ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria

TIPĂREȘTE URM de aici

Complexul Peles, cel mai important si - desigur - cel mai frumos obiectiv turistic din Sinaia, ansamblu arhitectural cuprinzand Castelul Peles, Castelul Pelisor, Casa Cavalerilor, Casa Arhitectului, Casa Corpului de Garda si Vila Economat, este unul dintre cele mai cautate obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Daca ati vizitat Castelul Peles, neaparat trebuie sa va abateti si la Castelul Pelisor, palatul de mai mici dimensiuni situat in apropierea primului. Construit in perioada 1899-1902 dupa planurile arhitectului ceh Karel Liman (acelasi care a lucrat si la Castelul Peles), decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, castelul Pelisor a fost - din 1903 - resedinta de vara a principilor mostenitori ai Romaniei, un dar al regelui Carol I pentru tanarul cuplu Ferdinand si Maria. Principele Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen s-a stabilit in Romania in anul 1889. Trei ani mai tarziu s-a casatorit cu principesa Maria de Edinburgh, nepoata a reginei Victoria si a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Comparativ cu Castelul Peles care numara nu mai putin de 160 de incaperi, Pelisorul - cu doar 99 - pare mult mai intim. Si afluxul de vizitatori este mult mai mic. Dupa efortul unei vizite la Peles, dupa plimbarea prin parcul castelului si dupa indelungile sedinte foto avand ca fundal emblematicul edificiu, majoritatea renunta la a vizita Pelisorul. Cei care gandesc asemenea mie ("Daca tot am venit pana aici, de ce nu? "), nu au ce regreta.

Taxa de intrare este de 30 lei/persoana - adulti si 15 lei/persoana - pensionari. Atunci cand am fost noi acolo, nu era aglomerat. Doar un mic grup de ucraineni in interior si un altul, la fel de mic, asteptand afara.

Panoul informativ fixat pe zidul exterior al castelului ne face cunoscut faptul ca arhitectul ceh Karel Liman a respectat cerintele regelui Carol I privind arhitectura exterioara, impletind elementele Fachwerk cu cele neoromanesti. Privitor la arhitectura interioara, acesta a tinut cont de solicitarile principesei Maria care a dorit impletirea elementelor de Arta Moderna ("Arta 1900") cu cele romanesti.

Construit in perioada 1899-1902 si inaugurat un an mai tarziu, la 24 mai 1903, Castelul Pelisor pastreaza amintirea celei care avea sa devina "regina tuturor romanilor" - regina Maria, a regelui Ferdinand ramas in istorie ca "intregitorul de neam", precum si a copiilor lor care au crescut acolo: Carol - viitorul rege Carol al II-lea al Romaniei, Marioara - viitoarea regina a Iugoslaviei, Elisabeta - viitoarea regina a Greciei si principele Nicolae.

La inaugurare, alaturi de regele Carol I, de regina Elisabeta si de principii mostenitori, au fost prezenti arhimandritul Nifon, ofiteri superiori ai armatei romane, personalitati din lumea politica si culturala, dar si numerosi localnici. In Actul inaugural al castelului, pictat de regina pe pergament, se consemneaza: "Noi, Carol I, rege al Romaniei, cladit-am aceasta casa alaturea de falnicul castel Peles pentru iubitii nostri nepoti. Sfintita de biserica spre a aduce binecuvantarea cerului, noi, Ferdinand, principe al Romaniei cu Maria, principesa, primit-am aceasta noua cladire cu inima recunoscatoare si plina de dragoste. Intrat-am cu ai nostri copii, Carol, Elisaveta si Maria, in anul mantuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Datu-i-am nume, Pelisor. "

Conceputa in perioade diferite (1902-1903 si 1925-1928) decoratia interioara ilustreaza inclinatia catre frumos a principesei Maria si veleitatile sale artistice. Intreg palatul - resedinta princiara - poarta amprenta personalitatii sale.

Holul de onoare, simplu, dar rafinat, este lambrisat cu lemn de stejar. Se remarca luminatorul infrumusetat cu vitralii, element specific artei arhitecturale din jurul anului 1900, frecvent intalnit si in Castelul Peles.

Mentiuni speciale merita Biroul regelui Ferdinand - solemn, cu mobilier in stilul neorenasterii germane, incluzand un birou din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate care infatiseaza castelele Peles, Pelisor si Foisor. De asemenea, Biroul reginei Maria decorat cu coloane brancovenesti si cu un camin tipic interioarelor romanesti. Mobilierul este conceput de regina Maria, scaunele si masa pentru corespondenta fiind impodobite cu simbolurile ei - crinul si crucea celtica.

Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate in 1909 in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia, infiintate de rege. Executate tot dupa planurile si desenele reginei, piesele de mobilier sculptate in lemn de tei, aurite, au decoratie de inspiratie celtica, dar si elemente bizantine.

La Castelul Pelisor putem arunca o privire si in Camera de creatie a reginei Maria (incluzand si fotografii cu regina la lucru, in atelierul de creatie), in Salonul pentru mic dejun, in Apartamentele pentru oaspetii familiei (Victoria Melita - Ducky, sora reginei Maria, avea aici un apartament rezervat intotdeauna pentru ea). De asemenea, putem vedea Camera lui Arnold Mohrlen - preceptorul tanarului principe Carol, Apartamentul copiilor compus din salon si dormitor, precum si Camera de joaca a copiilor cu mobilier din nuiele, vopsit in alb si cu pereti decorati cu tablouri reprezentand peisaje marine si aeroplane in vazduh.

