ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 7 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Algarve şi sudul Portugaliei

Algarve - soare, mare, plajă și incă ceva in plus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Algarve

Dacă Lisabona mă trimite cu gândul la Alfama și fado iar Porto la vin bun și poduri frumoase peste Douro, Algarve imi aduce aminte de soare, mare, plaje frumoase și mâncare bună.

Cea mai sudică regiune a Portugaliei este in același timp și cea mai importantă regiune turistică a țării. Verile calde și lungi, iernile blânde, un Atlantic cu o apă neașteptat de caldă și liniștită, un nisip fin și auriu, plaje intinse cât vezi cu ochii sau plaje mici, ascunse intre stânci, fac din Algarve una dintre cele mai căutate zone de turiștii din toată lumea. Dar nu numai peisajele frumoase au adus regiunea Algarve in topul destinațiilor turistice, ci și moștenirea istorică. O vizită in Algarve este ca o intoarcere in timp, regiunea purtând urmele romanilor, a ocupației maure sau a marilor expediții maritime.

Numele regiunii a fost dat de mauri, Al-Gharb (vest) situându-se in vestul Andaluziei aflată in trecut stăpânire musulmană. Maurii au stăpânit regiunea peste cinci sute de ani, urmele lor fiind vizibile și azi in arhitectura și coloritul alb al caselor sau in gastronomia locală.

Abia in secolul al XIII-lea au fost alungați maurii, Algarve fiind ultima regiune din Portugalia eliberată de musulmani. Algarve nu lipsește nici din istoria explorărilor maritime portugheze, Lagos fiind locul plecării in expediții spre nordul și vestul Africii, oraș cu o istorie strâns legată de Henry Navigatorul sau de Gil Eanes.

Nici Algarve nu a scăpat de cutremurul din 1755, regiunea fiind devastată de tsunami, valurile uriașe acoperind orașele. Doar Faro a scăpat de urgia mării, dunele de nisip din Ria Formosa micșorând energia distrugătoare a valurilor.

Inceputul secolului XX găsea Algarve ca o regiune rurală, periferică, cu o economie bazată pe agricultură și pescuit. Abia din 1960 turismul a inceput să se dezvolte, contribuind la creșterea economică a regiunii, Algarve devenind, la inceputul secolului XXI, a treia cea mai bogată regiune a Portugaliei.

Pe o suprafață de aproape 5.000 Km2, se intind cele 16 orașe ale regiunii, in care locuiesc aproximativ 450.000 de locuitori. In perioadele de vârf ale sezonului turistic, numărul populației ajunge și de trei ori mai mare, o dovadă in plus a expansiunii turismului in regiune.

Cum poți să ajungi in Algarve?

Dacă ești deja in Portugalia sau in Spania, despărțită de Algarve de râul Guadiana, poți ajunge cu mașina foarte ușor. Așa cum am mai spus și in review-urile anterioare, Portugaia are drumuri foarte bune, incepând de la cele mai mici până la autostrăzi.

Se poate ajunge și cu trenul, sunt trenuri intercity sau interregionale, care leagă regiunea de orașele principale ale Portugaliei.

Cel mai rapid, insă este avionul, in Algarve fiind un aeroport internațional la Faro, oraș care este și capitala regiunii.

Unde poți să stai in Algarve?

Sunt foarte multe hoteluri, pensiuni, case de oaspeți, in toată regiunea. Dacă vrei să stai intr-un hotel mare, cele mai multe le vei găsi in Albufeira și Vilamoura. Dacă insă preferi vilele mai liniștite, casele de oaspeți sau pensiunile, partea estică a regiunii, cum sunt orașele Faro sau Tavira pot fi destinația ideală. Tot hoteluri mai mici sau case de oaspeți poți găsi și in vestul regiunii, in Vila do Bispo sau Lagos. Dar, oricare ar fi preferința, este bine să căutați din timp cazarea, in perioadele de vârf ale sezonului turistic foarte multe din spațiile de cazare fiind ocupate.

