ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Circuit etapa a V-a (ultima), ziua a zecea: vizita în judeţul Buzău

Ilustrație video-muzicală


TIPĂREȘTE

Continuare: Circuit etapa a IV-a, ziua a noua: vizită la Iaşi; continuare traseu spre Vaslui-Bârlad-Tecuci-Focşani

În dimineaţa celei de-a zecea zi a circuitului prin Moldova, ne-am trezit mai târziu, aşa încât abia pe la ora 9,30 am pornit din nou la drum. Înainte de a părăsi Focşaniul, am făcut un scurt ocol pe traseul Bd. Unirii-str. Republicii-str. Cuza Vodă-str. Bucegi-str. 1 Decembrie 1918-Bd. Bucureşti, de unde am ieşit pe DN 2 (E85) spre Râmnicu Sărat şi Buzău. Acest mic circuit am dorit să fie o scurtă trecere în revistă a celor câteva obiective turistice din Focşani, de care aveam cunoştinţă informându-ne pe Wikipedia: Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, Muzeul Unirii şi Muzeul Vrancei, vechea clădire a Tribunalului Judeţean şi Monumentul eroilor Putnei (comemorare a eroilor din Războiul de independenţă 1877-1878 şi a conducătorului lor - maiorul George Sonţu, originar din Focşani). Toate acestea le-am zărit din fuga maşinii, n-am avut prea mult timp să le vizităm, nici măcar să le contemplăm pe îndelete, pentru că era deja foarte târziu, iar potrivit programului zilei urma să străbatem între altele şi un drum judeţean despre care nu ştiam decât cum e poziţionat pe hartă. Aşa că ne-am mulţumit cu puţina cunoaştere (şi aceea, nocturnă!) a altor câteva puncte de interes turistic din Focşani, pe care apucasem să le vedem (exterior) cu o seară înainte: Piaţa Unirii cu Obeliscul Unirii, clădirile Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Primăriei, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Casa de Cultură a Sindicatelor, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, adică tot ceea ce este cuprins în perimetrul central Piaţa Unirii – Grădina Publică Focşani.

De la Focşani la Buzău nu-s decât 70 km. I-am străbătut în aproape o oră jumatate, din cauza traficului aglomerat şi a traversării municipiului Râmnicu Sărat în pas de melc. Oricum, am ajuns la Buzău înainte de 12. Nu intenţionam să rămânem acolo prea mult timp (am poposit în centru la o cofetărie, doar pentru o cafea şi o prăjitură), întrucât ţinta acelei zile era zona Vulcanilor Noroioşi. Şi bine am făcut să ne grăbim, pentru că drumul spre Vulcani a fost o întreagă odisee.

Consultând harta rutieră a României, drumul părea foarte simplu, dar după ce am pornit-o spre Berca, parcă am intrat într-un adevărat labirint, căci există două trasee posibile, iar jungla nesemnalizată a drumurilor judeţene şi locale te aduce deseori în bifurcaţii şi chiar intersecţii care îţi pun la încercare spiritul de orientare, dacă nu cumva ai norocul să primeşti ceva informaţii de la vreun localnic trecător pe acolo. În ideea de a evita aglomeraţia probabilă de pe DN 10 (traseul tradiţional prin Sătuc spre Berca) am ales să mergem pe varianta Mărăcineni-Berca, zonă străbătută de drumuri judeţene mai puţin frecventate. Pentru aceasta, am fost nevoiţi să traversăm iarăşi Buzăul în direcţia din care tocmai venisem şi după câţiva kilometri străbătuţi pe DN 2 să virăm spre stânga sensului de mers. Am străbătut astfel DJ 203K până la Săpoca, de unde DJ 203L ne-a condus prin Pleşcoi (nu, nu ne-a aşteptat nimeni acolo cu binecunoscuţii cârnaţi!), până la Berca. De-aici mi-e cu neputinţă să reproduc traseul ce l-am urmat până la Vulcanii Noroioşi, pentru că drumul era semnalizat doar pe ici-colo, GPS nu aveam, n-am întâlnit localnici pe care să-i consultăm, aşa că am mers pe inspiraţie, alegând partea de drum care ni se părea că era mai circulată. Din fericire, nu ne-am întors din cale decât o singură dată, iar pitorescul zonei străbătute a compensat din plin frustarea că într-o ţară cu pretenţii europene, te poţi rătăci fiindcă nu există o infrastructură rutieră corespunzătoare. Nu ştiu cum mai stau lucrurile astăzi, după trei ani de la acea călătorie, dar atunci, şoseaua (pare-se asfaltată de pe vremea lui Ceauşescu) nu făcea o impresie prea bună: deşi era presărată cu puţine gropi, avea în schimb multe poţiuni denivelate, ca efect al alunecărilor de teren sau al mişcărilor tectonice frecvente în zonă. Cu toate acestea, nu puteam să nu admirăm panglica şoselei urcând şi coborând într-una peste colinele şi văile zonei de dealuri subcarpatice pe care o străbăteam. În orice direcţie priveam, priveliştea era panoramică, înfăţisându-ne până spre orizont un peisaj deloc monoton, dominat de o vegetaţie în care predominau păşunile şi pâlcurile de arbuşti, toate de un verde ireal. Am poposit câteva minute lângă o fântână cu cumpănă, în apropierea unei cirezi de vaci. L-am iscodit pe văcar în legătură cu calitatea apei din fântână şi după ce am aflat că apa e potabilă, ne-am potolit setea chiar din ciubărul fântânii, am mai umplut un pet de rezervă şi în timp ce soţul meu îi oferea o ţigară omului la un mic „pahar de vorbă”, eu şi fiu-meu ne-am distrat copios pe seama unei familii de popândăi care îşi făcuseră cuib chiar în malul ce străjuia şoseaua. Fără să se sinchisească de vecinătatea noastră, puii se rostogoleau în şanţ, spre disperarea părinţilor care alergau iute să-i recupereze, dar odată ajunşi sus, erau nevoiţi s-o ia de la început, căci odraslele se distrau bine pe topogan...

