[Muzeul Ion Jalea] Un muzeu ce nu trebuie evitat
Numele lui Ion Jalea l-am reținut încă din copilărie, când am mers pentru prima oară în „Parcul Carol I” , din București. M-a impresionat acolo sculptura de mari dimensiuni a lucrării în piatră „Arcaș odihnindu-se” . Am remarcat atunci și frumoasa sculptură, dar am reținut și numele autorului „Jalea” ! În mintea mea am făcut imediat legătura cu „jale” , un cuvânt trist... poate de aceea l-am și reținut de atunci încoace! :-??
S-a întâmplat de curând, în excursia pe care am făcut-o - cu ocazia întâlnirii anuale a membrilor site-ului „amfostacolo.ro” la Constanța - să vizitez Muzeul Ion Jalea, aflat nu departe de celebrul „Cazinou” constănțean😊
Adresa sa exactă este Str. Arhiepiscopiei, nr. 26, Oraș Constanța
Despre clădirea muzeului
Muzeul Ion Jalea este o clădire frumoasă, elegantă, construită între 1919 – 1920 în stil neo-românesc de arhitectul Victor Ștephănescu, după marele război din 1914 - 1918. Inițial clădirea a fost proprietatea lui Constantin Pariano, cel care a deținut funcția de Prefect al Constanței la începutul sec. XX. După instaurarea comuniștilor la putere, atunci când s-a făcut naționalizarea, clădirea a fost „cedată” Statului.
Atunci când - în anul 1968 - sculptorul Ion Jalea a donat Statului un număr de 108 opere de artă, autoritățile au decis să le găzduiască în „Casa Pariano” , devenită Muzeul Ion Jalea După moartea artistului, (în 1983, la 96 de ani), familia sa a finalizat donația, care numără acum 227 de lucrări.
Ion Jalea (n. 1887 – d. 1983) a participat la primul război mondial, a fost rănit și și-a pierdut mâna stângă. Mă întreb cum de a reușit să facă atâtea lucrări – unele de dimensiuni impresionante 🥴 – cu o singură mână, când se știe că sculptura, în orice material, presupune folosirea ambelor mâini? :-??
A studiat atât în țară – la Academia de Arte Frumoase din București, cu Frederick Stork și Dimitrie Paciurea – cât și în afara ei, în Franța, Anglia, Italia, Austria, SUA și, chiar, în Japonia. Pentru meritele sale artistice, Statul român îl distinge, în 1957, cu titlul de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului
Foarte succint despre opera lui Ion Jalea
Experienţa războiului va sta la baza unor lucrări precum:
” Monumentul soldaţilor francezi căzuţi pe teritoriul României” , amplasat în Parcul Cișmigiu - Bucureşti, 1922;
” Monumentul eroilor ceferişti” , realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea şi amplasat lângă Gara de Nord din Bucureşti;
” Monumentul dedicat soldaţilor români, foşti prizonieri în Germania” , ridicat la Dieuse, Franţa;
Basoreliefurile de pe „Cupola Gloriei” , a Mausoleului Eroilor, de la Mărășești, realizată în colaborare cu Cornel Medrea;
Reliefurile de pe” Obeliscul Unirii” din Focşani;
„Statuia lui Spiru Haret” , din Piaţa Universităţii;
„Statuia Lupta lui Hercule cu Centaurul” , amplasată în Parcul Herăstrău din Bucureşti şi datată 1925.
„Bustul lui Mihai Eminescu” , amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor în Parcul Cişmigiu din Bucureşti;
„Stauia în bronz a lui George Enescu” , amplasată în fața clădirii Operei Române din București, în 1971;
„Bustul lui Miguel de Cervantes” , amplasat în Piaţa Spania din Bucureşti, lângă Bulevardul Dacia;
„Bustul lui Octavian Goga” , amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti. După 1944, prezenţa în spaţiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, astfel că, după ce într-o noapte bustul a fost înlăturat, soclul a rămas gol până când a fost instalat pe el „Bustul lui Ion Creangă” .
Am înșiruit aici doar câteva dintre operele marelui artist. Ele sunt mult mai multe și expuse în mai multe localități din țară.
În muzeul vizitat de noi se află multe alte lucrări, atât la parter, cât și la etaj. Sunt opere originale și machete, lucrate în materiale și tehnici diferite, iar tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale, nuduri. Printre lucrările expuse se regăsesc autoportrete ale artistului, portrete ale părinţilor săi şi ale celor două fiice, portretul scriitorului Liviu Rebreanu şi un cap de Madonă de o inestimabilă valoare.
Cine vrea să afle mai mult despre opera artistului, poate consulta cărți de specialitate😊
Mie nu-mi rămâne decât să vă invit să priviți ce am pozat și postat aici, cu ocazia vizitei mele la muzeu.
Dacă vă aflați în Constanța, nu ocoliți Muzeul Ion Jalea, care – în mod sigur – o să vă placă! :)
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de doinafil in 25.03.26 17:58:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în CONSTANȚA
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@doinafil: Bine zis despre muzeu "nu îl ocoliți". Este printre puținele muzee din țară dedicate unui singur sculptor. Are foarte multe sculpturi donate muzeului și din când în când unele dintre ele se schimbă pentru a putea fi văzute de cât mai multă lume iubitoare de artă.
M-am plimbat și eu împreună cu tine prin muzeu a doua oară. L-am văzut la început de decembrie acum patru luni și mi-a plăcut.
Mulțumesc frumos pentru aducere aminte! ![]()
![]()
Din câte știu, există patru muzee care expun lucrările „de atelier” ale unor sculptori români de prim rang: unele - rămase nevândute, altele - cele de care artiștii nu s-au putut despărți. Toate colecțiile sut formate ca urmare a donațiilor artiștilor.
E acest Muzeu Ion Jalea. Al doilea e la Fălticeni, Muzeul Ion Irimescu. Al treilea e mai recent: Muzeul Marcel Guguianu din Bârlad.
Iar ultimul este, de fapt, cel dintâi: Atelierul lui Brâncuși de la Paris. Despre care se tot afirmă, aparent fără niciun temei, că ar fi fost refuzat de autoritățile comuniste române și că de asta donația ar fi fost făcută Franței.
Din câte am citit, după finalizarea restaurării de la Centre Pompidou, acum în curs, Atelierul Brâncuși va fi integrat colecției permanente a acestui important muzeu. Pe de o parte ar fi bine, pe de alta - nu. Vom vedea.
- Mar.2019 Muzeul de Artă Constanța. Și o plimbare prin Peninsulă — scris în 18.03.26 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2012 8 'must see' muzee din vechiul Tomis — scris în 03.03.12 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ

Rog așteptați...