ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 23.10.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 30 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
5 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
98.75%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

În Egipt pe cont propriu

Prin Egipt pe cont propriu. Se poate și e foarte fain!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am lipsit ceva timp de aici, constat că e mai bine de un an de când n-am mai scris despre experiențele mele și cum între timp s-au adunat câteva, mi-am spus că n-ar fi rău să le împărtășesc și cu voi, aici.

Observ un interes din ce în ce mai pronunțat pentru Egipt, destinația mea de suflet, iar zilele trecute cineva întreba cum ar putea să facă un circuit ceva mai complex, dar pe cont propriu. Multe din activitățile ce și le dorea eu le-am făcut deja, iar cum lucrurile au decurs cum nu se putea mai bine, zic să nu tin informațiile doar pentru mine.

Egiptul este într-adevăr o destinație foarte căutată în rândul românilor și nu numai, extrem de ofertantă din punct de vedere al diversității obiectivelor turistice, dar și foarte controversată. Și mă refer la siguranță. Sunt foarte multe de vorbit despre acest subiect și n-o să mă opresc acum asupra acestuia.  

Ceea ce vreau să specific foarte clar, este că nu îndemn pe nimeni să facă ce am făcut eu și să călătorească așa cum am făcut-o eu. Nu recomand și încurajez pe nimeni să meargă pe urmele mele, nu susțin că Egiptul nu poate să "ofere" și experiențe negative, rămâne la aprecierea fiecăruia să hotărască unde merge, cum se deplasează, dacă o face pe cont propriu, ori în grup organizat. Eu doar vă expun experiența mea.

Anul acesta am ajuns în Egipt pentru a 10- oară!

Da, ai citit bine, a 10-a oară. Și am stat o lună. Pe cont propriu. Mi-am stabilit ca și bază în Hurghada, unde am închiriat un apartament, iar de aici am plecat spre diverse alte locuri.

La piramide și Muzeul Egiptean din Cairo pe cont propriu

Mai fusesem în urmă cu vreo 4 ani, într-o excursie, prin agenție, cu grup organizat. Mi-a plăcut enorm, chiar dacă a fost foarte obositor. Îmi doream să revin la Cairo, dar ceva mai pe-ndelete, fară un program fix, impus.  

Din Hurghada, am ajuns la Cairo cu autocarul. Sunt două firme (Go-Bus și Blue Bus) care fac curse regulate, eu i-am ales pe primii și am fost foarte mulțumită.

În Cairo m-am cazat la un hotel modest, dar super central, chiar în Piața Tahrir, acolo unde se petrec mereu manifestațiile. Am plătit 25$ pe-o cameră dublă, curată, modernă și la doi pași de muzeu. Singurul inconvenient a fost zgomotul din împrejurimi, unde se lucra la restaurarea unei clădiri până pe la 3 dimineața. Când m-am trezit în zgomote de flex, ciocan și tot felul de fiare la 2 dimineața, am avut senzația că-s în Mumbai. N-am fost acoll, dar așa mi-am închipuit că este. Ah și la toate astea se adaugă traficul infernat și claxoane ca la nebuni. Am trecut peste, am supraviețuit.

La muzeu am fost după amiaza, pentru a evita glomerația, când toate grupurile de turiști vin cu autocarele de peste tot.  Taxa de acces pentru vizitatori individuali este 160 EGP pentru intervalul orar 09 – 17 sau 220 EGP între 17:30 și 21:00. Se lucrează intens la mutarea muzeului, se speră ca la începutul anului viitor, să fie gata. Noul muzeu va fi lângă piramide.  

La piramide am ajuns, la fel, pe cont propriu, cu metroul (3EGP = 0,80 RON) până la Giza, iar de aici am luat un Uber (70 EGP = 18 RON). Da, în Cairo și Hurghada, Uber-ul și Careem (varianta arabă a Uber-ului) funcționează aproape perfect.  

Taxa de acces pe Platoul Giza este 160 EGP (40 RON). Vizitat în tihnă, fără a fi pe fugă, cu ghid grăbit să te ducă la muzeul parfumului, papirusului, magazine de suvenire.  

Cu trenul de noapte de la Cairo la Aswan

Probabil cea mai mare aroganță făcută de mine și prietenii mei, de-a lungul a celor 10 ture de Egipt, a fost aceea de a călători cu trenul de noapte, într-un vagon absolut normal, alături de alți egipteni. Nu tren turistic, cu cușetă, acel deluxe sleeper train. Ci cu trenul express, care-a făcut o mulțime de opriri prin tot felul de localități de-a lungul Nilului.

Am plecat seara la 7 din Cairo și am ajuns la destinație, în Aswan, la 10 dimineața, a doua zi. Teoretic, pe la 8 ar fi trebuit să fim în Aswan, dar locomotiva s-a defectat și-am stat în pustietate vreo oră jumătate.