În fine, după mai bine de o oră de la plecare, am ajuns la Vulcanii Noroioşi, de fapt una dintre locaţiile în care pot fi întâlnite aceste formaţiuni geologice: Pâclele Mari. Foarte aproape de acestea peisajul a început să se schimbe, devenind fragmentat în multe porţiuni, cu un aspect crăpat ca după cutremur. Când am ajuns în zona turistică a Vulcanilor Noroioşi, schimbarea a devenit şi mai evidentă: în mijlocul dealurilor poleite de verdele păşunilor, pe un platou situat la semiînălţime şi lipsit cu desăvârşire de vegetaţie, ni s-a înfăţişat un peisaj ciudat pe care nu-l pot compara cu niciun altul, în ciuda faptului că multă lume îl consideră similar peisajului lunar. Comparaţia se face probabil pe seama culorii predominante a platoului, un cenuşiu pe alocuri sidefat, datorat scurgerilor de hidrocarburi şi care asociat peisajului lipsit de vegetaţie şi plin de mici vulcani reci, se regăseşte şi în imaginile foto ale satelitului nostru. Din punctul meu de vedere, găsesc că mai apropiată de realitate ar fi comparaţia cu negativul unei oaze din deşert: dacă acea oază plină de verdeaţă vieţuieşte singură în mijlocul unei mări pustii de nisip, tot aşa platoul Vulcanilor Noroioşi îmi pare o oază de pământ solitară, răsărită în mijlocul vegetaţiei pline de viaţă.

Din punct de vedere geologic, zona Vulcanilor Noroioşi reprezintă o formaţiune argilo-nisipoasă rezultată din erupţii noroioase de diverse intensităţi. Atât platoul Pâclele Mari (unde am fost noi), cât şi celelalte două zone unde mai poate fi întâlnit fenomenul (Pâclele Mici - la o distanţă de cca. 3 km de Pâclele Mari şi Vulcanii de la Beciu - în apropierea comunei cu acelaşi nume) reprezintă un fenomen unic în Europa şi foarte rar în lume. Este numai unul din motivele pentru care zona are statut de rezervaţie naturală, ocrotită de lege încă din 1924. Obiectul protecţiei îl constituie relieful unic, modelat continuu de craterele vulcanice şi scurgereile de noroi zvârlite din măruntaiele pământului de răbufnirile de gaze naturale, cât şi cele două specii de plante halofile (consumatoare de sare), de fapt singurele care s-au acomodat acestui mediu: Nitraria Schoberi (gărdurariţa) şi Obione Verrucifera. Aceste plante se mai întâlnesc doar în sudul Siberiei şi în Australia.

