Acum cateva luni nu ma gandeam ca voi merge in Turcia (mai ales cu masina) din cauza celei mici si a drumului lung pana acolo. Cand prietenii nostri au venit cu oferta, am refuzat-o categoric, nici nu ne trecea prin cap sa mergem acolo, iar de avion sotul meu nici nu vrea sa auda. Pana la urma ne-am decis, plecam in Turcia!
Deoarece toti avem copii mici, am decis sa calatorim mai mult noaptea, in coloana. Prima si ultima masina din coloana au avut statie de emisie receptie pentru a putea comunica si GPS. Pozitia lor in coloana s-a respectat mereu, iar celelalte masini eram la mijloc. S-a stabilit de comun acord sa se faca opriti dese, la 2 ore sau de ori cate ori e nevoie. Avand in vedere ca toti eram cu copii mici, cu diverse nevoi si probleme, am oprit des.
Nu era foarte cald in ziua plecarii, prin urmare s-a hotarat in ultimul moment plecarea din Tg. Mures la ora 13. 30, numai bine sa putem conduce lejer. Am intrat prin Bucuresti si am evitat centura. GPS-ul ne-a scos usor din oras, bineinteles admirand capitala din mers. Am iesit din tara in jurul orei 21. 00-22. 00, dupa 391 km parcursi din Tg. Mures.
Drumul ales a fost cel dat de GPS ca fiind drumul cel mai scurt.
Prin Bulgaria: Ruse – Veliko Tarnovo – Nova Zagora – Svilengrad – vama bulgaro – turca (pen harta mea nu scrie, dar Hamzabeyli am vazut ca se numeste din rw lui cosminp), in total 302 km.
Turcia: Edirne - Havsa – Cucurkoy – Uzunkopru – Kesan – Bolayr – Gallipoli – Eceabat – Canakkale – Intepe – Ayvack – Ankt - Kukkukuyu – Edremit – Burhaniye – Ayvalik – Bergama - Aliaga – Menemen – Izmir – Selcuk – Efes, in total 647 km.
Drum total Targu Mures – Efes: 1340 km, din care 391 km in tara si 949 km Giurgiu – Efes. Noi am avut mai mult, deoarece ne-am invartit putin cu masinile prin Canakkale, am opririt si la Troia, in total, pana in fata hotelului am avut 1399 km.
Despre drumul prin Bulgaria la dus nu pot sa spun foarte multe, deoarece era intuneric, dar ce imi amintesc foarte clar este ca am vazut destule persoane care umblau noaptea pe drumuri laturalnice, neiluminate, singuri, nu stiu ce faceau, dar parca mie mi-ar fi fost frica si sa umblu singura noaptea, dar si sa ma intalnesc cu ei. Nu am oprit deloc in Bulgaria. La intoarcere, insa, am venit pe lumina si pot sa spun ca drumul a fost destul de bun, cu toate ca am avut si portiuni foarte rele, mai ales in zona Nova Zagora. GPS-ul ne-a purtat pe tot felul de stradute, am ocolit o casa, etc, dar am avut si drum intins. Peisajul, in schimb, a fost superb, am trecut prin munti impaduriti, pe langa un lac imens, un camp liliachiu – era un adevarat covor de flori violet, nu stiu daca erau flori de camp sau nu, dar era superb!
Dupa ce am trecut prin vama noastra si cea bulgara, pe langa “cuscubetele” de tabla cenusie, comuniste, am ajuns in vama turca la 4 dimineata. Aici totul e altfel. Nu mai sunt acele ghisee cenusii ci ghisee zidite, albe, curate. Sunt o multime de puncte de vamuire, mai multe puncte, (10? ), si fiecare masina trece pe cate un culoar, pe la 3-4 ghisee. Fiecare verifica ceva: de primul am trecut lejer, nu ne-a oprit, al doilea ne-a cerut pasapoartele, la ultimul a trebuit sa prezentam actele masinii. Noi am avut masina de firma, deci a trebuit sa avem urmatoarele acte:
- actele masinii, inclusiv cartea verde;
- o imputernicire din partea titularului autoturismului, care trebuie autentificata la notar si apostilata;
- o traducere a imputernicirii in limba turca, efectuata de un traducator autorizat, legalizata la notar si apostilata.
Noua ni s-a spus sa verificam la Ambasada Turciei daca traducatorul autorizat este agreat si am primit si un numar de telefon in acest sens. Mentionez ca noi nu am verificat acest lucru, cand am aflat toate acestea aveam deja actele facute.
