GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Amintiri din copilărie', Ion Creangă
"Iubite cetitoriu, multe prostii oi fi cetit de când ești. Cetește, rogu-te, și ceste și, unde-i vedea că nu-ți vin la socoteală, ie pană în mână și dă și tu altceva mai bun la ivală, că eu atâta m-am priceput și atâta am făcut. " / Ion Creangă
Nu am cuvinte să comentez cele de mai sus și sincer nici nu vreau să o fac acum. Dar nu pot să nu mă opresc asupra celui ce "atâta s-a priceput", doar el a fost cel ce ne-a încântat prima copilărie, apoi anii de școală pentru cei ce am avut dascăli buni povestitori, am jucat în scenetele montate după poveștile lui, ne-am înspăimântat la năzdrăvăniile pe care le făcea și sincer, câți dintre noi nu și-ar fi dorit să aibă parte de așa tovarăș de joacă? Și dacă colegei Alinaro îi ardeau tălpile de emoție când a ajuns în poarta muzeului, vreau să mă credeți că nici eu n-am fost mai departe de acestea căci, ajunși în dreptul gardului de nuiele împletite, mi-am amintit vocea inconfundabilă a lui Ștefan Ciubotărașu din filmul de acum peste 50 de ani, unde actorul îl interpreta magistral pe Creangă, în ultima seară a vieții lui, ultima seară din anul 1889, noaptea Anului Nou când copiii veniseră să-l colinde după tradiție pe cel care a iubit atât de mult satul natal iar el pleca să colinde în alte lumi.
Humuleștiul de azi, cartier al municipiului Târgu Neamț este cu totul altul decât cel de acum aproape 180 de ani, când s-a născut Ion Creangă. Satul de atunci era mai simplu dar mai frumos, cu case rare și sărăcăcioase, cu grădini la fiecare, cu apa Ozanei aproape; astăzi casa lui este la șoseaua asfaltată și circulată iar apa Ozanei "cea frumos curgătoare" nu mai este așa limpede și nici mânăstirea Neamț nu pare a mai fi așa mâhnită.
Aici, pe strada care poartă numele scriitorului, sunt două curți de vizitat, fiecare cu intrare direct din stradă, fiecare cu altă administrare, ambele însă fiind pe terenul ce a aparținut cândva părinților lui Ion Creangă.
Casa în care s-a născut autorul "Amintirilor din copilărie" a fost construită de bunicul Petre Ciubotariu în 1831, așa cum este trecută în actele primăriei, cel care a dat-o în dar fiului său Ștefan în 1835 când acesta s-a căsătorit cu Smaranda Creangă, fiica lui David Creangă din Pipirig. Aici se va naște scriitorul la 1 martie 1837 și aici stă continuu până în 1846, apoi cu pauze până în 1855 când se mută definitiv la Iași. Intrăm pe poarta mult prea aranjată acum. În dreapta este chioșcul de unde se cumpără biletele și de aici este și perspectiva curții foarte curate și simple azi, fără acareturile pe care în mod sigur le avea gospodăria cândva. Ne oprim în spatele casei albe unde, sub un acoperiș sunt expuse unelte gospodărești vechi achiziționate din sat special pentru această expoziție: un plug pentru doi boi, o vârtelniță, un vas pentru păcură, o bancă ce seamănă cu calul bălan pe care era urcată "jupâneasa" Smărăndița Popii pentru a primi pedeapsa cu Moș Nicolae, unelte ale lui moș Chiorpec, ciubotarul satului.
De la șopronul cu unelte, pe lângă prispă, în dreapta este singura intrare în casă, o ușă mică protejată de prispa ce o apără de ploaie. Casa este făcută din bârne de lemn date cu lut, capetele lemnului se văd bine la colțurile pereților. Acoperișul este de draniță (scândurele subțiri din lemn de brad așezate într-un mod anume pentru a nu intra ploaia și zăpada), cel văzut acum este lucrat la ultima renovare serioasă în 1992.
Casa are doar trei încăperi: tinda, cămara pe unde s-a urcat Nică în pod cu pupăza și camera mare, singura unde familia mare trăia la comun. În tindă sunt mai multe panouri cu informații despre scriitor iar în cămară sunt expuse diverse obiecte personale ale scriitorului, precum medalii, cărți poștale cu autografe, exemplare ale operei lui Creangă tipărite în secolul trecut, scrisori și însemnări, un ceaslov vechi din sec. XIX, fotocopii după manuscrise și 14 lucrări grafice făcute în 1949 pentru a ilustra ediția de atunci a "Amintirilor din copilărie". Mica expoziție din cămara familiei Creangă a fost reorganizată și ordonată după anul 1989 de un strănepot al scriitorului și de preotul de atunci al satului Humulești, ambii implicați în descoperirea și achiziționarea de documente originale.
