ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bran

TIPĂREȘTE URM de aici

Excursia în zona Fundata (vezi impresii) am terminat-o cu revizitarea Branului. Am văzut că se poate și într-o zi super-aglomerată din punct de vedere turistic. Nu m-a deranjat prea tare aglomerația, chiar am observat cu interes câți vizitatori au ales să petreacă câteva ore aici.

Acces Bran

Comuna Bran se află pe DN73 Brașov-Pitești. Pentru vizită se poate alege una din locurile de parcare amenajate în zona centrală de-alungul drumului cu plată sau până în zona centrală fără plată dar să nu fie cu indicatoare oprire/staționare interzise. Am ales așa un loc fără plată chiar la baza castelului, de unde am re-exploatat Branul bineînțeles cu vizita obligatorie la castel.

Branul se află la o distanță de 30 km de Brașov.

Despre Bran

Comuna-reședință din județul Brașov se află la o altitudine de 763 m deasupra mării și în 2011 avea 1492 locuitori. Localitatea se află într-o zonă de mare importanță turistică astfel dintre localnici numai cine nu vrea nu face turism pe acolo.

Răsfoind puțin istoria am aflat de existența castelului mai întâi și pe urmă localitatea care s-a dezvoltat în jurul lui. Fiind un drum strategic în secolele XII-XIII era nevoie de un fort de supraveghere în zonă. Dietrichstein a fost numit primul fort construit de ordinul teutonic, era din lemn și a fost construit pe aceeași stâncă. Dar a fost pradă ușoară la invazia mongoleză și în 1377 Sigismund al Ungariei a dat ordin să se construiască ceva mai rezistent din piatră. Acel lucru rezistent este vizitat în prezent de mii de turiști.

Despre castel

Castelul a fost finalizat în 5 ani (1377-1382) Împreună cu stânca pe care s-a construit are o înălțime de 66m astfel se poate vedea din depărtare. Torzburg se numește în germană.

Am povestit că construcția a fost dispusă de Sigismund la Ungariei. În 1407 Sigismund îi acordă voievodului Mircea cel Bătrân dreptul de a deține acest castel. În decursul anilor castelul aparținea fie sub autoritatea Țării Românești, fie Coroanei Ungariei, fie Scaunului Brașovului. În 1920 a ajuns Reginei Maria a României. În 1948 la naíonalizare a intrat în posesia statului român și intrat în circuitul turistic în 1956. În 2006 ajunge înapoi descendenților foștilor proprietari. Din fericire pentru noi vizitaorii castelul chiar dacă are în prezent un stăpân privat, acesta a rămas în circuitul turistic,

Castelul dacă inițial a fost o construcție militară simplă, în decursul anilor a suferit numeroase modificări, adăugiri, construcții anexe, turnuri, astfel pînă la urmă a ieșit ceva interesant, romantic și pitoresc.

Vizita noastră

Ca să ajungem la locul de intrare în castel a trebuit să ocolim castelul. Astfel am putut observa furnicarul de turiști din jur. Castelul aduce anual mulți turiști, iarna și vara astfel localitatea dar și zona din jur s-a dezvoltat corespunzător. Se găsesc locuri de cazare pentru portofele mari și mici (în fine pentru portofelele mici este mai mult de căutat) și mâncătorii pentru toate buzunarele. Tot centrul Branului este transformat într-un bazar imens unde la fel se găsesc de toate pentru toți pentru toate buzunarele începând de la un magnet banal până la obiecte de valoare. În afară de souveniruri găsim și magazine cu de toate. Unitățile din Bran oferă și diferite servicii căutate de turiști, astfel cu ocazia unui sejur timpul se poate petrece și altfel, poate călărind un cal sau un ATV. Sau făcând niște drumeții. Sau baie, în cazul unităților cu piscină sau măcar un ciubăr.

În cazul nostru: cazarea era în alt loc, masa era din traistă iar souveniruri despre Bran aveam din alți ani. Parcarea n-am plătit-o deci am fost un vizitator mai puțin dorit aici. În fine de simțit m-am simțit la fel de bine ca ceilalți mai cu dare de mână.

Orar și prețuri castel Bran

Orarul zilnic de vizitare este 9.00-18.00, exclus luni când se deschide la 12.00. După ce se trece de bazarul cu de toate se va ajunge la un loc acoperit pe partea stângă de alee cu automatele de bilete. Se poate folosi și cash, eu am folosit card. Biletul de adult costă 55 lei, biletul de copil 15 lei, persoanele cu handicap nu plătesc nimic. Astfel vizita la castel m-a costat 70 lei.