In cazul in care autoturismul este inchiriat, trebuie prezentat contractul de inchiriere, care, la fel, trebuie tradus in limba turca, legalizat si apostilat.
In vama turca am stat cam doua ore, pana au verificat toate masinile. Una dintre masini nu a avut asigurarea buna si a facut alta, suplimentara, pentru 37 euro.
Eram foarte obositi, ar fi trebuit sa ne oprim aici sa dormim, dar drumul era liber, nu era nici prea cald, in plus, doream sa ne ramana cat mai putin pe a doua zi, asa ca s-a hotarat sa mergem mai departe. Eu consider ca a fost un act iresponsabil ca nu am oprit, dar noroc ca nu s-a intamplat nimic. Rasaritul soarelui ne-a prins curand dupa ce-am parasit vama.
In Uzunkopru am oprit la o benzinarie locala, simpla, unde am dat mancare la copii. Oraselul era pustiu, casele in panta dragute. Aici am vazut primul monument din Turcia, chiar in fata benzinariei, intr-un sens giratoriu. Nu mica mi-a fost uimirea cand tot aici, in benzinarie, am vazut o masina Dacia 1300, dar nu era produsa la noi si se numea Renault! Am vazut pe drum multe altele si mergeau, nu gluma! Chiar ne-am mirat cum mai sunt asemenea masini!
Am intrat pe o sosea de coasta, care ne poarta prin dreptul tarmului stramtorii Dardanele, nu are rost sa mai spun ca peisajul e superb! In mare se vad uneori mici insulite care ne incanta privirea!
Am ajuns in Eceabat in jurul orei 9. 30-10, de unde am luat si ferryboatul. Drumul este scurt, 10-20 minute, prea scurt pentru frumusetea acestei calatorii! Despre Drumul cu ferryboat-ul si Canakkale am scris un review separat, click aici. In Canakkale ne-am cazat la Hotel Boutique Abydos, despre care am scris : click aici
Din Canakkale am plecat a doua zi, in jurul orei 9. 30-10. Am deviat foarte putin de la drum pentru a vedea Troia, despre care am scris : click aici
In Kukkukuyu neaparat trebuie oprit pentru poze. Panorama e superba! O buna parte de drum ne duce pe langa malul marii, facandu-ne in ciuda ca noi stam in masina, la cald, cand marea ne asteapta sa ne racoreasca.
Izmir, al treilea oras ca marime al Turciei, e impresionant! Autostrada strabate orasul, in stanga, in fata, in dreapta, avem munti, iar casele sunt pozitionate in amfiteatru sau la baza lor. Cateva moschei importante se pot zari chiar de la drum, minaretele inaltandu-se peste cladiri, strajuind orasul!
Drumul prin Turcia este bun si viteza prindeti usor. Pe drumul Izmir – Selcuk frecvent este radar, noi am si prins unul, la 20-30 km de Izmir. Amenzile sunt mari.
Pe drum am trecut pe langa multe fabrici, am vazut sisteme de irigatii, nu am vazut cladiri in paragina, constructii incepute si abandonate, oamenii sunt prietenosi, responsabili, e o tara care pare sa mearga inainte!
Inaninte de a ajunge in Izmir cam cu 40 km am oprit la un restaurant, Yldiz Mangal Picnic, de 1 stea. E ceea ce numim “o bomba”, nu am intrat inauntru nici macar pana la toaleta. In schimb, am stat la o masa in gradina, am cumparat doar un suc pentru a nu fi probleme si am mancat din mancarea pusa de acasa. Acest “resturant” ne ofera posibilitatea de a lua masa la iarba verde. E o mica gradina, cu trandafiri pe margini, in rest gazon, o masa cu scaune, la umbra arborilor din jur. Chiar langa noi este un mic loc de joaca pentru copii. Cat am stat acolo nu ne-a deranjat nimeni, am avut impresia ca suntem la picnic. Ne-a placut ca era racoare. In jurul orei 18. 30 am ajuns in Efes.
In general am oprit la benzinarii, unde am facut si plinul masinii. I orice statie de benzina am putut plati cu cardul, atat Card Maestro, cat si Visa.
Noi am avut cu noi dolari, la sfatul unui prieten care spunea ca asa s-a descurcat cel mai bine, dar acest lucru a fost acum 3 ani, de atunci lucrurile s-au schimbat. Oriunde se poate plati in euro, dar la un curs stabilit de vanzator, deci… cel mai bine e sa aveti lire turcesti.
