ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 5 zile
Cuplu
PREȚ 1 euro de persoană
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Buenos Aires

Prin Caminito în ritm de tango

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am vrut să intitulez acest review “Prin Caminito în pas de tango”, dar cele câteva zile de plimbări prin America de Sud și lunile de „vacanța permanentă”, nu multe, și-au spus cuvântul, mulțumindu-mă cu muzica și ritmul tangoului, pașii îi vor face alții…, eu rămân la impresiile mele și voi vorbi despre Caminito, o zonă deosebită pe care am văzut-o în ultima zi a șederii mele în Buenos Aires.

Se află în La Boca, un cartier sărac cu puternice arome italiene genoveze ce și-a luat numele de la așezarea sa în Boca, „Gura, del Rio Matanza, cartier renumit nu numai prin Caminito ci și prin Clubul de Fotbal Boca Junior și Stadionul La Bombonera care l-au lansat pe Maradona.

Este o destinație foarte populară pentru turiștii ce vizitează capitala argentiniană cărora le oferă un turism activ, foarte atractiv….

Caminito, diminutiv de la drum, este o stradă pietonală, un mic cartier, un „Muzeu Stradal”cu case viu colorate, tipice locuințe ale imigranților de la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20, multe dintre ele case vechi construite din lemn și tablă, locuințe precare și comunale, ridicate pe fundații înalte din cauza inundațiilor frecvente. Odinioară aici locuiau imigranți, astăzi sunt magazine de suveniruri și de artizanat, restaurante, baruri sau cafenele, locuințe mai puține. Este „Strada Tangoului”, cu artiști ce dau spectacole pe stradă și vânzători ambulați de diverse suveniruri legate de tango, cu multe cluburi de tango și taverne italiene.

Prin anii 1950 un grup de locuitori a decis să revigoreze zona, iar artistul local Benito Quinquela Martín a început să folosească locuințele ca pânză de pictură, a fost părintele acestui loc. În anii 1920 locul a dobândit și o semnificație culturală prin celebrul tango „Caminito”, compus de Juan de Dios Filiberto compositor-muzician argentinian cel care a făcut tangoul un gen muzical mondial. Mi-am adus aminte și de Carlos Gardel, cântăreț și compozitor de tango, iubit mult de argentinieni, are și un muzeu…. Din 2009 tango-ul argentinian figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Atenție! Zona turistică se poate vizita după ora 10, celelalte zone nu sunt recomandate pentru vizite.

Am plecat de la hotel cu metroul până la Stația Catedral, de unde am luat un taxi până la Caminito, cost 4,5 euro pentru circa 5 kilometri, și pe la ora 11 eram la faleză, pe Av. don Pedro de Mendoza, aproape de La Plazoleta de los Suspiros oprindu-ne la Havanna Cafe Caminito pentru a primi binecuvântarea Papei Francisc. Saluturi, mulțumiri, câteva poze și ne-am continuat plimbarea pe Caminito, alee pietonală, pe lângă zidurile clădirilor frumos și viu colorate până la intersecția cu Calle Gral. G. Araoz de Lamadrid, stradă pe care am mers până la Plaza Bomberos Voluntarios de la Boca. Este piața unde, în urmă cu mai mult de 130 de ani au fost ridicate în Boca primele clădiri ale Pompierilor Voluntari din Argentina, piață ce ne-a întâmpinat cu „Peretele - Tablou simbol” al acestei activități dar și cu mai multe puncte de vânzare. Am continuat plimbarea pe fosta cale ferată paralelă cu Calle Gral. Jose Garibaldi acum nefuncțională, trecând pe lângă Mural "Juicio y Castigo"(Dedicado a las Madres de Mayo) , un Zid pictat în memoria mamelor și bunicelor care protestează în Plaza Mayo împotriva Războiului Murdar, vezi impresii și pe la La Glorieta de Quique, un Foișor în care este amenajat un „Magazin cu îmbrăcăminte sport”.

Bombonera, cum este cunoscut în toată lumea Estadio Alberto J. Armando din La Boca, numit așa datorită asemănării lui cu o Cutie de Ciocolată din acea perioadă, nume ce i-a fost dat la inaugurarea din 1940 și s-a păstrat neschimbat până în zilele noastre.

Este stadionul Clubului Atlético Boca Junior, unul din cluburile fotbalistice vechi de peste o sută de ani, club de top în Argentina cu peste 16 milioane de fani, unul dintre cele mai emblematice stadioane ale lumii, amândouă cunoscute ca lansatoarele lui Maradona.