Statutul de rezervaţie protejată a permis conservarea zonei la parametri optimi. Referindu-mă doar la Pâclele Mari, am remarcat că accesul în rezervaţie era permis numai într-o zonă bine delimitată, în tot perimetrul se întreţinea curăţenia, n-au fost autorizate decât puţine construcţii (la „poarta” platoului exista doar o pensiune parţial amenajată, cu restaurant şi parcare) şi ce e cel mai important, nămolul rezultat din erupţii, care s-a dovedit a avea importante proprietăţi terapeutice, nu a fost exploatat în scop comercial. Întreţinerea curăţeniei, îndrumarea turiştilor (nu, nu e vorba de vreun ghid profesionist, ci doar de un funcţionar care vindea bilete la intrare şi răspundea amabil eventualelor întrebări ce i se adresau), supravegherea comportamentului vizitatorilor în incinta rezervaţiei (am fost martora unui comportament necivilizat al unor tineri care încercau să strivească cu picioarele conul unui mic vulcan noroios; de niciunde s-a ivit un domn care i-a invitat pe vinovaţi să părăsească platoul şi chiar i-a condus până la ieşire), toate acestea, am aflat de la un angajat al pensiunii, erau făcute mai mult din abnegaţie şi voluntariat, pentru că cele câteva persoane remunerate primeau doar o sumă simbolică pentru prestaţia lor. E drept că nici veniturile din exploatarea acestei destinaţii turistice (preţul biletelor de intrare şi al pliantelor informative) nu cred că erau prea mari, judecând după preţul mic al biletelor, dar şi după numărul foarte mic de vizitatori în plin sezon turistic. La momentul vizitei noastre restaurantul pensiunii de la intrare era gol şi cred că nici cu cazarea nu stăteau mai bine, deşi condiţiile oferite turiştilor păreau a fi destul de bune (cu excepţia curentului electric asigurat de un generator), după cum ni le-a descris doamna de la recepţie.

Una peste alta, am petrecut vreo oră la Pâclele Mari, plimbându-ne printre conurile de diferite dimensiuni, aşteptând răbdători să surprindem o erupţie noroiasă şi s-o imortalizăm pe camera video, făcând fotografii sau excaladând brazdele enorme de pământ, separate de şanţuri adânci, asemănătoare crevaselor de pe gheţari. La ieşirea din perimetrul rezervaţiei, o cisternă cu apă prevăzută cu un furtun şi mai multe robinete, stătea la dispoziţia turiştilor pentru curăţirea noroiului acumulat pe încălţăminte. În jurul ei, bineînţeles, mult noroi şi multe băltoace de apă, fiindcă nu fusese amenajat şi un canal cu grătar, prin care toate acestea să fie evacuate în afara spaţiului pietonal. Cu alte cuvinte, ceva-ceva se făcuse pentru punerea în circuitul turistic a acestei rezervaţii, dar totul era abia la debut şi se datora câtorva întreprinzători entuziaşti, dar lipsiţi de îndrumarea oficialităţilor, încât calitatea serviciilor lor lăsa mult de dorit. Dacă lucrurile nu au mai evoluat între timp, poate ar trebui să importăm niscaiva unguri din Ungaria, care vorba românului, pot face bici din... Pentru că e păcat ca această zonă unică să nu fie pusă în valoare, iar potenţialul ei turistic să nu fie valorificat la maxim!

Am renunţat la ideea vizitării Pâclelor Mici pentru că era deja târziu, iar drumul ne-a fost recomandat a fi străbătut pe jos, existând riscul împotmolirii maşinii după ploaia din ziua precedentă. Din aceleaşi motive am abandonat şi ideea prelungirii circuitului cu o zi pentru a traversa munţii Siriului spre Braşov şi a ne întoarce acasă pe culoarul Rucăr – Bran. Întâmplarea a făcut să întâlnim în parcare un autocar al unei agenţii din Piteşti, plin cu turişti olandezi. Îl cunoşteam pe şofer, aşa că am făcut un schimb de impresii despre traseele pe care tocmai le parcursesem. Omul ne-a recomandat drumul peste munţii Siriului ca fiind unul deosebit de pitoresc, dar nu la momentul acela, pentru că după ploile din ajun se produseseră mai multe alunecări de pământ care blocaseră traseul pe anumite porţiuni, motiv pentru care circulaţia se desfăşura cu mare greutate. Tocmai venise pe acolo dinspre Braşov, aşa încât vorbea din propria experienţă. Nu ne-a rămas decât să amânăm această expediţie pentru altădată.

