ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    [Insula Favignana] Atras de personajul unui roman

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cele două nopţi de cazare în Trapani le-am rezervat cu un scop bine precizat: o incursiune de o zi pe Insula Favignana, mijloc de transport ferry la preţul de 23 euro dus-întors/persoană. Indicat ar fi să iei primul vas al zilei pentru a avea timp suficient de explorare.

    Asta intenţionăm şi noi, motiv pentru care ne prezentăm în port. Stupoare, conform afişajului de pe panoul electronic curse spre Favignana plecau următoarea zi după amiaza şi peste două zile dimineaţa.

    Să vezi nervi şi ciudă pe mine, era o zi perfectă, senină şi călduţă pentru o excursie… Nu ştiu dacă nu şi tremuram de necaz şi, contrariat, mă întrebam cum de pot afişa pe site neadevăruri aceşti transportatori şi păcăli într-un asemenea hal turiştii.

    Care turişti prezenţi la îmbarcare eram doar noi doi…

    Oftăm şi luăm realitatea în piept, astfel că dăm să plecăm spre piaţa de peşte să ne luăm pentru masa de prânz ceva proaspăt. Însă ne întoarcem după câţiva paşi, nu avea cum fi acesta portul bun, nu îmi era cunoscut din documentarea mea anterioară întocmirii programului.

    Şi până la urmă găsim ce căutam! Noi intrasem iniţial în terminalul auto situat la vreo 200-300 metri de cel pentru pasageri…

    Cursa era programată a pleca peste 8 minute, ceea ce e numai bine pentru supărarea resimţită în toate fibrele corpului, în ciuda alinărilor Adrianei. Nu concepeam să ratez această excursie! Fiecare cu nebuniile lui, nu?

    Suntem în Sicilia şi bineînţeles că nu plecăm la ora fixată. Întârzierea se datorează descărcării lente a unor baxuri de apă în sistemul atât de cunoscut latinilor, unul munceşte alţi patru îl privesc şi fac glume sub privirile pasagerilor încolonaţi pentru a urca pe punte.

    Astfel că ora 11.40 menţionată pe bilet e doar orientativă iar jumătatea de oră petrecută suplimentar pe chei nu se scurtează nicicum cu toate că bombănesc întruna şi mi se lungeşte starea de nervozitate.

    Pe care eu însumi mi-o reproşez. Doar sunt în concediu… Poate că prea mult îmi doream să văd insula de care mai că mă îndrăgostisem după lecturarea romanului “Leii Siciliei” . Şi sper să nu fiu dezamăgit odată ajuns acolo.  

    Când soliciţi biletul la ghişeu deja trebuie să ştii când te întorci întrucât, obligatoriu, tot acum îl cumperi şi pe cel de retur. E necesar să oferi un număr de telefon deoarece biletele se emit şi se trimit direct pe telefon, nu ţi se înmânează în format fizic.  

    Drumul pe mare durează 30 minute iar odată coborât pe mal eşti întâmpinat de ofertele firmelor de închiriat biciclete, mijlocul de transport cel mai recomandat pentru vizită: 5 euro cea normală şi dublu electrica.  

    Alegem prima variantă din considerente de fitness şi loialitate/conservatorism şi ne lansăm pe traseul aproape circular şi bine marcat al insulei brăzdate de drumuri şi drumeaguri străjuite de ziduri de piatră, de zici că ai debarcat în Anglia dacă nu ar fi atât de albastru şi fără pată cerul. Mai ales că şi prezenţa oilor pe pajişti mă surprinde puţin şi aduce tot a element caracteristic domeniilor coroanei.

    E indicat a avea o şapcă de soare. Accesoriu omis de mine iar drept consecinţă m-am ales cu o chelie prăjită încă de la mijlocul lunii aprilie.

    Pedalăm lejer şi pista ne duce printre flori mov şi ţărmuri pietroase, având pentru început în faţă imaginea vârfului Etna de pe insula vecină undeva în depărtare, ridicat aidoma unui uriaş din apa mării.