Cea mai interesantă însă este singura cameră în care își ducea viața numeroasa familie. Aici sunt obiecte ce au aparținut familiei Creangă dar și unele achiziționate. În dreapta intrării - camera nu se poate vedea decât din ușă - este lavița de șezătoare, în stânga este soba cu horn, locul "unde lega mama o șfoară cu motocei la capăt de crăpau mâțili jucându-se cu ei " apoi patul mare, lada de zestre a mamei, originală, de asemeni masa cu trei picioare și scăunele mici, toate originale, la care a mâncat și Creangă, apoi opaițul vechi. Pe peretele din stânga ușii este arborele genealogic al familiei așa cum a fost realizat în vremea lui Creangă. Tot aici este un blidar pentru străchini și oale, îmbrăcăminte groasă de iarnă și ii din sec. XIX cumpărate din sat, diverse unelte. Covățica pentru cel mai mic copil este și ea prezentă, ingenioasă totuși căci lăsa mama să-și facă treburile în timp ce pruncul era legănat mult timp doar cu o singură mișcare. Scoarțe și ștergare, posibil mai multe decât pe vremea copilului "cu parul bălai" îmbracă frumos camera. Trei icoane de lemn și o candelă ce au aparținut familiei Creangă completează decorul iar în mijloc este masa primită de zestre de către Smaranda, pe ea aflându-se un bust micuț al lui Creangă și ceaslovul cumpărat de la biserica satului dar nu este cel pe care a învățat și Creangă cum să execute muștele: "În lipsa părinților și a dascălilor, mergeam la cimitir, țineam ceaslovul deschis și cum erau filele cam unsuroase, muștele și bondarii trăgeau la ele. Când clămpăneam ceaslovul, câte 10 - 20 prăpădeam dintr-o dată". Dar totul până în ziua când le-a fost verificat ceaslovul și atunci Calul Bălan și Sf. Nicolae cel "făcător de vânătăi" au răzbunat din belșug sărmanele victime.
Tot aici este și un război de țesut cu vârtelniță și alte obiecte necesare țesutului din care mama făcea postavul pentru haine, unelte ce nu sunt originale, sunt luate din sat dar aparțin epocii de aur a "copilului universal", cum l-a numit un critic.
Toate camerele sunt scunde, au pământ pe jos, așa cum era și pe vremea lui Nică a Petrei și cum nu era lume, am stat și ne-am mirat că o familie atât de numeroasă dormea, mânca și lucra în acea odaie care nouă azi nu ne ajunge nici de-o bucătărie.
Ieșim în curtea largă azi dar care nu era așa frumoasă atunci și, comentând că la București și în lume, nepotul de fiu al lui Creangă a făcut minuni arhitecturale, ne aude muzeografa ce aranja ceva într-un tufiș. Vine râzând la noi, bucuroasă, spune dânsa, că știm mai multe despre Ion Creangă și începe a ne povesti, noi mai întrebam, despre familia Creangă, cei ce peste timp și-au pus amprenta asupra culturii românești. Horia Creangă, un arhitect renumit și autor de manuale universitare, nu le este prezentat studenților ca fiind nepotul lui Nică a Petrei, ne spunea doamna că a fost surprinsă să afle acest fapt de la studenții vizitatori. Tot așa, a aflat că s-a propus scoaterea din manualele școlare a lui Ion Creangă deoarece copii moderni sunt înspăimântați de lup și de Sf. Nicolae, nu și de poveștile cu mineri din zilele noastre ce vor lua locul clasicului scriitor român. O doamnă muzeograf plăcută, cu multe cunoștințe și făcându-și cu plăcere serviciul.
În curtea cu pietriș nu este mare lucru, o fântână de lemn cu ciutură, fără puț dar cu bani de metal si hârtie aruncați în ea, al căror rost nu-l înțeleg. Apoi, alături de straturile cu flori, bustul scriitorului la maturitate.
Casa a ajuns muzeu prin grija familiei inițial. După moartea Smarandei Creangă, casa a fost moștenită de Ileana, cea mai mică soră a lui Nică; aceasta a dat-o unei nepoate de soră, Sofia Zahii Grigoriu care se ocupă de ea, o repară cu donațiile făcute de istoricul Nicolae Iorga iar în 1944 o donează Asociației Învățătorilor din România, asociație din care făceau parte atunci și membri de familie. Este neoficial muzeu până în 1951 - Sofia a locuit aici până în 1952 - când Zahei Grigoriu, strănepot, obține de la statul român toate drepturile și intrarea într-o legalitate, casa, pe timpul vieții acestuia fiind vizitată și întreținută gratuit. Astăzi este unul din cele mai vizitate locuri din Neamț și din țară și este cea mai bine întreținută casă memorială din România. Este pe lista monumentelor istorice din 2004. Se țin aici diverse manifestări culturale dedicate marelui clasic Ion Creangă. Se poate vizita după programul obișnuit al muzeelor noastre, biletul în toamnă a fost 4lei adult, 2 lei elev și o taxă foto de 10 lei.