În interiorul stadionului se află Museo de la Pasión Boquense, Muzeul Pasiunii pentru fotbalul din Boca, ce prezintă istoria, atrmosfera, pasiunile și speranțele clubului și a oamenilor împlicați în viața lui, nu doar jucători și antrenori. Multele videoclipuri și fotografii prezintă cele mai importante evenimentele din viața clubului, triumfurile ei, trofee, amintiri dar și marii jucători pe care i-a avut…. Se organizează și un Tour por Bombonera, tur ghidat pe stadion, interesante amândouă, dar timpul meu…!?!? La intrare în Muzeu este amenajat și un „Magazin”cu îmbrăcăminte sport specifică clubului, minitrofee, suveniruri….

Ne-am întors, dar acum pe strada Garibaldi, împodobită cu multe graffiti printre care unul cu Regele Maradona și am continuat pe Calle Gral. Araoz de Lamadrid pe lângă Panadería y Cafetería La Madrid din interesecția cu Calle Dr. del Valle Iberlucea, apoi am ajuns la Mural República de la Boca, Zidul care spune povestea Republicii Boca. Declarată de boquenses, locuitorii cartierului, la sfârșitul secolului 19 Republică și-a format propriul guvern, a durat doar câteva zile dar mesajul încă rezonează cu locuitorii de astăzi, creând un puternic sentiment de identitate și mândrie în La Boca.

Am continuat plimbarea pe strada Iberlucea pe lângă Mafalda ce se odihnea pe o bancă, o copie a Monumento a Mafalda din cartierul San Telmo unde locuiește. Este fetiţa de 6 ani, personaj de benzi desenate în anii 1960, care iubeşte Beatles, clătitele, democraţia şi drepturile omului, dar urăște supa, un copil rebel, profund preocupat de umanitate și pace în lume.

Am trecut pe la Restaurante-Pizzería Don Benito, unde un Cuplu Dansa Tango sub privirile admirative ale trecătorilor, erau și ale noastre, apoi pe lângă La Perla, Notable Cafe 1882, o cafenea remarcabilă, foarte pitorească, cu mobilier de epocă și pereții plini de fotografii care atestă trecerea unor mari personalități ale secolului 20 prin ea.

Am revenit de unde plecasem, în apropiere de Plazoleta de los Suspiros, la Centro Cultural de Los Artistas de pe Calle Magallanes, o locuință istorică, cu interior de Conventillo, „casă mare și veche, cu mai multe camere unde locuiesc multe persoane cu resurse economice limitate”. Are o curte interioară unde am văzut atelierele unor artiști care și expun acolo, se pot cumpăra produsele realizate, sunt și magazine de suveniruri, de neratat!

Am cumpărat de aici și câteva amintiri, o statuie frumos colorată cu un cuplu ce dansează tangou, este în vitrina personală cu suveniruri, magneți 1,5 - 3 euro, brelocuri 2 - 4 euro, tricouri 8 euro copii, 10 euro adulți, negociabil. Este foarte pitorească prin scările sale inegale de lemn, prin balcoanele din fier forjat cu păpuși specifice.

Am urcat și la ultimul nivel pentru priveliștea oferită și pentru câteva poze și ne-am continuat plimbarea pînă la Barrica Restaurant & Bistrot, unde se dansează mereu tangoul după muzica propriei formații, am stat și i-am urmărit mai mult, am trecut pe lângă magazinele unor fabrici, produse frumoase, prețuri bune, și pe la Fundación Proa, un centru de artă privat cunoscut prin diseminarea marilor mișcări artistice din secolele 20 și 21, fotografie, video, design, muzică electronica și prin integrarea activităților instituției cu școlile din zonă.

Ne-am întâlnit cu Benito Quinquela Martín, Estatua, un gigant de peste trei metri și jumătate turnat în ipsos, care ne-a urat “Bun venit”la muzeele lui, Caminito Callejón Museo, muzeul stradal pe care îl văzusem dar artistul nu știa, și Museo Benito Quinquela Martín, (MBQM) , unde sunt expuse multe dintre operele lui. Este o clădire frumoasă ca arhitectură și coloristică, cu trei etaje, donată de artist cartierului, în care la primele două nivele funcționează o școală, Escuela Pedro de Mendoza, ale cărei săli de clasă găzduiesc unele din tablourile mari cu porturi pictate de Quinquela, iar la ultimele două nivele este amenajat muzeul.

Museo Benito Quinquela Martín, (MBQM) din La Boca este Muzeul de Arte Plastice al artiștilor argentinieni, una dintre donațiile artistului în dorința de a crea un pol de dezvoltare culturală, educațională, de a promova arta ca factor important în formarea identității La Boca și a locuitorilor ei.