Reveniţi la Berca, am traversat râul Buzău şi intrând pe DN 10, apoi pe un drum lateral la dreapta, ne-am îndreptat spre localitatea Măgura. Voiam să vedem Tabăra de sculptură, celebră în anii ’70-’80 pentru expoziţia de sculptură în aer liber realizată de membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România şi studenţii Academiei de Artă Plastică. Tabăra fiinţează şi astăzi, dar ca tabără de vacanţă pentru tineret. La momentul sosirii noastre acolo o puzderie de copii, adolescenţi şi profesori se agita prin zona vilelor de cazare, împărţiţi în grupuri sau solitari, citind, cântînd sau participând la diverse concursuri (am asistat la unul de căţărare pe frînghie). Nu intenţionam să inspectăm tabăra, dar nu puteam să nu remarcăm că aceasta părea foarte bine întreţinută: vilele albe recent renovate, flori seducătoare în ronduri frumos îngrijite, terenul sportiv ca nou, ordine şi curăţenie. Poate de aceea tabăra părea atât de plină de viaţă!

Ne-am strecurat şi noi printre acei tineri zgomotoşi şi am pătruns în zona „expoziţională”, aflată în dreapta taberei. Am pus ghilimele de rigoare, pentru că aceasta numai expoziţie nu se putea numi: era o suprafaţă nu mai mare de 500 mp cu aspect de pajişte, în care zăceau la întâmplare operele de artă. Care opere? Păi, câteva zeci de sculpturi ciudate (tipul de artă modernă, din care eu mă străduiesc mereu să pricep ceva pe măsura imaginaţiei mele), unele înverzite de muşchi, altele răsturnate, părăsite şi uitate acolo poate pentru totdeauna. Nici autorii lor nu puteau fi cunoscuţi pentru că nu existau tăbliţe indicatoare. Oare faptul că aparţin unei perioade mult hulite să le condamne la uitare? Tristă soartă pentru munca unor întregi generaţii de artişti consacraţi! Şi parcă împăcate cu acest destin, nici statuile nu s-au mai lăsat imortalizate pe aparatul foto: în locul acela mi s-a epuizat cardul de memorie şi n-am apucat să fac decât vreo două-trei poze, aşa, ca uitarea să se aştearnă mai uşor...

Am revenit în parcare, acolo unde erau şi cîteva tarabe cu suveniruri, deservite de câţiva localnici foarte prietenoşi. Le-am împărtăşit deziluzia întâlnirii cu operele Taberei de sculptură şi astfel am aflat că adevărata expoziţie nu se află acolo, ci undeva nu prea departe, lângă Mănăstirea Ciolanu. Nu ştiam de vecinătatea mănăstirii şi mai mult din dorinţa de a o vedea, am pornit pe jos în susul drumului neasfaltat pe care ne îndrumaseră interlocutorii noştri. N-am mers mult căci mănăstirea este destul de aproape. Am descoperit un aşezământ monahal impunător, înconjurat de poieni verzi până spre pădure, având două frumoase biserici, una mai veche (secolul al XVI-lea) şi una mai nouă, zidită în anul 1828 de episcopul Chesarie. În pofida aspectului modest, muzeul mănăstirii păstrează însă şi câteva icoane de preţ, semnate de Gheorghe Tătărescu, cel care a pictat şi Biserica Mitropolitană de la Iaşi. Din păcate n-am putut lua nici imagini şi nici nu am avut cu cine discuta, iar puţinele informaţii despre cele două biserici le-am aflat de pe site-ul crestinortodox. Aşezarea părea aproape părăsită, fiindcă n-am zărit decât un singur călugăr traversând grăbit curtea. În rest, nici ţipenie de om.

Am părăsit incinta mănăstirii şi peste drum am zărit muzeul sculpturilor în piatră, adică Fântâna Rece, cum îi spuneau sătenii care ne îndrumaseră într-acolo. În ciuda faptului că locul părea cu desăvârşire pustiu şi nici nu ne-am întâlnit cu cineva pe tot parcursul vizitei, am fost surprinşi să descoperim că exponatele sunt bine îngrijite, fiecare sculptură având tăbliţe indicatoare privind denumirea, numele autorului şi anul creaţiei. Numele nu ne erau cunoscute, dar am descoperit că printre creatorii acelor statui se găseau şi localnici (artisti amatori din comunele învecinate), cunoscuţi cioplitori în piatră. Unele dintre operele lor datau dinainte de război, iar stilul era unul clasic, dar mai stângaci, cu linii drepte, aspre sau dimpotrivă, cu graţioase ornamnentate de inspiraţie folclorică.