Ulterior biletul fizic se validează la intrare în castel scanând codul QR de pe acesta.

La castel

Zic la castel deoarece în afară de interior trebuie făcut timp de stat și în superbul parc de sub castel.

Pentru interior se va urca pe aleea pavată cu piatră naturală și mărginită cu stâlpi de iluminat. Pe fiecare stâlp găsim câte un panou-reclamă cu restaurante și altele.

Ajungem și la stânca pe care s-a construit castelul și observăm un prim obiectiv o cruce de piatră. Acesta a fost adusă de Regina Maria în 1922 și simbolizează memoria eroilor din primul război mondial.

Urmează alte scări și intrarea cu scanatul biletelor. Erau turiști mulți dar dacă fiecare se comportă civilizat poate ajunge în fiecare loc/cameră fără înghesuială, fără scandal. Astfel nu m-a deranjat prea mult mulțimea. Erau și foarte mulți turiști străini poate mai mulți decât turiști interni. Erau foarte entuziasmați de ceea ce au văzut. Castelul este un loc deosebit și va rămâne un loc deosebit.

În castel căile de acces și direcția în care trebuie s-o luăm este corespunzător marcat. După intrare se pote observa curtea interioară. Castelul este și un mini-muzeu și turistul se poate documenta pe îndelete despre istoria castelului, domnitorii care au locuit aici. Cele mai multe renovări adăugiri au avut loc pe vremea Reginei Maria. Astfel putem observa dotările castelului de atunci. Se pot observa dormitoarele, camerele de trecere, camerele de zi, bucătăriile, sala gotică, sala de muzică, biblioteca, cinematograful. Sînt multe piese de mobilier, șeminee, arme expuse. Se pot vedea și vesela și tacâmurile folosite.

Trecerile între etaje de regulă sînt foarte strâmte, sînt fie scări în spirală fie scări drepte tip tunel dar urcarea necesită mare atenție atât la picioare cât și la cap. Se va ajunge pe o terasă de unde se vede peisajul din partea vestică a castelului.

Pentru turiști, în special pentru cei străini s-a amenajat și o secțiune de groază Dracula cu dioramele, manechinele sau proiecțiile aferente. Iluminația și sonorul din încăperi este pe măsură.

Coborând într-o altă direcție am găsit sala de cinema rămasă bineînțeles de pe vremea reginei Maria, practic în era cinematografelor, televiziunile aflăndu-se încă în stadiu experimental pe acea vreme.

Coborând și ajungând în micuța curte interioară am găsit un furnicar de turiști și pe acolo. Fântâna istorică este foarte bogată, nu în apă ci în bancnote și monezi de toate felurile. De când mă știu așa era pe acolo, de la leii românești de pe vremea comunismului până la euro.

Din curte se poate intra în Tunelul Timpului o atracție care se plătește separat tot la automatele susnumite.

Coborând pe aleea de piatră se poate vizita parcul care se află pe stânga sub castel. Primul obiectiv este o mâncătorie Castelul Bran se numește iar prețurile la o ciorbă sînt 22 lei, un fel II 44-47 lei și un desert 22 lei.

Parcul suberb conține și un eleșteu plin de nuferi. Să nu uităm de capelă. În Bran există o capelă o copie a ceea ce vedem la Balcic Bulgaria. Se numește Inima Reginei Maria și a fost ridicată între 1941-1942.

Vizita castelului se poate prelungi cu o plimbare în parc, odihnă pe una din băncile parcului, servirea mesei. Vegetația este pe măsură se va găsi și umbră pentru toată lumea.

Un parc se găsește și în afara castelului în centrul comunei Bran. Motive etnografice, sculpturi din lemn se pot observa aici. În mijloc tronează un monument al eroilor din satele brănene din cele 2 războaie mondiale. Se poate vizita Muzeul Satului Brănean. Nu am mai ajuns aici.

În centrul Branului se pot admira și câteva clădiri istorice. Estimativ au 100 sau peste 100 de ani. Majoritatea sînt frumos renovate, în unele funcționează fie o unitate de cazare fie un loc de servit masa. WM rog acest video la început, mulțumesc.

https://m. youtube.com/watch?v=OKF1LDjet3g&t=55s&pp=ygUOYnJhbiBkaW4gZHJvbmE%3D


[fb]
---
Trimis de AZE in 27.06.23 21:48:36
Validat / Publicat: 28.06.23 07:27:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 2069 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P53 Castelul Bran-machetă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.06.23 08:11:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067389011383057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1