ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7 &10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Schiturile Piciorul Crucii și Nifon din Parcul Vinatori Neamt

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Fidel preferinței de a ocoli pe cît posibil mănăstirile mari, unde religia a devenit o industrie care mie nu-mi stă aproape de suflet, am ales astăzi să vă povestesc de 2 schituri aflate în Munții Stînișoarei.

Primul se numește Schitul Piciorul Crucii (cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci) și se află mai sus de Mănăstirea Sihăstria pe drumul care duce la Poiana lui Ioan. Distanța pînă la el este cam de 4,5 km (deși pe indicatorul de la poarta mănăstirii scrie 3 km...). Drumul inițial asfaltat devine cam după 1 km drum de pămînt. Nu ai cum să-l ratezi, pe marginea din dreapta a drumului din loc în loc sunt troițe meșteșugit făcute cu scene de la crucificarea lui Isus (vezi foto). În general traseul este relativ facil pentru autoturisme, atît că fiind relativ proaspăt reamenajat, piatra mai trebuie să se taseze pentru uniformitate. Ce este curios este că există acolo un heleșteu. La ce-o fi folosind nu știu, deși am mai văzut în creier de munte și la alte așezăminte religioase (de exemplu la Mănăstirea Nechit – unde era evident că se dă la undiță...). Biserica este de lemn, făcută cu gust. E de remarcat că are o bună acustică, am prins acolo vecernia și se auzea foarte plăcut. Informații suplimentare găsiți aici iar aici este un clip în care puteți vedea și interiorul bisericii.

Schitul Nifon este de această dată dependință a Mănăstirii Secu. Se află la 2 km de aceasta, pe un drum care o ia imediat la dreapta după ce se termină gardul mănăstirii în amonte, pe Pîrîul Secu. Drumul e terasat și mai nou ca cel de mai sus, astfel că pietrișul prin unele locuri nu e de loc stabil. Deși fondat în 1664 de pustnicul Nifon, a fost ars în 1821 de turci și ulterior reînființat în secolul XIX, pentru ca ulterior să fie închis. Deocamdată schitul încă se află în reconstrucție pe ultima sută de metri, în toamnă urmînd după cum am înțeles la fața locului “să i se dea drumul”. Construcția este integral din zidărie, biserica făcînd corp comun cu chiliile și curtea interioară.

P.S. Numele primului schit eu îl știu de Piciorul Crucii, dar astăzi am văzut că indicatoarele relativ recent recondiționate arătau "Spre Schitul Poiana lui Ioan"


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 13.08.11 23:26:34
Validat / Publicat: 14.08.11 08:12:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4939 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Schitul Piciorul Crucii. Mai e de lucru, deduc eu... Din păcate era cam seară, așa că nu se vede prea bine. Din fericire am prins astfel vecernia, astfel avînd ocazia să constat că are o acustică de calitate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[13.08.11 23:41:06]
»

@ Webmaster, dacă se poate

http://www.youtube.com/watch?v=oiWMGf3wdlM&feature=related

webmaster
[14.08.11 07:02:25]
»

Am atasat ilustratia muzicala solicitata.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Mănăstiri și biserici din Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03573203086853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1