ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Excursie Zell am See

Zi de februarie in Zell am See

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța noastră din această iarnă nu a fost numai despre ski. Am incercat să vedem și câteva locuri pe care nu le văzusem și care erau aproape de noi.

Unul dintre aceste locuri a fost lacul Zell și mica localitatea cu același nume de pe malul lui.

Zell am See, micul orășel situat la poalele muntelui Schmittenhöhe, deține secretul rețetei perfecte pentru o destinație turistică atractivă tot timpul anului: este situat pe o peninsulă aflată pe un lac cu ape cristaline, are in apropiere un munte (Schmittenhöhe) cu pârtii care pornesc aproape din centrul orașului, este la câțiva pași de pârtiile de pe Kitzsteinhorn și la doar 30 km de Grossglockner, are multe trasee pentru drumeții pe munții inconjurători.

Numele cu care apare orașul inscris intr-un document din anul 743 este Cella in Bisonzio (chilia din Bisonzio), satul de atunci fiind fondat de călugări in regiunea numită Bisonzio actuala Pinzgau.

De altfel, sub numele de Zell am Pinzgau a fost cunoscut micul târg până in 1810, când numele i-a fost schimbat in Zell am See, tocmai datorită apropierii lacului cunoscut in intreaga zonă.

Localitatea a fost un simplu târg până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a intrat in atenția Impărătesei Elisabeta (Sissi), care s-a indrăgostit de aceste locuri. Impărăteasa a sosit in Zell am See cu trenul in anul 1885, pe linia ferată inaugurată in zonă cu abia zece ani in urmă. Indrăgostită de munți și iubitoare de drumeții, ea a vrut să urce pe jos pe vârful Schmittenhöhe (1.965 m), dorință pe care și-a indeplinit-o in ziua de 9 august 1885. A stabilit un adevărat record, parcurcând traseul pentru care in mod normal erau necesare trei ore, in numai 2 ore și 16 minute. O capelă a fost construită sus pe vârf și sfințită in anul 1908, la zece ani după moartea Impărătesei. In prezent acest traseu este inclus in circuitul turistic și poate fi făcut cu ușurință de iubitorii de drumeții.

Zell am See a devenit oraș abia in anul 1928, iar in prezent este capitala districtului Zell am See, cu o populație de aproximativ 9.900 locuitori.

In Zell am See am ajuns cu trenul pe care l-am luat din Sankt Johan im Pongau, localitatea unde am stat.

De altfel, cel mai comod și rapid mod de a ajunge in Zell am See este cu trenul, chiar dacă stai in Salzburg sau intr-una din localitățile din jur. Bineințeles că dacă ai mașină poți ajunge la fel de ușor, dar nu știu exact care sunt posibilitățile de parcare in apropiere, din câte am văzut accesul mașinilor era restricționat pe unele străzi din oraș.

Ca să revin, ne-am trezit noi dimineața intr-o zi de februarie și ne-am decis să luăm trenul și să vedem și Zell am See, locul unde lucrează copiii noștri. Zis și făcut, ne-am dus la gară, am cumpărat bilete de la automat, ne-am deplasat la linia 2 și am așteptat venirea trenului. Sunt foarte multe curse pe zi, din oră in oră câte un tren pleacă din Sankt Johan in direcția Zell am See. Stiam că avem de mers doar patru stații, așa că, după ce ne-am urcat in tren am ocupat repede două locuri la geam. Bine că a venit controlorul exact când a oprit trenul in prima stație, pentru că altfel nu mai ajungeam la Zell am See ci la Bad Gadstein. E drept că era ceva tot cu apă dar totuși, nu acolo vroiam să ajungem. Noroc cu controlorul care ne-a spus la timp că trebuie să coborâm repede și să luăm un alt tren care tocmai era in stație. Nu ne-am uitat atent pe bilet și nu am văzut că trebuia să schimbăm trenul la Schwarzach-St. Veit, adică la prima stație. Oricum, am reușit să schimbăm la timp trenul și iată-ne ajunși la gara din Zell-am-See, aflată chiar in centrul micului oraș.

