GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Schaffhausen - Cascada Rinului
Încă sub influenţa frumuseţilor văzute la St. Gallen, în special ale celor din interiorul catedralei romano-catolice (vezi impresii) nici nu mi-am dat seama când a trecut timpul şi am ajuns în extremitatea nordică a Elveţiei, aproape de graniţa cu Germania.
Schaffhausen este un orăşel care a apărut datorită reliefului accidentat de aici, care a dus la formarea unei cascade pe cursul Rinului. Pentru a evita pragurile naturale de netrecut pentru nave, transportatorii erau nevoiţi să descarce şi să depoziteze temporar încărcătura urmând a o reîncărca pe alte nave, mai jos de cascadă. Situat pe Rinul superior, între Pădurea Neagră şi Lacul Konstanz (Bodensee), înconjurat de podgorii, oraşul medieval s-a dezvoltat ajungând astăzi un minunat loc pentru vacanţe, potrivit pentru drumeţii mai lungi sau mai scurte. Casele vechiului oraş, cu faţade pictate şi ferestre decorate, biserica gotică St. Johann, dar mai ales fortăreaţa Munot cu turnul vizibil de la mare depărtare, emblema aşezării, atrag pe oricine. Cetatea de forma circulară, construită în perioada 1564 - 1589 după un proiect al lui Albrecht Dürer, a fost bastionul de apărare a oraşului Schaffhausen împotriva Germaniei. Ni s-a spus că şi acum, în fiecare seară la ora 21.00, paznicul care locuieşte în turn bate acelaşi clopot care în trecut anunţa momentul închiderii porţilor oraşului şi ale hanurilor.
N-am rămas în oraş. Mai presus de vechile case ale negustorilor înstăriti, cu faţadele şi ferestrele lor ornamentate, Rheinfall Schaffhausen - cea mai vestită cascadă din Europa aflată acum la doar 4 km de noi, ne atrăgea ca un magnet.
Autocarul ne-a lăsat într-o mare parcare din Neuhausen, o suburbie a orăşelului Schaffhausen, iar ghida ne-a adus biletele. Vizita la Cascada Rinului costă 5 CHF individual sau 3 CHF pentru fiecare persoană din grup.
Continuând pe aleea care trece prin faţa unui resturant cu terasă, am ajuns la intrare. Un turn de piatră, de formă pătratică, cu un gang arcuit, foarte asemănător turnurilor-clopotniţă de la mănăstirile româneşti, are în partea superioară o placă pictată şi înscripţia "Domine conserva nos in pace". Am trecut pe rând, validându-ne cartela de acces, apoi am înaintat privind imaginile care ne înfăţişau în dreapta câteva clădiri ale orăşelului Schaffhausen dominate de turnul fortăreţei, iar în vale, prin desişul pădurii, apele săltăreţe ale Rinului. Un susur plăcut ne-a însoţit pe tot drumul în coborâre pe treptele întortocheate, amenajate, menite să uşureze accesul oricărui călător curios.
Din loc în loc treptele dau în terase de belvedere construite la înălţimi diferite, special pentru a da posibilitatea apropierii după preferinţă - mai mult sau mai puţin - de apele învolburate. Nu lipsesc nici panourile informative cu schema întregului curs al Rinului de la izvoarele din Elveţia (Rinul anterior - de lângă trecătoarea Oberalppass şi Rinul posterior - din masivul Rheinwaldhorn) şi până la vărsarea sa în Marea Nordului, formând delta din Olanda.
Nu voi insista asupra împărţirii parcursului de peste 1300 de kilometri, nu voi încerca să descriu fiecare zonă din cele şase ţări străbătute şi nici nu voi aminti denumirile lor specifice. Cei interesaţi pot găsi amănunte pe internet sau în schema fotografiată şi ataşată acestui review. Amintesc doar că între Cantonul Schaffhausen situat pe malul drept şi Cantonul Zürich situat pe cel stâng, pe cursul Rinului Superior, cu o lăţime de 150 metri şi o cădere de la 23 metri înălţime, cascada este punctul cel mai atractiv şi cel mai spectaculos de pe întreaga vale a râului. Dacă este adevărat ceea ce ni s-a spus şi anume că spectacolul naturii este cel mai interesant în luna iulie pentru că atunci debitul Rinului este mai mare, putem spune o dată în plus că am fost norocoşi. Biletul de intrare păstrat şi acum drept amintire, confirmă că am fost acolo la 05.07.2012.
Platforma cea mai înaltă este prima la care am poposit. Ea oferă o largă perspectivă asupra văii, iar impactul asupra noului venit este major. Coborârea şi apropierea tot mai mare de învolburarea apelor aduce valuri de emoţii, mai mari, tot mai mari...
Terasa aflată la nivelul cel mai scăzut, aproape de apă, are o latură care-ţi lasă impresia că torenţii se vor prăvăli peste tine dacă te apropii până la margine. Am fotografiat căderea spectaculoasă, plină de spumă şi pulbere fină, albicioasă, care ne atingea din când în când ca o mângâiere lină, răcoroasă.