Prețul unui bilet de tren Cairo-Aswan? O nimica toată: 137 EGP =34 RON. Biletele le-am luat online, turiștilor nu li se vând la casa de bilete, decât pentru trenul deluxe.  Ah, la clasa I cu ar condiționat!   Ce frig am tras!!!  

La întoarcere, am luat bilet doar până în Luxor. Aceleași condiții, plecare dimineață la 07.30, ajuns în Luxor la 10. Preț bilet 53 EGP = 13 RON.

Asta chiar a fost o experiență! Dacă aș mai repeta-o? Categoric da! Dar cu ceva haine pe mine :)

La Aswan am avut cea mai autentică cazare ever!

La Aswan am închiriat un apartament de la o familie de nubieni, chiar [pe] Elephantine Island. Foarte ieftin (30$ cu mic dejun inclus) și fain locul, mai puțin saltelele și pernele. În viața mea n-am dormit într-un pat mai tare. Și așa erau toate din casă. Locul e fabulos, înconjurat de Nil și de felucile ce-alunecau încontinuu în sus și-n jos. Printre oameni de rând, copii și căprițele urbei, pe ulițe nisipoase. N-am cuvinte, vă las să admirați fotografiile.

De la Aswan am închiriat un mini-van pentru a ajunge la Abu Simbel. Că de fapt Templele de la Abu Simbel au fost motivul principal al acestei aventuri. Iar locul merită fiecare efort, minut, bănuț. Într-un top al preferințelor mele, acesta e la o mică diferența de primul loc, unde se află Hurghada. Pe mini-van am plătit 2500 EGP = 620 RON. Am fost 5 adulți și un copil. Am vrut transport privat, tocmai pentru a evita grupurile și programul strict. Pentru excursie cu grup, prețul era aprox. 300 EGP = 75 RON. Sunt vreo 300 km de la Aswan la Abu Simbel și se merge mai mult prin pustietate, deșert cât vezi cu ochii.  

Taxa de acces la Abu Simbel este 215 EGP.

La Luxor am vrut să mă ridic la răsăritul soarelui cu balonul cu aer cald

Nu sunt eu ghinionistă de felul meu, dar de data asta, vântul ne-a jucat feste. Nu ne-am putut ridica de la sol din cauza rafalelor puternice. Dar uite, am motive să revin. La Luxor mai fusesem și anul trecut, am scris despre excursia cu plecare din Hurghada, tot aici pe site.  

Circuitul s-a terminat la Hurghada, înapoi acasă

Hurghada a devenit pentru mine un fel de a doua casă. Am prins un drag de locul acesta cum nicicând nu mi s-a întâmplat.  Din Luxor, am venit spre Hurghada cu autocarul Go-Bus.

În ultima parte a șederii mele în Egipt de anul acesta, mi-am îndeplinit un vis mai vechi: acela de a face scuba-diving. O să mă gândesc să scriu un articol separat că e mult de povestit. Am reușit cu brio să fac scufundări până la 18 metri adâncime, cu toată frica mea de apă și neștiința de a înota. DA! Se poate! Și mi-am luat și certifictaul PADI Open Waters Diver. Yupppyy!!!

 

Deci, se poate călători foarte ușor și pe cont propriu prin Egipt, iar din punctul meu de vedere, e mai safe așa, în grup restrâns, pierzându-te printre localnici, decât în grup mare. Dar fiecare călătorește cum poate, cum știe și cum se simte mai în siguranță. Am fost de multe ori și cu agenție și nu exclud varianta de a o mai face.

Sunt multe agenții serioase, cu oameni profesioniști, serioși. Cunosc (cei drept, doar virtual) și câțiva români stabiliți acolo, care profesează ca și ghizi, pentru diferite agenții. E mai simplu așa pentru multă lume, fără bătaie de cap cu organizarea, planificarea, rezervări, trasee. dacă nu vrei bătăi de cap, mergi la o agenție și ia pachetul cu totul! Inclusiv excursii opționale. Ca idee, la agențiile locale, prețurile sunt aproape la jumătate, cam pe aceleași trasee. Doar ghidul nevorbitor de română lipsește. Aveți de unde alege!

Știu că multă lume își dorește să ajungă la Abu Simbel, doar că prin ofertele agentiilor nu prea se găsește acest program. Nu că n-ar fi doritori, dar distanța e mare (din Cairo aproape 1000 km) și se pierde mult pe drum. Și costul ar fi pe măsură, clar. Iar atunci când îti iei un sejur de numai 7 nopți, parcă nu-ți vine să pierzi 2-3 zile până la Abu Simbel. Nu e timp pierdut, dar e multă oboseală. Și atunci o lași pe altă dată.  Desigur, se poate opta pentru avion, dar la fel, costul e mare. Și nu prea există cerere.

Egiptul e fabulos, pe mine m-a cucerit cu totul. Nu pot sta departe, așa că am pus la planificarea unei escapade noi! O să revin cu noutăți! Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le lăsați în comentarii. dacă pot, vă voi răspunde cu mare drag!

Călătorii faine să aveți!

