ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pietrele Doamnei si Manastirea Rarau

Ilustrație video-muzicală

BZN-EL CONDOR PASA
TIPĂREȘTE

In a treia zi a sejurului am decis sa mergem pe Rarau deoarece se anunta ca fiind ultima zi cu timp frumos. Cum fusesem avertizati ca drumul prin Pojorata este practicabil numai pana unde se lucreaza la consolidare (cca 7 km) am nutrit speranta ascunsa ca vom merge cu masina pana acolo, vom face cateva poze si ne vom intoarce sa vizitam schitul ce se afla pe acelasi traseu. Am plecat la ora 12 incantati de asfaltul proaspat turnat si de faptul ca soarele stralucea ca intr-o zi de primavara si in max un sfert de ora am ajuns la punctul terminus, unde incepea drumul forestier plin de bolovani, noroaie si sleauri facute de masinile de tonaj greu care carau materiale de constructie sau lemne. Cativa muncitori care mestereau ceva la un pod ne avertizeaza ca nu putem merge mai departe cu masina noastra – o Skodita batrana de vreo 6 ani si ca pe jos vom ajunge pe varf pe la 5 dupa-amiaza. Imi propun sa vorbesc cu un sef de-al lor care are un 4x4 sa ne duca el contra cost dar ii refuz politicos pe motiv ca fii-mea dormea in scaun si as fi deranjat-o daca o mutam dintr-o masina in alta. Tocmai cand jubilam si-mi spuneam in gand „gata ne intoarcem si trag un pui de somn la pensiune” sotul meu decreteaza: -Ne riscam si mergem mai departe cu masina, unde nu se mai poate intoarcem! – Pai da dar nu ne-a avertizat nimeni ca drumul se ingusteaza si ca s-ar putea sa nu ai loc de intors sau sa intalnesti vreun camion si sa nu poti trece unul pe langa altul!

Incepem urcusul pe serpentine, derapand pe pantele destul de abrupte si pline de pietris sau mai rau, de noroaie. Peste munti se lasa o ceata groasa si temperatura batea lejer spre zero grade. Pustiu si rece, imi spun: Doamne fereste sa ramanem pe aici blocati ca ne mananca lupii. Dar cine m-a pus sa gandesc negativ? Ca numai ce apare un podet de beton pe sub care trecea un paraias iar pe langa el noroaie de juma de metru adancime. Incercam sa-l biruim dar ramanem suspendati pe el cu rotile din fata in noroi patinand de mama focului. Coboram spasiti, facand balet (pe varfuri) pe sleaurile cu ceva pamant mai tare si trecem la faza intai – balansarea masinii poate o ia din loc. Aiurea, nici nu se misca. Faza doi – pietre sub rotile din fata, poate se urneste. Ne-am ales cu cauciucul tocit si ars si atat. Ma uit cu disperare la sot care baiat destept cum e nu capituleaza, face rost de 2 scanduri de vreo 2 metri care erau pe acolo parca special pt noi, scoate cricul si incepe sa ridice masina pe partea stanga fata. Imi revine oxigenul in plamani si bag una dintre scanduri sub roata stanga, procedam la fel si cu partea dreapta si iata-ne iesiti si din aceasta ambuscada. Ne rugam sa fie singura insa nu avem noi norocul asta, mai dam de vreo doua podete de-astea dar patiti fiind coboram din masina, evaluam situatia, vedeam daca putea incaleca pe sleauri si daca nu puneam pietre unde erau gropile mai adanci. Pe ultimele 200-300 metri inainte de cabana Rarau am avut impresia ca au avut loc bombardamente asa cratere erau pe drum. Intram in cabana sa ne incalzim ca ne intrase gerul in oase si cabanierul se cruceste cand aude cu ce masina am urcat. Ne recomanda sa facem cale intoarsa pe Chiril chiar daca e mai lung traseul. Ne aduce repede o cafea si un ceai si ne indeamna sa ne asezam langa semineu. Il intrebam in ce directie e Raraul pt ca datorita cetzei nu vedeam la 20 metri in fatza si ne spune ca daca nu se ridica ceatza nu sunt sanse sa-l vedem dar putem vedea Pietrele Doamnei. Ei da, macar cu atat sa ne alegem daca am batut atata drum. Lasam copilul in masina pt ca dormea si urmam traseul marcat. Ce m-a incantat cel mai mult a fost contrastul intre poienita inverzita plina de floricele de langa cabana si zapada de pe alocuri din padure, brazii erau jumatate verzi si jumatate albi de la promoroaca, ce mai o betie de culori.

