ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea / Castel Bran (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Sala de muzică. Aici, printre alții, a cântat George Enescu și pianista Gella Delavrancea. Încăperea dispune de un spațiu larg, cu pereții albi, plafonul susținut cu grinzi din lemn iar pe o latură, un șemineu mare, cu vatră și băncuțe. Și cum, iernile erau reci, lângă bibliotecă mai încălzea o sobă, cu cahle săsești de secol al XIX-lea. Vasele ornamentale, cărțile din bibliotecă, schițele înrămate, toate aparțin Arhiducelui Dominic de Habsburg. Foarte valoroasă este colecția de cristaluri create prin metode speciale de lucru. De aici am ieșit în

Logia, o deschidere spre curtea interioară după care am urcat la etajul IV cu terasa cea mai înaltă de unde se deschide o frumoasă priveliște spre vale. Un panou indicator arată punctele de interes turistic din vale, cum ar fi Casa Vămii, Uzina electrică sau Capela Stella Maris.

Timpul ne presează și își spune cuvântul, așa că, am coborât la etajul II, în fostele camere de dormit ale garnizoanei, amenajate de Regina Maria, pentru Regele Ferdinand. Mai întâi o

Anticameră cu ușile pictate cu motive florale săsești, firide cu obiecte de colecție ale ducelui și o sobă cu cahle tot săsești de secol al XIX-lea. De aici am trecut în

Camera săsească, o frumusețe! Toată lemnăria, uși, tocuri de ferestre, bârne de susținere ale tavanului, totul pictat cu motive florale și vegetale, predominant în verde. În rest, mobilier vechi, o ladă de zestre, o roată de tors, un cântar-tirizie și soba cu cahle albastre, la fel ca toate din castel.

Dormitorul Regelui, o adevărată „poveste” ! Cea mai frumoasă sobă din castel, se află aici. Datează din sec. al XVIII-lea, cu plăci din faianță pictate cu peisaje și reprezentări ale virtuților. Mobilierul renascentist a fost comandat în Toscana, din nuc masiv cu sculpturi de secol al XIX-lea. Din dormitor am trecut în

Sufrageria Regală din care sincer, nu aș mai fi plecat. Atunci, la renovarea din 1927 grinzile tavanului au fost pictate cu motive florale și blazoanele orașelor mari din Transilvania. Mobila expusă, din lemn de nuc, cu o patină naturală este decorată cu sculpturi fine. Soba... la fel ca toate din castel, dar total diferită, adică cu altă „personalitate” . Aici și într-o încăpere alăturată a locuit Principesa Ileana în timpul WW2 cu familia. Se păstrează costumul ei tradițional, aflat acum în colecția privată a fiului său. Este un costum de Muscel cu fir din aur și argint, o splendoare! Alături, un cap de copil lucrat în bronz, chiar de ea în 1935 și-l reprezintă pe primul ei născut, Arhiducele Ștefan. Urmează

Sala Armelor unde sunt expuse armuri de secol al XV-XVII-lea coifuri, pieptare, halebarde, spade, un buzdugan, o arbaletă, dar și steaguri decorate cu steme ale orașelor transilvane. Mai sunt expuse costumații folosite la turnarea unor filme. Costumul lui Mihai Viteazul sau al lui Vlad Țepeș. Chiar și costumul cu coroană regală a lui Mircea cel Bătrân. E de apreciat această idee. Frumoasă și interesantă!

Am trecut repede prin întunecoasele săli cu Dracula, vampiri sau filme de groază. Nici nu mai aveam timp suficient și chiar nu mi-ar fi făcut plăcere. Am preferat să admir îndelung, sobele, adevărate lucrări de artă meșteșugărească. De aici am coborât în

Curtea interioară a castelului. Se apropia ora de închidere și atmosfera chiar începea să fie puțin misterioasă, mai ales că grupurile de tineri se retrăgeau spre ieșire. Am rămas singură și am fotografiat în voie. Un panou indică punctele de interes din curte; Turnul rotund, donjonul, fosta bucătărie a garnizoanei, care ulterior a servit ca spălătorie și bineînțeles frumoasa fântână medievală, adevărată bijuterie din marmoră albă. Cu cei 57m adâncime, fântâna asigura apa necesară în caz de asediu prelungit. În 1937 i s-a instalat un lift care printr-un tunel asigura legătura cu exteriorul. Tunelul Timpului, dar pe care nu l-am vizitat.