La ieşirea din perimetrul muzeului în aer liber de la Fântâna Rece am remarcat o tăbliţă indicatoare greu lizibilă din cauza intemperiilor vremii: spre Schitul Cetăţuia, 30-35 minute de mers. În primul moment, am fost tentaţi să şi pornim într-acolo, dar un semn de marcaj pictat pe tăbliţă ne-a tăiat degrabă elanul, fiindcă am înţeles că urma să străbatem un traseu marcat prin pădure, poteca fiind în urcare. Din motive de securitate impuse de evidenţa faptului că eram puţini şi singuri, cu regret am ales să ne întoarcem în parcare şi să ne continuăm drumul spre casă.

Ne-am înapoiat pe DN10 şi mergând din indicator în indicator pe un drum judeţean de legătură, am intrat pe DN1B, undeva în zona oraşului Urlaţi. De acolo am urmat direcţia Ploieşti-Târgovişte-Găeşti-Piteşti, pe traseul desenat de drumurile naţionale semnalizate corespunzător, astfel încât n-am mai avut decât o singură dată surpriza neplăcută de a ne afla la intersecţie de drumuri nesemnalizată. Acea intersecţie se afla la sensul giratoriu de ieşire dinspre Ploieşti şi intrare pe DN1. Zona se afla în lucru şi probabil azi este semnalizată corespunzător, astfel încât conducătorul auto să afle din mers pe unde e ieşirea spre Târgovişte. Acum trei ani o astfel de semnalizare nu exista, motiv pentru care am străbătut o bună bucată de drum pe DN1 spre Bucureşti şi apoi văzând că avem şansa să ajungem în capitală, ne-am întors, am ajuns iar în zona intersecţiei cu pricina, am consultat un lucrător de la staţia de benzină din apropiere, neştiutor şi el, apoi un alt şofer, apoi un echipaj de poliţie rutieră. În sfârşit, am aflat că după vreo două sute de metri parcurşi în direcţia Bucureşti, trebuia să ieşim în dreapta pe sub un pod şi să urmăm apoi sensul spre stânga al drumului.

Ei, dar totul e bine când se sfârşeşte cu bine! Am ajuns acasă după apusul soarelui, obosiţi, transpiraţi şi înfometaţi (ziua fusese toridă şi pe astfel de vreme, mai ales când călătorim, nu prea avem poftă de mâncare, ne ajunge pentru întreţinerea energiei consumul de sucuri şi apă, plus două-trei sandvişuri). Cu toate acestea, ne mai încercau două sentimente în seara revenirii acasă: unul de regret că vacanţa s-a sfârşit prea repede (adio plimbări fără griji, adio peisaje de vis, adio distracţie, adio vară, bine v-am regăsit şefu’, ce lucrări avem săptămâna asta, cu cât s-a mai scumpit întreţinerea, dar benzina, of, începe toamna răcoroasă şi o dată cu ea şcoala...), altul de satisfacţie: că am văzut şi am învăţat multe lucruri noi şi că zilele acelea le-am petrecut atât de diferit faţă de banala noastră existenţă cotidiană...


[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 20.09.10 10:28:21
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2384 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj rustic pe drumul spre Pâclele Mari(Vulcanii Noroioşi)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.09.10 10:58:58]
»

Totusi, erau si cativa artisti cunoscuti pe panourile de acolo. de pilda, eu despre George Apostu auzisem inca de cand era in viata. si cred ca mai erau vreo 2 da' nu-mi aduc aminte acuma...

magdalena
[20.09.10 11:36:25]
»

La Vulcanii Noroiosi vrem sa ajungem si noi in acest an.

