ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muntii Tarcaului pe Valea Damucului si a Paraului Rece

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Preambul...

Pe cînd eram în clasa a II-a, după moartea bunicului părinţii s-au gîndit că a-i duce bunicii un cîine de pază ar fi una dintre soluţii, mai ales fiindcă bunica crescuse în copilăria ei într-o gospodărie unde cîinele era un aliat preţios şi respectat. La rîndul ei mama îşi trăise cele mai frumoase momente în casa străbunicului meu hîrjonindu-se cu Molda, căţeaua care îi adoptase pe cei 3 copii ai bunicii ca şi cum ar fi fost puii ei. S-a întîmplat ca mama să găsească dimineaţa pe pernă o ciosvîrtă de iepure ori să fie trezită de răsuflarea caldă a Moldei care, mirată că soarele era sus pe cer şi mama nu avea de gînd să înceapă odată cu hîrjoana, amuşina nas în nas cu copiliţa cît un boţ de mămăligă cu ochi...

Ani şi ani mai tîrziu mama rămăsese cu gîndul la Molda, astfel că dorinţa ei a fost să-i ducă bunicii un Ciobănesc Carpatin de rasă. Nimic mai greu... dar pînă la urmă din vorbă în vorbă iată-ne ajunşi cu preotul din Huisurez de pe Valea Dămucului, acolo unde i se dăduse de veste că la unul din crescătorii din zonă fusese o fătare mai de soi... Munteanului nu prea i-a convenit cînd ne-a văzut, dar ce putea să zică – slujbaşul lui Dumnezeu se pusese chezaş pentru noi! Dintre căţei doar 2 erau cei mai vajnici şi au ajuns primii la ţîţa căţelei, cu greu şi după ce a venit pe capul omului 3 zile la rînd şi după aceea încă de 2 ori după 1 săptămînă şi după 2 săptămîni mai tîrziu, muntenul înegurat i-a dat pe unul dintre ei. Deh, umbla vorba la vremea aceea că o pereche de rasă pură se vindea în Australia şi cu 25.000 $ … Acesta a fost Ursei, cîinele care mi-a făcut mie apoi copilăria de vis, iar bunicii i-a fost un adevărat prieten şi ajutor timp de aproape 13 ani

3 decenii mai tîrziu, rămăsesem în minte cu dorinţa de a revedea locurile de unde provenise cîinele mare cît un viţel, care asculta de bunica precum de împărat şi de mine precum de feciorul lui – Prâslea, iar pentru cei care i-ar fi pus gînd rău bunicii era un coşmar viu... În memorie mai rămăsese şi amintirea unei frumoase biserici din Huisurez străluncind în nocturna Pascală, dorinţa mea fiind cu atît mai mare de a o revedea cu cît magia copilăriei se îndepărta în curgerea anilor.

Iată-mă-s aşadar îmbarcat cu caravana luînd-o la stînga din localitatea Bicaz Chei pe Valea Dămucului, cu gîndul de a ieşi la liman taman pe Valea Trotuşului. Pîrîul desparte în partea de nord Munţii Tarcăului de cei ai Hăghimaşului sau Hăşmaşului, iar dincolo de cumpăna apelor spre sud, se coboară mai întîi pe axialul Bukhavasului şi apoi pe Valea Rece taman în Valea Trotuşului. De la nord la sud după ce se iese din Bicaz Chei se intră în Dămuc, apoi în Huisurez şi de aici încolo în maghiarime – Puntea Lupului, Poiana Fagului, Valea Rece şi la sfîrşit Lunca de Jos.