Oriunde am oprit in Turcia, s-a lasat cu o negociere. Am obtinut uneori si pretul la jumatate sau mai putin! Dar s-au smecherit si ei, s-au obisnuit cu romanii care negociaza si cer din start un pret mult prea mare, ca sa aiba de unde scadea. In unele magazine am vazut pretul pe produse, scria X lire, iar vanzatorul incerca sa ne convinga ca acel semn este de la euro, nu de la lire, deci atentie!
Eu nu regret deloc calatoria cu masina. M-am bucurat de frumusetea peisajelor, a oraselor, am admirat rasaritul soarelui, am traversat Stramtoarea Dardanele. Practic, am avut, prin aceasta calatorie, inca un mic sejur!
Iar fetita cea mica, de cand ne-am intors, nu mai reusesc sa o pun in carucior cand iesim la plimbare. Intram in garaj, dar se zbate si loveste usor cu plamutele ei masina, sa-mi dea de inteles ca doar asa putem pleca! . Au inceput sa-i placa plimbarile cu masina.
Trimis de biancuta in 20.08.10 11:06:10
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari, primul vot de la unu' care tot asa a facut vara asta drumul de Turcia cu masina.
Mai lung inca ( Oradea-Cannackale-Bodrum-Kusadasi-Salonic-Oradea ).
bune informatiile pe care ni le dai.
punctul de frontiera de care spuneam eu aici click aici este Lesovo (in Bulgaria) si Hamzabeyili (in Turcia).
voi ati iesit din Bulgaria pe la Svilengrad, adica Kapitan Andreevo (in Bulgaria) si Kulata (in Turcia).
@presario, nu-i asa ca drumul cu masina e superb, chiar daca e obositor?
@cosminp, eu nu-mi amintesc denumirea din vama turca, dar imediat se intra in Edirne Dogu, apoi in Edirne. Dar cosminp, Kulata nu e punctul de frontiera dintre Bulgaria si Grecia? Noi nu pe acolo am iesit. Pentru a nu fi confuzie, dupa Svilengrad am intrat in Edirne.
Asa este, drumul este foarte frumos. Eu l-am facut pe bucati si a fost Ok. Si am avut si 2 copiloti (sotia si fiu-meu). Doar copiloti, ca nu au condus, doar m-au "incurajat".
@biancuta, imi cer scuze. este vorba de Kapikule (Turcia) - Kapitan Andreevo (Bulgaria).
Eram deja cu gandul la vacanta urmatoare, pe care avem de gand s-o facem in Grecia.
Intradevar, prima localitate mare dupa Svilengrad este Edirne.
Regiunea se numeste Edirne, iar Edirne Dogu inseamna "Edirne de Est".
Pe cat de frumos si inedit a fost drumul cu masina, eu nu cred ca l-as mai face curand.
Doua ore in vama turca este destul de mult pentru un autoturism.
@stancuflorina, nu am stat doua ore pentru noi, ci pana au verificat toate masinile din grupul nostru. Noi am trecut de control, dar ne-am asteptat echipa si una dintre masini, cea cu asigurarea care nu era in regula, a pierdut mai mult timp deoarece nu a inteles bine despre ce era vorba si s-a intors in punctul de control de 2-3 ori. Se sta putin pana se uita pe acte, dar nu dureaza atat, ci doar pana trec in registru datele fiecaruia. Noi am fost si dimineata la patru, cand nu era in vama decat grupul nostru. Nu stiu in rest daca se sta la rand.
Bun review, ma tot gandesc daca sa merg in Turcia cu avionul sau cu masina, pe de-o parte mie imi place sa conduc, pe de alta parte sotia vrea sa ajunga mai repede. Deci cum sa fac?
Felicitari pentru review!
Ai dreptate biancuta, drumul cu masina este f. frumos, noi am iesit din Bulgaria pe la Lesovo si am intrat in Turcia pe la Hamzabeyili. Pana in Antalya am avut o cazare intermediara in Bilecik. La noi a fost mai usor pt. ca am condus si eu si sotul.
Prin Bulgaria pe unde ati venit cum este drumul?
biancuta, ce frumos povesteşti! Ai darul de a ne face părtaşi la călătoria ta, văzând cu ochii minţii locurile prin care ai trecut... O mie de felicitări şi doar ... 400 PMA!
Felicitari pentru review-ul plin de informatii utile. In 29 august voi parcurge aproape 1000 Km Timisoara -Duni si imi doresc ca şi bebe-ul meu, sa fie cuminte şi rabdator.