De aici am pornit la o plimbare pe o frumoasă esplanadă de unde puteam să admirăm lacul strălucind in soarele cald al dimineții.

Era o duminică foarte frumoasă de februarie, lumea era la plimbare sau stătea pe bancă la soare. In mod normal, in luna februarie lacul ar fi trebuit să fie inghețat, iar lumea să se plimbe sau să patineze pe el. Dar, cum această iarnă a fost una caldă in intreaga Europă, apa lacului nu a mai inghețat, iar plimbările se făceau numai in jurul lacului.

Grand Hotel Zell am See

O clădire frumoasă, de culoare albă, domină partea aceasta a lacului. Este Hotelul Grand, cu o istorie veche in Zell am See. Inițial aici a existat, in anul 1876, Hotelul Krone. După 11 ani, hotelul a fost cumpărat de soții Therese și Carl Böhm care l-au extins și i-au dat infățișarea de azi, numindu-l Grandhotel am See. Beneficiind de o locație excelentă pe malul lacului, cu fața spre culmile muntoase ale Tauern-ului Superior și Teinernes Meer, hotelul a devenit locul preferat al familiei imperiale, miniștrilor, politicienilor, oamenilor bogați ai inceputului de secol XX. Carl Böhm a vândut hotelul in anul 1918, acesta trecând prin mai multe perioade de măriri și decăderi, fiind chiar grav avariat, după cel de al doilea război mondial, de două incendii și de o inundație. Reconstrucția hotelului in forma sa inițială, a fost finalizată abia in anul 1995, hotelul devenind o adevărată emblemă a orașului.

Ne-am plimbat puțin prin grădina hotelului, profitând de poarta pe care am găsit-o deschisă ca o invitație de a trece pragul frumoasei grădini. Arăta foarte frumos, am trecut și pe lângă spa-ul hotelului, care avea și o terasă spre lac, totul arăta minunat, mi-ar fi plăcut să stau acolo câteva zile. Nu m-am uitat la prețuri, cred că sunt măricele, dar cine știe, vreodată puțin răsfăț nu va strica.

Centrul orașului Zell am See

Am părăsit grădina hotelului, am trecut calea ferată și am intrat in oraș. Multe străduțe pietonale, mărginite de case vechi, colorate, frumos renovate, majoritatea găzduind in prezent pensiuni sau hoteluri.

Orașul are și o arteră cu multe magazine de tot felul și multe restaurant cu terase deschise chiar și atunci, in luna februarie. La una din aceste terase ne-am oprit pentru o inghețată și un pahar de vin alb, tocmai bune pentru acel moment al zilei.

Casele au cam același regim de inălțime, in mare parte cu două etaje, cu fațade pictate, cu balcoane din lemn, și, presupun, cu multe flori la ferestre pe timpul verii. Doar turnul bisericii catolice St. Hippolyte face notă discordantă, dominând cu inălțimea lui de 36 metri piața din centrul orașului. Construită in stil romanic, format din trei nave, biserica St. Hippolyte inglobează rămășițele celei mai vechi construcții din regiunea Pinzgau. Naosul central avea, inainte de 1794, o boltă gotică, inlocuită in 1898 cu un acoperiș plat din lemn. Atracția principală a bisericii o constituie pasarela unde se află orga, cu parapetul ornat, construită in anul 1514. Lângă altarul principal se află două statui datând din anul 1480, reperezentându-i pe Sfinții Rupert și Vigiliu.

După scurta oprire la Biserica St. Hippolyte ne-am continuat plimbarea. Am părăsit orașul și am revenit pe aleea care inconjoară lacul. Ne-am gândit să facem un ocol al lacului și să așteptăm să iasă Ștefan din gardă și să ne intoarcem impreună acasă.