Ajungem relativ repede la Pietre si ramanem muti de uimire de atata maretie, ma intreb cum au ajuns sa fie sculptate de mesterul Timp atat de perfect si raman la baza lor admirandu-le. Sotul urca sa faca niste poze si ma roaga sa ma abtin de la ascensiune pt ca e periculos pt mine dar cand revine povestindu-mi cat de frumoase sunt si mai sus nu ma mai poate opri, iau aparatul foto si merg sa le vad si din spate. Privelistea nu poate fi descrisa in cuvinte, sper ca fotografiile sa va convinga ca merita o ascensiune pe Varf, era atata liniste, frumusete si mister incat nu ne venea sa plecam de acolo. Ne amintim ca fetita e singura in masina si ne trezim la realitate, incepem coborarea cu regretul ca nu putem ramane mai mult si dupa o verificare a masinii pornim si spre Cabana Pastorala de pe Rarau, nu de alta dar sa nu zicem ca n-am calcat Raraul.

La intoarcere am preferat sa tinem cont de sfatul cabanierului si am luat-o prin Chiril dar pana acolo drumul la fel de rau, cu gropi si surpaturi dar fara noroaie ce-i drept! Dupa cativa km vedem un indicator – spre Manastirea Rarau si cum scopul nostru era sa vizitam cat mai multe manastiri din Bucovina facem stanga si incepem urcusul pe cararuia ce ducea spre schit. Privelistea din fata manastirii este absolut magnifica, aveam impresia ca de acolo isi iau zborul vulturii. Ajungem pe la ora slujbei de vecernie, facem cateva poze cu biserica noua si cu cea veche, intram in cea noua unde se tinea slujba sa lasam un acatist si sa ne inchinam la icoane. In partea stanga, in fatza altarului au o icoana a Maicii Domnului Izvoratoare de Mir si inca vreo 7 alte icoane facatoare de minuni. Ce m-a frapat pe mine a fost ca indiferent din ce unghi al incaperii priveai icoana, Maica Domnului te privea in ochi. Am cerut cateva informatii si am aflat ca manastirea are hramul Adormirea Maicii Domnului – 14 august, ca e populata de vreo 20 calugari, ca e ctitorita de Petru Rares pe la 1538 ca multumire adusa lui Dumnezeu pt victoria asupra tatarilor. Si cu toate ca este amplasata intr-un loc atat de greu accesibil la o altitudine de cca 1400 metri, biserica era plina de buchete de flori, in special de crini, dovada ca sunt crestini care o cinstesc mai mult decat noi care ne-am multumit doar sa o admiram. De la manastire la pensiune am ajuns relativ usor dupa ce am trecut de satul Chiril si soseaua a devenit practicabila. Daca aveti drum prin Bucovina nu ratati acest traseu ce poate fi facut si per pedes daca sunteti amatori de drumetii.


[fb]
---
Trimis de ninaa in 12.10.10 15:43:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul asfaltat spre Rarau.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[12.10.10 15:47:39]
»

foarte frumos scris, o placere sa-ti citesc review-ul. felicitari!

ninaaAUTOR REVIEW
[12.10.10 15:55:33]
»

Multumesc sandu. 53.

Rog Webmaster sa ataseze melodia Francis Goya - El Condor Pasa de pe Trilulilu.

ionescunic
[12.10.10 17:34:32]
»

Linkul catre melodia solicitata este: http://www.trilulilu.ro/claudiu57/4803efb2cdf629

webmasterJr
[12.10.10 19:40:13]
»

Versiunea data de @ionescunic nu a vrut sa mearga sub nici o forma, insa am gasit o alta interpretare, speram sa fie pe gustul tau, @ninaa!

ninaaAUTOR REVIEW
[12.10.10 20:30:54]
»

webmasterjr e ok si asa. in versiunea cealalta era doar instrumentala. merci.

valimi
[12.10.10 21:29:47]
»

