făcut turul (împinşi efectiv din spate de miile de turişti prezenţi la acea dată), totul a fost deosebit, bine conservat, mobilat integral, cu piese şi din colecţiile aflate în patrimoniul naţional (ce azi nu mai sunt în castel, motiv pentru care castelul am înţeles că-i cam aerisit).
Noi, fiind cu prinţesa noastră, am făcut turul cu opriri destul de dese, în curtea interioară, pe terasă, în grădină, aşa că ne-a luat peste o oră, dar nu am avut nimic de pierdut, fiecare colţişor merită văzut/admirat şi castelul pe ansamblu, trebuie văzut de mai multe ori, pentru a-l putea aprecia la adevărata valoare.
Pe mine unul m-au impresionat, în afara mobilierului sobele situate peste tot, de diverse forme şi pictate în/pe ceramică.
Din păcate, nu am mai avut răbdarea necesară să vedem şi Muzeul Satului Brănean şi Vama Medievală.
În concluzie, Castelul Bran reprezintă o importantă şi de neocolit lecţie de istorie, ce trebuie musai văzut, chiar mai mult decât o dată.
Merită şi trebuie promovat mai mult chiar şi în tară, orice copil ar trebui să-l vadă, poate chiar întro excursie cu clasa, pentru o lecţie de istorie, la faţa locului, întrun loc ce te copleşeşte de-a dreptul.
Şi … nu în ultimul rând, în zonă sunt destule locuri unde se poate dormi şi mânca extrem de bine, putând fi îmbinată astfel, o excursie de culturalizare, cu o gură de aer curat întrun decor de poveste.
Coordonatele GPS sunt:
N 45. 51488º x E 25. 36723 º
Webmaster, ar merita trecută în pagina dedicată Castelului Bran, adică click aici pagina web oficială, adică asta: click aici
AmFostAcolo, musai o să mai merg şi vi-l recomand şi vouă.
Trimis de creivean in 21.05.10 21:23:03
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Pus situl oficial al Castelului în pagina 'tehnică'. Mulţumim,
Creivean, pentru ca m-ai mentionat in review, vreau sa vin aici cu o mica observatie: eu nu am scris despre Castelul Bran, fiindca am amintiri destul de vagi pentru a-l putea descrie si nu am nici fotografii, insa am scris despre experienta mea din Castelul Groazei, care mi-a ramas mai puternic in memorie. Ai un vot din partea mea, dupa doua impresii una dupa alta, incep sa-mi amintesc tot mai mult.
- Jun.2023 Bran — scris în 27.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (II) — scris în 20.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (I) — scris în 13.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Da — pentru istoria castelului. Nu — pentru Tunelul timpului — scris în 07.11.21 de Berci din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Castelul este frumos, impunator, unic... tarife bubuite — scris în 18.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 În vizită la Regina Maria sau la Dracula? — scris în 01.11.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Castelul Bran in topul celor mai vizitate obiective din Romania — scris în 04.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