ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Vizita la Casa Memoriala Elie Wiesel

TIPĂREȘTE

Concediu de o saptamana in Maramures. Desi fusesm in Sighet (vezi impresii, vezi impresii) si Sapanta (vezi impresii) cu 2 zile in urma, am hotarit sa mai revenim o data in plimbare de voie, fara graba. Primul obiectiv vizitat a fost Casa Muzeu Elie Wiesel.

Aceasta este situata in str. Tudor Vladimirescu nr. 1, in zona centrului istoric, cuprinzand o impresionanta colectie de fotografii, obiecte de cult, mobilier si alte exponate ale comunitatii evreiesti din Maramures. Pe arterea principala a Sighetului pe sensul de mers de la Borsa / Baia Mare / Vadu Izei spre Sapanta, pe partea dreapta exista un indicator catre dreapta care te dirijeaza catre Casa Elie Wiesel. In apropiere exista locuri de parcare gratuita, si va sugerez daca vreti sa vizitati si alte obiective din centrul Sighetului sa lasati masina aici cum am facut-o si sa o luati la pas, pentru ca langa alte obiective, situate si mai central, precum Muzeul Etnografic, Memorialul Durerii, bisericile diferitelor culte, veti gasi mai greu parcare libera.

Elie Wiesel este laureat in anul 1986 cu Premiul Nobel pentru Pace.

Muzeul si casa memoriala sunt adapostite in cladirea in care Elie Wiesel si-a petrecut primii 15 ani din viata. Inaugurarea a avut loc in august 2002, in prezenta cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Elie Wisel si a presedintelui Romaniei de la acea data Ion Iliescu, impreuna cu numerosi oficiali locali si nationali. Tematicile dupa care a fost organizat circuitul muzeal au dorit sa puna in evidenta personalitatea cunoscutului Elie Wiesel ca fiu al Sighetului, precum si o sinteza a prezentei comunitatii evreiesti in Sighet si in Maramures.

Sectiunea de memorialistica este organizata in primele incaperi din casa parinteasca a lui Elie Wiesel, in care s-a incercat reconstituituirea atmosferei unei locuinte tipice evreiesti, cu mobilier si obiecte decorative care au apartinut familiilor evreisti din Sighet. In aceste camere au fost presarate imagini cu cele mai importante evenimente din viata scriitorului si citate din cele mai valoroase lucrari ale sale.

In celelalte incaperi ale museului s-au amenjat expozitii care sa informeze publicul vizitator despre viata evreilor maramureseni, inainte si de dupa Holocaust. Astfel salile muzeului ne prezinta numarul de evrei prezenti in localitatile din Maramures in principalele recensaminte din anul 1910 pana in 1992; deportarea evreilor din perioada aprilie-mai 1944 de catre autoritatile hortyste; reintoarcerea evreilor care au supravietuit lagarelor de exterminare; viata cotidiana si viata religioasa a comunitatii evreiesti, ilustrate in poze, documente si obecte de cult sau laice.

Acest muzeu doreste sa serveasca si ca punct de informare, privind locurile in care se gasesc urme ale trecutului comunitatii evreiesti din Maramures: sinagogi, case de rugaciune, cimitire si monumente comemorative.

O vizita interesanta, de jumatate de ora, merita acest muzeu, care ne trece pentru scurt timp prin cateva realitati crude ale istoriei.

Recomand sa vizitati muzeul.

Denisa, Ema si Dan


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 01.08.13 15:55:09
Validat / Publicat: 01.08.13 17:00:24

VIZUALIZĂRI: 1496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Placa de marmura de la intrarea in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCasa memoriala Elie Wiesel:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25238704681396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1