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de angela_tudose in 01.10.19 19:20:41
Validat / Publicat: 01.10.19 20:29:09
VIZUALIZĂRI: 1393INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: Hurghada, Sharm, Luxor, Cairo, Aswan, Abu Simbel
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan [01.10.19 20:59:43] »

foarte tare.

viorica [01.10.19 21:15:09] »

@angy12: mulțumesc încă o dată! Am întâlnit o mămică dintr-o țară ex sovietică, ce și petrecea iernile in hurghada cu fetița ei asmatica iar asta mi a dat o idee pentru la pensie... Aștept noua ta vacanță.

angela_tudose [01.10.19 21:48:52] »

@adrianbogdan: Multumesc! 🤗

webmaster [02.10.19 07:39:14] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

angela_tudose [02.10.19 07:40:49] »

@viorica: Si eu as face la fel, dar mai am mult pana la pensie. Dar cum job-ul imi permite, exact asa o sa fac si eu iarna asta. Nu mai vreau frig, zapada, probleme...

krisstinna [02.10.19 10:28:20] »

@angy12: Cum adică “cu mai multe haine pe tine”? Vrei, te rog, sa îmi explici? Am văzut ca ai fost îmbrăcată de vară, ceva obișnuit la noi Acolo ai avut probleme din aceasta cauză?

Bravo! Felicitări!

angela_tudose [02.10.19 11:11:54] »

@krisstinna: De când au descoperit aerul condiționat, egiptenii au prostul obicei de a face abuz de acesta.

În trenul de la Cairo la Aswan (noaptea, 14 ore) și retur (de la Aswan la Luxor-3 ore), am tras un frig cum numai prin România mi s-a întâmplat. Nu prea știu la ce temperatură e setat aerul din tren, bănuiesc vreo 18-19 grade, dar noroc de prietenii mei ce tocmai sosiseră din România și aveau bagajele cu ei. Așa m-am alez cu o bluză cu mâneci lungi și noroc că aveam adidași. Am tot spus să oprească aerul, că-i frig, dar degeaba.

Restul oamenilor, egipteni care clar știau cum e treaba, aveau plăpumi sau pături cu care se înveleau.

În rest a fost foarte cald peste tot, bine. Haine de vară fără probleme. Un șal, o păturică ceva, nu strică în bagaj. Învățătură!

webmaster13 [02.10.19 16:44:04] »

melodia atasata se poate schimba sau se poate sterge...

angela_tudose [02.10.19 18:03:45] »

@webmaster13: e binevenita 😄 Pica bine in context. Merci!

lianna [23.10.19 01:03:50] »

@angy12:

Buna,

Tot intreb pe aici in speranta ca imi raspunde cineva daca e safe pentru 3 femei (40-50 ani) sa mearga in Egipt si mai ales in excursiile optionale cu o agentie de acolo. Dorim pe 6,7 sau 8 aprilie.

Ati fost acolo de multe ori si poate ne puteti spune.

Am apreciat review-ul dvstra.

Multumesc.

angela_tudose [23.10.19 09:14:21] »

@lianna: Multumesc pentru aprecieri!

N-aveti motive sa va faceti griji! Sunt atat de multe femei care merg singure sau in grup de femei. Veti fi curtate la tot pasul, iar cu un refuz prompt scapati si de eventualele insistente venite din partea egiptenilor.

In excursiile optionale banuiesc si asa ar fi mai bine in cazul acesta (3 doamne) ca veti merge cu grup, asa ca nu aveti de ce va face griji. Aprilie e o perioada perfecta pentru Egipt.

Succes cu organizarea!

lianna [23.10.19 10:07:10] »

@angy12: Mulțumesc mult pt răspuns. Sunt abonata la blogul dvstra. Nu știam ca sunteți aceeași persoana cu angy12. Daaa, vom merge ca atunci, în aprilie avem vacanta școlară și putem.

webmaster [28.10.19 22:54:58] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «În Egipt pe cont propriu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Egiptul]

Dorina9 [10.04.20 19:57:40] »

@angy12:  Am fost directionata catre review-ul dvs.

L-am citit cu mult interes, am gasit o multime de lucruri intersante.

Eu calatoresc in general pe cont propriu, dar in Africa nu am fost pana in 2019, cand, impreuna cu fiica mea, am fost in Maroc. A fost ok cu o masina inchiriata.

Intrebarea mea era, in Egipt, pot calatori cu o masina inchiriata?

Ce ma sfatuiti? Inteleg ca sunt distante mari (daca ati mers 14 ore cu trenul).

In asteptarea unor vremuri mai bune, va doresc excursii frumoase ​​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
angela_tudose [11.04.20 14:00:08] »

@Dorina9:  Ma bucur ca va ganditi la aceasta destinatie, da se poate vizita si cu masina inchiriata. Sper numai ca vremurile in care o putem lua din nou prin lume sa nu fie prea departe. Daca va pot fi de folos si cu alte informatii, cu mare drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, angela_tudose, Dorina9, lianna, viorica
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0498869419098 sec
ecranul dvs: 1 x 1