ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Positano, vedeta Coastei Amalfitane

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Coasta Amalfitană, în italiană Costiera Amalfitana, se întinde pe aproximativ 56 de Km la Nord de Golful Salerno, între localitățile Sorrento și Salerno. Drumul de coastă trece prin localitățile Sorrento, Positano, Amalfi, Minori, Maiori, Ravello, Salerno. Pentru frumusețea și spectaculozitatea ei, Coasta Amalfitană a fost inclusă din anul 1997 în Patrimoniul UNESCO.

    Am plecat din Napoli cu trenul Circumvezuviana care are ultima stație în Sorrento. Din Napoli se poate ajunge în Sorrento și cu autobuzul sau cu ferry. Biletul de tren a costat 4,80 euro pe sens.

    La ieșirea din gară, sunt autobuzele care fac traseul Coastei Amalfitane. Se poate opta pentru întreaga coastă sau, cum am făcut noi, până în Positano. Nu am vrut să vizităm toată coasta, pentru că am dorit să -i acordăm mai multe ore orașului Sorrento. De aici, din Sorrento, începe celebra și spectaculoasa Coastă Amalfitană.

    Între Sorrento și Positano sunt 16 Km, dar drumul săpat în munte, cu multe serpentine, unele foarte strânse, se parcurge cam în 40 minute. În general, mă feresc de serpentine, nu-mi plac, nu mă simt bine la viraje, dar, de data aceasta, m-am simțit confortabil, n-am simțit nicio amețeală, totul a decurs perfect. Nu mai amintesc de măiestria șoferului care ne-a dat un sentiment de siguranță prin felul în care a condus.

    Drumul de coastă este mărginit pe de o parte de Munții Lattari pe partea stângă în direcția de mers Sorrento-Positano, iar în partea dreaptă, la o mare diferență de nivel, de apele Mării Tireniene. Peisajul este spectaculos! Incredibil, nu mă mai deranjează serpentinele, hăul ce se deschide în dreapta drumului nu- mi dă fiori, nu văd decât frumusețea naturii și panorama superbă asupra mării. Iahturile și bărcile par încremenite pe albastrul apei. Azuriu este culoarea dominantă: azuriul cerului se oglindește în azuriul mării într-un tablou al unei naturi binecuvântate. Șoseaua, „Nastro Azzuro”, cum o numesc localnicii, pare suspendată deasupra mării.

    Încet, încet începe să prindă contur destinația spre care ne îndreptăm. Positano, acest orășel, pare rupt dintr-o poveste. Clădirile terasate sunt colorate, unele mai viu, altele în culori pastelate. Prima impresie: parcă aș fi în Grecia! Da, seamănă cu Symi! Și nu e de mirare, arhitectura fiind mediteraneană în ambele locuri. Și Positano, ca și Symi, a fost un sat pescăresc, devenit acum vedeta turismului italian.

    Cum au reușit să construiască acele case pe coasta muntelui? Unele par crescute din munte, asemenea arborilor. Toate clădirile privesc spre mare. Spre mare ne întoarcem și noi privirile. Suntem sus, foarte sus față de mare. O plajă cu multe umbreluțe și șezlonguri așezate în ordine, goale însă, ne tentează pe moment, dar renunțăm când știm că avem de coborât și apoi urcat foarte multe trepte. Este plaja Marina Grande, așezată la poalele orașului.

    Positano este o adevărată explozie de culori! Culorile, florile, azuriul îl fac un oraș vesel, încântător. Unii îl consideră și foarte romantic. Așa o fi! Flori de bougainvillea îmbracă fațadele caselor și a teraselor. Umbrare de viță -de - vie acoperă străduțele. La intrarea într-un restaurant, un lămâi încărcat de fructe ne amintește că toată zona este renumită prin lămâile și portocalele sale. Străduțele urcă și coboară, sunt multe trepte care te duc într-o parte și în alta. Intru în câteva buticuri în care vedete sunt produsele hand made din ceramică sau textile din in. Culorile predominante sunt albastrul și galben-lămâi. Prețuri pe măsură. Sunt doar admiratoare... Pe străzile aglomerate, artiști plastici își etalează produsele într-o expoziție a bunului- gust și a talentului. Sunt și galerii de artă, am intrat într-una, artă modernă cu motive marine.

    Poate mulți se întreabă ce obiective sunt de vizitat în Positano. Le răspund că întreg Positano este un mare și important obiectiv. Și ce poate fi mai plăcut decât să te plimbi pe străduțele întortocheate și să te minunezi de atâta frumusețe! Nici nu știi ce să cuprinzi mai întâi cu ochii: marea cu a ei culoare de un albastru ce pare ireal sau clădirile cocoțate parcă una peste alta și culorile lor vesele. N-am vizitat toată Coasta Amalfitană, dar cei care au făcut-o au declarat că Positano este vedeta incontestabilă. Eu îi cred...