Transportul in Algarve

Regiunea este străbătută de la vest la este de o autostradă, cu conexiuni la autostrada care merge spre nordul țării.

Dacă insă nu vrei să mergi pe autostradă, există un drum național, N125, care trece prin toate orașele regiunii. Dacă mergeți pe distanțe mici, recomand N125, dar dacă vreți să mergeți pe distanțe mari, cum ar fi de la Faro la Lagos, recomand autostrada. N125 este un drum național, cu câte o bandă pe sens, cu circulația des intreruptă de semafoare sau sensuri giratorii, motiv pentru care este foarte aglomerat, se creează deseori ambuteiaje și se circulă cu viteză redusă.

Există și trasport in comun, o linie de autobuz străbate intreaga regiune din Tavira până in Lagos, și mai sunt și alte linii intre orașele din interiorul regiunii.

Este și o linie de tren care merge din Faro până in Lagos timp de aproape două ore, cu oprire in toate orașele regiunii.

Bineințeles, nu poate să lipsească transportul pe apă. In afara micilor croaziere care pot fi făcute in anumite părți ale regiunii, sunt și mici vaporașe care fac traversarea lagunelor spre insulele de nisip din rezervația Ria Formosa.

Ce mâncăm in Algarve?

Ca in intrega Portugalie și in Algarve se mănâncă excelent. Sunt foarte multe restaurante, mai mici sau mai mari, cu terase intinse pe trotuare, pe străduțele orașelor, sau in apropierea plajelor. Se mănâncă mult pește, de la gustoasele sardine la grătar până la bucăți de ton, caracatițe, scoici de toate felurile, toate gătite cu ingrediente specifice zonei. Se mânăncă și porc (se fac niște cârnați cu carne de porc foarte gustoși), carne de pui, dar și vită.

In Algarve, au vinuri foarte bune, albe roz sau roșii, produse in intreaga regiune care se potrivesc foarte bine cu mâncărurile locale.

Dacă insă, ai o bucătărie și vrei să incerci o rețetă din gastronomia locală, piețele din regiune iți vor fi de un real ajutor. Peștele proaspăt este curățat și porționat, așa cum îți dorești, se găsesc legume de toate felurile, fructe și mirodenii locale sau aduse de peste mări.

Algarve este renumită pentru livezile cu portocali, fructele gustoase fiind vândute pe marginea drumului, la fel cum sunt vândute la noi merele. Mai sunt și rodii foarte multe, treceam zilnic pe lângă arbori plini cu fructele roșiatice.

Ce putem să facem in Algarve?

O intrebare retorică, veți spune, și veți avea dreptate. In Algarve nu te poți plictisi, cred că nu m-aș plictisi nici dacă aș sta o lună.

Așa cum am mai spus, sunt multe obiective istorice de vizitat (fortărețe vechi, biserici, ruine ale unor așezări romane, etc.), multe muzee - Muzeul Maritim din Portimao sau Muzeul Municipal din Faro.

Dar, cea mai plăcută activitate, se leagă de mare, plajă și soare.

In Algarve sunt unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. In cei peste 200 km de coastă, poți găsi plaje pentru toate gusturile. De la plajele mici, retrase, ascunse intre stânci, la plaje lungi, flancate de stânci roșiatice sau la plajele aflate pe insule de nisip intre ocean și laguna din Ria Formosa. Multe plaje sunt legate intre ele de mici tuneluri stâncoase, care insă sunt cucerite de ape la flux, iar plajele rămân izolate până la reflux. Unele plaje sunt accesibile doar de pe mare, altele, după un mic efort de coborâre/urcare, iar la câteva dintre ele nu trebuie decât să mergi și să iți intinzi prosopul pe nisipul fin. Apropos de nisip, toate plajele au nisip foarte fin, de la roșiatic până la auriu.