Lacul Zell

Lacul Zell este una din principalele atracții din zonă, in special pe timpul verii. Este un lac natural, cu apă dulce, cu o lungime de 4,5 Km, o lățime de 1,5 Km și o adâncime maximă de 73 metri. Alimentat de topirea zăpezilor de pe versanți și de mai multe pârâruri de munte, Zell este unul dintre lacurile cu cea mai curată apă din Europa. De altfel, apa potabilă din regiune provine din lac și este una dintre cele mai bune ape de băut, fapt costatat chiar de mine pe perioada șederii in zonă.

Așa cum am mai spus, iarna, atunci când este destul de frig, pe apele lacului pot fi practicate sporturi de iarnă.

Vara in schimb, când temperatura apei poate ajunge chiar și la 23 grade, lacul este căutat de iubitorii inotului, surf-ului, kayak-ului sau a altor sporturi nautice. Sunt trei plaje pe lac, amenajate cu nisip și cu piscine cu incălzire solară. Pentru a menține apa curată, pe lac sunt permise doar bărci motoare electrice, cu excepția ferry-boat-urilor care traversează de la Zell la Thumersbach.

Pe lac se poate pescui, din aprilie până in noiembrie, norocoșii putând prinde aici știuci, păstrăvi sau bibani. Sunt și câteva restaurante amplasate chiar pe malul lacului, unde se servește pește pescuit din lac.

Dar, cea mai frumoasă activitate, in orice anotimp și la orice oră din zi, este o plimbare in jurul lacului. Munții se reflectă in apa de cristal, sunt multe rațe și lebede pe lac și pe aleea care inconjoară lacul, apa are diferite nuațe in funcție de lumina soarelui.

La plimbare am pornit și noi, am trecut pe lângă partea mai nouă a Zell am See-ului și am ajuns la o parte a lacului unde apa este mai puțin adâncă, cu ierburi și stuf. Aici erau multe rățuște care se plimbau liniștite chiar pe malul lacului. Am ajuns in sudul lacului de unde se vedea foarte bine Kitzsteinhorn-ul, unde schiasem in prima zi. Peisajul era de vis. Vârfurile inzăpezite străjuiau nordul lacului, in timp ce Schmittenhöhe și Tauern-ul se oglindeau in apa extreme de limpede. Am ajuns la o terasă unde ne-am oprit ca să stăm la soare in compania unei beri locale.

Pe partea cealaltă a lacului, vis-à-vis de Zell-am-See, unde este localitatea Thumersbach, nu te mai poți plimba chiar pe malul lacului. Sunt proprietăți private inconjurate de garduri, așa că nu mai este așa plăcută plimbarea. Puteam insă să facem o plimbare mai sus, pe munte, am văzut că era un traseu, dar nu aveam timp. Am lăsat drumețiile pentru la vară.

Ne-am intors la Spitalul Tauern, aflat pe malul lacului, in apropierea terasei unde ne-am oprit să bem bere. Nu este un obiectiv turistic, nu este bine să ajungi la spital, dar acolo lucrează copiii noștri și eram curioși să vedem cum arată un spital mic din Austria. Am făcut câteva fotografii din recepția spitalului și sala de mese a personalului medical (unde am intrat cu ajutorul băiatului meu), pe care le atașez la acest review, doar așa, ca să vă faceți o idee.

A fost o zi foarte frumoasă petrecută in Zell am See. Este un loc unde merită să petreceți câteva zile in orice anotimp. Dacă eu nu v-am convins, sper ca fotografiile să o facă sau clipul de la inceputul review-ului.

Vă rog dacă se poate atasa https://www.youtube.com/watch?v=29T2DwKvymo

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Mika in 16.04.20 22:44:37
Validat / Publicat: 16.04.20 23:30:26
VIZUALIZĂRI: 262INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.04.20 23:30:12] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [16.04.20 23:40:07] »

@Mika:  Ati avut parte de o zi superba pentru plimbare asa incat pozele sunt de poveste.

