ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2019
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 30.08.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Arhipelagul Solovăţ - un colţ de rai

TIPĂREȘTE

Arhipelagul Solovăţ este situat în Golful Onega al Mării Albe, la 165 km sud de cercul polar. Este compus din 6 insule (Balşoi Soloveţki, Anzer, Balşaia Muksalma, Malaia Muksalma, Balşoi Zaiaţki, Malîi Zaiaţki) din care se pot vizita doar două: Balşoi Soloveţki (pe care se află manastirea Solovăţ) şi insula Anzer.

Arhipelagul este accesibil pentru turişti doar vara, din iunie până în septembrie, în restul anului neputându-se efectua călătoria pe Marea Albă care în această zonă îngheaţă. Evident locuitorii arhipelagului mai au o şansă pentru restul anului: transportul cu avionul din şi spre Arhanghelsk, pe insula mare a Solovăţului existând un mic aeroport.

Accesul turiştilor în arhipelag în general se face pe mare, din portul Kem (regiunea Karelia), cu diverse vaporaşe şi şalupe aparţinând mănăstirii sau unor firme particulare (diferenţă mică de preţ). În funcţie de tipul de ambarcaţiune, călătoria pe mare între portul Kem şi Mănăstirea Solovăţ poate dura 3 ore sau o oră şi jumătate. Pentru această parte a excursiei e nevoie de haine groase dacă vrei să admiri marea de pe punte, în special din cauza vântului (acelaşi lucru e valabil şi pentru excursia cu vaporaşul între insulele Solovăţ şi Anzer, odată ajunşi în largul mării vântul e destul de puternic). Transportul regulat între porturile Kem şi Solovăţ se face în zilele lucrătoare dimineaţa (în jurul orei 6) spre Solovăţ şi seara (în jurul orei 18) spre Kem, dar e nevoie de programare prealabilă.

Cazarea este de asemenea posibilă doar pe insula mare a Solovăţului: la particulari (probabil mai scump, nu stiu), există şi un hotel sau la cazarea oferită de mănăstire în aşa-numite "case ale pelerinilor". O astfel de "casă a pelerinilor" este o cladire mare din lemn ce pare relativ nouă sau cel puţin recent renovată, cu o arhitectură simplă - specifică zonei, cu două nivele, cu camere mari cu câte 5 paturi sau 10 paturi (5 paturi suprapuse), o sală de mese, totul din lemn, călduros, plăcut, deservit de un personal harnic şi atent. De asemenea mâncarea la astfel de cazări este de bună calitate, chiar deosebită ca sortiment.

Ce se poate vizita pe insula Balşoi Soloveţki:

1. Mănăstirea Solovăţ - principala atracţie turistică şi spirituală a arhipelagului, aflată într-o continuă renovare de la redeschiderea sa din anul 1991 încoace.

2. Pustia sfântului Filip - aflată la aproximativ 2 km de mănăstire. E un fel de poiană în pădure şi se poate ajunge într-o scurtă drumeţie, în prezent acolo este o casă unde se pare că au locuit şi mai recent călugări retraşi în pustnicie, un vechi izvor şi o mare troiţă în memoria victimelor gulagului. Sf. Filip, de la care provine numele, a trăit in secolul XVI, între 1548-1565 a fost egumen al mănăstirii Solovăţ, iar apoi mitropolit al Moscovei în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic (fiind apoi ucis în 1569 din ordinul acestuia).

3. Sekirnaya Gora - un deal aflat la aproximativ 12 km de mănăstire. Se poate face o drumeţie până acolo, sau se poate închiria de la mănăstire un autobuz cu şofer. Există astfel de autobuze care transportă grupurile de pelerini/turişti de-a lungul şi de-a latul insulei. Pe Sekirnaya Gora se află Schitul Înălţării şi se vizitează Biserica cu far. Lângă ea este o platformă ce oferă o panoramă frumoasă spre schitul Savvatievsky.

De asemenea pe Sekirnaya Gora se află morminte şi gropi comune din timpul gulagului, precum si două mari cruci din lemn, comemorative (una dintre ele este la poalele dealului, unde erau aruncaţi deţinuţii care mureau în izolatorul din biserica cu far).

Ce nu trebuie uitat când se merge la Sekirnaya Gora (şi în general oriunde în zona împadurită) - protejarea împotriva celui mai tenace inamic: ţânţarul (poate că ţânţarii ăştia din nord nu au ce boli să transmită, dar sunt nenumaraţi şi nesătui).

4. muzeul GULAG-ului;

5. grădina botanică - rezervaţie naturală încă din timpul Uniunii Sovietice (din 1974), în prezent de ea se ocupă mănăstirea;

6. canalele - pe insula mare a Solovăţului sunt numeroase lacuri care au fost conectate între ele prin canale construite de călugări încă din vechime.

Trebuie amintit faptul că gulag-ul din Solovăţ a funcţionat din anii '20 ai secolului trecut şi până la începutul celui de-al doilea razboi mondial. Ulterior acolo a funcţionat o şcoală militară. După război insula a fost populată de foştii angajaţi ai lagărului şi urmaşii lor, care s-au ocupat cu "întrecerea socialistă" în agricultură (pescuit, cules de alge şi altele asemenea specifice zonei nordului) la care în prezent se pare că se adaugă şi o activitate mai profitabilă: cazarea turiştilor pe timpul verii. Iarna: zăpadă şi vânt; toamna şi primăvara: umezeală (se spune că din noiembrie până în mai e aproape permanent innorat) şi vânt.