Mareea este foarte mare in zonă, așa că trebuie să ai mare grijă unde iți așezi prosopul la plajă. Dintr-o plajă lată de aproape 100 metri rămâne, de cele mai multe ori, o plajă ingustă de câțiva metri. In același timp, unele plaje rămân izolate până la reflux, apa oceanului acoperind căile de acces terestre. Este un site (www.tide-forecast.com) unde poți vedea evoluția mareei pe zone și ore, putând astfel să știi când trebuie să-ți muți prosopul ca să nu te ia apa de pe plajă.

Sunt foarte multe plaje, nu stiu numărul exact, am citit că se apropie de 100. Pot să vă spun că in anul 2019, peste 80 din aceste plaje au avut calificativul Blue Flag și au primit premiul Gold Standard, oferit pentru plajele cu cea mai inaltă calitate a apei. Zece dintre plajele din Algarve (dintre care Fuseta din Tavira sau Barril) au avut in anul 2019 poluare zero.

Este greu să vezi toate aceste plaje, este greu și să le vezi pe cele mai frumoase sau renumite dintre ele. Cel mai bine ar fi să stai câteva zile in vestul regiunii, unde să vezi pajele stâncoase din zona Lagos (Praia do Camilo, Praia dos Estudantes sau Praia da Batata) și cele mai intinse din zona Albufeira și câteva zile in estul regiunii, unde să vezi plajele din zona Faro și Tavira.

Noi am stat in Tavira, in est, și am avut ceva de mers ca să vedem și plajele și zona de vest a regiunii.

 

O vacanță in Algarve nu este completă fără măcar o plimbare pe mare. Se fac mici croaziere din orice parte a regiunii. Din Lagos se fac plimbări cu bărci cu motor spre peșterile și grotele formate in stâncile din ocean. Din toate zonele se fac croaziere de o zi, spre locuri de observare a delfinilor sau spre locuri bune de scufundări.

In zona rezervației Ria Formosa se fac croaziere printre insulele de nisip sau prin lagunele rezervației pentru a obsereva zecile de specii de păsări care poposesc pe aceste locuri in drumul lor spre Africa.

Iubitorii de sporturi nautice vor fi fericiți in Algarve, aici putând practica surfingul (in vestul regiunii), existând mai multe școli de surfing. Dacă vă place, puteți să inchiriați și o canoe și să faceți plimbări de-a lungul țărmului, am văzut multe astfel de excursii organizate.

Dar, cel mai bun sport pe care il puteți practica este inotul și lenevitul pe plajă, sport care poate fi practicat până ce soarele cade in mare.

Voi scrie separat despre plajele pe care le-am văzut, sunt multe și frumoase și merită un review special.

Trebuie să mergeți in Algarve, măcar o dată in viață. Eu sper să mai merg, mi-au mai rămas multe de văzut. Am ales cu greu câteva fotografii, toate mi se par frumoase. Sper ca ele să vă convingă de frumusețea acestei regiuni a Portugaliei.

 

Rog dacă se poate atașa youtube

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Mika in 07.04.20 23:08:40
Validat / Publicat: 08.04.20 00:22:22
VIZUALIZĂRI: 340INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster [08.04.20 00:26:43] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika [08.04.20 10:06:14] »

@webmaster: Mulțumesc!

Carmen Ion [08.04.20 12:31:51] »

@Mika:  Excelent! Te invidiez (colegial, desigur): 7 zile în Algarve!

​ În care, rezultă din fotografii, ați umblat mult și ați văzut locuri superbe. Noi n-am apucat decât 4 zile și numai în Albufeira, la finalul unui periplu lusitan de 18 zile destul de obositor, așa că tânjesc de ani de zile să revin în Algarve.

Poate la anul! ​

Mika [08.04.20 12:37:05] »

@Carmen Ion:  Da, am umblat ceva, dacă ar fi să mai merg aș sta in zone diferite. Nu am apucat să vedem tot, e greu sa vizitezi și să vrei in același timp să te relaxezi pe plajă. Și in Algarve ești mereu ademenit cu plajele frumoase. In ultima zi insă nu ne-am miscat de pe plajă. Prea era frumos! Iti soresc să ajungi cât mai repede prin Portugalia, si noi vom mai merge (sau așa sper). Mulțumesc de aprecieri.