Are o importantă colecție de lucrări de artă figurativă, picturi și sculpturi de obiecte reale, ale unor artiști argentinieni de la sfârșitul secolului 19 și până în zilele noastre. Sunt expuse lucrări de artă regională, tema socială fiind prezentă în multe dintre acestea, ….

Quinquela Martín a gândit acest muzeu în timpul în care era atelierul și casa lui și, așa cum marinarii au construit porturile pentru a lega corăbiile, artistul a creat un port, Muzeul, pentru a adăposti magia culorilor, marinăria fiind principala temă a operelor lui.

Situat în Av. Don Pedro de Mendoza 1835, muzeul are site-ul buenosaires.gob.ar/museoquinquelamartin. Se vizitează gratis dar se face o donație pentru asociația ce-l administrează, noi am oferit 2 euro convertibili în pesos.

Am intrat în clădire și am urcat la etajul trei, ultimul, „Casa-Muzeu”, care este vizitabil unde sunt expuse lucrările sale și multe obiecte personale.

Am mers în Camera de zi, o cameră mare, sau chiar două, unde pe lângă pianul, mobilierul și alte obiecte originale, am văzut și câteva din tablouri lui, precum și „Portretul lui Qiunquela Martin”realizat în anul 1959 de pictorul Fidel Santamaria. Am văzut apoi Biroul, Dormitorul, Baia și Bucătăria gândite și pictate sau vopsite de el și am coborât la etajul 2 unde este o interesantă Expoziție de Galioane, acele figurine sculptate în lemn ce se montează la prora navelor cu pânze.

Am ieșit și pe Terasa unde sunt expuse câteva statui și care oferă a largă perspectivă spre La Boca, Puerto și Rio, chiar peste râu la Barrio de Avellaneda, având o vedere bună spre Puente Transporter Nicolás Avellaneda, reper iconic pentru La Boca, un Pod Tranportor, elevator care prelua mașini și le trecea peste Rio Matanza, legând cele două cartiere. A fost inaugurat în anul 1914, părăsit după vreo 40 de ani și restaurat în anul 2017 după o perioadă de uitare. În lume au fost construite 20 astfel de poduri, mai sunt în picioare doar 8, valoarea podului din La Boca fiind recunoscută prin preluarea lui sub „Scutul Albastru”al UNESCO.

Am coborât iar pe faleză, în stația de autobuz 29 cu care am revenit în Plaza de Mayo, am folosit cardul SUBE, preț mult mai mic față de ducere, circa 0,4 euro de persoană. Am prins curaj și am luat acest mijloc de transport, erau și turiști ce îl foloseau, nu au fost probleme, din contră am văzut mai bine cartierul La Boca. În stație un turist străin și-a uitat mobilul pe bancă, soțul l-a văzut și la urcare în autobuz i l-a dat, acesta a fost surprins de gest și i-a mulțumit…

Tot aici este și Centro de Atención al Turista –Caminito, deschis 9-18, loc bun pentru informații și stația pentru Bus Turistico, circuitul galben, site-ul buenosairesbus.com/recorridos.php

Caminito este unic în lume, pitoresc, de neratat! ... mi-a plăcut mult, raiul cumpărăturilor, să vezi cum se dansează tangoul aproape la fiecare colț de stradă, să vezi acele case colorate și cu statui ce te îndeamnă să le treci pragul, să vezi pereții plini de graffiti, să vezi restaurante, cafenele la fiecare pas…

Caminito înseamnă culoare, tango, …tango înseamnă Argentina!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este cea mai turistică zonă din Buenos Aires, foarte căutată și apreciată de turiștii străini, cu deosebite clădiri în diferite culori ce îți încântă privirea, multe graffiti...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Locul unde se dansează tangoul în stradă, sunt reprezentații gratuite, loc bun și ieftin pentru cumpărături, restaurante, cafenele la tot pasul...

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de mprofeanu in 21.05.20 15:15:59
Validat / Publicat: 21.05.20 16:02:07
VIZUALIZĂRI: 226INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [21.05.20 15:53:41] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu [21.05.20 16:45:54] »

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

robert [22.05.20 08:10:42] »

super tare! Ăsta e unul din marile mele regrete, că nu am reușit să vizitez acest cartier atât de colorat. Am fost doar cu busul turistic prin zonă! Am vrut să venim a doua zi, dar un amic argentinian ne-a sugerat să o lăsăm baltă. Urma derby-ul loca Boca-River Plate și spiritele de fiecare dată sunt extrem de agitate.

Unul din gașcă s-a riscat și s-a dus singur și a scăpat ieftin s-a întors dezbrăcat de acolo. Așa că o las pe data viitoare.

