Circuit de 2 sapt cu masina Bucuresti - Paris si retur
Buna ziua tuturor.
Am vrea sa plecam la niste prieteni in Luxemburg duminica 10 septembrie la prima ora (3-4 dimineata) si ar fi recomandat sa ajungem acolo in weekend cand sunt si ei acasa, respectiv vineri 15 septembrie, deci acest drum pana acolo trebuie sa il parcurgem in 5-6 zile.
Astfel ca ne-am gandit sa ne oprim 2 nopti in Budapesta, o noapte in Salzburg si 2 nopti la Strasbourg, dar nu suntem absolut deloc rigizi cand e vorba despre traseu si orasele in care sa ne cazam.
Din Luxemburg mergem vreo 3 nopti in Paris, aceasta fiind practic destinatia noastra principala si punctul terminus, dupa care ne intoarcem spre Bucuresti si vrem sa impartim cumva cei aproximativ 2.500 km in 4 sau 5 zile si in distante aproximativ egale de cate 500 km, sa nu fie prea obositor (avem 108 ani sotia mea impreuna cu mine, adica 54 fiecare si presupunem ca e destul de dificil drumul).
Probabil ca ne vom intoarce pe acelasi drum dar am vrea sa ne cazam cate o noapte in alte localitati decat cele mentionate anterior si ne-am gandit la Saarbruken, Regensburg, Viena si Arad, astea fiind alese oarecum la intamplare pentru ca se incadreaza in cei aproximativ 4-500 km pe care am vrea sa ii parcurgem zilnic.
Motivul pentru care am postat aici si sper ca nu am scris exagerat de mult, este ca am iesit de fff multe ori cu masina spre sud (Bulgaria, Grecia, Turcia) dar niciodata spre vest.
Avem o oarecare teama de acest drum f lung si intrebari referitoare la posibilitatile de cazare NEAPARAT CU PARCARE in orasele mentionate sau in alte localitati, daca sunt cumva pe acest traseu. Evident, daca cineva a folosit alta ruta, orice sfat este binevenit.
Problema este ca de cate ori am fost spre sud, am ales sa ne cazam unde ne-a placut, in dupa amiza sau seara in care am ajuns in localitatea respectiva, foarte rar cu rezervare. Am vrea sa procedam la fel adica sa oprim in localitatea X si daca in drum gasim ceva fara prea mari pretentii dar cu parcare sa intram si sa luam o camera.
Nu stiu daca se aplica si in vestul Europei strategia aceasta. In Bulgaria, Grecia si Turcia nu am avut probleme dar in Ungaria, Austria si mai ales Franta am vazut pe Booking asigurata parcare dar marea majoritate a comentariilor cu note mici datorate lipsei cu desavarsire a parcarii sau in cel mai bun caz pe strada la 1 km de hotel sau ceva de genul asta si de aceea nu prea ne bazam pe rezervare platita in avans.
Acum uitandu-ma pe postare am impresia ca e exagerat de lunga dar ma gandesc ca e proportionala cu numarul de tari pe care le strabatem si am incercat sa acoparim cam tot ceea ce ne pune in dificultate.
Va multumim frumos si sper sa aiba cineva rabdare sa citeasca toate cele pe care le-am scris aici. Si era sa uit, se poate parcurge intr-o zi distanta Bucuresti - Budapesta in conditiile in care vrem sa mergem relaxat, nu prea repede si sa oprim ici si colo la o cafea, etc... ?
Si este necesar sa schimbam lei in forinti si euro ptr plati curente la benzinarii, hoteluri, etc sau este suficient sa alimentam cardul Revolut cu lei si sa facem platile direct ?
Nu stiu cat de mult conteaza, vacanta o vom petrece pe sosele intr-o Mazda CX5 achizitionata recent, despre care nu stim inca cat este de confortabila la drum lung, motiv pentru care am fractionat atat de mult traseul.
- PERIOADA: SEPTEMBRIE -- NOPŢI CAZARE: 15
- BUGET: 3-4000 EURO -- TRANSPORT: AUTOTURISM
- ADULŢI: 2 -- COPII: 0
Răspunsuri la solicitare
Uite cîteva răspunsuri la cîteva din întrebările tale. Nu neapărat în ordine.
Traseul e bun, iar orașele de popas sînt la fel de potrivite ca oricare altele, important e să vă opriți în orașele pe care vreți să le vedeți, chiar și numai printr-o plimbare de după-amiază sau seară. În măsura în care găsiți cazare aproape de centru (și, cel puțin pt. orașele unde stați mai mult de o noapte, așa ar fi indicat).
