Un colț oriental în Babdag - Muzeul „Casa Panaghia”

Vara călduroasă a lui 2025 m-a obligat să caut de mai multe ori locuri mai răcoroase situate în apropierea apelor de obicei, fie Dunărea, fie Marea Neagră dacă vorbim de România. Anul acesta am mers de mai multe ori în fermecătoarea Dobroge și cum sunt un membru afaFanClub activ (ce comod se citesc articolele fără sâcâiala publicitară!) am să vă mai povestesc și vouă ce am mai văzut pe teritoriul cuprins între bătrânul fluviu Danubius și Pontul Euxin.
Cazați din nou la Zander House (vezi impresii) ne-am relaxat, ne-am plimbat și am vizitat, am pescuit (pește yok!). Am mers în străvechiul Babadag („Muntele Tatălui” ) pentru a vizita unicul muzeu al orașului, unul micuț cu tematică orientală: Muzeul de Artă Orientală babdag – Casa Panaghia.
Vizită: septembrie 2025
Adresă: str. Mihai Viteazu nr. 6
Situat la doar doi pași de geamia Ali-Gazi clădirea muzeului este semnalizată prin panouri indicatoare. Găsiți locuri de parcare la liber lîngă trotuarul de vis-a-vis.
Acces. Muzeul este deschis de miercuri până duminică între orele 09.00 – 17.00, prețul unui bilet fiind de 10 lei/adult (reducere la jumătate pentru pensionari, elevi, studenți). Nu se percepe taxă foto pentru amatori.
Scurte informații istorice. Babadagul a cunoscut o epocă de maximă înflorire economică și spirituală în timpul ocupației otomane, viața turcilor anatolieni începând aici după anii 1250 când mii de turci selgiucizi colonizează stepele dobrogene. Conduși de Sari Saltuk Dede migratorii turci vor pune bazele unei așezări ce va înflori în următoarele sute de ani. După moartea sa dervișul Sari Saltuk a fost trecut în rândul sfinților, pildele și miracolele înfăptuite de el fiind consemnate în cronici mai târzii. Detalii în articolul ce l-am scris în 2018 despre mormântul acestui sfânt musulman, monument amplasat în Babadag, loc unde s-au închinat mulți sultani ai Imperiului: vezi impresii.
Clădirea muzeului are o relativă legătură cu geamia din apropiere, locaș de cult musulman ridicat pe la 1610 de către generalul turc Ali-Gazi („Ali cel Viteaz” ; mormântul acestuia se află în curtea geamiei; detalii aici: vezi impresii). Gazi Ali Pașa a finanțat construirea unui școli teologic musulman în apropierea geamiei; clădirea acestui seminar a fost reconstruită în 1837 – este vorba de Casa Panaghia de azi. Medresa pregătea personal de cult islamic și profesori ce puteau preda limba maternă şi legislatie religioasă musulmană: imami, hogi, judecători. În 1901 seminarul se desființează, activitatea fiind transferată la Medgidia.
În clădire va funcționa o grădiniță timp de aproape 50 de ani, ulterior, în 1973, aici fiind amenajată o expoziție de artă orientală. Din 2011 degradarea construcției impune închiderea expoziției și intrarea în conservare, abia din 2022, după o restaurare temeinică, Casa Panaghia a fost redeschisă publicului vizitator.
În tradiția populară locală casa a căpătat numele grecesc „Panaghia” („Preasfânta” sau „Preacurata” ) cu referire directă la Fecioara Maria deși construcția nu avea nici o legătură cu creștinismul. Se vorbește de o posibilă casă de rugăciuni creștină, dar nu este nimic documentat = originea clară a numelui necunoscută.
Vizita propriu-zisă
Am zărit de la distanță clădirea din piatră restaurată recent (2019-2021) și am urcat câteva trepte până la nivelul de vizitare. Într-un mic hol se află deskul de bilete și un mic stand cu suveniruri (magneți, ilustrate vechi, cărți etc.), apoi observăm un birou administrativ și de supraveghere video.
Construcția în stil arhitectural otoman, cu nuanțe mediteraneene e formată dintr-un nivel supraînălțat și un demisol. Sala principală este un spațiu vast, bine luminat de ferestre mari, reamenajat din punct de vedere al expoziției permanente. Doamna care ne-a vândut biletele, deși amabilă, nu ne-a spus nimic despre clădire și expoziție (am întrebat ceva la un moment dat și s-a dovedit că nu știa, poate era doar supraveghetor), doar a dat drumul la un ghid audio ale cărui informații răsunau în difuzoarele din sală, iar pe un tv lcd rula un dans turcesc. Mai există o serie de tablete ce prezintă fotografii noi și vechi din viața musulmanilor din Dobrogea.
În acest spațiu central al expoziției sunt mixate obiceiuri din viața musulmanilor, țesături și broderii ce reprezintă arta populară a turcilor și tătarilor dobrogeni, vase metalice cu diverse funcții (uz casnic, ritualic, ceremonial), costume de zi cu zi sau ceremoniale, podoabe tradiționale etc.
Ne atrage atenția, pe rând, tavanul cu marchetărie din lemn (în centru este reprezentat un cerc decorat cu semilune și stele; element specific oriental, prezent și în geamia Ali-Gaza), podiumul central acoperit cu un covor specific și unde este redat un episod de servire a ceaiului/cafelei și baldachinul pentru ceremonii (nuntă, circumcizie) împodobit cu cele mai frumoase țesături din casă.
Mai multe vitrine expun broderii și diverse obiecte de podoabă, vase din alamă sau bronz, pe lângă perete sunt câteva piese de mobilier. Vedem și covoare cu motive orientale, un set de veșminte de zi cu zi, o rochie de mireasă din catifea brodată cu fir metalic etc.
La demisol găsim reconstituirea unei prăvălii cu nelipsita cafea, dar și ilustrări ale activităților comune ale populațiilor conlocuitoare (fierărie, dulgherie, agricultura, viticultură, comerț). Câteva panouri expun fotografii vechi, iar machete ilustrează modele de locuințe și locașuri de cult dobrogene. Concluzii. Deși este un muzeu mic cei interesați de aspectele multiculturale dobrogene găsesc multe elemente interesante în acest spațiu. Dacă ai beneficia și de un ghidaj adecvat bănuiesc că vizita ar fi învăluită într-un farmec aparte. Dar ne mulțumim cu înregistrări audio, texte tipărite și mici etichete lângă exponate. Mie mi-a plăcut muzeul/expoziția modernizată, clădirea restaurată fain, recomand o vizită aici dacă vă este în drum.
Alegeri inspirate!

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 06.09.25 23:19:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BABADAG.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@tata123 🔱: Nu am știut că această clădire a fost în timp îndelungat școală islamică, apoi a devenit grădiniță și acum și-a recăpătat scopul cultural de muzeu. Arată bine exponatele, mi-a plăcut și tavanul de lemn dar și demisolul. Păcat că doamna nu cunoștea prea mult din istoria locului, despre specificul exponatelor și era doar un simplu supraveghetor. Un ghid bun ar fi adus un plus acestei zone unice din țara noastră.
- Jul.2023 Geamia Gazî Ali Pașa - Babadag — scris în 08.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Prin Babadagul turistic musulman — scris în 30.04.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Călător prin țara mea. Merită să vezi: Babadag, Geamia Ali Gazî — scris în 24.09.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Sari Saltuk Dede (Baba) – „Gânditorul” de la Babadag — scris în 24.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Geamia din Babadag – peste 400 de ani de istorie — scris în 14.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Muzeul țărănesc din Enisala – o explozie de culoare și modele — scris în 06.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