Sincere felicitări pentru excursie și pentru povestirea ei! ​​

Dan&Emascris / TELEFON [22.05.20 11:21:08] »

Am crezut ca glumiti cu tangoul. Am considerat ca a fost un ingredient delicios in titlu. M-am lamurit apoi si din poza cu perechea dansand tango.  Foarte aparte bucata asta de Buenis Aires, nu. Unai din cauza celebrei Bombonera. Sunt culorile, e atmosfera acelui loc, e saracia si bucuria. ​​

​​Ma bucur ca am lasat articolul in asteptare pentru o "rasfoire"pe indelete.

​​Felicitari! Numai bine! 😁

mprofeanu [22.05.20 15:04:04] »

@robert:  Pentru mine Caminito a fost și va rămâne un reper pentru vizitele în Buenos Aires. Este atât de colorat, și la propriu și la figurat, încât merită văzut și recomand celor ce merg acolo să stea mai mult decât am stat noi. Se poate bea o cafea la o terasă, se poate mânca ceva sau pur și simplu plimba pe pitoreștile străzi. 

​​Despre tango nu mai spun nimic. 

​Habar nu aveam despre riscurile care sunt în La Boca în zilele cu fotbal și mergeam în plimbare chiar dacă era o astfel de zi. Ce înseamnă să nu știi!? Trăiam senzațiile prietenului tău!? 

​Mulțumesc pentru ecou și aprecieri!

mprofeanu [22.05.20 15:23:43] »

@Dan&Ema:  Caminito este patria tangoului, în față la foarte multe restaurante, terase se dansează tango, unele au și formație, altele nu. O fac pentru atmosferă, nu pentru bani, dansatorilor nu li se oferă bani și nici ei nu solicită de la turiști. Sunt plătiți cred de restaurant.

Despre colorit am scris mai sus lui @robert, Caminito este safe între anumite ore, La Boca este permanent nesigură. 

Despre fotbal mă abțin, nu știu mai nimic...Ce bine ai punctat despre Caminito: “sunt culorile, e atmosfera acelui loc, e saracia si bucuria”!! 

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Michi [22.05.20 20:57:05] »

@mprofeanu: Să ştii că sunt supărată pe tine. Nu puteai face excursia asta cu 4-5 ani în urmă şi tot atunci să scrii toate episoadele? Le-aş fi printat şi cu ele sub braţ  ca ghid, am fi mers atunci prin Buenos Aires mai informati decât în Bucureşti. Sunt pur şi simplu uluită de câte ai văzut şi notat şi cât ai muncit ca să scoţi reviewuri de o asemenea valoare. Acum dacă te-am pus la curent, mi-a trecut supărarea pentru că ˝toate la timpul lor˝

mishu [22.05.20 21:26:18] »

@mprofeanu: Acum vreo jumatate de ora mi-am adus aminte ca am vazut ieri ca ai pus un articol de care insa nu am avut timp, asa ca acum l-am citit cu mare placere, si parca ritmurile de tango imi rasunau in minte, iar domnisoara din poza P45 chiar daca nu se vede foarte bine, pare foarte draguta.

O zona interesanta, o zona colorata dar si periculoasa, insa asta este realitatea.

Un articol plin de culoare si farmec local, felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanu [22.05.20 22:16:57] »

@Michi: Și mie îmi pare rău că nu pot să vă fiu de ajutor, că nu am făcut multe din excursiile mele mai înainte cu ceva ani. Le vedeam atunci, poate le mai revedeam…, dar important este că le-am văzut.  

​Despre review-urile postate pot spune că îmi face plăcere să le recitesc și să revăd pozele, sper să facă plăcere și AFA-iștilor și mai ales să le fie utile în excursiile pe care le vor face. 

​Îmi place și documentarea pe care o fac cu multe detalii. Mă ajută în vizitele pe care le fac, știu multe lucruri despre unde merg, cu ce merg, ce văd, … și, deși am și printurile cu mine, tot mai îmi scapă câte ceva. 

​Mă bucur că v-a trecut supărarea, vă mulțumesc pentru ecou și aprecieri.  

​Cu mult drag,  !

mprofeanu [22.05.20 22:29:47] »

@mishu:  Ai dreptate, toate dansatoarele de tango din Caminito erau foarte drăguțe și bune dansatoare. Băieții erau doar buni dansatori. Cum spuneam și în ecourile de mai înainte, Caminito este interesant și spectaculos, colorat și frumos, nu prea periculos în orele de vizitare deși cartierul, La Boca, este permanent periculos.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Cu drag,  !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mishu, mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0909271240234 sec
ecranul dvs: 1 x 1