GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vineri 9 august, 2009.
Am plecat spre Bran cu un gand “ trebuie sa vad castelul ”. Nu-l vazusem niciodata, nu sunt pasionata de castele, dar fiind un simbol pt.romani am insistat sa-l vad. Faceam 10 ani de la casatorie, trebuia sa fugim amandoi, fara copii, iar in momentul in care am ales ca loc de cazare Branul - Predelut m-am gandit la castel. Tabloul de la fereastra camerei noastre avea in el o mogaldeata- Castelul Bran. In ziua in care am ajuns, destul de tarziu, in jurul orei 18,30 castelul era inchis. Programul este pana in ora 18,00. N-are nimic, mergem maine, dar “maine” s-a dovedit a fi prea plin si am lasat pe celalalt “maine”, care avea sa fie si ultima zi in zona. La ora 10,00 duminica dimineata ne asezam la coada de vreo 100 de persoane inarmati cu ceva rabdare si cu umbrela. In fata portilor, sprijinit intrun baston, cu un pardesiu de ploaie statea regretatul maestrul Gheorghe Dinica. Am avut initial intentia sa-i fac o poza, dar suferinta citita in ochii lui m-a facut sa ma rosesc si am bagat aparatul la loc. Mi-a fost rusine. Trei luni mai tarziu am aflat ca a parasit aceasta lume.
Cu o seara inainte fusese “Bran Castle Fest” unde Suie Paparude, Omul cu Sobolani, Aria Urbana ,,L’orchestre de Roche, etc. au atras sute de tineri si zeci de masini „tari“. Am trecut si noi pe acolo, dar concertul live incepea in jur de ora 22,00 si nu am mai stat. Urmele concertului se mai vedeau si la ora aceea (sticle, PET-uri, etc). Oamenii de la coada erau majoritatea trecuti de 25 de ani, chiar mai bine, putini romani, foarte multi asiatici si moldoveni. Pana am ajuns la bilete, in spatele nostru se formase o coada de vreo 200 de persoane.
Branul a fost considerat in timp o poarta „ferecata in calea dusmanilor“ si provine din limba slava „brana-poarta“. Branul a avut şi o denumire germana, „Torzburg”, care deriva din numele Tydricus, asa se cheama locul pe care cetatea a fost construita. Acest nume german a devenit, în limba maghiara, „Terch” si apoi a luat forma romaneasca „Turciu” a fost folosita mai intai de Mircea cel Batran - in 1413, iar paraul care curge pe langa cetate pastreaza numele de paraul Turcul. Castelul Bran este construit pe o stanca situata intre Magura si Dealul Cetatii. Panorama de sus, din castel este superba.
Istoria castelului cred ca o stie toata lume, cum ca a fost atestat prima oara in 1337 de Ludovic I de Anjou, rege al Ungariei, caci cetatea initiala a fost construita din lemn de catre brasovenii din 13 sate, “prin munca şi cheltuiala lor proprie” iar regele ii scutea de taxe si impozite, cum ca la un moment dat, adica prin 1920 a fost cedat de catre Consiliul Orasenesc Brasov reginei Maria, datorata faptului ca familia regala a contribuit la infaptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Intre 1920 si 1930 este transformat arhitectural, dintr-o fortareata in fata invadatorilor devine resedinta de vara pt. familia regala.
Castelul este structurat pe 5 nivele. Parterul cuprinde „camera de garda“ si „Capela Principelui Mircea“; etajul I „Dormitorul reginei Maria“, „Sala gotica“ si „Salonul Mare“; etajul II, „Salonul Biedermeier“, „Dormitorul Regelui Ferdinand“, „sufrageria castelului“, „Sala cu mobilier rustic“ si „Salonul neorococo“; etajul III cuprinde „Salonul de muzica si biblioteca Reginei Maria“, „Sala cu mobilier sasesc“, etajul IV „Sala trofeelor de vanatoare“, „Sala Reginei Maria“ si „Camera Principelui Nicolae“. In toate incaperile se afla valoroase piese de mobilier, argintarie, icoane, sclupturi, ceramice, arme si armuri. Camerele sunt dispuse dupa parerea mea destul de haotic iar coridoarele par ca niste labirinturi. „Scara secreta“ este foarte stramta si joasa, un claustrofob cu greu ar putea urca pe ea. Curtea interioara a castelului focalizeaza toate aceste incaperi in ea. In curte se afla o fantana sapata pe vremea Reginei Maria, la 57 de metri adancime si se pare ca facea legatura cu ascunzatorile subterane ale castelului. Din „Camera Principelui Nicolae“ se poate ajunge urcand pe niste scari intro loggie mica (balcon), unde nu incap mai mult de 3-4 persoane si se poate admira o priveliste superba. Eu nu am avut sansa, deoarece era o coada ingrozitoare si cine urca statea foarte mult acolo.
Si acum am ajuns la povestea la care vroiam si v-o spun si voua imediat. Regina Maria numita de poporul roman: „Mama Regina“, „Mama ranitilor“ sau „Regina sodat“ a fost cea care a dat culoare acestui castel. Regina Maria a indragit doua locuri tare mult: Balcicul si Branul. In testamentul redactat cu 5 ani inainte de a muri, a cerut ca trupul sa-i fie inmormantat la Curtea de Arges iar inima la Balcic, pe atunci teritoriu al Romaniei, in capela castelului Regina Maria. In momentul mortii i s-a indeplinit dorinta, inima i-a fost imbalsamata si asezata intro cutie de bijuterii, din argint si aur cu pietre pretioase pe care scrie „ALTETEI SALE PRINCIPESA MARIA A ROMANIEI: DOAMNELE ROMANE“, aceste doamne fiind cele care i-au daruit caseta in semn de respect. Caseta, invelita intrun steag cu doua fete, una cu steagul Romaniei si cealalta fata cu steagul Marii Britanii- tara de bastina a reginei, a fost depusa la Capela Stella Maris la resedinta reginei din Balcic.
