ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
8 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Drumeții în Munții Leaota

Rhododendron pe Varful Bucsa (Muntii Leaota)

TIPĂREȘTE

Luna iunie este la munte luna cand infloreste rhododendronul sau bujorul de munte. Mijlocul lunii il prinde de obicei la apogeu, dar functie de altitudine si conditiile meteo din fiecare an perioada de inflorire se intinde pana la sfarsitul lunii iunie. Si tot in iunie mai puteti culege fragute.

Muntii unde infloreste rhododendronul se coloreaza in rosu, roz iar culmile cu rhododendron inflorit sunt o incantare vizuala pentru orice calator.

Ce este rhododendronul?

Denumirea se trage de la grecescul ῥόδον = rhodon, care inseamna roza, si δένδρον = dendron, care inseamna pom. Face parte din familia Ericaceae. Sunt tufe foarte pitice, care nu cresc pe inaltime mai mult de 20 cm de la sol si formeaza covoare intregi de roz cand sunt infloriti. La noi este raspandita specia Rhododendron kotschyi in zonele de pasune alpina la altitudini de peste 1.500 metri. In Romania este o planta protejata. Din rhododendron se prepara ceai.

Date traseu

Traseul de care voi scrie se desfasoara in Muntii Leaota si Bucegi.

Grad de dificultate

Mediu / dificil conform sursa “Muntii Nostri”

Mai degraba mediu, dar necesita rezistenta fizica datorita lungimii traseului si a diferentei de nivel a acestuia (diferenta de nivel +850 m pe care apoi ii cobori.)

Marcaje

Cruce rosie: Moieciu de Sus (1.100 m) – Cantonul Parasit (1.180 m)

Triunghi rosu: Cantonul Parasit (1.180 m) – Varful Bucsa (1.846 m)

Banda rosie: Varful Bucsa (1.846 m) – Saua Bucsa (1.770 m) - Saua Strungulita (1.938 m) – Saua Strunga (1.900 m)

Cruce rosie: Saua Strunga – Valea Bangaleasa - Cantonul Parasit – Moieciu de Sus

Starea marcajelor este foarte buna, exceptie punctuala la ramificatia de coborire spre Bangaleasa: atentie pe vreme de ceata!

Repere orare drumetie

10:00 – start de la bariera din capatul localitatii Moieciu de Sus (zona Mistral)

10:15 – lasam in stanga ramificatia catre Poiana Gutanu

10:30 – Cantonul Parasit, urmam ramificatia jumatate dreapta, incepe urcusul sustinut

12:15 – iesire la gol alpin, regrupare

12:30 – Varful Bucsa, pauza mare (45 min), rhododendron si tur de orizont

14:00 – Saua Strungulita, regrupare, urmam drumul catre stanga

14:45 – Saua si Refugiul Strunga, continuam jumatate stanga

15:15 – ramificatie importanta inainte de coborire, pauza mare (30 min)

16:30 – din nou apa

17:30 - Cantonul Parasit

18:00 – sosire la start

Durata traseu: 6 la 8 ore functie de ritmul drumetilor si pauze.

Povestea traseului

Ne-am dat intalnire la orele 10 in capatul statiunii Moieciu de Sus, pe Valea Bangaleasa, in dreptul Resortului Mistral, unde este si o bariera si unde se termina asfaltul. Aglomeratie mare in zona. Masini parcate si in lungul drumului. De altfel pe traseu am intalnit circa 500 de persoane, estimarea noastra, ceea ce ma face sa consider ca acest traseu nu mai este atat de putin cunoscut si batut.

Grupul nostru a numarat 10 suflete dornice sa respire aer ozonat si sa admire pe final de sezon spectacolul de culoare al muntelui roz.

Pentru inceput mergem lejer de tot prin padure pe un drum forestier, taman bine pentru acomodarea cu datul din picioare. Dupa circa 1 km lasam in stanga poteca care traverseaza paraul Bangaleasa si urca abrupt pe Dealul Pleasa catre Poiana Gutanu. Noi ne vedem pentru inca 1 km de drumul nostru lejer drept inainte. Ajungem la bifurcatia de langa Cantonul Parasit. Inainte este drumul cel mai scurt catre Saua Strunga si Cabana Padina, drum pe care vom inchide bucla la intoarcere.

