ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Canakkale - frumusete, traditie, istorie

TIPĂREȘTE

Dupa un drum foarte lung si o noapte si mai lunga, am ajuns in Canakkale, in jurul orei 10.30, unde ne-am hotarat sa ne oprim pentru o noapte.

Canakkale este cel mai important oras de pe tarmul stramtorii Dardanele, stramtoare care leaga Europa de Asia. Am luat ferryboat-ul din Eceabat. Localitatea Eceabat a fost cunoscuta in mitologia greaca ca si Abydos, cunoscut ca locul de unde inota Leander spre amanta sa, Hero. Drumul nu este lung, cred ca dureaza 15-20 minute. Frumusetea calatoriei prin stramtoare ne-a tinut pe punte, pentru a nu pierde privelistea, in bataia vantului care este foarte puternic. Copiilor le-am dat o bluza de trening. Pe masura ce ne indepartam de tarm, panorama asupra orasului se largeste, astfel ca se contureaza din ce in ce mai bine Cetatea Kilitbahir, pozitionata la o oarecare departare de port (3 km). Nu stiam de ea, dar zidurile de fortificare bine conservate ne-au dat de inteles ca merita vizitata, deci ne-am propus sa o vizitam la intoarcere, daca ne permite timpul (bineinteles ca la intoarcere nu am reusit sa mai intram in cetate).

Tarmul european al Turciei se indeparteaza, cladirile sunt din ce in ce mai mici, dar raman vizibile multa vreme moscheea din port, un monument foarte mare, cam de 15-20 m inaltime si... steagul turcesc, pe dealul din apropiere, drapelul de care ei sunt atat de mandri si e vizibil peste tot, o semiluna si o stea pe un fond rosu.

Legendele steagului turcesc sunt multiple, se spune ca un sultan renumit, Arp Aslan, dupa o batalie sangeroasa, a vazut o luna si o stea, care se reflectau in balta de sange ramasa in urma bataliei. Astfel, el s-a hotarat sa dea aceste semne drapelului turcesc, pe un fond rosu care semnifica sangele varsat in razboi.

Pana ne-am cazat s-a facut amiaza, prin urmare, inainte de a ne retrage la odihna mult visata, am iesit sa mancam ceva. Am oprit la un fast-food, era foarte aproape de hotel, cam 25 – 50 m distanta, la capatul strazii unde eram cazati: Bombaci Dunyasi Fast-Food. (click aici)

Am stat pe terasa. Localul e obisnuit, simplu, dar ne-a convenit ca era aproape, ieftin si mancarea buna. Am luat un Schnitzel Menu – doua snitele (de marimea unui hamburger), cartofi prajiti si o cola, salata de boef – 6 lire. Pana ne-a fost adusa comanda cineva din grup a cautat o casa de schimb valutar. Este una imediat dupa colt, la 15- 20 m, . Aici, in Canakkale, am schimbat dolari la cursul cel mai bun: 1.52 lire/1 dolar.

Bombaci Pizza are pot servi mai multe tipuri de mancare:

- diverse sortimente de pizza, de la 5-7 lire - gramaj mai mic si de gramaj mai mare 9-10 lire,

- salate – 4-5 lire

- diferite meniuri cu cartofi prajiti, chiftelute, snitele, salam, peste, hamburger, combinatii de pizza, cartofi prajiti, snitele, ciuperci, etc. la care se da o cola.

- Omlete si alte minuturi

- Sucuri – 1-3 lire

Am fost tratati bine, nu am avut probleme, doar ca am astepat ceva mai mult pana ne-au adus comanda, dar eram si multi si probabil a trecut ceva timp pana le-au terminat pe toate.

Seara am iesit la plimbare. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost numarul mare de frizerii. Reclame cu diferite frizuri, codite impletite, legate, rasucite, etc. Gandul mi-a fugit repede la femeile de aici, cele casatorite, care trebuie sa aiba mereu capul acoperit cand ies pe strada. Am admirat cateva dintre ele si mi-am dat seama dupa bretonul care iesea de sub basma, precum si ridicatura din varful capului - de unde se deduce ca aveau coc - ca foarte multe erau coafate! Se aranjeaza, dar nu se arata oricui! Religia lor nu le permite sa iasa afara decat cu capul acoperit si imbracate din cap pana-n picioare, acoperite cu o haina lunga pana aproape de glezne, toate acestea pentru a nu atrage privirile barbatilor!

Pornind la plimbare, am admirat frumusetea locului, strazile curate, florile, palmierii, parcurile... Canakkale e un oras care chiar mi-a placut.

Poporul turc de istoria lui, astfel ca la tot pasul intalnim statui si monumente ale unor personalitati turce. Printre monumente am remarcat o lucrare de ceramica, inalta de 5-6 m, produsa in sec. XVIII- XIX, foarte interesanta: are opt picioare, gura in forma de cap de cal, etc. precum si un tun, ramas din 1915. Canakkale a fost un martor la doua dintre cele mai sangeroase momente din istorie, printre care si Batalia de la Canakkale - Gallipoli (Gelibolu), din 1915, cand au murit foarte multi soldati turci. In cinstea lor, s-a s-a construit un Parc National la Gelibolu unde sunt multe morminte monumentale in cinstea eroilor turci cazuti atunci, precum si a unor mari ganditori, scriitori, artisti, e un adevarat muzeu in aer liber.