La fel de bine merge și cu opriri spontane, mai greu în centrul orașelor mari, mai ușor în zonele apropiate de autostradă, în zone rurale sau chiar pe marginea autostrăzii (de pildă în Austria e o rețea de hoteluri și restaurante de autostradă, Landzeit, unde cazarea e scumpă, dar o oprire pentru un prînz merită, ca experiență, au un meniu bogat și uneori priveliști frumoase - de pildă la Mondsee).
București - Budapesta se face lejer într-o zi, mai ales dacă plecați la 4. La maxim 12 ieșiți din țară, adică 11 ora Budapestei, la maxim 14 sînteți la Budapesta. Deci aveți o zi jumătate, absolut excelent, puteți vizita multe, nu e loc aici să sugerez un program amănunțit, dar e timp și de Buda, și de Pesta, și de urcat pe catedrală, și de plimbat pe Andrassy, și de croazieră la apus, și de vizită la Parlament (cu rezervare cred).
Budapesta - Salzburg iar se face lejer, maxim 6 ore de mers. Puteți face pauză de prînz pe autostradă sau chiar o pauză mai lungă, de vizitare și prînz, la abația Melk de pildă (dar ajungeți mai tîrziu la Salzburg și nu mai e timp de plimbare prin oraș.)
Salzburg - Strasbourg iar e etapă lejeră, iar e timp de vizitare de împărțit între cele 2 orașe.
La retur opțiunile sînt bune, Regensburg chiar se pretează la o plimbare de 2 ore prin centru, finalizată cu cîteva beri la o terasă. În zonă e de luat în calcul și Straubing, și Passau.
În Viena nu știu dacă merită intrat pentru o noapte. Io aș intra, oricînd îmi place să mă plimb chiar și numai cîteva ore, dar dacă vreți să alegeți un oraș mai mic, puteți alege Gyor. Sau vreo pensiune lîngă lacul Neusiedl, să mergeți la ștrand.
Legat de parcări, așa e, pe booking hotelurile menționează că au parcare dacă există posibilitatea să se parcheze în zonă. Asta nu înseamnă că au locuri de parcare ale lor, pentru toți turiștii. Trebuie citite detaliile, acolo scrie dacă e parcare publică sau privată, cu sau fără rezervare (fără = depinzi de locurile libere), și cît costă. Apoi căutat și pe google maps să vedeți unde, ce și cum. Pentru Regensburg eu am o sugestie, Green Spirit Hotel, la marginea de nord a centrului, cu parcare rezervabilă, situat la 15 minute de mers de centrul istoric, unde ajungeți trecînd peste podul medieval peste Dunăre. Dacă ajungeți devreme, prindeți și restaurantul istoric care servește cîrnați cu varză wurstkuchl.de
În Salzburg, dacă nu vreți aproape de centru, sînt cîteva hoteluri cu parcare în zona aeroportului, lîngă autostradă, la ieșirea 296, inclusiv un Ibis Budget (fostele Etap).
În Viena găsești hotel cu parcare oriunde în centru, pentru că sînt destule parcări, la 25 - 30 euro pe zi. Trebuie întrebat hotelul cu care parcare au contract, ca să știi să parchezi direct acolo.
La Strasbourg nu știu ce să zic, nu am fost cazat niciodată. Am fost cu mașina la un tîrg de Crăciun, era balamuc, am stat la coadă la o parcare 25 de minute să se elibereze un loc.
La retur puteți să nu rezervați cazare avans pentru Arad, pentru că, dacă e balamuc la graniță la Nădlac, o variantă bună e să intrați în țară pe la Cenad și să mergeți la Timișoara, deci să vă cazați acolo.
Chestii logistice:
În unele orașe germane nu ai voie în anumite zone din centru fără abțibild care să ateste cît de ecologic e tipul de motor (euro 4 sau peste, sau electric). Mazda voastră îndeplinește criteriile, fiind nouă, dar trebuie să vă cumpărați în avans abțibildul respectiv. Sau să evitați centrul. Pentru traseul vostru, numai Regensburg are zonă centrală restricționată, dar e fix centrul istoric, unde oricum nu cred că vă veți caza. Hotelul de care zic eu mai sus e în afara zonei protejate.
Uite aici informații vinietaecologica.ro/vinie ... logica-germania. Vedeți cum se cumpără și unde e necesară (chiar pe linkul „Unde este necesară?” se deschide o hartă Google unde se văd, după zoom, toate zonele cu restricții din orașele Germaniei). Aș zice că, dacă nu vreți să intrați în centru în orașele de pe traseu (Munchen sau Stuttgart), nu aveți nevoie. Pe de altă parte, nu e scumpă, și scăpați de o grijă.