Tehnic vorbind românii de acolo vorbesc ardeleneşte şi nu prea se consideră moldoveni. În zonă toţi au fost greco-catolici pînă pe la sfîrşitul anilor ’40, cînd prin decret au fost făcuţi ortodocşi…. Pe ici pe acolo mai trăieşte cîte unul care nu s-a lepădat de ceea ce consideră a fi “Dreapta credinţă”, numai că după ’89 biserica ortodoxă s-a mişcat rapid şi în zonă nu a pus piciorul decît un singur preot greco-catolic. Evident, în această luptă a cîştigat al treilea, astfel că s-a înfiinţat şi o parohie baptistă. În rest, maghiarii evident că sunt romano-catolici…

Drumul dintre DN 12 C şi DN 12 A (Valea Bicazului – Valea Trotuşului) cu indicativul DJ 127 A are cam 40 km, fiind asfaltat doar pe porţiunile iniţiale de la nord şi de la sud, cale de cam 8-10 km de fiecare parte. Calitatea lui în rest este acceptabilă doar pînă la Huisurez inclusiv – în partea de Nord, şi de la Poiana Fagului încolo - spre sud. Între cele 2 segmente, în urcare spre cumpăna apelor dinspre Huisurez este rupt la propriu în 3 locuri – la 2 dintre ele trebuindu-se trecut cu maşina direct prin vad. Nivelul apei în perioadele în care nu plouă este mic şi se poate trece fără nici o problemă deşi cu oareacari emoţii, nu ştiu însă cum e treaba în timpul sau imediat după ploi. Ţinînd cont că pîrîul a rupt drumul în cele 3 locuri taman după ploi mai abundente …...

La coborîre spre Valea Trotuşului deşi continuitatea terasamentului nu este afectată, totuşi activitatea de întreţinere a drumului de pămînt nu prea se vede, astfel că pînă ce treci de Poana Fagului e cam nasol. La un moment dat în Valea Rece se intră pe asfalt, iar după intersecţia cu derivaţia spre Băile tradiţionale Muhos drumul de foarte bun (ceea ce nu se poate spune despre acelaşi asfalt, din partea de nord…)

Facilităţile turistice lipsesc complet, odată cu intrarea pe valea Dămucului – în partea de nord, însă în sud odată ajunşi în Valea Rece găsim dovezi de interes pentru a atrage turiştii: cîteva pensiuni (cred că sunt 2 în zonă: Csango – Fatanyeros şi Muhos – exceptîndu-le pe cele din Lunca de jos de la ieşire pe Valea Trotuşului), panouri de informare, oameni dispuşi să te informeze - chiar dacă cu dificultate în limba romănă. Despre Csango văd că s- au scris 2 reviewuri aici.

La urma urmei de ce am merge pe aici? Păi să o luăm în ordine de la Nord la Sud…, dat fiind că DJ 127 A desparte la est Munţii Tarcăului de Munţii Hăghimaşului şi Munceii Naşcolat la vest.

- Comuna Dămuc respectiv satul Huisurez precum şi cumpăna apelor din Şeaua Fagului, sunt puncte de origine ale unor trasee relativ uşoare de acces spre

o- Culmile Muntelui Lung şi spre sectorul Bolovăniş din sectorul de vest la Tarcăului.

o– Biserica de piatră din Huisurez la 13 -13,5 km de Bicaz Chei

o- Spre Hăşmaş se poate accesa valea atît de frumoasă a Bicăjelului cu cele 2 sectoare de chei ale sale, peste cumpăna apelor. Există chiar un drum care porneşte de la sudul satului Dămuc spre satul Trei Fîntîni (foto soon – sper…) peste Vîrful Frunţii, pentru a coborî pe Valea Bicăjelului spre Lacu Roşu.

o- Mai înainte de a urca în Şeaua Fagului, spre vest pe Pîrul Bradu (aşa mi-a zis un sătean că se numeşte, dar nu sunt sigură că este aşa …) de lîngă Puntea Lupului sunt izvoare minerale.