Si eu vin cu super-bonusul... felicitari pentr review. Cat are cea mica?!
Astept pozele sa fie validate...
Si eu prefer drumul cu masina indiferent cat dureaza! Si stiu si ce inseamna sa mergi cu un copil mic dupa tine, daca mergeam cu familii fara copii, acestia ajungeau cu cateva ore inaintea noastra.
Multi ne zic, aaa, ajungeti in n ore, fara probleme! Dar nu e asa! Ne oprim din doua in doua ore cel putin. Uneori facem aproape dublu pana la o destinatie...
Eu una nu am avut curaj sa incerc Turcia cu masina si copilul, dupa experienta noastra cu Grecia, unde am cunoscut toate toaletele de pe drum!
Pentru noi e un chin pentru cea mica in masina. Cea mare nu era chiar asa, suporta. Asta mica e spirt si in masina se zvarcoleste ca pestele pe uscat, iar daca nu are stare se agita si in scaunel.
Cat priveste drumul noaptea prin Bulgaria, noi l-am strabatut si pe vreme buna si pe zapada si nu pot spune ca m-am temut de ceva sau am avut probleme.
@cosminp, drumul e foarte greu. Noi in Edirne eram deja foarte obositi, iar din Edirne pana in Canakkale sunt inca 230 km. Ratiunea ne spunea sa nu mergem mai departe. Ne-am fortat norocul, zic eu, dar asa ne-au ramas pe a doua zi 400 km. Am ajuns la destinatie ca niste roboti!
@pepsi, fetele tale sunt mari si e mai usor; daca va ganditi la frumusetea calatoriei si nu doar la destinatie, timpul trece mai usor. Dar...
@mariana. olaru, multumesc pentru aprecieri, calatoria e grea, dar frumoasa. Pentru cine rezista la drum, eu o recomand;
@david, din pacate din Timisoara drumul pana la Marea Neagra e foarte lung, aproape ca ajungi mai repede in Grecia. Iti doresc sa ai o calatorie placuta si usoara, cu un bebe ascultator (si eventual o cazare intermediara) ;
@catalinalupu, multumesc, cea mica are acum 1. 6 luni, dar in calatorie a avut un an si patru luni. In grup am avut si copii de sase si opt luni, dar mult mai linistiti decat a mea.
@magdalena, e greu drumul cu copii mici. A mea are rau de masina, dar am realizat dupa acest drum ca raul e provocat de faptul ca se agita prea mult si plange. Daca sta mai cuminte si se 'bucura' si ea de calatorie, nu se intampla nimic pe drum. In legatura cu Bulgaria ma refeream la acei oameni care umblau noaptea pe camp, pe strazi, in afara localitatii, pe drumuri neiluminate... Ne apareau brusc in fata masinii, la 3 noaptea...
Si din partea mea felicitarile de rigoare. Un review util si frumos descris. Si votul nr. 10!
Eu n-am mers decat cu autocarul si sa stiti ca tot frumos este drumul. Nicaieri nu am intampinat mari dificultati. Doar o data, in 2007, la vama turceasca, spre casa, cand ne-au tinut vreo 3 ore sa verifice, vezi doamne cateva bagaje de-ale noastre si anul trecut tot turcul afurisit ne-a intrebat asa, zambind pe sub mustata lui de mare "jmecher" de vames, daca am cumparat aur de la ei si in ce cantitate. Iar la un turist a gasit in bagaj 3 geci de piele si a fost luat la intrebari. Vrajeli...ca omul cumparase pt. familia lui sau treaba lui. Dupa ceva asteptari am plecat linistiti spre tarisoara noastra...
Multumesc, ileanaexperta pentru felicitari! Asa e, e un drum frumos dar greu, cu autocarul sau cu masina. Eu cred ca ar trebui doua nopti de cazare pe drum, nu asa cum am procedat noi! In ce priveste controlul, noi nu am venit cu mare lucru de acolo...
@biancuta, drumul este greu dar frumos.
pentru voi a fost poate un pic mai greu pentru ca ati avut in plus si distanta pana la Bucuresti, dar ati si plecat la miezul zilei. noi am plecat la 5 dimineata si am mers numai ziua.
oricum, cel mai mult conteaza sa ne placa si sa avem vacante frumoase.
Excelent review-ul tău. Felicitări, chiar dacă se referă la un drum pe care nu o să-l străbat niciodată ( cred !!! ).