Noroc că am intrat acolo și am văzut că de anul trecut și francezii au adoptat reguli asemănătoare în unele orașe, inclusiv Strasbourg. Deci, verificați cum stă treaba și aici: urbanaccessregulations.eu ... ed-traffic-zone (zonele unde se aplică), certificat-air.gouv.fr (cum se cumpără abțibildul pentru Franța). Aici pare că nu puteți evita zona protejată, e vorba de tot orașul.
Taxe de drum se plătesc în Ungaria (electronic, se poate și online) și Austria (abțibild, se ia de la benzinării sau online cu minim 14 zile avans, ca să existe termenul legal de eventuală returnare). Io de regulă opresc la o benzinărie înainte de graniță, pentru pauză și făcut plinul, și iau de acolo și Ungaria, și Austria (io prefer Rompetrol din Nădlac, ies de pe autostradă la Nădlac, pentru că de regulă la punctul de frontieră de pe autostradă sînt cozi mari, mă duc în oraș și trec granița pe la punctul de pe șoseaua națională (drumul vechi)).
Bani cash sînt necesari, mai ales mărunt, evident. La multe toalete care țin de benzinării se plătește intrarea cu fise. De regulă de banii respectivi capeți un voucher care se poate cheltui la magazin, deci practic toaleta nu costă nimic dacă ești client, dacă cumperi ceva.
De asemenea în Budapesta pe stradă e nevoie de fise la parcare. Eu acum cîțiva ani am reușit să parchez lîngă hotel cît să mă cazez, pe parcare stradală care are limită de 2 sau 3 ore, am rugat repede la recepție să îmi schimbe niște fise, am plătit la parcometrul stradal, iar după cazare am dus mașina la o parcare pe termen lung (care era la 2 stații de tramvai).
Nu știu cum e cu cardul Revolut, dar un card românesc BRD (evident, Mastercard sau Visa, cum cred că e și cel de la Revolut) în lei sau euro funcționează foarte bine și pentru plată, și pentru retragere cash de la bancomate.
@etienne:
”Si era sa uit, se poate parcurge intr-o zi distanta Bucuresti - Budapesta in conditiile in care vrem sa mergem relaxat, nu prea repede si sa oprim ici si colo la o cafea, etc... ?
Eu cred ca se poate, adica sigur se poate, dar nu mers relaxat. In orice caz, de la Bucuresti la Budapesta sunt vreo 850 km, adica vreo 9 ore si jumatate. Mers relaxat cu opriri va duce undeva la 11 ore. Mai este si problema timpului petrecut la vama, care este o necunoscuta. Mai este si problema cu Valea Oltului, care iar este o necunoscuta.
@Yoda: Mulțumesc frumos. Nu ma așteptam la un asa răspuns detaliat. Îmi notez și sunt convins ca ne vor folosi sfaturile dvs. O seara magica va dorim.
@abancor: mulțumesc frumos. Intr-adevar, vigneta ecologica trebuie achiziționată, ptr Franța am cumparat online de la ministerul lor al mediului Crit d' air, costa doar vreo 6 € iar ptr Germania o voi cumpara de la una din stațiile lor ITP sau cum se numesc ele acolo, costa pana în 10€ și e valabila pana vinzi mașina și se schimba numerle de înmatriculare.
Pare un amanunt dar nu e, ptr ca amenzile sunt mari și nu merita sa riști ptr 30 de lei.
În rest, la fel cum răspundeam și altui comentariu, trebuie sa notez, sunt multe detalii în răspunsul dvs și cu siguranță ne vor fi utile.
Mulțumesc frumos încă o data.
@etienne: Eu am doar o sugestie punctuală: din Luxemburg spre Paris plecați cu trenul, lăsând mașina într-un park&ride la Luxemburg.
Astfel veți avea și experiența unei călătorii plăcute cu trenul, și de odihnă, și de lipsa grijilor privind parcarea în Paris.
Drum bun și fără evenimente neprevăzute vă doresc!
@Dragoș_????????Chiar ne-am gandit la varianta asta f serios dar am vazut ca este f scump trenul, peste 100 E si trebuie si sa il schimbi nu stiu pe unde. Intradevar ar fi aproape total relaxant sa lasam masina in Luxemburg.
@etienne: vin si eu cu o mica completare:
Avand in vedere ca in ultima vreme foarte multi folosesc DashCam, in caz ca o faci si tu, e recomandat sa nu o ''infigi'' in parbriz cit timp esti pe teritoriul Austriei.
