ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Teodoreni din Suceava - ctitorie a boierilor Movilești

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi merge și acum tot la o Mănăstire dar nu din împrejurimile Sucevei ca cele despre care am scris, vezi impresii și vezi impresii, ci dintr-un cartier al întinsului oraș.

De la Casa Bucovineană la Mănăstirea Teodoreni

Mănăstirea Teodoreni, în unele documente apare sub numele de Mănăstirea Todireni, azi, mulți localnici o știu ca „Biserica de lângă Spitalul 9” se află în Cartierul Burdujeni la numărul 16 pe Strada Ecaterina Teodoroiu.

Din Centru până la Mănăstire sunt circa 5 kilometri pe care i-am parcurs cu autobuzul Liniei 4 ce aparține TPL, operatorul de transport în comun al Primăriei sucevene, pe care l-am luat din Stația Centru, punctul nostru de plecare cu mijloacele de transport în comun. Am achitat taxatoarei 5 lei pentru 2 biletele și, deși știam că trebuie să coborâm la Stația Spital Neuro, am întrebat-o, ea confirmând ce știam iar o doamnă din autobuz ne-a spus că și ea coboară acolo. La coborâre ne-a arătat pe unde să mergem, apoi, cum nepoțelul ei adormise în căruț, ne-a condus până la Mănăstire. pe FB găsiți mai multe detalii, se vizitează gratis între orele 7 și 21.

Mănăstirea Teodoreni

Ctitorie a boierilor Movilești, Mănăstirea are o istorie zbuciumată ca a Bucovinei în care se află și a întregii Moldove!!

La sfârșitul secolului 16, postelnicul Teodor Movilă, fratele domnitorului Ieremia Movilă, a construit pe temelia unei bisericuțe de lemn ridicată în timpul lui Ștefan cel Mare, arse mai apoi de turci, o Biserică de zid cu hramul Înălțarea Domnului și în jurul ei Mănăstirea Teodoreni pe care a înzestrat-o cu multe sate și moșii și a adus țărani ruteni ca să muncească pământurile mănăstirii. Mai apoi s-au așezat acolo și români formându-se satul Teodoreni, care mai târziu a devenit Burdujeni.

Un secol mai târziu Biserica proaspăt restaurată a fost închinată Bisericii grecești, călugări greci instalându-se în Mănăstire, dar în timpul războiului ruso-turc din 1769-1774, Biserica a fost devastată, chiliile arse şi zidurile prăbuşite. În primul război mondial, chiliile din curtea bisericii au fost folosite pe post de cazarmă de către armata austriacă iar după incendiul devastator din 1917, din întreg ansamblul mănăstiresc au rămas doar biserica și turnul-clopotniță.

Spre sfârșitul secolului 20 a fost construită o clădire din zid pentru chilii, bucătărie, trapeză, stăreţie, magazii și reînfiinţată Mănăstirea Teodoreni, ca mă­năstire de maici, cum este și azi.

Trecând prin Poarta mare de sub Turnul Clopotniței zidit de Teodor Movilă în urmă cu peste 400 de ani, am intrat în Curtea dreptunghiulară și ne-am despărțit de amabila noastră însoțitoare și de nepoțelul ei care-și continua somnul. Curtea verde, înveselită de flori multicolore, este înconjurată de Ziduri de piatră ridicate în secolul 18 la peste 2 metri înălțime ne-am îndreptat spre Biserica ce și-a păstrat Hramul Înălțarea Domnului primit în secolul 16, nu și înfățișarea care a suferit transformări în secolul 18.

Biserica de formă trilobată are ziduri din piatră de peste un metru grosime decorate în partea superioară cu un brâu de ocnițe și o Turlă octogonală pe exterior și cilindrică pe interior ce este împodobită cu firide, are două rânduri de ocnițe care o înconjoară și patru ferestre dispuse în cele patru puncte cardinale.

Intrarea în Biserică se face prin Pridvorul de mici dimensiuni, ușa de intrare fiind situată pe peretele vestic al acestuia, Pronaosul fiind și el mic cu doar două ferestre. În Pronaos, în partea stângă a peretelui de vest se află Tabloul votiv original în care ctitorii Teodor Movilă și fiul său, Ioan, au fost pictați în mărime naturală.