Frumos tur ai facut, daca stau sa ma gandesc la cate obiective istorico-turistice ai reusit sa ajungi si ai povestit pe masura!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 11:44:05]
»

Dragos, probabil ai dreptate, dar eu nu am identificat opera lui George Apostu. Şi trebuie să recunosc că nici nu eram pregătită (sub aspectul informării, desigur), decât la modul general, nicidecum individual, pentru întâlnirea cu creatorii acelor opere de artă.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 11:50:06]
»

magdalena, pentru tine Vulcanii Noroioşi sunt la o aruncătură de băţ! Îţi ajunge numai o zi ca să mergi şi să te întorci de acolo. Deşi aşteptările tale vor fi mai mari decât ceea ce vei găsi la Vulcanii Noroioşi (cel puţin aşa mi s-a întâmplat mie), va trebui să recunoşti că e un loc inedit, complet diferit de ceea ce ai mai văzut şi demn de cele mai frumoase amintiri.

anadragusin
[20.09.10 14:06:24]
»

Excelent reviewul. Am si eu ceva poze de aici, facute de sotul meu, in schimb, am si promisiunea lui ca voi ajunge si eu in curand aici. Povestirea ta plus pozele lui imi sporesc dorinta de a ajunge aici. Felicitari.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 14:27:11]
»

Dragă Ana, îţi mulţumesc. Prea curând nu ştiu dacă vei putea ajunge la Vulcanii Noroioşi, pentru că de la Piteşti până la Berca e drum lung şi a cam trecut sezonul călătoriilor. Deşi îmi închipui că e un alt spectacol acolo pe timp de toamnă sau chiar iarnă, nu ştiu dacă merită să faci drumul exclusiv pentru a vedea vulcanii, fără a te bucura şi de celelate oferte turistice ale zonei, foarte pitoreşti de altfel (noi am pierdut multe lucruri interesante trecând în fuga unei singure zile pe acolo). Ori asta înseamnă să ai timp din belşug, cel puţin două zile, şi să ai parte de soare. Îţi doresc din plin să te bucuri de toate acestea în proiectata ta vizită la Vulcanii Noroioşi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gcorneille*
[20.09.10 14:32:21]
»

Frumos review, extraordinar tur! De cand visez si eu la vreo doua saptamani de haladuiala... Sa inteleg ca e greu de ajuns la vulcanii noroiosi? Noi am vrea sa dam o fuga din Bucuresti si ma intrebam, daca am o harta foarte detaliata, sunt si drumuri judetene care n-au visat asfalt pana acum, exista vreo posibilitate sa o iau aiurea?

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 14:51:27]
»

gcorneille

Cred că ai reţinut că impresiile datează de acum trei ani. Este foarte posibil să se fi schimbat lucrurile între timp şi să existe o semnalizare mai bună. Când am făcut noi drumul însă, s-a dovedit că situaţia de pe hartă nu se regăasea tot aşa de simplă şi pe traseu. Ca să-ţi dai seama mai bine la ce mă refer, imaginează-ţi că pe hartă sunt marcate doar punctele de intersecţie cu localităţile şi astfel traseul pare foarte simplu. Dar în perimetrul comunelor, drumul se bifurca fără semnalizarea direcţiei sau ducea într-o intersecţie cu trei sau patru sensuri, nesemnalizate şi ele, încât cu greu puteai să-ţi dai seama încotro s-o iei.

Vei putea evita întâlnirea cu astfel de porţiuni de drum dacă venind dinspre Bucureşti vei accesa DN10 până la Sătuc şi de acolo la Berca, spe Vulcanii Noroioşi... Noi ne-am întors prin Berca-Sătuc şi a fost OK! În plus, pe acest traseu drumul este în întregime asfaltat, dar ca pe la noi, dacă mă înţelegi. Oricum, nu se rupe maşina şi nici efort la conducere nu e necesar.

Îţi doresc aşadar, drum bun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gcorneille*
[20.09.10 14:55:43]
»

mariana. olaru:

Am vazut ca impresiile sunt din urma cu trei ani, dar nu prea se schimba mare lucru cu drumurile judetene intr-un timp atat de scurt, de aceea intrebam.

Multumesc mult pentru lamuriri, probabil vom urma varianta propusa de tine.

Cu drumurile din Romania m-am obisnuit, daca poti merge cu 70-80 fara sa rupi masina mi se pare ok, mai ales ca nu am o masina joasa (e Logan). Important este sa nu fie cratere, in rest merge cam pe oriunde.