Lacul, casele, totul nu face decat sa inchizi ochi ​si sa te visezi acolo.

Chiar daca copiii sunt departe de voi acum si in conjunctura actuala, trebuie sa fii linistita ca sunt intr-un loc de vis.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Mika [16.04.20 23:57:43] »

@mishu:  Mulțumesc!

​Da, sunt intr-un loc de vis dar acum sunt in carantină, in casă. Andreea a avut un pacient care a venit pentru o căzătură, fără simptom de covid. L-a consultat doar cu masca si manusi, iar peste doua zile pacientul a revenit la spital cu COVID. Au făcut amândoi testul este negativ dar stau in carantina acasa. Saptamana viitoare repeta testul.   Asta e, riscurile meseriei.

​Abia astept sa vina vara sa merg pe acolo.

webmaster [17.04.20 00:17:44] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mikascris / TELEFON [17.04.20 00:19:20] »

@webmaster:  Mulțumesc!  

Dan&Emascris / TELEFON [17.04.20 06:53:43] »

Bad Gastein e localitatea / statiunea din care primesc anual oferte. Ceva imi spune ca ​​va veni ziua cand voi onora o asemenea oferta. ​​

Acum voi ati cotit-o la timp inainte de Bad Gastein ca sa ajungeti la Zell am See, cred locul cel mai vizitat si cunoscut. E faina panorama muntilor de pe malul lacului. Mi-ar placea sa o traiesc invers intr-o zi de vara. Sau mai multe. ​​

​​Felicitari! Sarbatori fericite! Numai bine! 😁

robert [17.04.20 09:16:08] »

iubesc marea, dar într-un așa orăsel de munte mi-ar placea să trăiesc. Este super frumos. Felicitări pentru excursie și pentru articol.

În alta ordine multă sănatate copiilor și sperăm să treaca cu bine de această încercare! Sărbători fericte! ​

Mika [17.04.20 09:36:01] »

@Dan& Ema:  Bad Gastein este un alt loc foarte frumos. Am ajuns și pe acolo. Dacă ai invitații in zonă, nu mai sta pe gânduri, planifică o vizită in zonă. Este o zonă foarte atractivă in orice anotimp. Mulțumesc! Sărbători fricite!  

Mika [17.04.20 09:40:29] »

@robert:  Mulțumesc, spre că vor fi bine, se pare că nu au contactat virusul. Si mie imi place mult la mare, dar iubesc si muntele. Zona este foarte frumoasă, ei acum s-au mutat mai aproape de Zell. Din dormitorul lor văd fix Grossglockner-ul inzăpezit.   Este foarte frumos. Sărbători fericite! Să ne revedem cu bine!

crismisscris / TELEFON [17.04.20 10:41:59] »

@Mika:  Se speculează foarte mult în ultima vreme despre multe lucruri, unul din ele fiind prețul biletelor de avion (când vor începe sa zboare, de rutină, să zicem). Chiar vorbeam cu Tati că n-ar fi nicio tragedie chiar dacă n-am mai zbura niciodată, sunt multe destinații minunate la distanțe rezonabile, unele neatinse de noi până acum; Austria face parte din categoria asta.

Foarte frumos orășelul, fotografiile au ceva magic, mai ales cele cu lacul și cu munții!

Multă sănătate copiilor! Mda, deci așa arată un spital mic într-o țară normală... Și Sărbători cu liniște tuturor! ​​

Dana2008scris / TELEFON [17.04.20 11:54:16] »

@Mika:  SB pt Zell am See!

Felicitări! ​

doinafil [17.04.20 13:58:55] »

@Mika:  

Foarte, foarte frumoasă această așezare! Îmi plac locurile montane! Eu am copilărit o bună parte în Sinaia noastră, pe care o iubesc și acum, chiar dacă nu mai seamănă cu cea din copilăria​ mea, aceea în care se organizau concursuri de ”bob”, ce porneau de undeva din zona Peleșului și se terminau jos, în apropierea Gării.

