ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul neogotic de la Ruginoasa

TIPĂREȘTE

Deși Transilvania este renumită prin numeroasele palate, conace și reședințe nobiliare există asemenea construcții arhitectonice deosebite și în celelalte zone ale țării. Chiar dacă nu sunt atât de multe ca număr palatele și casele boierești din Moldova încântă prin arhitectură și parcurile înconjurătoare. Un asemenea exemplu este și Muzeul memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa, obiectiv vizitat în cursul primăverii anului 2013.

Acces. Localitatea Ruginoasa este amplasată în județul Iași, pe DN28A, la aproximativ 15 km distanță de orașul Târgu Frumos și la circa 10 km depărtare de municipiul Pașcani. Calitatea covorului asfaltic e bună, ansamblul arhitectonic fiind amplasat la intrarea în localitate dinspre Târgu Frumos. Găsim locuri de parcare amenajate în fața Centrului Cultural Ruginoasa (construit în același stil neogotic), situat vis-a-vis de palat, ori pe străduța ce se află în dreapta – str. Al. I. Cuza, pe lângă zidurile incintei domnești. În localitate există și stație de cale ferată, gara fiind situată doar la circa 400 metri distanță de intrarea în curtea palatului domnesc. Muzeul memorial este situat pe str. Unirii, nr. 34.

Impresii generale. Primul contact cu domeniul îl avem din exterior, privind zidurile de piatră nu foarte înalte și turnul de colț (datate 1813), precum și poarta monumentală de acces. Pășim în interior și ne detașăm de zgomotul traficului de pe drumul național – în fața noastră se întinde parcul domeniului, parc amenajat tot în 1813. Bineînțeles că acum aleile sunt pavate cu materiale moderne și iluminate cu felinare electrice; mai multe bănci ne îndeamnă la odihnă înainte/după vizitare. Pe partea stângă este amenajată o esplanadă cu statui ale unor conducători de seamă ai neamului românesc: Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Decebal, Mihail Kogălniceanu, Al. I. Cuza, etc. apoi printre copaci ne „izbește” imaginea albă a bijuteriei arhitectonice: palatul propriu-zis. Frontonul în scări, turnulețele ascuțite, ancadramentele în arc frânt ale ferestrelor, rozeta de deasupra intrării – ai impresia la un moment dat că te afli în fața unei biserici.

Accesul în muzeu se face pe latura de vest, unde există aceeași fațadă impozantă. În fața scărilor se află un rond vegetal și două casete mari de sticlă ce adăpostesc două modele de atelaje ale vremii: o trăsură domnească și o sanie de lemn. Efigii de bronz flanchează ușa de la intrare în palat, frumoase felinare de fier forjat atârnă deasupra ușii; un balcon cu balustrade din fier, cu frumoase modele, completează fațada de vest.

Familia Sturdza reface prima oară între anii 1811-1813 vechea casă boierească de la Ruginoasa apelând la arhitecți străini, rezultând o locuință în stil neoclasic. Între 1847-1855 are loc a doua transformare, de data aceasta construcția fiind prefăcută în stil neogotic. Iată o descriere a domeniului din acea vreme: Casa boierească de la Ruginoasa, de curând transformată în castel de stil gotic, de curând mobilată, dar până atunci nelocuită încă de nimeni, deodată se însufleți ca prin farmec, în stare de a da ospitalitate chiar unui rege. [… ]Nimica nu lipsia la confortabilul frumoasei locuinți de la Ruginoasa. Nobila castelană putea să se bucure de vieața contemplativă care o doria, fără să-și obosească mintea cu ceva: avea tot ce i-ar fi trebuit; nu avea nevoie să comandeze nimica. Serviciul în toate amănuntele se făcea cu promptitudine. Dejunurile, prânjurile îi oferiau tot ce putea pofti. De pe ferestrele castelului, spre câteși toate patru puncturile cardinale, avea vederi frumoase și variate, spre a-și desfăta privirile și a se putea lăsa în reveriile cele mai plăcute: aci dealuri cu colnice, aci coaste cu crânguri, aci câmpii cu o vegetațiune luxuriantă; iar împrejurul casei o grădină imensă cu alei artificiale, cu arbori roditori, cu partere de flori artistic întocmite; apoi mai depărtișor, satul cu locuințele țărănești, biserica, casa arendășească, magaziile, porumbarele și toate acareturile necesarii unei mari gospodării agricole. Ori în care parte ar fi dorit, găsia umbră sau soare, vederi pitorești sau loc de repaus. – așa descrie proprietatea de la Ruginoasa Gheorghe Sion în lucrarea „Suvenire contimporane”, din 1915, referindu-se la dna Marghiolița Ghika-Comănești și la evenimente petrecute la jumătatea secolului al XIX-lea. În 1862 palatul este cumpărat de domnitorul Al. I. Cuza, având loc o a treia renovare, prilej cu care au avut loc mici transformări la interior și a fost adusă mobilă nouă.