Au niste reglementari destul de stricte in privinta asta (gen sunt permise pentru video ''turstic'' dar interzise pentru ''monitorizarea continua a treficului'') si niste amenzi destul de mari. Cum esti la interpretarea lor, mai bine nu o folosesti decat sa te iei la ''tranta'' cu politia austriaca. Daca masina este dotata din fabrica cu asa ceva, e mai greu sa o pitesti, dar poti scoate cardul microsd, adica nu stocheaza imagini = nu intri sub incidenta legii.
In Luxemburg, este legal sa o ai in masina DashCam dar este ilegal sa o folosesti.
Franta / Germania nu sunt restrictii decat in cazul publicarii imaginilor pe diverse siteuri (trebuei blurate fetele/numerele de inmatriculare).
Ungaria - filmare doar in ''bucla'' (stergere automata a imaginilor in max 5 zile) si rezolutie filmare maxim HD
@etienne: Legat de cazare (la dus), in 2012 cand am fost in Germania am avut cazari cu parcari (contra cost, dar ale hotelului):
Budapesta - Hotel Charles vezi impresii - destul de bine pozitionat fata de centru - parcare in curtea interioara a hotelului (parca contra cost)- mic dejun inclus google.com/maps/place/Hot ... skvtj?entry=ttu
Salzburg - Neutor Hotel Salzburg Zentrum vezi impresii- foarte bine pozitionat fata de centru - parcare proprie (contra cost - parca , nu mai retin exact) / Are si un frate peste drum Neutor Expres (parcare subterana) - mic dejun inclus - google.com/maps/place/Neu ... qq5g_?entry=ttu
Nu le-am ales, atunci pe principiu cel mai ieftin - ci, am vrut parcare si apropae de centru, nevand mult timp de ''haladuit'' prin ele.
Eu unul , acolo unde este prosibil prefer contactul direct cu hotelul in detrimentul bookingului, pentru ca am posibilitatea sa spun exact ce vreau si ei sa-mi raspunda daca este posibil, fara sa stau sa citesc printre randruri termeni si conditii .
@Nasshu: f itil, mulțumesc frumos. Mașina are camera video din fabrica dar nu filmează, e doar ptr sistemele mașinii de parcare, line asist, etc... sper sa nu fie vreo problema. Iar apropo de contactul direct cu hotelul este exact ce ma tentează și pe mine.
@etienne:
”... e doar ptr sistemele mașinii... sper sa nu fie vreo problema.
cu alea nu, clar.
Ma refeream la DashCam-uri... aka DVR -uri. en.wikipedia.org/wiki/Dashcam
@etienne: eu am mers direct Lux-Paris cu trenul fără să schimb. Am ajuns la Gare de Nord.
Sigur sunt variante mai ieftine, verifică pentru biletele în avans, familie etc. Am mai mers cu trenul din Lux la Trier. Merită și excursia asta, dacă ai timp. Pe c. f. luxemburgheze.
@etienne:
”mulțumesc frumos
Cu ''placere''!
Poate la intoarcerea din vacanta/circuit, la aproape 7 ani de la inscriere, iti faci debutul pe AFA cu un review, nu doar cu intrebari.
@Nasshu: de 7 ani sunt înscris? Habar n-aveam.
Din păcate nu am ieșit prea mult pana acum decât în sud, apre Bulgaria, Grecia și o singura data în Turcia și rewiewuri notabile nu prea am avut de postat ptr ca erau deja f multe și mai mult ca sigur as fi scris despre ceva ce se mai scrisese de f multe ori.
Sper ca de data asta sa reușim sa plecam unde ne-am propus ptr ca anul trecut am vrut sa facem un traseu asemănător dar puțin mai scurt și ne-am întors din drum cauza inundațiilor asa ca am ajuns în Grecia ptr câteva zile.
Cu siguranță ca voi descrie impresii și voi adaugă ceva fotografii după ce ne vom intoarce, spre sfârșitul lui septembrie. Nu stăpânesc prea bine și nu sunt f experimentat în postări și încărcat poze de anumite dimensiuni dar cu siguranță dacă facem circuitul asta vom avea ce povesti și ce arata de pe unde am colindat.
@etienne: Buna.
In 2019 am fost cu masina din Ramnicu Valcea pana la Paris. Am facut o oprire in Salzburg la dus. In Salzburg am stat la Eco Suite Hotel. Hotelul are parcare.
A doua zi am plecat spre Paris. Traseul pe larg il gasesti in articolul acesta: Traseu Valcea-Paris.
Drum bun.
SCRIE UN RĂSPUNS
- Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
- Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec