ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea / Castel Bran (I)

TIPĂREȘTE

Am călătorit în septembrie trecut, pe un soare văratec și culori de toamnă prin culoarul Rucăr, spre Cetatea Bran, pe care nu o mai văzusem de peste 40 de ani. Prima impresie? Mândră tare de când are un stăpân de viță regală. Cu alte cuvinte, arată „ca o prințesă” ! Nu degeaba, prima atestare, cea din 1377 i-a fost emisă de un rege. Ludovic I cel Mare le-a dat brașovenilor dreptul de a ridica în trecătoarea Branului o cetate de piatră, pentru a-și apăra interesele comerciale.

Ba, chiar cu multă vreme înainte, Cavalerii teutoni au primit tot de la un rege ținutul Bârsei, tocmai pentru a apăra granița Transilvaniei de atacurile migratoare. Numai că, fortăreața ridicată de ei la Bran și chiar ei, cavalerii, vor dispărea curând din zonă.

Urmare actului regal din 1377 a fost aleasă pentru castel o stâncă abruptă cu expunere spre zonele învecinate, și-n amonte și-n aval. Și aici au ridicat brașovenii o construcție exact pe rămășițele rămase de la teutoni.

După 11 ani de la actul lui Ludovic I cel Mare, era finalizată clădirea, care avea rolul de vamă pentru mărfuri și fortăreață de apărare împotriva năvălirilor otomane.

„Valurile Istoriei vor duce” castelul Bran din proprietatea Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care îl va extinde și culmea, chiar Vlad Țepeş va fi însărcinat cu rezistența antiotomană, moment numai bun pentru povești și legende, care, peste ani au adus o faimă mondială Castelului. Și „valul” iar o va purta spre Scaunul Brașovului conform unui document juridic care pecetluiește vânzarea.

Într-un final, în 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov donează castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri, devenind astfel Reşedinţă Regală.

Între 1920 – 1929 Castelul Bran va fi complet restaurat sub conducerea arhitectului curţii regale. Se extinde, se mansardează podul, se adaugă două turnuri interioare, iar vechile camere ale garnizoanei devin saloane, apartamente pentru familia regală sau pentru musafiri.

În anul 1937, în vechea fântână săpată în curtea interioară a castelului, s-a montat un lift electric, iar la baza fântânii a fost săpat în stâncă un tunel orizontal care asigura legătura cu exteriorul castelului. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moştenit de fiica sa preferată, principesa Ileana, care era căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale De Habsburg. După 1948, Castelul Bran a fost naţionalizat şi deschis publicului începând cu 1956 când a fost amenajat ca Muzeu de Istorie şi Artă Feudală. Eram în 1959 cu părinții la Bran, când l-am vizitat prima oară. Și apoi prin anii 70-80, pentru a doua oară, iar în noiembrie 2022, pentru a treia oară. Acum, o vizită făcută cu „alți ochi” !

În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg şi de surorile sale, Maria Magdalena şi Elisabeth, copiii principesei Ileana, de la care castelul fusese trecut în proprietatea statului în 1948. La 18 mai 2006, castelul este retrocedat legal moştenitorilor din familia De Habsburg.

1 iunie 2009 este data redeschiderii oficiale a Castelului Bran.

Am intrat la ora 15.30 și am ieșit la 17.00 ora de închidere.

Pe costișa ce urcă la castel, ne întâmpină o veche și foarte frumoasă cruce din piatră, află la baza zidului, în apropierea scările ce urcă Turnul Porții, exact calea de acces în castel.

Ce am vizitat și fotografiat în castel, timp de o oră și jumătate

Am urcat pe scările din piatră ale Turnului Porții care, deși recente (sec. al XIX-lea), tocite totuși de bocancii soldaților din garnizoană, scări ce duc la prima încăpere a turnului, la fosta

Cameră de gardă pardosită cu cărămidă și tavanul susținut de bârne groase din lemn. Acum este un punct de informare turistică despre Istoria Castelului. Privind ferestrele îți dai seama de grosimea zidului acestui turn ridicat în anul 1622, zid din piatră și bolovani de râu. Am remarcat aici un șemineu românesc și o plită cu un ceainic din alamă și un cufăr de călătorie cu feroneria lucrată manual. Din acest punct se poate intra în curtea interioară, dar noi am urcat la primul etaj în

Anticamera și Dormitorul reginei unde este expus actul de donație al castelului, de la brașoveni, către regină. Sunt de admirat ușile metalice care se deschid spre dormitor și întreaga încăpere albă și bine aerisită. În mijloc, bustul reginei, opera Miliței Petrașcu, lucrat în bronz. Ce frapează de la bun început, este aerul de proprietate privată a muzeului. Nu ești permanent secondar de personalul auxiliar, cu ochii pe tine și interdicția de a fotografia.

Sala Gotică amenajată în fosta capelă a cetății cuprinde o anticameră unde într-o casetă sunt expuse arme de vânătoare din colecția privată a ducelui Dominic. Sala Gotică este o bijuterie! Tavanul boltit, resturi din pictura originală, mobilier de secol al XIX-lea, scaune și canapele în galben. Era Salonul galben unde regina își lua ceaiul, ăla, știți, de la ora 17.00 Am încercat și eu de câteva ori și ce binevenit a fost!! Am trecut apoi print-o ușă cu vulturul bicefal pe ea și am continuat vizita în,

Sala de consiliu. Aici se luau cele mai importante decizii legate de diverse evenimente politice, sociale și economice. Tavanul din lemn, ferestre mici cu guri de tragere, și într-un colț, o pelerină albă, de cavaler teuton.

Acesta a fost parterul Castelului Bran, cu ieșire în curtea interioară dar pe care am lăsat-o mai spre plecare, să profităm încă de lumina naturală în interior. Așa că, am urcat la etajul III pe o scară abruptă cu trepte din piatră, săpată în zidul gros. Este o scară secretă care urca direct în podul cetății, spațiu destinat ca punct de observație pentru garnizoană. Acum, amenajat ca Salon de muzică în care vom intra după o pauză binemeritată.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La poarta castelului, comercianții bat! Pe bune, găsești de toate. numai un clopoțel cu castelul pe el, pentru colecția mea, nu am gșăsit.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 13.02.23 19:38:22
Validat / Publicat: 13.02.23 21:30:08
VIZUALIZĂRI: 332INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN. A mai fost în/la: Vizită la castel.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Prin Europa și prin țară.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Castelul Bran. Dormitorul reginei cu bustul său, lucrat de Milița Petrașcu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37000 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [13.02.23 23:46:55] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu [14.02.23 01:08:17] »

@webmaster: Mulțumesc, Web!

⭐ValentinB_88⭐ [15.02.23 11:46:07] »

Si un super bonus meritat!

mihaelavoicu [15.02.23 19:57:58] »

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
⭐ValentinB_88⭐, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.13254904747 sec
ecranul dvs: 1 x 1