@cosminp, greu a fost pentru toti. Am plecat la amiaza, dar am condus pana a doua zi dimineata la ora 10 (in total 21 ore), cand ne-am cazat in Canakkale, chiar daca nu a fost condus efectiv, ci cu tot cu opriri; mai apoi, pana ne-am cazat, etc. s-a facut in jur de ora 13-14, deci 24 de ore. Dar, asa cum spui, conteaza sa fie frumos si bine. Toti soferii din grup au spus ca nu mai fac asa o grozavie, data urmatoare vor lua doua cazari intermediare.
@creivean, nu se stie niciodata! Nu-ti place Turcia sau nu vei merge cu masina acolo?
Cu maşina sigur nu. Cu avionul nu o pot convinge (deocamdată) pe nevastă-mea să călătorească, aşa că-mi rămân concediile la maxim 1. 000 km. de casă. Pe moment. Dar, never say never.
Felicitari in primul rand pentru curajul de a pleca la drum cu pitica ta! Imi dau seama ce greu este pentru o mama sa aibe grija si rabdare atatia km...
Eu nu cred ca voi face atatia km in strainatate cu masina deoarece sotul meu refuza sa conduca mai departe de Bulgaria... si imi dau seama cat de frumos este dar in acelasi timp cat de obositor...
Votul nr.12 cu felicitari!
@ creivean... ca mare adevar graiesti... ce te faci cand intr-o familie conduc amandoi. Problema este ca nu vroia nici cu avionul - sotul meu - pana anul trecut cand am fost in spania si de atunci nu ma mai inteleg cu el, iar mie imi place mai mult cu masina. (norocul nostru - nu mai avem copil mic)
@celeste, doar acum vad ca m-ai intrebat de drumul prin Bulgaria la un ecou de mai sus. A fost destul de bun, si cu parti bune si cu parti rele, rele in special in zona Nova Zagora. Acolo GPS-ul ne-a si invartit putin, ne-a dus pe un drum infundat, acolo imi amintesc portiunea cea mai rea. In schimb am avut un peisaj pitoresc. In ce priveste masina... pana nu aveam copii ne urcam in masina si plecam, fara o tinta anume, doar de dragul plimbarii! Acum nu mai putem, dar ne place, calatoria cu masina are farmecul ei!
@corrine, iti multumesc! Chiar daca drumul a fost greu, acest lucru l-am uitat, ne-au ramas doar amintirile frumoase. In acele momente altfel gandeam, dar acum, ca toate au trecut, au ramas doar partile bune!
@web, acum observ ca am dublat o poza. Pozele 6 si 7 sunt aceleasi. Va rog sa stergeti una din ele.
Te felicit de trei ori; odata pentru curaj; odata pentru sacrificiu caci nu e usor sa ai grija de doi copii si odata pentru informatii. Si eu te invitasem in Turcia, chiar mai aproape (doar pana la Istanbul) si ai spus la acel moment ca este prea greu. Dar uite ca pana la urma ai facut un drum lung de care iti vei aminti cu drag toata viata.
Al meu copil e disperat dupa masini, in curte doar pe sub ele sta, L-a vazut odata pe sot ca se uita sub masina si acum toata ziua se uita si el. Cand era in premergator, in curte, isi baga manutele pe la roti, se murdarea bine, iar apoi isi cauta suzeta pe piept. Se facea pe fata ca indienii, era negru.
Al meu de la o saptamana tot pe drumuri e.
E adevarat. E greu cu un copil, dar cu 2? Eu n-as putea cu 2.
Alina Morar, eu am noroc ca una din fete e mai mare, are opt ani jumatate. Oricum, eu sper sa mergem spre mai bine si la urmatoarele drumuri sa fie tot mai usor.
multam de informatii... anul asta va fi pt prima data cand merg in Turcia/Kusadasi cu masina. Am mai fost dar cu avionul si eram curios de ce si cum. Multumesc.
Apropos am gasit la o agentie din Romania, acum cu discount de 20% la surmeli pentru 2 adulti + 1 copil 0-3 ani + 1copil 3-13 ani aproximativ 600 euro la allinclusive in 21.08.2011 plecare, 6 nopti. Agentia e in primele pozitii la o cautare pe google. Ce ziceti?
Cu placere! Aceasta varianata de drum eu zic ca e Ok, eventual incearca sa-ti setezi GPS-ul sa nu te duca pe toate stradutele, ci pe artere principale. In privinta pretului, eu zic ca e OK, noi am avut 504 E cu early booking pentru sfarsitul lunii iunie, 7 nopti, deci cam tot acolo. Poti sa mai cauti cateva oferte, s-ar putea sa gasesti mai ieftin, dar nu cu mult.