Al doilea loc de vizitat, legat de numele lui Ion Creangă, este curtea cu personaje din poveștile lui, deschisă publicului în 2004. Este o curticică mică, destul de pompos numită "parc" dar altfel un loc reușit după o bună idee a unei humuleștence, dna Niculina Gârneț patroana unor restaurante, care a avut ideea de a cumpăra locul ce fusese tot al familiei Creangă dar ajunsese grădină de legume a cuiva tocmai din Constanța și de a face acolo curtea cu personajele celebre. A fost destul de complicat de rezolvat cu autoritățile dar si să găsească oamenii care să-i creeze personajele. Spune că unui profesor din Neamț i-a dus capra și iezii vii pentru a fi împăiați, apoi pe rând ursul, vulpea și cocoșul. Ultimul a fost achiziționat lupul, gata împăiat. Mătușa Mărioara, Smărăndița popii și celelalte personaje au fost lucrate din ipsos la teatrul din Brașov, de un decorator. Și ce noroc, pe teren este un tei adevărat în care a fost plasată pupăza, cea care trebuia să fie vândută în târg drept "cuc armenesc". În curticica mică a fost creată căsuța lui Moș Chiorpec, cel care-l întâmpina cu acel "bine ai venit, nepurcele! " O căruță veche de peste 100 de ani a fost cumpărată din Pipirig și în ea stă chiar Moș Luca Moșneagul, vecinul familiei. Există pisici împăiate lângă cuptor dar și pisici vii, grăsuțe, cu castronele curate cu mâncare. Smărăndița popii cea "care-l fura cu ochiul" păzește Calul Bălan iar Nică a Petrei este prezent chiar la intrare, să-și întâmpine oaspeții. Unelte vechi, roți de car, un război de țesut, fata babii și fata moșului întregesc ansamblul. După ce restaurantul "Smărăndița" a fost închis, spațiul interior al acestuia a fost aranjat cu multe obiecte vechi de uz gospodăresc din zona Moldovei.
Personajele din poveștile lui Creangă sunt mutate în casă atunci când vremea este rea.
La intrarea în parcul tematic este un loc de unde se pot cumpăra diverse obiecte lucrate local sau chiar chinezisme dar si o apă sau un suc dar și taxa de intrare, 5 lei când am fost noi. În dreptul intrării în fostul restaurant, în stradă, este o parcare destul de mare în care încap cam 8 - 10 mașini, depinde de "cultura" șoferilor și de ce înțeleg ei prin perpendicular/oblic sau "de puțin îmi pasă de următorul venit". Parcul tematic este un loc plăcut ce readuce în memoria noastră poveștile copilăriei, valabile și astăzi.
Despre scriitorul Ion Creangă (1 martie 1837 - 31 decembrie 1889) nu cred că este nevoie să mai spun date biografice. Oricum sunt ușor de găsit pe net, acolo unde aflați și de viața lui tumultoasă ca popă, de ultima femeie din viața lui, Tinca Vartic, o excelentă povestitoare, despre frumoasa prietenie cu Mihai Eminescu, poetul care practic ni-l dăruiește nouă pe Creangă, despre tot ce a făcut "domnul învățător Creangă" pentru școala românească.
Iar pentru că lumina vieții lui s-a stins asemeni unei lumânări în noaptea de 31 decembrie, ca în filmul Elisabetei Bostan, vă invit pe toți dar mai ales pe cei ce aveți cerul vieții înnorat la acest sfârșit de an sau cei ce vă temeți de un, poate, imaginar drob de sare, să vă amintiți de Nică a Petrei, de copilul cu păr bălai și să ziceți asemeni lui în "Ivan Turbincă" înainte de "guleai" (chef): Pașol na turbinca, ciorti!
Webmaster, te rog dacă se poate, măcar un fragment din filmul Elisabetei Bostan "Amintiri din copilărie", poate secvențele cu Pupăza din tei, la târg. Mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 28.12.16 09:33:10
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@elviramvio: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@elviramvio: Un muzeu pe care l-am vizitat si eu cu mare drag in urma cu vreo 9 ani si unde am intalnit un muzeograf cu mare drag de meserie, care in dulcele grai moldovenesc le-a spus copiilor tot felul de snoave de ne adunaseram si noi adultii la povesti.