La intrare în palat se plătesc taxele de acces (12 lei adult) și foto (îmi aduc aminte că era vorba de o sumă foarte mare, drept urmare nu am făcut fotografii în interiorul clădirii) după care se vizitează parterul și etajul. M-am lovit și aici de absența unor broșuri de prezentare ori ilustrate, doar un pliant anemic am putut achiziționa. În interior totul arată impecabil, după ultimele restaurări și amenajări dintre anii 2008-2013, mobilierul și obiectele de inventar fiind bine puse în valoare. Scara monumentală de lemn ce urcă spre etaj e deosebită; foarte bine arată și sala de recepții, sufrageria, camera copiilor, bucătăria, dormitorul ori biroul domnitorului. O impresie deosebită (și poate un fior pe șira spinării – pentru cei pasionați) o creează holograma domnitorului și discursul apăsat al acestuia. Mi-a plăcut piesa de mobilier rotundă, din catifea, un fel de canapea cu formă atipică, din sala de bal – am mai văzut asemenea piesă la Conacul Bălceștilor, dacă nu mă înșel. Am privit cu interes și la obiectele personale ale familiei Cuza, cele ale Doamnei Elena atrăgându-mi atenția (sunt plăcut impresionat de tot ce ține de viața și activitatea Elenei Cuza). În amenajări s-au utilizat documente vechi pentru a se recreea o atmosferă cât mai apropiată de original, mobilier de epocă recondiționat, chiar piese originale – fotografii, obiecte personale, piese de îmbrăcăminte, mobilă. Am vizitat toate camerele palatului fără a ne grăbi, încercând să ne închipuim personajele epocii ducându-și viața în acestă locuință somptuoasă.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Ieșind din palat am mers pe o alee în spatele domeniului unde se află biserica ridicată de familia Sturdza la începutul secolului al XIX-lea. Locașul de cult are un portal impozant la intrare, patru coloane înalte completează fațada care seamănă cu un templu antic. O turlă pătrată se află pe pronaos, iar naosul are o formă rotundă, mai rar întâlnită. În curte există un turn de acces ce joacă și rol de clopotniță și un clopot crăpat de secol al XIX-lea. Lângă biserică se află monumentul funerar al domnitorului Cuza și cripta unde Al. I. Cuza a fost înmormântat în 1873. În 1907 osemintele sunt mutate într-o criptă din biserică unde sunt păstrate până în 1944. Biserica era încuiată, cred că e deschisă doar în timpul slujbelor și la marile sărbători religioase.

Concluzii. Domeniu aparținând familiilor Sturdza și Cuza, ansamblul arhitectural de la Ruginoasa impresionează prin detaliile arhitectonice ale palatului, dar și prin amenajările interioare ale muzeului memorial. Curtea îngrijită, culorile contrastante din incintă (alb-gălbui - palatul, verde - parcul, roșu - zgura din fața clădirii), busturile personalităților aflate în parc, zidurile cu turnuri de colț sunt tot atâtea elemente ce întregesc frumusețea întregului ansamblu. În cazul în care vă aflați prin zonă nu ocoliți obiectivul: Palatul domnesc „Al. I. Cuza” din Ruginoasa – veți fi impresionați!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.11.15 13:15:32
Validat / Publicat: 17.11.15 15:18:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PAȘCANI.

VIZUALIZĂRI: 3019 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Fațada de vest - pe aici se fece accesul în palat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster70
[17.11.15 15:18:26]
»

@tata123 - Mutat în rubrica "Palatul Memorial ''Alexandru Ioan Cuza'' [Ruginoasa], IAȘI" (nou-creată pe sait)

-- = * * * = --

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.11.15 16:07:57]
»

@webmaster70 - Localizarea este corectă, mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.11.15 16:53:58]
»

Este al treilea an consecutiv în care mi-am propus să vizitez acest palat, și alte câteva obiective din zonă, și din diferite motive nu ”mi-a ieșit”.

Acum, după citirea acestui review, mi-am propus să-l vizitez cu proxima ocazie.

Michi
[18.11.15 16:31:24]
»

Ca totdeauna, reviewurile Tatei au forţă. Noi anul trecut am dormit o noapte la cabana Codrii Paşcanilor, curăţel, 60 lei, de unde am vizitat: castelul Sturdza de la Miclăuşeşti (parţial renovat în interior, construcţie impunătoare), conacul lui V. Alecsandri de la Mirceşti (modest dar îngrijit), muzeul civilizaţiei cucuteni (toţi ar trebui să-l vedem, construcţia seamănă cu cea de la Borodino) şi palatul lui Al. I. Cuza de la Ruginoasa.

Pentru pensionari taxa a fost redusă cu 50% dar ce e mai surprinzător e că doamna care supraveghea sălile m-a lăsat să fac câteva poze fără taxă aşa că Tata 123, permite-mi să pun câteva poze de interior inclusiv celebra hologramă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[18.11.15 21:28:48]
»

@Michi - Mulțumesc... am citit articolul Dvs., grupat de către webmaster alături de al meu într-o rubrică specială dedicată Muzeului memorial „Al. I. Cuza” din Ruginoasa. Chiar m-am mirat cum ați putut face fotografii în interior... taxa e enormă (150 lei). Recent a fost cineva cu un grup organizat, din domeniul cultural, și tot nu au fost lăsați să facă câteva fotografii.

Mă intrigă faptul că taxa e foarte mare și nici nu existau cine știe ce materiale informative (broșuri mai consistente, vederi) la vânzare - cel puțin în primăvara lui 2013.

Puteți adăuga fotografii, dacă se poate tehnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[18.11.15 23:25:57]
»

@tata123 - Nu cred că mai e cazul să afişez poze din interior de vreme ce s-a creat o rubrică specială pentru palatul de la Ruginoasa. Accesul este foarte uşor pentru cine doreşte să le vadă.

Nici nu se punea problema să dau 150 lei pentru a putea fotografia. Atunci când mi s-a permis să fac poze (aveam aparatul atârnat de gât) nu mi-am pus întrebarea care a fost motivul. Acum mă gândesc că poate doamna o fi avut vreo bunicuţă acasă sau dimpotrivă, în amintirea celei care a crescut-o, poate îi semănam, oricum a făcut o abatere de la regulament din motive emoţionale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Memorial Alexandru Ioan Cuza [Ruginoasa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062146902084351 sec
    ecranul dvs: 1 x 1