ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2022
DE zoro
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 19.07.10
STATUS: GOLD
LUNA
AUG-2022
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turcia cu masina 2022

TIPĂREȘTE

Anul acesta in a doua jumatate a lunii august ne-am petrecut concediul in Turcia, asa ca in ideea de a ma face util si altor doritori de astfel de preumblari, m-am hotarat sa las aici si eu cateva impresii.

Deoarece am avut mai multe obiective turistice in lista de plecare, ne-am hotarat sa mergem cu masina.

Traseul ales a fost cel dat de Google Maps: Iasi - Barlad - Braila - Calarasi - Silistra - Sumen - Iambol - Elhovo - Lesovo - Hamzabeyli - Edirne - Bayirkoi - noul pod 1915 Canakkale peste marea Marmara - Izmir - Kusadasi - Istanbul - Hamzabeyli - Ruse - Iasi.

La Silistra bacul circula destul de des, si costa 70 lei de masina, cu tot cu calatorii aferenti. In vama romano-bulgara am ajuns la ora 20.30, prezente fiind doar masinile de pe bac. Cu toate acestea a durat 1,5 ore sa iesim din tara, nu stiu din ce motiv lucrurile au mers greu.

Imediat cum se intra in Bulgaria este o ghereta pe dreapta de unde se poate achizitiona vigneta, cu plata cash sau card. Exista si varianta online. In cazul nostru a costat 75 lei pt o luna, o saptamana costand jumatate.

Drumul prin Bulgaria a fost acceptabil, cam ca un drum judetean de la noi aflat in stare buna, si din cauza ca l-am facut noaptea nu a fost aglomerat, si nici echipaje de politie nu am intalnit. Atentie la cocoasele mari din asfalt aflate in zonele de limitare a vitezei. Waze a semnalat cateva camere radar.

La frontiera bulgaro-turca de la Hamzabeyli am ajuns la ora opt dimineata. Nu era aglomerata, doar vreo zece masini, insa spre deosebire de Silistra unde am trecut printr-un singur ghiseu, aici am trecut prin patru puncte de control, in total a durat cam o ora. La ultimul dintre ele am fost intrebati daca avem la noi bauturi alcoolice, si chiar sau uitat prin bagaje, asa mai sumar. Cu zece ani in urma nici nu mi-au deschis portbagajul!

Cam la 15 km dupa frontiera, pe dreapta in sensul de mers, este o benzinarie din parcarea careia am gasit sa imi cumpar cardul HGS, o cartela de telefon de la Telekom precum si sa schimb niste euro in lire turcesti... Cartela a costat 10 euro, si avea 25 Gb de internet, ceva minute si SMS-uri, iar pt a intra in posesia ei a trebuit sa prezint pasaportul. Semnalul de la Telekom a fost suficient de bun prin toate zonele pe unde am trecut.

Legat de cardul HGS, l-am rugat pe tipul de la ghiseu sa-mi puna suficienti bani in cont, ca sa-mi ajunga pt intregul traseu, asa ca mi-a incarcat contul cu 600 lire. Din acesti 600 lire au ramas nefolosite 40, insa la o bariera de autostrada a fost nevoie sa fac plata cash cu 250 lire, desi mai aveam bani in cont. Deci in total sau adunat 850 lire, adica 230 lei.

Plata HGS se mai poate face la unele benzinarii care sunt inscriptionate cu HGS, sau la oficiile postalePTT. Pt a afla cati bani mai aveti in cont, exista aplicatia HGS pe Magazin Play, insa nu am reusit sa o fac sa functioneze. Asa ca am apelat la un PTT care mi-a iesit in cale la Istanbul.

Benzina am pus de la benzinariile Shell, si a costat 6,2 lei/litru (la noi acum este 7,5). La drum nu va bazati pe Waze, turcii nu-l folosesc, mai mult incurca decat descurca, iar semnalizari nu prea gasiti pe el (obstacole, ambuteiaje, politie, etc)

Apropo de politie, daca acum zece ani nu cred ca am vazut trei echipaje in toata Turcia, de data asta, in orase si in apropierea acestora peste tot dai de masinile lor cu girofarele in functiune. Am avut chiar si o experienta neplacuta, deoarece a trebuit sa achitam o amenda de 20 euro pt plata careia am pierdut o jumatate de zi in Kusadasi. Politia ne-a comunicat ca plata ei se face la PTT sau la o banca. Dupa ce am cautat doua ore banca si PTT-ul, functionarii de acolo ne-au spus ca doar turcii platesc amenzile la ei, noi ca cetateni straini trebuind sa le platim la Tax Office, adica un fel de Taxe si impozite locale. A urmat inca o ora de cautat Tax office, stat la rand la trei ghisee, si in sfarsit ne-am vazut cu amenda achitata.