Baietii ar fi baut o bere, asa ca am cautat o terasa. Culmea ca erau o multime, dar toate (cel putin cele pe langa care am trecut noi) erau cu bauturi nealcoolice! Am traversat si am intrat pe o alee, ajungand intr-o zona pietonala. Aici erau foarte multe magazine si terase. Vazand niste umbrelute si doi barbati stand la o masa, ne-am gandit ca am ajuns unde trebuie, dar nu... erau doar sucuri! Ne-am oprit la un suc si am pornit mai departe.

Am ajuns in dreptul unei moschei, Tavil Ahmet Vakfi, Yali Cami, datata 1270. Este una din moscheile principale ale orasului si are acoperis rabatabil. Am fi vrut sa intram, dar auzisem ca femeile nu stau la un loc cu barbatii, au un loc separat de rugaciune, in plus, ele trebuie sa aiba genunchii, umerii si capul acoperite iar noi nu ne conformam. Ne-am gandit si ca prezenta noastra ar putea deranja, fiind de alta religie. Ne-am multumit sa privim doar de la intrare. Am vazut amenajate niste dusuri pentru spalatul picioarelor si cateva rafturi pline cu papuci de plastic, asa cum sunt cei pentru plaja, fiindca cei care intra in moschee trebuie sa se spele pe picioare, sa ia acei papuci pe care ii lasa la intrare, in moschee intrandu-se cu picioarele goale.

Am ajuns pe faleza, unde am vazut o terasa acoperita si, in sfarsit, baietii au gasit bere! Ne-am asezat la o masa. Privirea mi-a fost atrasa de un chelner care ducea un pahar mic, cu un lichid chihlimbariu, despre care ma gandeam ca e ceva digestiv. Dar nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca la mai toate mesele erau asemenea pahare si nu stiam ce este. Pana la urma ne-am dumirit, era Ceai!

Daca se consuma asa ‘in draci’ acest ceai, ne-am spus ca trebuie sa luam si noi. Era doar ceai negru. Dar se pare ca este o adevarata traditie a ceaiului, care se consuma asa cum noi consumam cafea! Se serveste intr-un pahar special: un pahar de sticla, de mici dimensiuni, in forma de lalea, cu margine aurita, asezat pe o farfurie care poate fi tot de sticla, cu margine aurita, sau de inox! Se serveste cu un cub de zahar. Fiind foarte concentrat, paharul de ceai are dimensiuni mici. Despre traditia ceaiului in Turcia se spun mai multe: ca importurile devenind scumpe, au renuntat la cafea si au trecut pe ceai (ceaiul negru are cofeina multa), altii spun ca de vina ar fi cafeaua turceasca care nu e prea grozava, dar cert este ca bautul ceaiului a devenit un stil de viata si are o adevarata traditie. Pentru cei care doresc ceai fara cofeina, ceaiul de mere (granulat) se foloseste in mod frecvent.

De aici de la terasa am avut o priveliste superba asupra stramtorii! Tarmul muntos, marea linistita in care erau cateva vapoare, briza care se simtea ne flutura parul... Era atat de placut!

Dupa mica pauza, ne-am continuat plimbarea. De-a lungul falezei e plin de terase si restaurante, care mai de care mai aratoase, iar in departare, se zaresc multe moschei, ale caror minarete se inalta peste oras!

Aici am prins apusul de soare! Globul de foc, stralucitor, se retrage, ascunzandu-se dupa cativa nori care ‘stateau’ pe mare! Totul e superb!

Continuand drumul pe faleza am ajuns la faimosul Cal troian, care domina acea zona a falezei. Calul se observa si de pe ferryboat, cand ne apropiem de partea asiatica a stramtorii. El reprezinta simbolul orasului Canakkale, deoarece situl arheologic Troia este la 37 km de Canakkale, care a fost principalul oras de la tarmul stramtorii Dardanele, Dealtfel, razboiul troian – primul mare razboi sangeros din istoria locului, se crede ca s-a dat tocmai pentru cucerirea stramtorii, care face legatura intre Marea Egee si Marea Marmara, de unde se poate ajunge apoi in Marea Neagra prin Stramtoarea Bosfor.

Am auzit mai multe persoane spunand despre acest Cal troian ca este mult mai veridic si seamana mult mai bine cu un cal troian decat cel din situl Troia. Eu cred ca tuturor ne pare mai adevarat deoarece este o creatie mai moderna, si este foarte cunoscut din filmul pentru care a fost reconstituit in 2004, cunoscutul film Troia din 2004, cu Brad Pitt in rolul principal. Dupa incheierea filmarilor, calul a fost donat orasului Canakkale. Ne-am pozat cu totii langa acest cal troian dupa care ne-am intors la terasa Bombaci, fiindu-ne la indemana.