Castelul Bran a fost lasat prin testament Principesei Ileana de catre mama ei- Regina Maria. Cand Romania a pierdut Cadrilaterul, in 1940, Principesa Ileana, fiica reginei Maria, a ordonat constructia unei capele identice in Bran la Castel, unde a fost a doua resedinta a Reginei. Din acel moment s-a numit Capela „Inima Reginei Maria“, a fost construita intro stanca a Magurii Braului. In 1968 capela a fost profanata si cutia cu inima reginei a fost mutata in Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti unde se afla si astazi.
Principesa Maria a devenit regina in 1914. In momentul in care a devenit Regina a inceput o serie de turnee internationale prin care a promovat Romania si interesele acesteia. Cel mai cunoscut este turneul din Statele Unite ale Americii, din 1926. Rolul femeilor in politica, in acea perioada era aproape inexistent insa Regina Maria a fost sfatuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, pana la decesul acestuia in 1927. Dupa moartea Regelui Ferdinand, fiul sau Carol mosteneste tronul si o izoleaza complet de viata publica si mai ales politica.
Aceste vorbe au fost lasate de Regina Maria in testamentul sau: “Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate m-am straduit sa devin o buna Romanca. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (...) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa. ”
Multe din cele spuse mai sus le-am aflat mai tarziu, dupa vizita la Castel, dupa cautari date pe NET. Mi-ar fi placut sa stiu toate acestea inainte de a ma duce acolo sau macar de la un ghid din interior (acesta nu exista) de aceea vi le spun voua, cititorilor de pe AFA, ca sa stiti mai multe ca mine cand veti ajunge pe acolo si sa priviti cu alti ochi acele locuri. Acestea fiind spuse nu mai ramane decat sa va reamintesc si motto-ul Reginei Maria: "Caracterul este destin".
Trimis de anadragusin in 10.12.10 18:25:44
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anadragusin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.51540650 N, 25.36925840 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot din partea mea! Un review plin de informatii pe care nu le stiam. Am vizitat si eu Branul dar fara sa stiu atatea lucruri. Mi-a placut mai ales povestea cu inima Reginei Maria. Foarte frumos! Felicitari!
au fost retrase punctele pentru pozele preluate de pe net. mentiune: asa cum am spus mai sus pozele au fost luate de pe net, si nu dupa net, asa cum autoarea a pus in "commentul" fiecarei poze. am corectat si acest aspect odata cu retragerea punctelor.
As fi modificat eu, dar la cat de greu merge Internetul... , dureaza cel putin 5-6 minute sa incarc o poza. Multumesc web77 pt. corectare.
Foarte multe informatii pe care nici eu le stiam. Asa e, si mie mi-ar fi placut sa citesc aceste lucruri inainte sa vizitez castelul. Nici la fata locului nu am gasit prea multe informatii. Am citit cu placere! Felicitari pentru acest review complet!
Chiar daca n-avea sange romanesc, regina Maria a iubit ca nimeni alta tara noastra. A fost cea mai iubita regina de catre romani... Amprenta sensibilitati sale se vede mai ales la Balcic. Prin Brasov a functionat un interesant program turistic "Pe urmele reginei Maria", tur ce-si ducea turistii prin Bran si Balcic, nu stiu daca mai exista... cred c-a fost inlocuit cu "Dracula Tour", ce trece prin "Tihuta-Sighisoara-Bran-Snagov".
Foarte frumos povestit, chiar mi-a facut placere sa citesc acest review, felicitari!
Sper sa placa melodia atasata!
Poate ar trebui sa spunem pentru cititorii mai tineri ca tatal reginei Maria a fost Alfred de Saxa Coburg si Ghota cel de-al doilea fiu al reginei Victoria stapana Imperiului Britanic, iar mama acesteia a fost Marea Ducesa Maria Alexandrovna unica fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei
Multumesc tuturor pt. aprecieri. Cu scopul acesta am facut review-ul, pt. a stii cat mai multe cel care se va duce la Castel si in mod cert nu va avea parte de ghid. Vor privi cu alti ochi toate acestea. Intr-adevar @Dorgo si eu sunt impresionata de viata Reginei Maria si de dorintele acesteia din testament, o personalitate marcanta pentru poporul raman iar vorbele acestei lasate mostenire pt. poporul roman sunt miscatoare.
Multumesc web13 pt. melodie, este sublima, iar completarile aduse sunt binevenite. Stiam toate acestea dar n-am vrut sa incar review-ul prea mult.
Frumos, felicitari pentru descriere si ma bucur ca-ti pot acorda un vot cu SB!
un loc deosebit de frumos, in armonie cu natura si localitatile din jur... o foarte frumoasa prezentare insotita de excelente fotografii. felicitari!
Chiar imi foloseste acest review, pentru ca eu nu am revazut castelul de multi ani!
Si sunt de acord cu faptul ca multe ne sunt folositoare de aici, inainte de a merge undeva.
Adevarat ceea ce a spus Regina Maria ("Caracterul este destin")...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Bran — scris în 27.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (II) — scris în 20.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Cetatea / Castel Bran (I) — scris în 13.02.23 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Da — pentru istoria castelului. Nu — pentru Tunelul timpului — scris în 07.11.21 de Berci din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Castelul este frumos, impunator, unic... tarife bubuite — scris în 18.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 În vizită la Regina Maria sau la Dracula? — scris în 01.11.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Castelul Bran in topul celor mai vizitate obiective din Romania — scris în 04.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