Dana2008scris / TELEFON [08.04.20 13:31:25] »

@Mika:  Felicitări pentru articol și fotografiile minunate!

Am adnotat articolul tau ca să-l recitesc pentru că sunt sigură că nu voi ajunge pe acolo. E foarte frumos povestit și structurat. Mulțumesc frumos pentru plimbarea virtuala in Algarve... este pe gustul meu.

Sănătate și spor la scris!

Numai bine, Mika!

Mika [08.04.20 13:56:56] »

@Dana2008:  Să nu mai spui că ești sigură că nu ajungi in vreun loc.   Nu se știe nicio dată ce iți rezervă viitorul. Portugalia nu este așa departe și, in plus, este o destinație foarte ieftină. Chiar mai ieftină decât mult frecventata Grecie. Mulțumesc de vizită și aprecieri. Să ne vedem sănătoși!

robertscris / TELEFON [08.04.20 15:46:31] »

Foarte util acest articol al tău,   despre o zonă pe care o urmăresc de multă vreme. De altfel l-am trecut la favorite, in speranța unor vremuri mai bune. Felicitări și mulțumesc!!!

Dan&Emascris / TELEFON [08.04.20 17:31:15] »

Ce articol matematic. Ghid perfect, lamurit si prezentat punct cu punct. ​​ Algavre un loc de care nu stiam, asa ca evident nu am lasat urme in nisipul de pe acolo. ​​

Mi-a placut felul de a inchide articolul​​ ​​

  Trebuie să mergeți in Algarve, măcar o dată in viață.

​​ Nu te pot contrazice. Nu stiu insa cum sa fac pentru ca nu aveam planuri portugheze. Sau nu portugheze europene. ​​

​​Felicitari! Numai bine! 😃

Mika [08.04.20 19:34:44] »

@robert:  Sigur vor veni vremuri mai bune! Eu cred că din a doua jumătate a lunii mai vom putea să ne reluăm activitățile și inclusiv călătoriile. Cât de schimbați vom fi, cât de mult ne-a afectat această pandemie, cred că vom vedea mai târziu. Mulțumesc de aprecieri, mai ales că vin de la un călător frcevent.

Mika [08.04.20 19:37:59] »

@Dan& Ema:  Asta cu matematica cred că mi se trage de la fel și fel de probleme distractive primite pe FB. Planurile se mai schimbă. Aveți timp să mergeți, n-au intrat zilele in sac! Mulțumesc de aprecieri. Să ne revedem cu bine!

mishu [08.04.20 19:40:07] »

@Mika:  In mod sigur am sa imi propun sa ajung acolo, atat de mult mi-a placut promovarea pe care ai facut-o si prin articol dar si prin poze.

Felicitari, un SB cu mare drag. ​

mprofeanu [08.04.20 21:54:07] »

Off! Ce poftă mi-ai făcut cu acest review despre Portugalia! Ați vizitat zdravăn, de altfel îmi aduc aminte prin câte locuri ai mers și prin Corsica ca să nu mai zic de drumețiile montane...

Frumoase poze, pline de culori, stânci, plaje, mare! Ce interesantă idee ai avut cu poza P1!

Mika [08.04.20 22:00:54] »

@mprofeanu:  Mulțumesc! Un adevărat compliment din partea unei persoane care a vizitat atâtea țări frumoase!

Am stat in Portugalia aproape trei săptămâni, am vrut să vedem cât mai multe. Nu ne-am săturat, nu am văzut tot, mai avem, mai ales in partea montană. Dar sper să mai avem ocazia, nu este o țară scumpă, și imi place să revin in locurile unde m-am simțit bine.

Mulțumesc incă o dată pentru vizită și vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, mishu, mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.101073980331 sec
ecranul dvs: 1 x 1