    Mici golfuleţe şi plaje înguste îţi fură ochii şi măresc durata timpului de deplasare, pauzele dedicate fotografierii devenind relaxantă obişnuinţă.

    Dacă îţi caşti privirea spre cinci plaje poţi avea surpriza să regăseşti tot atâtea nuanţe ale apei mării. De la un verde de smarald la un albastru intens, trecând prin toată paleta colorostică văzută sau mai puţin imaginată. Unele dintre acestea le priveşti de la înălţime şi ai o postate bună să ajungi jos pe malul bolovănos şi pietros iar altele pe aşteaptă cu un nisip alb şi fin pentru o plimbare desculţ pentru dezmorţirea şi terapia picioarelor.

    Cala Rossa îţi ia ochii prin cele două nuanţe de albastru care se întrepătrund cum nici cel mai iscusit pictor nu poate reprezenta în operele sale şi cu vreo 3 iahturi care ancorează aici spre tihna proprietarilor şi năduful celor de pe stânci. Dacă te-ar fi paraşutat cu ochii închişi cineva direct acolo, ai fi putut jura că te afli pe vreo insulă din Caraibe.

    Cala Azzura te impresionează printr-o apă cristalină verzuie şi un mal bolovănos crem închis dar cam neprietenos cu cei care încearcă o baie.

    Trecem de Cala Gancitano şi farul din partea de sud a insulei iar ceva mai încolo dăm de luxosul Mangia's Resort, un stabiliment ale cărui grădini şi arhitectură mă determină să trec imaginar dincolo de mare spre un alt continent, Africa.

    La Grotta Perciata mai facem o pauză, una mai lungă pentru a sta la soare, cocoţaţi pe marginea unor pietroaie cu picioarele suspendate şi răcorite până la glezne în apă.

    Din acest loc ni se înfăţişează dealul înalt în vârful căruia se află Castelul Santa Caterina, locaţie excelentă pentru observarea apusului dar şi pentru imaginile la 360 de grade asupra mai multor insuliţe.  

    Castelul a fost folosit ca punct de observaţie în al doilea război mondial iar la el se poate ajunge şi cu bicicleta după un urcuş de vreo 45 minute.

    Reveniţi în satul Favignana căutăm să ajungem la “Stabilimento Florio delle Tonnare” - cea mai mare pescărie din Mediterana, restaurată aproape integral şi transformată în spaţiu cultural (a fost păstrată intactă – şi ruginită – uşa principală de acces în hale).

     În aceste clădiri care au aparţinut eroului din “Leii Siciliei” s-au fabricat pentru prima oară la nivel planetar conservele de ton, o idee genială a lui Vicenzo Florio şi pe care o regăsim pe standuri în mai toate magazinele alimentare.

    De altfel, numele Florio este întâlnit la tot pasul în micuţa localitate plus statuia acestuia din faţa primăriei. Asta deoarece insula a aparţinut genialului antreprenor italian iar dezvoltarea ei a pornit după ce, iniţial, a utilizat-o ca destinaţie de vacanţă, sens în care şi-a construit aici Palatul Florio, din păcate închis la vremea trecerii noastre prin zonă.

    Nu vreau să vă plictisesc dar vă recomand călduros lectura romanului iar dacă asta se va întâmpla în cazul unora sunt convins că dorinţa de a vizita Sicilia – şi Favignana, în special – s-ar înteţi.  

    Într-o după amiază caldă de primăvară ne învârtim pe străduţele de piatră ale liniştitei localităţi şi prin portul în care pescarii autentici îşi curăţă şi repară năvoadele pentru captura de mâine dimineaţă.

    În aşteptarea feribotului comandăm o îngheţată adevărată siciliană, sublim de gustoasă, pe care o savurăm pe o băncuţă la umbra uneia dintre interesantele clădiri din centru.

    Am aşteptat această excursie cu nerăbdare aş putea scrie, convins că vom păşi prin locuri superbe şi care vor pune în mişcare amintiri desprinse din lectura romanului amintit.