Cu mare drag am citit acest articol si cu si mai mare drag l-am votat.
Iar pozele sunt si ele o alta poveste spusa cu mare drag de tine, noua tuturor.
@elviramvio: Am vizitat și noi în urmă cu peste doi ani atât Casa Memorială ”Ion Creangă”, cât și Parcul tematic din vecinătate și ne-au plăcut mult ambele obiective; pășindu-le pragul, pornești parcă într-o călătorie imaginară prin lumea omului și apoi a scriitorului Ion Creangă.
Casa Memorială este bine întreținută și asta nu poate decât să ne bucure, având în vedere numeroase alte obiective de pe la noi care se află într-o stare avansată de degradare.
În ceea ce privește personajele din parcul tematic, ne-au plăcut toate, însă ne-au rămas în suflet ursul păcălit de vulpe și capra urmată de iezii ei (pândiți la rândul lor de lupul cel rău).
Felicitări pentru articol, mă bucur că -după multă vreme- am reușit să acord și eu primul vot!
@elviramvio: Încântătoare această călătorie în lumea copilăriei lui Creangă, dar într-un fel şi a mea, căci "Amintirile" au fost una dintre primele cărţi citite de mine, alături de "Robinson Crusoe" al lui Daniel Defoe - o alăturare altminteri cam ciudăţică, nu-i aşa?
Mi-a rămas în minte, of Doamne! , după atâţia ani, prispa casei bunicilor dintr-un sat din Bărăgan, unde, în vacanţa de vară dintre clasa I şi a II-a, am citit cele două cărţi menţionate mai-sus, aruncând din când în când câte un ochi proteguitor către verişoara mea mai mică şi "analfabetă", în beneficiul căreia alegeam câte un pasaj mai izbutit (în opinia mea) pentru lecturare, spre marea ei încântare. Ce am mai râs amândouă de năzdrăvăniile lui Nică şi ce tare m-am mai opintit în arhaismele şi regionalismele lui Creangă, pe care nici măcar bunicii (ardeleni la origine) n-au reuşit să mi le desluşească în totalitate!
Îţi mulţumesc pentru acest memento nostalgic!
@elviramvio: Parcă a fost ca un "făcut", și eu am ajuns la articolul tău tot la SB!
@elviramvio: Amintiri din copilărie!!!
Frumos și multa nostalgie, așa cum a scris și Carmen mai sus din amintirile ei din copilărie, la fel și eu mă duc cu gândul la amintirile mele din copilărie.
Am fost la acest muzeu, casa memorială a lui Creangă. La-i prezentat foarte frumos.
Frumoasă încheiere de an, asta dacă nu mai ai ceva în tolba până la sfârșitul anului.
Un an bun Îți doresc cu multe călătorii.
@irinad:
Deci suntem chit! Pot sa trec maine prin orasul tau fara teama.
Anilu, Carmen, Misu, Crazy Mouse:
Am vazut ecourile voastre frumoase dar eram in pauza tehnica, Ceaikovski al meu n-a spart la timp nucile si cum "maine anul se-noieste / baclavaua nu sporeste", v-am ignorat.
Stiu articolele frumoase despre locatie- bine, stiu si "telegramele" -, chiar in octombrie ma gandeam sa nu scriu despre Creanga dar acum doua saptamani am revazut filmul si am zis ca merita inca un articol.
Limba si snoavele moldovenilor sunt placute, imi plac si-mi place zona Neamtului.
Cum e cu copilaria legata de Nica a Petrei, poate-ti voi povesti Carmen cum m-a dus militia acasa, plecasem la lacul din margine satului sa-i duc pansamente ursului - furate din farmacie!
Anilu, draga babei, tolba mea nu e niciodata goala - inca sper un an - dar vin colindatori la mine, trebuie sa merg si eu cu "colindete " calde si parfumate, omatu-i mare...
O seara frumoasa si neleganata sa aveti!
@elviramvio: Amintiri din copilărie... mereu prețioase. Mulți dintre noi am copilărit în căsuțe vechi situate în sate prăfuite, dar magice pentru noi, copiii.
Iată un fragment din Amintirile lui Creangă care adună în câteva rânduri adevăruri eterne:
Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o sfoară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi sălta și acum inima de bucurie!
Și, Doamne, frumos era pe atunci, căci și părinții, și frații și surorile îmi erau sănătoși, și casa ne era îndestulată, și copiii și copilele megieșilor erau de-a pururea în petrecere cu noi, și toate îmi mergeau după plac, fără leac de supărare, de parcă era toată lumea a mea!
La Mulți Ani!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Acasa la Ion Creanga — scris în 25.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Humulesti... o schimbare mare spre bine — scris în 15.06.16 de mateut din NEAMT - RECOMANDĂ