Surpriza neplacuta a venit la parasirea Turciei cand un vames tanar care nu stia boaba de engleza, sau nu voia sa vorbeasca, ne-a lamurit prin Google translate ca amenda nu figureaza ca fiind achitata, asa ca trebuie sa o platim din nou. Si sa ne intoarcem in Edirne la Tax office daca ne vrem banii inapoi. Chitanta pe care i-am aratat-o a spus ca nu conteaza. Cum sa te intorci 50 km pt 20 euro? Am achitat-o din nou, multumindu-ne cu statutul de fraieri. Jenant!

Autostrazile la ei sunt de o calitate buna spre foarte buna, directiile de urmat sunt foarte bine semnalizate, limita de viteza este de 130 km/ora, se admite o depasire a vitezei de max 10%, dar din ce am vazut nu prea se respecta. Detectoarele radar sunt interzise, se pedepseste aspru chiar si existenta acestora in torpedou.

La punctele HGS de pe autostrada trebuie sa reduceti mult viteza, pt ca aparatele sa poata citi stickerul HGS lipit in dreptul oglinzii retrovizoare de pe parbriz.

Intre Izmir si Kusadasi drumul trece prin multe localitati parte din ele statiuni, si se circula destul de greu deoarece sunt multe sensuri giratorii semaforizate. Atentie la giratoriile nesemnalizate unde prioritate are cel care intra in giratoriu, nu cel care este deja in sens!

Drumul dintre Kusadasi si Istanbul se face pe autostrada (515 km), noi am preferat din cauza locatiei cazarii sa trecem in partea europeana prin Eurasia tunel.

Despre Istanbul, ce sa va spun? Este foarte aglomerat, am preferat sa lasam masina in parcare, doar in ultima zi cand am avut de vizitat Aquarium Istanbul si Biserica Izvorul Tamaduirii ne-am folosit de ea.

Va recomand o cazare cat mai apropiata de obiectivele turistice, ca sa nu depindeti prea mult nici de mijloacele lor de transport in comun. Spre exemplu o cazare in cartierul Zeytinburnu te situeaza la doar 700-1000 metri de zona obiectivelor centrale, dar scad mult cheltuielile legate de transport, cazare si parcare. Prin cartiere sunt strazi pe care nu incap doua masini una pe langa alta, se circula bara la bara, este plin de motoscutere care-ti trec milimetric pe langa oglinda din dreapta, iar cand un sofer isi descarca marfa, tot sirul de masini sta dupa el cu mana in claxon. Un claxon dat de un turc poate sa insemne nemultumire, ori multumire pt ca l-ai lasat sa intre, ori te atentioneaza ca el se baga desi nu are prioritate.

Parcarea in zona centrala Fatih poate ajunge si la 30 euro/zi, insa intr-un cartier apropiat de Fatih coboara la 10 euro.

Trecerile pt pietoni la ei sunt orientative, aproape nici un sofer turc nu da prioritate la pietoni. Ca pieton te asiguri bine, iar cand este liber traversezi repede. Altfel franeaza langa piciorul tau si esti puternic apostrofat! Culmea, povestea proprietarul cazarii, ca la ei sunt foarte rare accidentele cu pietoni loviti de masini pe trecere!

Drumul dintre Istanbul si Hamzabeyli se face pe autostrada pana la Edirne (275 km).

In total, cu toate drumurile suplimentare catre plaje sau obiective turistice am facut 3800 km.

Intoarcerea catre casa pe ruta Istanbul-Iasi (1000 km) am facut-o dintr-una, spre deosebire de plecare Iasi- Kusadasi (1450 km), unde ne-am luat o cazare intermediara in Bulgaria.

Dupa ce am intrat in Bulgaria dinspre Turcia, in primii 50 km au fost trei echipaje radar, prompt semnalizate de Waze.

In rest, pe drumul de intors conform studiilor indelungate ale unor savanti s-a adeverit din nou ca "Oamenii care pleaca in concediu sunt mai fericiti decat cei care se intorc din concediu"!

Sper ca informatiile pe care vi le-am dat sa va fie utile!

Va doresc numai drumuri bune, si concedii frumoase!


[fb]
---
Trimis de zoro in 03.09.22 17:37:26
Validat / Publicat: 03.09.22 19:21:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul si Kusadasi

VIZUALIZĂRI: 3139 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zoro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.09.22 19:21:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Kusadasi, Cu mașina la Marea Egee" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 109234&hid=6593.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

Yoda
[03.09.22 21:57:20]
»

@zoro:

Edirne - Bayirkoi - noul pod Osman Ganzi peste marea Marmara - Izmir

Ala nu e podul Osman Gazi, e podul "1915 Çanakkale".

Am avut chiar si o experienta neplacuta, deoarece a trebuit sa achitam o amenda de 20 euro pt plata careia am pierdut o jumatate de zi in Kusadasi.

Cand am citit asta, m-am gandit ca mai bine nu faceati nimic si plateati la iesirea din Turcia. S-a vazut ca am avut dreptate. Pentru ce ai luat amenda? Pentru viteza?

Cat ati stat in vama de la Hamzabeyli la iesire?