    Nu ascund că l-am citit cu nesaţ şi nici că am admirat personajul central. Precum nici faptul că dintre toate amintirile plăcute din Sicilia, Insula Favignana e preferata.            

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Marius 72 in 21.03.24 14:47:40
    Validat / Publicat: 21.03.24 21:47:05
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

    VIZUALIZĂRI: 831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P25 Tonaria Florio
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 19 voturi)

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmasterXPHONE
    [21.03.24 21:46:29]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "(Alte) 'Opționale' din/prin Sicilia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - SICILIA / INS. SUDULUI" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Pușcașu Marin
    [21.03.24 23:01:05]
    »

    @Marius 72: Abil cu vorbele scriitorul, măiastru fotograful. Nu zic, natura și-a făcut bine treaba, dar ai surprins tare frumos peisajele. După ce-am citit articolul și-am văzut fotografiile cred că m-aș fi ofticat mai tare ca tine dacă n-ar fi circulat ferry ăla . Dar e bine când se termină cu bine și-uite-așa tu ai vizitat insula și eu m-am delectat cu lectura și cu fotografiile.

    Marius 72AUTOR REVIEW
    [22.03.24 07:46:24]
    »

    @Pușcașu Marin: Mulţam de aprecieri!

    Dacă ajungeam în Sicilia înainte să citesc cartea nu ştiu dacă luam în considerare la modul serios evadarea de o zi pe o altă insulă mai mică.

    kmyPHONE
    [22.03.24 08:57:02]
    »

    Am citit cu mare drag impresiile tale în timp ce ascultam„Perfect Symphony de Matteo Bocelli.

    Ai descris asa de frumos toate locurile și plajele, încât următoarea mea destinație sigur va fi însorita Sicilie.

    Vacante frumoase iti doresc în continuare!

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [22.03.24 10:16:05]
    »

    @kmy: Bună dimineața!

    Chiar am reușit să îți stârnesc această dorință? 🥰

    Sper să ajungi acolo și să te simți la fel de plăcut că noi!

    doinafil
    [26.03.24 12:06:11]
    »

    @Marius 72: Foarte bună scrierea și foarte frumoasă descrierea! 👌Despre poze, ce să mai spun?! Unele pot fi postere pentru promovarea insulei, ce mai! 👍

    În aceste clădiri care au aparţinut eroului din “Leii Siciliei” s-au fabricat pentru prima oară la nivel planetar conservele de ton, o idee genială a lui Vicenzo Florio şi pe care o regăsim pe standuri în mai toate magazinele alimentare

    Mă bucur să aflu din acest articol cine a fost primul fabricant de conserve de ton, acest Florio, care și-a pus amprenta pe mai toată insula!

    Îmi doresc mult să ajung în Sicilia! Poate astrele se vor alinia cât mai curând și vom putea să ajungem și noi acolo!

    Felicitări 👋și...

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [26.03.24 12:46:47]
    »

    @doinafil: Pot spune că pe mine acest Florio m-a fascinat.

    De-oi fi sănătos să continui marșul scriitoricesc cu periplul meu pe insulă, vei afla de ce am fost în stare odată ajuns la Palermo.

    Până atunci mi-am permis o zi de răsfăț - cea de ieri - depănând alături de ceilalți momentele superbe petrecute în weekend.

    Interval de timp în care v-am cunoscut și pe voi (nu mă certa că folosesc pronumele acesta, vă ține mai aproape de sufletul meu decât cel de politețe 🥰).

    Aseară v-am pomenit cu Adriana. Ea intuise încă din autocar că mă simțeam deja confortabil în compania ta.

    Ați fost adorabili pentru noi atât la decernarea premiului cât și pentru modul în care am observat că emană iubirea și dragostea dintre voi!

    Sunteți un exemplu pentru noi!