Noaptea a fost linistita, singurul lucru care l-am auzit a fost muezzinul, cel care cheama la rugaciune. Megafonul este puternic, se aude in tot orasul. L-am auzit o data seara, pe la 22.30, l-am auzit si noaptea pe la 4.30, dimineata la 6.30 sau 7.30, nu-mi amintesc excat. Din cate am auzit, turcii se roaga de cinci ori pe zi, la ore fixe si e un ritual care se tine cu sfintenie. La auzul muezzinului, toti turcii lasa lucrul din mana si se opresc cateva momente pentru a-si face rugaciunea.

Canakkale a fost primul oras pe care l-am vazut in Turcia, a insemnat poarta spre aceasta tara fascinanta si merita sa va opriti aici, macar pentru o zi. E un oras frumos, cu multa verdeata, peisaje superbe si multa istorie, care mie mi-a placut foarte mult.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 03.08.10 19:46:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Canakkale - vedere din Eceabat, partea europeana, de pe ferryboat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[03.08.10 19:57:02]
»

Foarte frumos, felicitari Biancuta se pare ca ati avut o vacanta mai mult decat interesanta si plina de vizite in locuri istorice.

cosminp
[03.08.10 20:51:34]
»

foarte frumos ai descris Canakkale. felicitari.

biancutaAUTOR REVIEW
[03.08.10 21:00:17]
»

Asa e, @ionescunic, am avut un sejur foarte reusit, din pacate prea scurt, ca orice vacanta.

@cosminp, astept impresiile tale despre Canakkale, am vazut ca am fost cam in aceeasi perioada, mai sti ca nu am trecut unul pe langa altul?...

corinne
[03.08.10 21:14:48]
»

Nu stiu daca o sa ajung in Canakkale, mai greu cu masina de iesit din tara , dar am fost acolo odata cu tine !

pepsi70ro
[03.08.10 22:09:42]
»

Foarte frumos ai descris, eu imi amintesc intotdeuna Canakkale ca fiind "ultima suta de metri pana acasa" cu nava.

Abia astept sa vad pozele, felicitari!

georgiana
[03.08.10 22:36:04]
»

Vine suprbonusul, ca briza care iti flutura parul pe faleza! Fain si util acest review!

webmasterXY*
[03.08.10 22:51:51]
»

Au apărut şi pozele, enjoy.

Alina Morar
[03.08.10 22:54:14]
»

Ce frumos... Dar o intrebare? Cum s-au comportat copiii la o asa plimbare? Au avut rabdare?

Cu al meu nu prea pot sta la terase.

cosminp
[04.08.10 09:00:04]
»

@biancuta, orice este posibil.

voi scrie cat de curand, sper.

timpul este problematic in perioada aceasta.

presario
[04.08.10 09:38:46]
»

Foarte bine scris, felicitari!

Calul troian din oras este intradevar ramas de la filmul cu Brad Pitt si este mai "reusit" decat calul de la Troia.

Si calul de la Troia este tot ramas de la un film, dar mai vechi.

biancutaAUTOR REVIEW
[04.08.10 10:13:57]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@Alina Morar, nici fata mea nu sta prea linistita, dar mai facem cu schimbul: cand eu, cand sotul meu o plimbam prin imprejurimi, mai venim la masa, mai satm putin, o luam de la capat...Dar si acasa facem la fel.

@presario, calul troian a fost mentionat in poemele lui Homer si multa vreme s-a crezut ca e doar un mit. Descoperirea ruinelor cetatii antice Troia, insa, aduce putina lumina si se crede ca pana la urma a existat, chiar daca nu exista dovezi foarte palpabile. Insa despre cum arata, se stie doar ca semana cu un cal pe patru roti, iar tot ceea ce vedem a fi cal troian sunt doar rodul imaginatiei celor care-l creeaza.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adaiulia
[04.08.10 21:14:09]
»

felicitari pentru inca un review interesant si util,vacante la fel de interesante in continuare.

Si un mare vot si de la mine.

Alina Morar
[04.08.10 22:01:17]
»

Si noi, tot cu schimbul suntem. Mancam pe rand, intram in magazine pe rand, etc.

Diaura*
[05.08.10 15:11:26]
»

Am fost si eu pe acolo, dar cu prea multi ani in urma ca sa mai scriu eu povestea. Asa ca ma bucur ca ai scris-o tu, si mi-at trezit aminitirile. Turcia este frumoasa, este accesibila la buzunar si de aceea te face sa revii. Mereu descoperi locuri noi si fascinante.

magdalena
[12.08.10 23:38:51]
»

Uite cum am fost si eu aici, in acelasi timp cu tine, prin randurile tale povestite cu atata maiestrie.

aLeXa10
[30.08.10 21:10:04]
»

Ce frumos! Mi-ai amintit de prima vacanta a mea in Turcia, cand am petrecut o noapte la Canakkale... felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adaiulia, aLeXa10, Alina Morar, biancuta, corinne, cosminp, Diaura*, georgiana, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Canakkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072332143783569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1