Inca o data multumesc.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 15:04:35]
»

Şi noi tot cu Loganul am fost. Era nou-nouţ atunci şi vreau să-ţi spun că şi acum arată ca nou. Drumurile din România nu l-au împovărat şi nici nu l-au gârbovit. Aşa că, hai la drum, nu vei avea ce regreta!

pepsi70ro
[20.09.10 16:39:33]
»

De cateva ori am incercat sa ajung la vulcanii noroiosi, niciodata n-am reusit, dar impresiile tale m-au convins sa pun acest obiectiv pe lista de asteptare imediata, felicitari!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 16:52:30]
»

pepsi70ro, în cadul listei de aşteptare va trebui să-ţi faci o listă de priorităţi! Eu aşa am făcut, căci atâtea propuneri de călătorie după care îmi lasă gura apă, ca sa să zic aşa, am găsit aici, şi atâtea descrieri minunate, încât alegerea va fi foarte dificilă... Oricum, zona Buzăului (şi în speţă cea a vulcanilor noroioşi) este foarte atractivă şi foarte accesibilă, pentru că e aici, la noi acasă! Îţi doresc să ajungi s-o cunoşti!

Sanziana
[20.09.10 17:03:06]
»

desi sunt si eu la o aruncatura de bat putin mai lunga si am trecut de f multe ori prin zona nu am reusit sa ajung inca aici. Un super bonus pentru zambetul din fotografii )))))))))))

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 17:09:57]
»

Mulţumesc Sânziana, când ai o stare de bine, o exprimi prin zâmbet. Fie ca toţi să zâmbim cât mai des!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[20.09.10 17:15:36]
»

webmaster

Cu scuzele de rigoare şi dacă nu incomodez prea mult, aş vrea să te rog să schimbi puţin titlul reviewului, adică să adaugi în faţă cuvântul "Circuit". Asta pentru că reviewul a fost scris în serial, iar celelalte părţi s-au intitulat toate "Circuit etapa... ", aş vrea să fie evidentă continuitatea. Din păcate n-am observat acest amănunt la momentul încărcării reviewului.

Mulţumesc anticipat!

webmasterXY*
[20.09.10 20:38:03]
»

S-a făcut!

webmaster13
[20.09.10 21:15:13]
»

o reala placere sa citesti asa ceva, sper ca muzica atasata sa fie inspirat aleasa!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[21.09.10 08:18:28]
»

Mulţumesc deopotrivă webmasterXY şi webmaster13!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[26.09.10 16:10:42]
»

webmaster

Rog a se analiza oportunitatea acordării punctajelor cuvenite primelor 20 de fotografii din acest review. Consider că destinaţia "Turul Romaniei" este una generică, iar cele şase reviewuri încărcate pe această destinaţie au locaţii cu totul diferite unele de altele, situate la mulţi kilometri depărtare unele de altele. În cazul în care recalcularea punctajului nu este posibilă şi mai ales îndreptăţită, voi şti pe viitor să nu mai descriu circuitele în serial, ci să intitulez fiecare etapă în mod diferit, pentru a le încadra la destinaţiile de sine stătătoare Lacul Sf. Ana, Lacul Roşu, Durău, Mănăstiri din Moldova, Iaşi, Focşani, Vulcanii Noroioşi, ş. a. m. d. , ca să dau doar exemplul circuitului în discuţie.

Mulţumesc pentru înţelegere şi sper să nu-mi luaţi în nume de rău intervenţia. Nu e vorba de vânare de puncte cum ar putea crede cineva, pentru că mi-ar fi fost lesne să scriu din acest circuit nu 6, ci 10 sau mai multe reviewuri, fiecare cu destinaţia lui şi cu punctajul din oficiu aferent,acumulând astfel mult mai multe puncte, ci de un principiu recunoscut pe site, acela al valorizării cu aceeaşi monedă pentru toate postările.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[16.10.10 15:26:57]
»

webmaster

Cu scuzele de rigoare și sperând să nu fiu agasantă, revin la rugămintea din ecoul anterior (mai sus), la care aștept un răspuns, oricare ar fi el. Mulțumesc!

Admin
[17.10.10 19:39:01]
»

@mariana. olaru: solicitarea ta este in analiza. Revenim cu decizia un pic mai tarziu

Admin
[17.10.10 22:10:18]
»

Este evident ca solicitarea de punctare a pozelor este indreptatita, fiind vorba despre o destinatie generica precum cea prevazuta in NOTA1 din Regulamentul de punctare a pozelor.

Fotografiile au fost re-punctate manual.

Scuze pentru intarzierea postarii deciziei.

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[18.10.10 09:04:00]
»

Mulțumesc foarte mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, gcorneille*, magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07230806350708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1