Noi facem jumatate dreapta dupa marcajul triunghi rosu tranversand Bangaleasa si lasand drumul lat forestier pentru o poteca de munte. De aici incepe gruel! Poteca urca abrupt prin padure. Bine ca suntem macar la umbra padurii. Fiecare isi seteaza ritmul, pauzele de regrupare se adauga in program. Padurea de foioase este prezenta inca mult si bine. Abia dupa ce gafaim de cateva sute de ori, apar si coniferele. Mai sus, padurea se rareste si iesim la gol alpin. Suntem la cota 1.750. Perspectiva este minunata. Suntem pe piciorul Muntelui Bucsa din Masivul Leaota si putem admira maretia abruptului branean al Bucegilor. Mai putem remarca si diferenta de nivel care ne-a ramas de urcat pana la varful Bucsa putin fata de ce a fost.

Putin inainte de varf traseul nostru intersecteaza banda rosie a Carpatilor, traseul care tine creasta Carpatilor din Muntii Maramuresului pe lantul Carpatilor Orientali, apoi pe cel al Carpatilor Meridionali pana in Muntii Cernei, cu mici intreruperi. Toti drumetii fac popas pe Varful Bucsa. De ce? Pentru ca au urcat special pe varf sa contemple peisajele, perspectiva fiind foarte larga si vizibilitatea excelenta, culoarea covorului de bujori, unii deja trecuti, altii inca infloriti si sa faca pauza dupa efort si sa se energizeze. Multe motive, nu-i asa!

Tur de orizont de pe Varful Bucsa (1.846)

Catre vest Masivul Leaota dezgolit, verde, cu pasuni alpine intinse si culmi flancate de vai adanci, in prim plan varful secundar Bucsa, apoi Saua Dudele si Vf. Piscul Lacului, apoi creasta urca usor in altitudine catre Vf. Leaota, care nu se vede din aceasta pozitie.

Catre nord la picioarele noastre traseul pe care am urcat din Valea Bangaleasa pe Muntele Bucsa, in zare Moieciu de Sus.

Catre est, pe unde vom si continua dupa pauza mare, Saua Bucsa si Strungile Mici.

Din Strungile Mici catre sud (dreapta) Vf. Tataru si Muntele Deleanu, iar spre nord din sa privind (stanga), continua creasta Bucegilor in ordine cu Strungile Mari, Coltii Tapului, Batrana si Gutanu.

De cealalta parte a Vf. Bucsa, catre sud, este valea Rateiului care se varsa in Ialomita catre Moroeni.

Superb loc de perspectiva!

Urmeaza multiple sesiuni de poze cu mult roz in cadru, cu si fara figurile participantilor. Gata, la drum!

Coborim din Vf. Bucsa in Saua Bucsa unde intalnim si traseul cicloturistic. Am coborit ca sa avem ce sa urcam, caci pe ultimul segment din Masivul Leaota, si cel mai roz de pe tot traseul de altfel, poteca urca pana in Saua Strungulita la cota 1.938. Aici este jonctiunea din Masivele Leaota si Bucegi si altitudinea maxima a peripului nostrum.

Peisajul si structura muntelui se schimba radical. Daca Leaota este caracterizat de culmi lungi, inierbate marginite de vai adanci, in Bucegi apar formatiunile stancoase si nu mici, oarecare. Avem la stanga noastra cetatea de piatra a Strungilor Mici.

Vom ocoli aceasta creasta stancoasa si abrupta si proeminenta prin spatele ei, pe un drum foarte usor descendent pana in Saua Strunga, acel”” U”” care se vede si de jos din Moieciu de Sus si care desparte Strungile Mici de Strungile Mari. Aici, in Saua Strunga, se gaseste si Refugiul Strunga, de la care o poteca coboara in dreapta catre Cabana Padina.

O bucata de drum avem marcaj dublu, banda rosie si cruce rosie. Poteca coboara usor, jumatate stanga. Peisajul este spectaculos. Trecem pe la baza Strungilor Mari. Aceeasi structura de zid de piatra, dar mai intinsa decal cele Mici.