    Vă pupacim și așteptăm revederea!

    doinafil
    [27.03.24 17:19:22]
    »

    @Marius 72: Ne-ai dat gata cu vorbele și gândurile frumoase despre noi! 🥳🥳🥳

    Mulțumim pentru ele👋 (la rându-ne, spunem că sunteți o pereche tânără și inteligentă, care nu-și arătă vârsta, iar Adriana ta este o fată tare frumușică!)

    Chiar mă bucur că vorbești cu mine ca și cu o prietenă, mă face să mă simt mai tinerică! 🤣🤣🤣 (să nu mai spui la nimeni, că s-ar putea să râdă de noi: să știi că în sufltete - și eu și Puiu - ne simțim ca niște copii, ne copilărim prin casă mai mereu când vorbim, sau facem treabă, chiar dacă, Slavă Domnului! - n-am dat (încă) în mintea copiilor!

    Revenind la articol:

    Poate că prea mult îmi doream să văd insula de care mai că mă îndrăgostisem după lecturarea romanului “Leii Siciliei” . Şi sper să nu fiu dezamăgit odată ajuns acolo

    Nici n-am auzit despre acest roman! M-ai făcut curioasă și-am să-l caut la librărie sau on-line, să văd despre ce este vorba. Îmi place și-acum să citesc, chiar comand cărți on-line, asta după ce am schimbat de vreo patru ori toate cărțile din bibliotecă! Mă bucur că citești, lucru pe care tinerii nu prea îl mai fac astăzi, cu atâta explozie informațională în jur!

    Mă bucur mult că am cunoscut la Păltiniș cupluri tinere, ca tine și ca @adso, din Iași! (și nu numai pe voi!), despre care - nu știu de ce credeam că sunteți mai „copți” un pic! (la vârstă mă refer, că la minte sunteți „brici” , și tu și el!)

    Vă pupăcim și noi și... să ne citim cât putem de mult aici, până la viitoarea întâlnire AFA!

    adso
    [27.03.24 17:51:26]
    »

    @doinafil: Mulțumesc pentru buna părere pe care v-ați făcut-o despre vârsta mea, dar la mine, acolo, la prezentare, scrie 50-60 ani cam de multișor. Dacă la numele de utilizator al lui Marius, acel 72 reprezintă ce cred eu că reprezintă, ar fi timpul să-și actualizeze și el „starea” .

    doinafil
    [27.03.24 21:49:12]
    »

    @adso:

    Mulțumesc pentru buna părere pe care v-ați făcut-o despre vârsta mea, dar la mine, acolo, la prezentare, scrie 50-60 ani cam de multișor

    Poate să scrie acolo orice, tu arăți cu muuuult mai tânăr, ca și Marius, de altfel! Vă imaginam pe amândoi - nu știu de ce - , „mai moșuleți” ! Bucuria și surpriza mea a fost cu atât mai mare cu cât am văzut că sunteți mult mai tineri decât credeam!

    Mă bucur că v-am cunoscut și aștept să vă citesc pe cât mai mulți din cei pe care v-am cunoscut acolo! până la o nouă revedere...

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [27.03.24 22:20:07]
    »

    @adso: Isteț ești, nu mă îndoiesc!

    Doar n-or fi pentru tine tocmai cifrele vreun adversar!

    Eu credeam că se setează automat "starea"...

    O modific acum dacă tot m-ai dat de gol... 😝

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [27.03.24 22:26:48]
    »

    @doinafil: Dacă nu găsești romanul, am rugămintea să mă anunți și încerc să îl trimit eu la București.

    Îmi place să citesc și nu îți ascund că am ales mai multe destinații în care am călcat în urma lecturilor.

    Ne-am îndrăgostit de personaje, locuri sau povești și am plecat intr-acolo.

    Pentru noi e un sentiment foarte plăcut să călcăm pe urmele eroilor romanelor.

    adso
    [28.03.24 00:35:14]
    »

    @Marius 72: Isteț poate, dar înfrigurat sigur. De la Bunavestire încoace. Prietenii știu de ce .

    Suntem leat, că tot observai tu similitudini.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, kmy, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' din/prin Sicilia:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082115888595581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1