Cati ani aveau copiii cand ati mers? Al nostru o sa aiba un an cand plecam. Crezi ca sunt probleme cu mersul cu masina cu el, la varsta de un an?
imi schimb destinatia, nu mai e surmeli. Parerile sunt cam proaste despre acest hotel, si pe site se vad poze cu mobilier invechit. La mancare cica monotonie, fripturica de la pranz pe cale de siparitie... M-am orientat spre Ephesia Club Beach tot de 5*, un mini Adaland propriu, pentru copii (dar si pt adulti: P). A fosta careva pe la acest hotel?
pt cei care au fost cu masina de firma in turcia: ce acte trebuie, care sunt pasii ce trebuie parcursi? Taxe?
@apfel, fata noastra cea mica a avut un an si patru luni, dar au fost in grup cu copil de 6 luni. Eu cred ca nu e nici o problema daca ai un copil care sta cuminte la drum. Daca nu sta... e greu. In rest trebuie sa ai grija doar de cele obisnuite: sa nu transpire, sa nu-i bata aerul conditionat pe fata si sa nu fie puternic, etc. E bine sa ai la tine niste antibiotice in trusa medicala (dupa ce discuti cu doctorul curent al copilului).
@shaq, sunt de acord cu ce spui, sunt multe pareri negative iar mobilierul este invechit. Alegerea acestui hotel nu a fost alegerea noastra, am fost un grup mai mare si a fost accesibil tuturor. Cand am deschis brosura mea pentru Turcia si am vazut preturi pentru 5* de la 500 E pentru o familie, ajungand la 2-3000 E (cu transport individual), am spus ca ceva nu e in regula cu acest hotel si in general cu cele care au preturi mici. Este clar ca sunt diferente, chiar daca sunt de cinci stele, de undeva « se taie ». Am citit si cateva postari de pe site (doar 2-3, nu pe toate) si am fost ingrozita. Dar am pornit la drum, nu aveam ce face, biletul era platit si a ramas asa.
Eu nu pot sa fac o comparatie intre hoteluri pentru ca am fost pentru prima data in Turcia, dar ce pot sa-ti spun ca o concluzie generala remarcata atat la Surmeli cat si fata de alte hoteluri, din ce am citit pe site (in legatura cu hotelurile care practica preturi mici): fiecare hotel are un plus sau un minus. Trebuie platiti animatorii, femeile de servici, bucatarii, ospatarii, cei cu intretinerea spatiului verde, etc.
Este evident ca si la Surmeli sunt diferite probleme, motiv pentru care pretul este mic. Nu cunosc prea bine ce conditii trebuie sa indeplineasca un hotel pentru a avea cinci stele, dar in general, noi romanii suntem obisnuiti ca atunci cand auzim de un hotel de 5* ne asteptam sa gasim ceva luxos, modern, ospatari eleganti cu purtari manierate, etc. etc.
La Surmeli conditiile pentru cele cinci stele cred ca se indeplinesc, in sensul in care discutam despre marimea camerelor, papuci de unica folosinta, sampon ,,perie si pasta de dinti, etc. , piscina, schimbarea asternuturilor la doua zile, club pentru copii, animatori, etc.
Am sa incerc sa scot in evidenta plusurile si minusurile, eventual incearca sa le compari cu ale altor hoteluri, sa le pui in balanta si sa vezi ce anume iti doresti de la acest sejur.
1. camerele foarte spatioase, luminoase, s-a facut curat zilnic fara atentii (poate daca dadeam atentii se insista mai mult pe la colturi sau in locurile mai putin vizibile), s-au schimbat prosoapele zilnic; am auzit ca altii au avut probleme cu mucegaiul, noi nu am avut. Partea proasta este ca mobilierul este mai invechit, sau ieftin dar in stare buna (cu exceptia comodei din dormitor care avea un maner rupt, insa nu am folosit deloc acest corp de mobila), peretii zugraviti in alb si gresia aproape alba de parca incat aminteste de o camera de spital, dar are si partea buna ca se vede orice murdarie si se remarca daca s-a curatat sau nu. Faianta are locuri in care se remarca o calitate slaba a celui care le-a montat, lucru de mantuiala pe la rosturi, dau o imagine proasta (ca aspect). Cred ca fiecare hotel are camere mai bune sau mai putin bune, de aceea acest lucru cred ca se poate rezolva la receptie, la noi nu a fost cazul.