Intalnim foarte multi turisti. Intre acestia si mai multe persoane in varsta, intre care o doamna in etate de 71 de ani, care ne arata 2 plante carnivore. Mici si dragute. De altfel in toata zona de poteca alpina am admirat si fotografiat superbe flori de munte, galbene, albastre, albe, roz. O minunatie!

Trebuie sa mai cascam si ochii pentru ca ajungem la o ramificatie de poteci. Pe vreme buna aceasta se distinge clar intrucat se vede coborand accentuat catre stanga o poteca catre padure. La punctul propriu-zis de ramificatie este un stalp metallic, dar care nu mai avea si sagetile indicatoare.

Nu gresiti prea mult nici daca veti continua inainte si veti lua urmatoarea coborire la stanga catre Poaina Gutanu, dar ocoliti, traseul este insa frumos. Langa intersectie intr-un fagas de paraias va puteti aproviziona cu apa de la izvorul acestuia.

Dupa pauza de la bifurcatie incepem coborirea pe o panta destul de mare. Panta continua sa fie la fel de abrupta si in padure si se domoleste abia cand ajunge in firul unui parau afluent al Bangalesei, alt posibil loc de aprovizionare cu apa.

De aici drumul este usor, dar mai e o bucata bunicica de mers. In padure merita sa te opresti din cand in cand sa asculti trilul pasarilor, sa asculti padurea.

Pe ultima portiune poteca se indreapta catre Cantonul Parasit, punct prin care am trecut si dimineata de unde mai continua circa 1 km pana la bariera.

Am prins o zi perfecta cu racoare in padure, placut la altitudine, insorit dar fara sa dogoreasca soarele, priveliste cat cuprinde catre toate zarile inclusiv Magura Codlei am reperat-o la orizont, si mult mult roz de rhododendron, motivul pentru care am ales sa facem efortul parcurgerii acestui traseui, care a meritat din plin.

Sens si variante traseu

Consider ca parcurgerea traseului in sensul abordat de noi prezinta cateva avantaje. Ajungi pe Bucsa inainte de pranz, deci e putin mai racoare. In plus, la munte, probabilitatea de instabilitate meteo creste dupa amiaza, asa ca minimezi un posibil dezvantaj.

Cel mai mare atu este insa acela ca dupa ce ajung in Saua Strunga ai 3 optiuni de a continua catre Moieciu de Sus, si functie de ora, vreme, oboseala, alte considerente poti opta pentru cea mai potrivita.

Noi am abordat variant cea mai scurta, coborire pe cruce rosie, de la rmaificatai fara indicatoare.

Daca insa acolo am fi continuat inainte am fi putut ajunge in Poiana Gutanu, o alta zona superba din Bucegi pe banda rosie si apoi triunghi rosu.

Mai este si a treia varianta si mai spectaculoasa, dar cea mai lunga si cea mai dificila. Din Saua Strunga se urca pe creasta la Strungile Mari, apoi se coboara in Saua Tapului si mai apoi in Saua Batrana tot pe banda rosie, de unde se coboara foarte abrupt si spectaculos pe triunghi rosu la Stana Gutanu si apoi jonctiune cu varianta anterioara catre Poiana Gutanu si mai departe. Aceasta poteca deschide, in plus, perspective catre Valea Ialomitei si Platoul Bucegilor si pe fundal pana la Varful Omu, cel mai inalt din Masivul Bucegi.

Bucurati-va de o iesire la munte!

Cel mai important este sa va bucurati de o iesire la munte si sa alegeti traseul potrivit dupa fortele proprii, conditiile meteo si intotdeauna echipati si incaltati corespunzator. Si luati timp de admirat perfectiunea naturii. Peisajele, cantecul pasarilor si culorile florilor te vor bucura, iar pentru cei ce pot ramane peste noapte sus pe munte pot admira rasarituri si apusuri de soare de neuitat cu culori pe care le regasesti la oras.