Naosul, ceva mai mare, are două abside laterale sprijinite de patru contraforturi din piatră și susține Turla Bisericii, iar Altarul a cărui Absida este sprijinită de contrafort din piatră are o singură fereastră. Catapeteasma sculptată și pictată a fost realizată în secolul 19.

Interiorul ce formează un tot a fost pictat în zilele noastre cu mulțime de tablouri frescă printre care și noul Tablou votiv în care cei doi ctitori apar împreună cu familiile lor fiind pictat în partea dreaptă a peretelui. Din păcate noul tablou a acoperit vechiul tablou votiv în care apărea Cronicarul Miron Costin, și el membru al familiei, care a avut un rol important în viața Mănăstirii fiind unul din cei ce au închinat Mănăstirea Bisericii grecești, era singurul portret pictat al cunoscutului Cronicar!!

Am părăsit Biserica și ne-am continuat plimbarea pe aleile curate, pavate cu lespezi de piatră, cu bănci pentru odihnă sau contemplare, pe la noua Clădire ce adăpostește Chiliile, Bucătăria, Trapeza, Stăreţia, Magaziile.

După plimbarea prin Mănăstire, cam jumătate de oră, am trecut din nou pe sub Turnul Clopotniță și ne-am întors la autobuz cu care am revenit în oraș, în Centru, de unde plecasem în urmă cu circa o oră și jumătate.

Mănăstirea Teodoreni este mai puțin cunoscută publicului larg, mai puțin căutată, dar are același farmec al mănăstirilor consacrate din Bucovina, sper că v-am convins de acest lucru, dacă eu nu am reușit sper să vă convingă pozele postate sau, mai sigur, să mergeți acolo, să vedeți și să vă convingeți singuri!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mănăstire frumoasă cu ziduri și turn Clopotniță vechi...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Loc liniștit, încărcat de credință...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 26.07.22 19:54:19
Validat / Publicat: 26.07.22 22:56:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA. A mai fost în/la: Cetatea Sucevei

VIZUALIZĂRI: 688 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Teodoreni, Biserica, Altarul și Catapeteasma văzute din Naos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michi
[27.07.22 09:37:49]
»

@mprofeanu: Am vizitat-o în antichitate pe vremea când scoteam poze pe hârtie, gen grup în faţa porţii mănăstirii. De atunci nefiind o AFA în care să-ţi păstrezi amintrile, ele s-au adus ca şi ale altor multe excursii. Multe obiective văzute în ţară acum 40-50 de ani s-au pierdut iar din străinătate deasemeni din perioada 1990-2010 când deja le descărcam pe calculator dar nu eram înscrisă în AFA. Am căutat în albumul cu poze pe hârtie şi am găsit două fotografii de la mănăstirea Teodoreni. Citindu-ţi reviewul şi văzând pozele, parcă am vizitat-o din nou.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.07.22 12:35:46]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru vizită! Cu drag, !

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.22 14:11:42]
»

@mprofeanu: Frumoasă mănăstire! O am și eu pe listă pentru o eventuală vizită la Suceava, alături de Gara din Burdujeni și vreo două muzee din municipiu. Îmi plac ansamblurile monahale vechi, între zidurile lor se ascund secole de rugăciuni, istorii și legende.

Mănăstirea clădită la sfârșitul anilor 1500 a fost înzestrată cu multe moșii și sate, Teodor Movilă ctitorul a dat numele complexului mănăstiresc (antroponim de origine grecească Teodor = darul lui Dumnezeu).

Am găsit pe Internet portretul cronicarului Miron Costin ce a existat în tabloul votiv al bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului” - îl puteți vedea reprodus într-un desen publicat în perioada interbelică: imagoromaniae.ro/produs/m ... tirea-burdujeni.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.07.22 15:01:20]
»

@tata123 ????: Mulțumesc frumos pentru completări și pentru explicații binevenite. ???? Deschizând linkul și căutând la Burdujeni am văzut cum apărea biserica la un moment dat, avea un pridvor mai mic deși în tabloul votiv el nu apare. Probabil a fost făcut la un moment dat. Actuala restaurare prezintă biserica așa cum a fost ea la început.

Tot din acel album interbelic prezentat de tine am văzut și cât de degradate erau chiliile, ce bine arată acum. Nu am vorbit cu măicuțele, acum îmi pare rău pentru că mai aflam câte ceva.

Încă o dată îți mulțumesc, un adevărat cunoscător!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mănăstiri sucevene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12769079208374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1