Dar, cea mai frumoasa incapere din Castelul Pelisor, cea pe care nu o vei uita niciodata, este Camera de aur. Acest interior are valoare de unicat, ornamentatia fiind conceputa de regina Maria. Peretii sunt decorati cu stuc aurit intruchipand ramuri de ciulin, simbolul tarii sale natale - Scotia. Plafonul este boltit, avand in partea centrala luminatorul de forma unei imense cruci celtice suprapusa peste discul solar. Mobilierul - si el aurit - este decorat cu animale fantastice din mitologia celtica si scandinava. Se mai pot observa o lampa, un pocal, o cupa, un serviciu de pahare de cristal si o statueta, toate in perfecta armonie cu mobilierul si cu decoratiunile incaperii.

Personalitatea creatoare a reginei Maria si-a lasat puternic amprenta in acest interior emblematic, fapt pentru care regele Mihai a decis, in noiembrie 2015, amplasarea inimii reginei Maria aici, in incaperea in care - la 18 iulie 1938 - a incetat sa mai bata.

Depusa la moartea reginei in Capela Stella Maris de la Balcic, dupa incorporarea Cadrilaterului in Bulgaria, inima a fost provizoriu depusa la Castelul Bran, apoi in stanca de la baza fortaretei. De aici, ar fi trebuit sa fie mutata in capela pe care principesa Ileana o construia in memoria mamei sale. Dupa 1948, caseta cu inima reginei a fost depozitata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de unde a revenit la Pelisor, la dorinta regelui Mihai.

Ce s-a intamplat cu Castelul Pelisor dupa nationalizare?

Dupa anul 1948, Castelul Pelisor a fost preluat de statul roman si a devenit Casa de creatie a scriitorilor, compozitorilor si artistilor plastici din Romania.

In anii de dupa revolutie, in urma unor minutioase cercetari de arhiva, specialistii au reconstituit un spatiu princiar si regal, respectand pe cat s-a putut si inventarul acestuia.

Castelul Pelisor a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993. Bineinteles, datorita vremurilor complicate pe care le-a traversat si acest edificiu, multe piese valoroase ale vechii colectii de arta decorativa au disparut. Abia la reamenajarea din 2007, muzeul a capatat o noua infatisare, mult mai apropiata de cea conceputa de regina Maria.

Vizitatoii de astazi ai Castelului Pelisor au posibilitatea sa admire o valoroasa colectie de arta decorativa Art-Nouveau. Sa nu uitam a mentiona manuscrisul - pergament pictat realizat de Maria si daruit lui Ferdinand in 1906. De asemenea, celelalte lucrari ale reginei Maria, in special acuarelele sale reprezentand floarea preferata - crinul.

Cand mergem sa vizitam Castelul Pelisor, trebuie sa avem in vedere ca muzeul are nu doar o importanta memorialistica, ci si o inestimabila valoare istorica si artistica. Toate la un loc, intruchipeaza o importanta componenta a zestrei culturale a poporului nostru.

Voi incheia cu un fragment din testamentul moral adresat de regina Maria "Tarii si Poporului roman": "daca toate cele frumoase va vor aminti de mine, voi fi pe deplin rasplatita pentru dragostea ce v-am purtat-o, caci pentru mine frumosul a fost un crez. "

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.04.22 15:40:33
Validat / Publicat: 06.04.22 17:15:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sinaia - Castelul Pelisor. Camera de aur.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

elenaadinaPHONE
[07.04.22 10:08:38]
»

Am vizitat Pelisorul în decembrie 2021, cel mai mult m-a impresionat camera de aur.

Acolo am simți niște energii pozitive puternice.

Felicitări pentru articol!

????????

iulianicAUTOR REVIEW
[08.04.22 07:02:46]
»

@elenaadina: Multumesc pentru aprecieri!

Castelul Pelisor, la fel ca intregul Complex muzeal Peles, merita vizitat de orice roman, precum si de orice turist strain, trecator prin meleagurile noastre.

E adevarat ca Pelisorul este mai putin vizitat si asta pentru ca - atrasi in principal de Castelul Peles (mai mare, mai spectaculos) vizitatorii obosesc sau se plictisesc de atata lux si frumusete. Isi spun: "Ce pot sa vad acolo? Tot aia! " Camera de aur din Castelul Pelisor este un loc pe care nu-l vei uita niciodata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MarinaCoPHONE
[09.04.22 20:06:50]
»

@iulianic: este absolut superb. Mi-a plăcut mult camera copiilor, cu mobilier alb. Si pereții pictați sunt deosebiți. Defapt cred ca toată mobila era mult mai frumoasă atunci față de ce se găsește acum. Și parcă și spune o poveste despre cei care au locuit acolo.

Spre marea mea rușine nu cred că am fost acolo vreodată. Dar dacă voi ajunge prin zonă cu siguranță îi vom aloca timp.

Felicitări pentru articol, votat cu mare drag!

iulianicAUTOR REVIEW
[10.04.22 06:07:06]
»

@MarinaCo: Nici sora mea nu vizitase inca Pelesul si Pelisorul. I-am promis ca o ducem noi cu prima vizita a ei la Bucuresti (la noi), dar... nu a fost sa fie. Am mers cu nepotul meu (fiul ei), dupa cativa ani, pentru ca asa-i in viata. Mereu ai cate ceva mai important de facut. Iti spui ca palatul nu pleaca de acolo si ca fiind in Romania, ocazii vor mai fi.

Dupa ce vizitezi Pelesul, destul de obosit (mai ales pensionarul) te intrebi daca merita sa mai vizitezi si Pelisorul. Dar, merita, chiar daca mai ai de achitat o taxa de vizitare. Sunt amintiri de neuitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, iulianic, MarinaCo
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062917947769165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1