2. mancarea a fost buna (cu specific turcesc), insa nu au fost foarte multe feluri de mancare. Cand intri in restaurant ai impresia ca sunt 20 de feluri, dar de fapt multe trebuie cobinate, astfel ca nu rezulta cred eu mai mult de 3-4 feluri, unele din ele se repetau (orezul pe primul loc), la altele au fost variatiuni pe aceeasi tema, dar au fost si feluri noi). Nu am avut delicateturi, mancaruri si bauturi fine (si scumpe), dar a fost OK pentru noi deoarece noi am dorit sa avem unde manca nu sa ne ‘tratam’ cu bautura si mancare. Ospatarii nu sunt foarte manierati, sunt simpli (ca si hotelul), chiar daca aveau pantaloni negri si camasa alba, ei nu pareau prea profesionisti, dar isi dadeau silinta sa ne trateze frumos. Au fost zile cand se plimbau printre mese cu cana de cafea/ bauturi si intrebau daca mai dorim. Un aspect pe care l-am remarcat in legatura cu mancarea (poate si din cauza reputatiei proaste a romanilor de a-si umple farfuria pana la refuz) a fost in legatura cu minuturile care se pregateau dimineata si seara in fata clientului pe terasa (gratare, clatite, ochiuri, friganele, etc.) nu puneau in farfurie mai mult de 2-3 bucati, spunand ca trebuie sa ajunga si celorlalti. L-am considerat un mod de a incerca sa nu se faca risipa, sa ne umplem farfuriile si sa raman, ceea ce mi se pare OK. Pentru noi nu a fost nici o problema, oricum nu mancam mai mult, insa sunt persoane care iau pentru toata familia – la rand sa stea doar un membru - si atunci ar fi dorit mai multe bucati (poate 10!). Nu puneau 10 bucati, probabil ei ar fi dorit ca fiecare membru al familiei care doreste acel fel de mancare sa stea la rand.
3. Foarte incantata a fost fata mea de piscine, care erau curate si apa calda, in plus era si un loc de joaca cu miniclub unde puteam lasa fata intre anumite ore si noi nu mai aveam nici o treaba cu ea. Nu stiu cu ce se ocupau, desenau, faceau jocuri, picturi pe fata, etc. insa fetei mele i-a placut. Un mare plus este pentru spatiul verde din resort, foarte frumos amenajat, cu flori, leandri, fantani arteziene, etc.
4. Plaja este foarte lata si cu nisip foarte fin, intrare lina in mare, sezlog gratuit. Se pot inchiria diferite ambarcatiuni, cateva dintre ele erau gratuite pe o anumita perioada de timp.
5. Animatorii au fost OK, eu nu am participat la jocurile lor, insa am vazut ca antrenau foarte multi clienti, radeau, se distrau, am presupus ca e OK, vazand cum se distreaza. In fiecare seara se organiza discoteca pentru copii, un alt plus pentru placerea fetei mele, nu puteam pleca pana nu se termina si incepea programul pentru cei mari, atat in amfiteatru cat si in cladirea principala. In noaptea in care am plecat spre casa am vazut ca inca la 1 noaptea discoteca era in toi, nu stiam de acest lucru, nu am avut galagie, nu am auzit nimic, doar atunci fiind treaza am remarcat.
Pe moment atat in vine in minte, punctul slab al hotelului este cazarea modesta si mancarea care nu e foarte diversificata. La alte hoteluri este posibil sa ai cazare mai buna, dar sa ai alte neajunsuri: lipsa piscina (sau insuficienta), loc de joaca, animatori slabi, spatiul verde mai mic, piscinele murdare, femeile de serviciu sa nu curete deloc in camere, comportament urat al personalului, etc. (ma refer la aceeasi bani). Alte hoteluri am vazut ca au camere elegante, dar mancarea foarte slaba, altele le au pe amandoua dar nu au plaja, etc. Daca este diferenta in bani atunci e clar ca sunt diferente si in ceea ce priveste hotelul dar si pentru aceeasi bani vor exista plusuri/minusuri de la un hotel la altul.
Este bine sa citesti postarile despre alte hoteluri (la Ephesia am inteles ca te intereseaza) si sa incerci sa identifici anumite aspecte pozitive/negative, sa incerci sa vezi ce anume te intereseaza si pentru ce esti dispus sa dai diferenta de bani daca exista.