În mijlocul râului, o stâncă înfruntă neclintită furia şuvoiului vijelios, nici urletele şi nici izbiturile ritmice ale apei neafectând-o în vreun fel. Acoperită cu vegetaţie, fluturând cu mândrie stindardul elveţian, această stâncă legată de uscat prin malul celălalt, permite accesul turiştilor - pe nişte scări - până la căderea ameţitoare şi înspumată a Rinului. Tot pe malul celălalt am văzut şi un debarcader pentru ambarcaţiunile de croazieră pe Rin, până lângă cascadă. Ulterior am aflat că mai există unul şi pe malul stâng, aşadar, din orice parte ar veni, doritorii de croazieră o pot face. Regret că nu sunt în măsură să dau detalii privind costul şi durata unei călătorii. N-am încercat aceste experienţe din acelaşi motiv - timpul limitat - dar cu puterea minţii şi a imaginaţiei îmi reprezint cum ar trebui să fie pe stânca din mijlocul vâltorii sau într-o barcă, apropiindu-mă de monstrul care spumegă urlând şi împroşcând în toate părţile. Aflasem că Rheinfall Schaffhausen este locul unde se pot vedea cele mai frumoase focuri de artificii la 1 august, de ziua naţională a Elveţiei. Nici nu mă mir! Dacă zona este atât de frumoasă într-o zi obişnuită, cum ar putea să nu fie şi mai frumoasă înveşmântată în strai de sărbătoare?
La întoarcere, dacă vă imaginaţi că drumul - acelaşi ca şi la venire doar că de astă dată în urcuş - va diminua încântarea unei vizite la Rheinfall Schaffhausen, aflaţi că acest lucru nu le-ar fi pe plac elveţienilor. De aceea au construit un lift care facilitează urcuşul, iar pereţii lui de sticlă, bine lustruiţi, oferă privirii câteva panorame de neuitat. Pădurea verde, râul înspumat, totuşi mult mai liniştit după ce a scăpat din vâltoare, ambarcaţiunile turistice care plutesc până aproape de cascadă, clădirile de pe malul celălalt, pot fi imortalizate în imagini de luat acasă. Accesul la lift se face pe o alee marcată, spre dreapta, iar costul ascensiunii este inclus în preţul intrării la cascadă, aşadar, păstraţi cu grijă cartela!
Dacă vreti să ascultaţi mugetul asurzitor al apei în cădere la Rheinfall Schaffhausen, dacă vreţi să vedeţi pulberea fină şi albă azvârlită de torent, accesaţi youtube Durează mai puţin de 2 minute.
Pentru o prezentare video completă a orăşelului Schaffhausen cu principalele obiective, cu picturile minunate de pe faţade şi cu împrejurimile sale, accesaţi acest clip.
Trimis de iulianic in 04.04.13 20:19:57
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Schaffhausen reprezinta o marca cunoscuta de ceasuri iar in anii 50 golgheterul Romaniei la fotbal primea ca premiu un asemenea ceas.
@Iulianic,
Mi-ai făcut o mare bucurie. Mi-ai adus aminte de o excursie făcută în 2006 în Elvetia şi puţin din Germania. În drum spre castelul Neuschwanstein am oprit la cascadele Rinului care m-au impresionat foarte mult.
Mi-ai adus aminte de turnul pătrat, de coborârea treptelor, de magazinele de artizanat de pe platformă, de cârnaţii şi cartofii prăjiţi mâncaţi pe o terasă de la care vederea era superbă. Iţi mulţumesc. Nu am rezistat şi am postat şi eu câteva poze de la cascade.
@Michi: Îmi pare bine când postările mele reînvie amintiri plăcute şi bucură pe cineva.
Vă mulţumesc pentru pozele adăugate! Sunt o completare binevenită cu atât mai mult cu cât sunt surprinse din unghiuri diferite faţă de ale mele. Probabil aţi fotografiat de pe terasa la care aţi servit masa. Noi am fost pe fugă, nu am rămas să degustăm minunaţii cârnaţi elveţieni cu cartofi prăjiţi. Veneam de la St. Gallen şi trebuia să ajungem până în noapte la Lausanne, dar în drum mai urma să facem două mari opriri la Zurich şi Lucerna.
@iulianic: Am scris şi eu două review-uri despre Elveţia dar m-am axat mai mult pe urcatul în Alpi (mecanizat desigur). La momentul efectuării excursiei nu ştiam că peste câţiva ani mă voi înscrie în afa, aşa că foarte multe poze erau omul şi cu oama lui cu fundal de munţi sau lac. Măcar aveam un aparat digital pentru că la excursiile făcute între 1990 şi 2005 am scos poze pe hârtie şi ca să postez ceva au trebuit scanate. Noi am văzut cu mult mai puţin decât voi pentru că deja aveam o vârstă, eu mergeam cu două cârje ( m-am operat la ambii genunchi abia în 2011) şi nu puteam să mă înham la un circuit atăt de obositor. Incăodată, felicitări.
@Michi: Am căutat şi am citit review-urile dumneavoastă pline de aduceri aminte şi sensibilitate.
Vă doresc multă putere şi ani mulţi de acum înainte în care să faceţi cele mai frumoase circuite!
Am fost la Cascada Rinului în anul 2010, efectiv pe fugă, dar am prins ceva ce e păcat că ați pierdut : plimbarea cu vaporașul până în buza cascadei - cred că eram la 20 m de puncrul de cădere - iar faptul că am nimerit chiar în botul vaporașului (ce vaporaș, parcă era o coajă de nucă, în cascadă), m-a făcut să cred că apa va veni peste mine! Cascada nu "cade" și ea, ca orice cascadă serioasă, se "scurge" cumva, dându-ți impresia că vine peste tine! Faceți, dacă e nevoie, un ocol și de 100 km pentru a vedea cascada, dar MAI ALES să faceți cele 3 excursii cu vaporașul : în buza cascadei, traversarea la castelul Laufen și a treia pe Rin în jos, până la un alt castel! Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Frumos, impresionant, de văzut — scris în 16.02.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Terapie pentru suflet, Cascada Rinului — scris în 06.01.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Cascada Rinului - Feerie pe inserate a apelor involburate — scris în 12.10.11 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Un spectacol grandios al apei — scris în 18.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Cu barca pe sub Rhine Falls — scris în 15.12.11 de trigri din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Rin -- o cadere impresionanta de apa — scris în 07.09.11 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Cascadele Rinului — scris în 12.05.11 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