Numai bine tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Varful Bucsa face parte din Muntii Leaota, iar traseul nostru parcurge partial Muntii Leaota si partial Muntii Bucegi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Rhododendron inflorit, flori de munte, tril de pasari, aer ozonat

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Dan&Ema in 07.07.20 19:46:00
Validat / Publicat: 07.07.20 21:03:05
VIZUALIZĂRI: 239INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții LEAOTA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: multe locuri
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

mishu [07.07.20 22:04:19] »

@Dan&Ema:  Ceea ce am descoperit cu mare bucurie dupa aceasta "relaxare" ca sa spunem asa, a fost ca multi au redescoperit muntele, si asa am avut parte de nenumarate drumetii, mai grele sau mai putin grele, insa toate la fel de spectaculoase si pline de bucuria pe care ti-o da natura noastra cea frumoasa.

Felicitari pentru drumetie, sa va fie de bine si sa repetati, votat cu mare drag. ​

Dan&Emascris / TELEFON [07.07.20 22:36:24] »

@mishu:  ​​

Dupa o pauza lunga de drumetii, adica fara, am inceput anul turistic de drumetit in... iunie​​.  

M-am urnit greu, dar am prins / recastigat repede gustul, asa ca intre timp am aproape 60 km parcursi pe munte in ultimele 2 saptamani si in iulie sper sa cresc norma! 😃Ca de obicei, multumesc pentru atentie si ecou! Numai bine! 😁​​

​​

​​

webmasterscris / TELEFON [07.07.20 22:44:06] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Emascris / TELEFON [07.07.20 22:55:19] »

@webmaster:  multumesc!

Michi [08.07.20 10:03:42] »

@Dan&Ema: Splendid şi bravo ţie! Mă încearcă omenescul sentiment al invidiei dar trebuie să intru în tipar şi să mă bucur de ce văd şi scriu alţii.  

Dana2008scris / TELEFON [08.07.20 10:05:02] »

@Dan&Ema:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumeție!

Sănătate și succes cu drumețiile plănuite să la înfăptuiești cu succes!

Natura ne încarcă sufletele cu energie și bucurie, chiar dacă efortul este susținut în atingerea obiectivelor propuse.

Anul acesta vom ieși pe munte doar împreună cu juniorul, chiar dacă vor fi și drumeții grele. Am făcut deja patru .

Numai bine!

Dan&Emascris / TELEFON [08.07.20 10:53:56] »

@Michi:  Sarut mana! Numai bine! 😁

Dan&Emascris / TELEFON [08.07.20 10:56:09] »

@Dana2008:  ​​

Multumesc de ecou, drumetii faine sa aveti si voi, numai bine! 😃​​

Mika [08.07.20 11:42:07] »

@Dan&Ema:  Frumos traseul, felicitări pentru drumeție. Ințeleg că ești pus pe fapte mari dacă ai inregistrat deja 60 km parcursi pe munte in ultimele două săptămâni! Eu nu am cronometrat, nu stiu dacă te-am intrecut su nu, oricum am făcut o pauză in ultimele 10-14 zile. Interesant review, foarte detaliat, iar fotografiile, ce să mai vorbim, superbe.   Votat cu mult drag!

Dan&Emascris / TELEFON [08.07.20 12:48:13] »

@Mika:  ​​

Multumesc de complimente. ​​ 60 km nu e cine stie ce, sunt decat 3 drumetii de 20 km. ​​ 😁⛰🌲​​​​

Fiecare a avut ceva al ei si m-au incantat. ​​

​​

Ganduri mari ai tu si mai ales fapte! 👏👏👏.

​​A propos saluta-l pe Ioan din partea mea (de la Dan din Siriu). ​​

Iti urez o tura de exceptie saptamana asta! Numai bine! 😃

​​

Aurici [09.07.20 22:36:51] »

Eiii, aici transpirație adevărată... Bravo pentru perseverență, mă uit cu jind, sper să mă urnesc și eu într-un final...

Dan&Emascris / TELEFON [10.07.20 13:42:45] »

@Aurici:​​

  Transpiratie multa in special "la deal", dar cica ajuta! 😁​​

​​A fost pe placul meu traseul.  Citesc acum acest ecou de la tine cand sunt cu capul... in Retezat! 😃​​ Nu, nu sunt dus cu capul, doar ganduri cu lacuri si caldari glaciare ma framanta... ​​

Multumesc de lectura si ecou.  

Numai bine! 😁

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Michi, Mika, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.118651866913 sec
ecranul dvs: 1 x 1