La Surmeli au incercat sa compenseze aspectul inestetic al camerelor prin cele care tin de distractie si relaxare. In privinta mancarii nu pot sa-ti spun prea multe, dar cred ca problema felurilor putine este intalnita la mai multe hoteluri. In legatura cu mancarea s-ar putea sa existe diferente si de la o perioada la alta, la acelasi hotel, deoarece costul este mai mic in anumite perioade, dar si oferta de fructe/legume este alta in sezon.
In concluzie, eu ce sa spun... mi-as fi dorit sa fie mai dragut, mai luxos (cine nu-si doreste? !) etc. , dar atatia bani mi-am permis sa dau, atata am dat. Am stiut de la bun inceput ca ma duc intr-un loc unde totul va fi « ieftin ». Nu stiu daca am facut cea mai buna alegere pentru acesti bani, dar noi nu am avut pretentii mari, de aceea per ansamblu, am fost multumiti. S-ar putea sa fie hoteluri care ofera mai mult. Am preferat o cazare ieftina, urmand sa cheltuim pentru drum, pentru excursii (care merita), etc. Eu am comparat cu ce ofera hotelurile din tara noastra si cred ca de acest bani am fi avut mult mai putin.
@shaq, am scris si in review despre actele de care este nevoie pentru a calatori in Turcia:
- pasaport pentru fiecare, inclusiv copii, asigurare medicala;
- actele masinii, inclusiv cartea verde; daca autovehiculul este condus de o alta persoana decat proprietarul acestuia, trebuie prezentate:
- o imputernicire din partea proprietarului, autentificata la notar si apostilata
- o traducere in limba turca a imputernicirii, efectuata de un traducator autorizat, legalizata la notar si apostilata;
Daca autoturismul este inchiriat, atunci trebuie prezentat contractul de inchiriere si traducerea in limba turca legalizata si apostilata.
Foarte bun review. Multumim.
Imi cer scuze ca repet partial o intrebare deja pusa dar asi dori daca se poate o lamurire suplimentara.
”daca autovehiculul este condus de o alta persoana decat proprietarul acestuia, trebuie prezentate:
- o imputernicire din partea proprietarului, autentificata la notar si apostilata
- o traducere in limba turca a imputernicirii, efectuata de un traducator autorizat, legalizata la notar si apostilata
Intrebarea este sunt necesare aceste acte daca proprietarul masinii este si el in autoturism dar nu are permis, deci nu conduce? (este vorba de sot/sotie. Masina e a sotului, dar permis are doar sotia).
Multumesc mult
@bmb
” Intrebarea este sunt necesare aceste acte daca proprietarul masinii este si el in autoturism dar nu are permis, deci nu conduce? (este vorba de sot/sotie. Masina e a sotului, dar permis are doar sotia).
În acest caz nu ai nevoie de nici un fel de împuternicire. Nu are importanță dacă proprietarul are sau nu permis de conducere, dacă își conduce sau nu efectiv mașina. Singura condiție obligatorie este prezența acestuia în autoturismul respectiv.
@bmb, eu nu stiu concret pentru ca nu am intrebat, nu a fost cazul, insa asemenea verificari se fac pentru a putea dovedi ca masina nu e furata, sau nu e detinuta ilegal, etc. Aceste cazuri pentru care se cere imputernicirea si restul actelor pot fi:
1. masina in leasing
2. masina e proprietatea unei firme
3. soferul masinii e altul decat proprietarul masinii.
In aceste cazuri soferul trebuie sa demonstreze ca are "voie" de la proprietar sa o conduca si sa o scoata din tara. Daca proprietarul masinii se afla si el in masina si sunteti si in familie... cred ca nu mai e nevoie de nimic, acceptul de a conduce masina e evident.
Mentionez ca e o parere proprie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2025 București - Edirne (TR) - retur / Schengen - Ianuarie 2025 — scris în 08.01.25 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- Dec.2023 București - Turcia (Edirne) - retur / Nov-Dec 2023 — scris în 06.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- May.2023 București - Turcia (Kuşadası) - retur / Mai 2023 — scris în 04.06.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Aug.2022 Turcia cu masina 2022 — scris în 03.09.22 de zoro din IAşI -
- Jun.2022 Cu mașina Hai Hui prin Turcia, București - Canakkale - Kusadasi - Pamukkale - Istanbul - Edirne - București — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Jun.2019 Canakkale-Kusadasi sau prietenia turco româna — scris în 02.07.19 de vld79 din ROMANIA -
- Aug.2018 Din vestul României la Kusadasi — scris în 09.09.18 de Kirk din CARANSEBES -