Propun varianta originala, cantata de Simon and Garfunkel - http://www.youtube.com/watch? v=WuG35Tbrtbw, daca nu este prea tarziu

droniucm
[13.10.10 13:11:47]
»

Foarte frumoase si pozele si descrierea. Felicitari! Eu merg de 2-3 pe an in zona (la socrii) dar spre rusinea mea niciodata nu am avut "timp" sa vad aceasta zona. In fiecare an ne propunem sa ajungem sus si in fiecare an nu reusim. Mereu se iveste cate ceva. Si cum pozele tale m-au convins pe deplin ca merita sa urci (stiam ca drumul e in halul in care e), cu siguranta la anul voi face aceasta incursiune in aceasta zona superba.

raduu1972
[13.10.10 19:49:56]
»

super tare aventura voastra, felicitari bravului tau sot pt curajul de a se aventura pe acolo, frumos si spumos rew tau.

Qvadratvus
[04.05.11 19:05:44]
»

Na, am vrut să votez rewiewul pe motiv că mi-a dat informaţii pertinente despre drumul de la Pojorîta spre Rarău (ceea ce eu în această perioadă caut, vezi click aici) şi siteul mi-a anulat votul şi m-a anunţat că mă va monitoriza, pe motiv că am votat cu puţin timp mai devreme la alt articol de al tău (unul despre mersul cu copii în concediu).

Rog respectuos webmasterul responsabil de această secţiune să-mi pună votul la loc, chiar dacă asta va fi scris în "fişa mea de cadre" a siteului. Nu de alta, dar e un vot pe bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[04.05.11 19:29:12]
»

@Qvadratvus aceasta masura de impiedicare a votarii in unele situatii a fost luata pentru a nu permite celor care voteaza ,,la foc automat" sa ii favorizeze pe unii useri sa urce in clasament.

Probabil ai votat prea repede unul dupa celalalt doua review-uri scrise de un singur autor

Poti incerca din nou dupa ce trece putin timp si votul tau va fi inregistrat.

PS - WebMasterii NU pot pune voturi de la ei, nicăieri, nici în nume propriu, nici în numele altcuiva! Dacă ar fi altfel, ce încredere aţi mai avea în corectitudinea ordinii din clasament?!

Qvadratvus
[05.05.11 11:04:30]
»

Ok! Mulţumesc pentru răspuns şi pentru promptitudine. Scuze pentru off topicăreala legată de problemă.

Qvadratvus
[15.08.11 01:50:47]
»

Update:

Am coborît astăzi de la Cabana Rarău. Asfaltul a ajuns la 1,6 km de Cabană, recte la 700 m de intersecția cu drumul spre Chiril și se lucrează de zor (porțiunea de 700 m e deja terasată). De la respectiva intersecție pînă la cabană sunt cam 900 m.

Atît spre Chiril cît și de la intersecție spre Cabană drumul a rămas la fel de prost.

Nu sunt contra progresului, dar șoseaua este prea lată, aproape cît E 576 în porțiunile medii. Distrugerile asupra mediului sunt astfel enorme,. Pe cît de parcimonios este făcut drumul de la Chilril - o singură bandă meschină cît se poate de îngustă, pe atît de exagerat este cel care suie de la Pojorîta. "Amuzant" este că benzile sunt mai late pe Rarău decît la trecerea prin Pojorîta unde șoseaua este mai îngustă cam cu 25-30 %.

La dimensiunile respective, intenția probabilă în caz că există așa ceva, este să realizeze un șunt de 26 km la cei 60 km de ocol pentru întraga circulație aferentă, cu deschiderea activităților de turism la capacitate inclusiv pentru Munții Bistriței.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[15.08.11 02:24:13]
»

În caz că vor reuși și deschiderea asfaltată a drumului de la Mălini - Cornu Luncii la Borca, se cheamă că întreaga porțiunea de vale a Bistriței de la Borca la Vatra Dornei va trage lozul cîștigător.

Oricum, drumul ăla de peste Rarău dacă se finalizează în actuala formă nu e conceput ca și drum turistic, ci de trafic intens.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
droniucm, ninaa, Qvadratvus, raduu1972, sandu.53, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în munții Rarău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.7537260055542 sec
    ecranul dvs: 1 x 1