- Şeaua Fagului (aproximativ 25 km de Bicaz Chei şi 14,5 km de Valea Trotuşului) este punctul de înalţime maximă a şoselei. De aici se deschid perspective foarte frumoase spre Ceahlău (se vede întreg masivul), Muntele Lung şi Sectorul Bolovăniş, Munţii Suhardului (se văd Suhrdul Mic şi Suhardul Mare), Munţii Hăşmaşului (se văd Hăghimaşul Mare şi pare că şi Piatra Singuratică), Munţii Ciucului

- La coborîre, mai întîi pe Valea Bukhavasului şi apoi după confluenţa acestuia cu Pîrîul Valea Rece pe axialul acestuia, la stînga se deschide (la 7,5 km de Valea Trotuşului şi la 7 km de Şeaua Fagului) un drum acces de 2,4 km spre Băile Tradiţionale Muhos băi cu ape “pucioase”. Acolo este o pensiune bine utilată. Am intrat acolo din curiozitate pentru a vedea camerele bucătăria şi sala de mese şi mi-au făcut o bună impresie.

--Din Valea Rece – la dreapta spre vest se poate merge prin Munceii Naşcolat pe Valea Iavardi spre sectorul sudic de creastă al Hăşmaşului

-În Valea Rece sunt cîteva case tradiţionale care merită luate în calcul - comform panourilor de informare de la intersecţia cu DN 12 A: o gospodărie ţărănească de la începutul secolului al XIX-lea (la Nr. 822), o moara de postav de la începutul secolului al XIX-lea (la Nr. 850), o moara şi un atelier de lăcătuşerie din secolul al XIX-lea (la Nr. 1041)

Motive de a merge sunt aşadar cu duiumul, mai trebuie şi dispoziţie şi dorinţă de a a evalua o zonă inedită, puţin promovată turistic. Enjoi it!

P. S. Este posibil ca trecătoarea să nu se numească Şaua Fagului – într-o hartă mai veche am găsit o denumire imposibilă (evident cu rezonanţe maghiare), iar cei din zonă nu au reuşit clar să mă lămurească.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 09.10.11 12:25:57
Validat / Publicat: 09.10.11 13:32:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica de piatră din Huisurez. Cimitirul în partea dinspre altar are o mulţime de cruci ale unor morminte de copii - semn al accesului greoi la asistenţa medicală aflată la distanţe mari, într-o vreme în care pe aici bîntuia tifosul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[09.10.11 13:16:53]
»

@ Webmaster, dacă se poate (la repezeală nu-mi vine o altă idee): http://www.youtube.com/watch? v=Hduk1VGh4eE

webmaster15
[09.10.11 13:24:18]
»

Done!

webmaster15
[09.10.11 13:32:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dorgo
[09.10.11 14:41:18]
»

Felicitari! Iata ca a aparut un bard care ne canta in mestesugite vorbe si frumoasele si dulci plaiuri ale Moldovei...

TEOANCA
[09.10.11 19:19:23]
»

Am citit pana la ultimul cuvant. A trebuit sa recitesc multimea de date noi pentru mine dintr-o zona a tarii pe care am inceput sa o cunosc doar din descrierile si pozele tale.

Ajung eu si acolo. Promit. Sa ma mai obisnuiesc cu pensiunile si ajung.

M-am simtit ca la ora de geografie a Romaniei tinuta de un profesor cu har.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[09.10.11 22:37:57]
»

Mulțumesc tuturor pentru interes! Ce v-am înfățișat sunt locuri despre care chiar cred sincer că merită promovarea, chiar dacă cei care ar trebui să o facă nici prin gînd nu le trece să se obosească cu așa ceva... Rămîn și eu uimit cum de nu am știut pînă acum de ele și cum cei care afirmă că doresc să facă turism, nu mișcă un deget pentru popularizarea lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[10.10.11 19:01:20]
»

Inainte sa citesc ecoul lui @TEOANCA, am fost starnita de acelasi interes! Avem o tara superba si sunt zone prea putin dezvoltate din punctul de vedere al facilitatilor turistice.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, magdalena, Qvadratvus, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂPrin Munții Tarcăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.77260684967041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1