Am găsit o ieșire, m-am strecurat și m-am trezit în, cu totul altă direcție. Pășind cu atenție și grijă pe pietrele bine lustruite, grăbindu-mă încet, am reușit să ajung la poarta pe care intrasem cu o oră și jumătate înainte. Când am ajuns la autocar era deja întuneric.

Vizitați Castelul Bran și nu veți regreta!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracția tinerilor este însuși Dracula din castel.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 20.02.23 10:28:57
Validat / Publicat: 20.02.23 15:01:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN. A mai fost în/la: Mănăstirea Nămăiești

VIZUALIZĂRI: 591 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Castelul Bran. Fântâna medievală din curtea interioară a castelului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Michi
[20.02.23 17:49:59]
»

@mihaelavoicu: Din nou un review de clasă foarte bine documentat şi poze clare şi precise.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.02.23 18:03:33]
»

@Michi: Mulțumesc mult!

doinafilPHONE
[20.02.23 21:05:15]
»

Din păcate pentru mine, nu am ajuns - până acum - să vizitez acest castel. Nu s-a întâmplat, dar sper sa-l văd și eu cât mai curând!

Mă bucur că am citit cele două articole ale tale și că am văzut mai multe poze.

Regina era și la vârsta când a născut-o pe Ileana, în 1909, la fel de frumoasă, chiar dacă era după a patra naștere. În poza atașată de tine avea -cred- vreo 35 de ani.

Mi-a plăcut și mie dormitorul regelui Ferdinand și soba din el, care are o formă mai deosebită!

Felicitari pentru articole, poze și mulți pupici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.02.23 22:01:08]
»

@mihaelavoicu: Castelul Bran e o bijuterie arhitectonică, inițial o fortificație, ulterior reședință pentru capete încoronate. Privind din exterior nici nu bănuiești câte spații sunt la interior, pe verticală.

După retrocedarea din 2009 Castelul Bran a pierdut mare parte din mobilierul original. Statul a mutat piesele originale mai întâi în clădirile Vămii Medievale, iar din 2018 în clădirea unei foste pensiuni sub numele: Muzeul Național Bran - Secția de istorie „Regina Maria” (vezi impresii). Acolo puteți vedea, de exemplu, dormitorul original al Regelui Ferdinand.

Castelul Bran a fost redecorat cu piese aparținând familiei arhiducelui Dominic de Habsburg și cu mobilier și obiecte decorative aparținând epocii achiziționate din magazine de antichități. Doar piesele fixe au rămas la locul lor: sobe, uși, tavane.

O picătură frumoasă de istorie...

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.02.23 22:28:24]
»

@doinafil: Nu este deloc greu de ajuns. Conform obiceiului meu, iau la rând exact ce am vizitat, cameră cu cameră, introduc cititorul să vadă ce e de văzut și să viziteze apoi, cum se zice, „pe viu” . Dacă zici că ți-a plăcut, la drum! Chiar merită!!

Mulțumesc pentru ecou!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[20.02.23 22:52:19]
»

@tata123 ????: Eu cred, mult mai bine era dacă originalele rămâneau la locul lor. Ale noastre, ale Ducelui, erau la ura-urmei, ale vizitatorilor. Știam de mutarea lor dar nici nu am mai avut timp și cred, nici dorință. Așa cum este aranjat castelul, inclusiv obiectele din colecțiile personale ale Ducelui, este o reușită. Important e, că se vizitează, că se fotografiază fără restricții și, nu mai rețin cât a fost biletul, dar nu mi s-a părut „sărit” . Oricum, de vizitatori nu duce lipsă.

Wow... sobele și clanțele la uși!!

Mulțumesc pentru ecou și numai bine, sănătate și pace să fie! Să ne ferească Dumnezeu și de celălalt pericol, care planează precum Sabia lui Damocle, de parcă nu erau destule pe capul nostru, al românilor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057085037231445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1