    Terasele se întind de-a lungul șoselei înguste ,fiind așezate parcă deasupra mării , cu vedere extraordinară la casele ce coboară din munte până în buza mării. N-am poposit la niciuna, nici nu aveam timp de stat, plus că prețurile erau pe măsura celebrității orașului. Altfel, cred că e foarte plăcut să admiri de la masa unei terase splendorile ce se deschid în fața ochilor .Positano nu însemnă numai culoare. Un obiectiv vizitat și fotografiat este domul, Chiesa Maria Assunta, unde se află icoana protectoare a orașului, Madona Neagră cu pruncul, pictată în stil bizantin. Și de aici, de pe platoul din fața bisericii, panorama este superbă.

    După câteva ore de plimbat și fotografiat, am luat autobuzul spre Sorrento. Biletul a costat 12 euro dus/întors. La întoarcere, am fost doar noi două în autobuz. Ceilalți turiști cu care am venit, și-au continuat călătoria spre celelate localități de pe Coasta Amalfitană, dar, cum am spus, am vrut să ne plimbăm și prin celălalt oraș frumos al Coastei, Sorrento (vezi impresii).

    Am lăsat în urmă marea, casele colorate și așezate în terase ale fermecătorului Positano, un loc pe care-l recomand indrăgostiților de Italia și în care poate voi reveni, iar dacă nu, îmi vor rămâne amintirile și bucuria că Am Fost și eu Acolo!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Rodel in 20.09.19 17:55:32
    Validat / Publicat: 20.09.19 20:06:34
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Positano. Jos, plaja Marina Grande, în depărtare, munții Lattari. Din ei, parcă se desprind casele.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [20.09.19 22:22:14]
    »

    @Rodel: Așa am simțit și eu, atât la Positano cât și la Capri, că sunt două locuri-obiective în sine unde nu e nevoie decât să privești munții, să asculți marea și să adulmeci parfumul florilor pentru a fi fericit că AiFostAcolo.

    Felicitări din inimă pentru acest review; ai surprins cum nu se poate mai bine atmosfera de vis a orășelului.

    RodelAUTOR REVIEW
    [20.09.19 23:23:46]
    »

    @Carmen Ion:Mulțumesc, Carmen! Si Positano, și Sorrento dunt două locuri pline de culoare, în care, așa cum spui, nu este nevoie să vizitezi vreun obiectiv, nici nu sunt prea multe, ele fiind obiectivele de care te bucuri. Atâta frumusețe te lasă fără cuvinte! Coasta Amalfitană m-a cucerit, mai puțin Capri.

    Dana2008
    [21.09.19 09:23:02]
    »

    @Rodel: Mi-nu-nat!!!

    Felicitări pentru articol, destinație și fotografiile superbe!

    Călătorii plăcute! Numai bine!

    RodelAUTOR REVIEW
    [21.09.19 10:14:20]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc pentru aprecieri! Fotografii sunt multe, dar dificilă postarea lor.

    Și eu îți doresc vacanțe frumoase în continuare!

    maryka
    [21.09.19 11:49:22]
    »

    Am ajuns și eu acasă, așa că încerc să recuperez ce nu am putut citi săptămâna trecută. Iată că revăd Positano, cel plin de farmec și culoare...

    Superb locul, subscriu, sunt doar două luni de când am fost acolo, dar parcă deja mi-e dor... mi-e dor să mă plimb pe acele străduțe în scări, acoperite cu bouganvillea. Mă bucur să văd Positano din cealaltă parte, din dreapta, pentru că noi am fost fix pe partea opusă, nu că nu voiam, ci doar din lipsă de timp... iată că am motiv de revenire ????

    Foarte frumos, felicitări!

    RodelAUTOR REVIEW
    [21.09.19 13:14:18]
    »

    @maryka: Mulțumesc pentru ecou, Marika! Acum, parcă îmi pare rău că nu am ajuns și în Amalfi. Asta e când timpul e prea scurt! Astept impresiile tale din Spania!

    maryka
    [21.09.19 13:46:57]
    »

    @Rodel: ????

    mprofeanu
    [22.09.19 15:20:49]
    »

    @Rodel: Frumos, rău de tot de frumos! Oare voi mai ajunge pe acolo sau mă mulțumesc doar să văd și să citesc!? E bine și așa!...

    RodelAUTOR REVIEW
    [22.09.19 15:59:32]
    »

    @mprofeanu:, de ce să nu ajungi? Ai fost în locuri mai îndepărtate, Italia este mai la îndemână!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    maryka, mprofeanu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Positano:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066987991333008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1