Spune-mi, te rog, de ce este „îmbrăcată” fântâna din P13 și ce reprezintă ea?! (asta dacă ai aflat acolo, pentru că nu se poate citi, din poză, ce reprezintă.

Felicitări, am votat cu drag! ​​

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [17.04.20 17:25:50] »

Mișto lacurile astea montane austriece. Și foarte curate. Ei chiar au vorba asta „trinkwasserqualitaet”, adică apa e așa curată încît e potabilă (teoretic, practic habar nu am dacă nu cumva e doar o metaforă).

​Cînd mergi la vară să te pregătești că se poate și înota, sigur e cel puțin un ștrand pe malul lacului. Acu văz că lipseau numa vreo 20 de grade ca să faci o baie.

Mika [17.04.20 20:41:12] »

@crismis:  Noi aproape toate concediile le-am făcut cu mașina, asta din cauza soțului, căruia ii este cam frică cu avionul. Din acest motiv nu am mers si in afara Europei. Dar anul trecut l-am convins si am mers in Portugalia, iar din această iarnă (deși a vrut tot cu mașina) am mers in Austria cu avionul.   Ne place cu mașina că ne mai vin idei pe parcurs.  

​Orășelul și toate localitățile din apropiere sunt foarte frumoase. Este o zonă splendidă, care merită văzută. Da, așa arată un spital de stat, dintr-o mică localitate din Austria. Mai avem mult de recuperat in domeniul asta.

​Mulțumesc pentru tot. Sărbători fericite!

Mika [17.04.20 20:44:20] »

@Dana2008:  Mulțumesc!

Mika [17.04.20 20:53:15] »

@doinafil:  Partia de bob din Sinia mi se pare că mai există dar este in paragină. E frumoasă Sinaia și Bucegii de lângă. Fântâna și toate monumentele/statuile exterioare sunt protejate pe timpul iernii.

​Am văzut asta si in Salzburg. Fântâna respectivî nu stiu exact opera cui este dar pe ea sunt două plăcute comemorative. Una in cinstea lui Hans Peter Steinacher si a lui Roman Hagara, campioni olimpici la yachting la Atena și la Sydnei. Steinacher este născut in Zell am See si face parte din clubul de yachting al orașului. Celalată plăcuță a fost pusă cu ocazia inaugurării tunelului care ocolește centrul orașului, contribuind astfel la fluidizarea circulației.

​Mulțumesc de vizită și ecou! Sărbători fericite!

Mika [17.04.20 20:57:59] »

@abancor:  Apa chiar e potabilă, probabil ca se mai fac ceva tratamente, dar este o apă bună. In zonă este cea mai bună apă din Austria, nu ai de ce să cumperi apă plată, cum facem noi pe aici.

​La vară sper să fac baie, sunt trei stranduri. Acum să vedem cât de caldă va fi apa, totuși, este alimentat din pârâurile care vin de pe munte.

diana2015scris / TELEFON [17.04.20 21:24:42] »

Frumos articolul despre Zell am See.   Am fost acolo, în 2016 am făcut un tur de forță în Austria iar Zell am See-ul a fost parte integrantă din acesta Noi suntem îndrăgostiți de Austria și de câte ori avem ocazia (cam o dată pe an) mai vizitam câte ceva

Referitor la locurile de parcare într-adevăr este dificil dar se gasesc -​ 0,50€/30' iar la orele prânzului parcarea este gratuită

Votat cu drag

Mika [17.04.20 21:50:51] »

@diana2015:  Mulțumesc! Noi acum descoperim Austria, din care până in acest an văzusem doar Viena. E o țară frumoasă, sigur vom mai merge. Sărbători fericite!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, Dana2008, diana2015, doinafil, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.122303009033 sec
ecranul dvs: 1 x 1