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.09.22 22:34:37]
»

@zoro:

Am avut chiar si o experienta neplacuta, deoarece a trebuit sa achitam o amenda de 20 euro pt plata careia am pierdut o jumatate de zi in Kusadasi. Politia ne-a comunicat ca plata ei se face la PTT sau la o banca. Dupa ce am cautat doua ore banca si PTT-ul, functionarii de acolo ne-au spus ca doar turcii platesc amenzile la ei, noi ca cetateni straini trebuind sa le platim la Tax Office, adica un fel de Taxe si impozite locale. A urmat inca o ora de cautat Tax office, stat la rand la trei ghisee, si in sfarsit ne-am vazut cu amenda achitata.

Nu cred că aş fi fost dispusă să-mi sacrific o jumătate de zi sau mai mult din concediu pentru achitarea amenzii, cât timp este mai simplu şi mai rapid să plăteşti în vamă la întoarcere. Eventual împreună cu alte surprize

Îmi pare rău pentru ghinionul avut cu plata de două ori a aceleiaşi amenzi.

Din acesti 600 lire au ramas nefolosite 40, insa la o bariera de autostrada a fost nevoie sa fac plata cash cu 250 lire, desi mai aveam bani in cont.

Unde ai plătit cele 250 TL cash?

zoroAUTOR REVIEW
[03.09.22 22:36:55]
»

@Yoda: Daca nu ne-ar fi retinut vamesul cu amenda, ar fi durat cam 20 minute. Am incercat sa o platim in termen de 48 ore de la primirea ei, intrucat se oferea o reducere de aproximativ 25%. Intradevar a fost un radar, eram intr-o coloana de camioane, dar ne-au selectat pe noi.

zoroAUTOR REVIEW
[03.09.22 22:39:36]
»

@nicole33: Undeva intre Kusadasi si Istanbul.

zoroAUTOR REVIEW
[03.09.22 22:43:18]
»

@nicole33: Nu am stiut de posibilitatea de a plati in vama. Citisem pe undeva inainte de plecare ca dc ai amenzi sau taxe de autostrada neachitate trebuie sa te intorci in prima localitate sau sa platesti amenda. Informatie falsa!

zoroAUTOR REVIEW
[03.09.22 22:53:16]
»

@Yoda: Ai dreptate cu podul, multumesc!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.09.22 23:12:39]
»

@zoro:

Nu am stiut de posibilitatea de a plati in vama. Citisem pe undeva inainte de plecare ca dc ai amenzi sau taxe de autostrada neachitate trebuie sa te intorci in prima localitate sau sa platesti amenda. Informatie falsa!

Eu am scris pe aici încă din 2020 că se pot plăti în vama turco-bulgară diverse amenzi atât HGS, cât şi de circulaţie. La vremea respectivă, în vama de la Kapikule eu am putut plăti doar cash.

Ulterior, mulţi alţi colegi au povestit cum că au avut diverse asemenea "surprize" pe care le-au achitat în vamă, cash sau cu card bancar.

Undeva intre Kusadasi si Istanbul.

Probabil O5

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.09.22 23:21:00]
»

@zoro:

Intradevar a fost un radar, eram intr-o coloana de camioane, dar ne-au selectat pe noi.

Cel mai probabil, radarul te prinsese înainte de a te băga printre camioane.

Oricum este puţin ciudată atitudinea lor din ultima vreme, până acum poliţiştii dovedindu-se excesiv de permisivi cu şoferii străini. O spun din experienţa anilor 2020 şi 2021, când am fost oprită în trafic pentru viteză, împreună cu alte maşini turceşti, poliţiştii având o tabletă cu mai multe ferestre în care apăreau pozele cu maşinile. Turceşte nu ştiu, m-am făcut că nu înţeleg nici engleza şi m-au lăsat să plec.

Ai dreptate cu podul, multumesc!

Pe podul Osmangazi este posibil să fi trecut la întoarcere

zoroAUTOR REVIEW
[03.09.22 23:26:19]
»

@nicole33: La intoarcere am ales tunelul Eurasia.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[03.09.22 23:54:17]
»

@zoro:

La intoarcere am ales tunelul Eurasia.

Am înţeles că ai trecut din Asia în Europa prin tunelul pe sub Bosfor.

Drumul dintre Kusadasi si Istanbul se face pe autostrada (515 km),

Dacă ai spus că ai mers de la Kusadasi la Istanbul doar pe autostradă singura variantă ar fi pe podul Osmangazi, totodată şi cea mai scurtă ca număr de kilometri. Doar că nu sunt 515 kilometri, ci vreo 555 .

Mai există şi varianta "clasică", mai lungă ca distanţă şi timp, dar mai ieftină de a ocoli golful Izmit pe D 130 şi apoi pe D 100, însă nu prea merită în opinia mea.

=

Un articol de genul celui scris de tine este util celor interesaţi atunci când informaţiile legate de traseul parcurs sunt clare şi corecte, pentru a evita orice confuzie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yoda, zoro
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre Kusadasi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062151908874512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1