Zone locuite pe insula Balşoi Soloveţki: localitatea Solovki (în imediata vecinătate a mănăstirii) şi localitatea Rebalda (situată înspre nord).

Ce se poate vizita pe insula Anzer:

Insula Anzer, situată la nord-vest de insula mare a Solovăţului, este accesibilă pe mare, cu vaporaşul, în perioadele în care marea este liniştită. Pe Anzer se merge doar în excursii organizate cu ghid. Şi acolo există o rezervaţie naturală, într-o parte a insulei fiind vegetaţie specifică tundrei. Deci ce se poate vizita:

1. insula în sine: debarcarea se face în extremitatea estică a insulei, dupa care urmează o drumeţie de aproximativ 10 km pe teritoriul acesteia, iar îmbarcarea pentru drumul de întoarcere se face în partea centrală a insulei. Zona unde se debarcă e tocmai cea cu vegetaţie de tundră. Apoi începe zona de lacuri şi pădurea, cu animale prietenoase, obişnuite doar cu oameni prietenoşi (exceptând ţânţarii, bineînţeles).

2. Schitul Sfânta Treime aflat în renovare, dar vizitabil. Este legat de numele sfântului Eleazar, primul călugăr retras în insulă, în vecinătate fiind lacul şi chilia sa din pustie.

3. Schitul Răstignirii de pe Golgota - biserica se află pe o culme în centrul insulei şi e impresionantă, fiind vizibilă de la distanţă de pe mare. În timpul gulagului la un moment dat această biserică a fost folosită ca izolator pentru bolnavii de tuberculoză, loc în care în doar câteva luni au murit peste 900 de oameni. La poalele dealului sunt troiţe ridicate de oameni, dar pe deal, alături de biserică, se află un mesteacăn crescut natural în formă de cruce, considerat minunea de la schitul Răstignirii de pe Golgota. Un fapt interesant ce trebuie menţionat: acest schit este situat pe acelaşi meridian cu Golgota din Ierusalim.

De la lume adunate, si-napoi la lume date:

Nu se poate încheia povestea despre mănăstirea şi arhipelagul Solovăţ, fără să spunem că redeschiderea mănăstirii la sfârşitul perioadei sovietice, în anul 1991, s-a făcut cu contribuţia importantă a doi preoţi de naţionalitate română, basarabeni. Aceştia sunt părinţii Gherman (primul preot al oamenilor din Solovăţ în 1991 când li s-a permis să aibă din nou o biserică, în prezent duhovnicul mănsătirii) şi fratele său Zosima (economul mănăstirii) - oameni care se consideră români şi sunt bucuroşi să primească pelerini din România, dar totodată sunt întristaţi de faptul că în satul lor din Republica Moldova oamenii rămaşi se consideră şi mai români, iar pe ei nu îi primesc nici măcar în vizită, la mormintele părinţilor - deoarece biserica din acel sat a trecut de la patriarhia Rusiei (de care evident apartine Solovăţul) la acea Mitropolie a Basarabiei aparţinătoare de Patriarhia română.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de calator65 in 07.02.19 21:44:18
Validat / Publicat: 08.02.19 07:59:03

VIZUALIZĂRI: 1117 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calator65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Nopţi albe în arhipelagul Solovăţ - Golful Prosperităţii la ora 22 (la sfarşitul lunii iulie)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35100 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.02.19 08:18:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[08.02.19 08:44:25]
»

Articolul (și continuările sale) a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mihaelavoicu
[08.02.19 09:03:04]
»

Ai adus un aer nou, rece, curat, nordic pe AFA! Pozele sunt fantastice! Marea Albă, incredibil de albastră, tundra, cupolele în formă de ceapă, nopțile albe, totul e nou, e ”altceva”

Mulțumesc pentru aceste frumuseți!

calator65AUTOR REVIEW
[08.02.19 10:40:16]
»

@mihaelavoicu: Va multumesc mult pentru apreciere!

DOINITA
[08.02.19 18:14:34]
»

Un loc de vis (pentru unii ramane doar un vis!), un loc nestiut de multi si in care viata isi urmeaza cursul! Sa faci un drum pe acele meleaguri nu-i usor si nu cred ca sunt multi (de la noi din tara) care ajung acolo. Cu atat mai valoros si interesant este articolul.

Foarte frumos reviewul, foarte frumoase pozele! Multumim!

M-a surprins si intristat informatia ca oameni care pretind ca au un Dumnezeu refuza dreptul unor semeni de-ai lor sa aprinda o lumanare la mormantul parintilor.

PS.sf.Filip a ajuns mitropolit la doar 17 ani ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calator65AUTOR REVIEW
[08.02.19 21:58:02]
»

@DOINITA: Va multumesc mult si eu. In ce priveste intrebarea legata de sf. Filip mitropolitul Moscovei, cred ca nu am reusit sa fac precizarile necesare in articol si am creat confuzie: sf. Filip s-a nascut in 1507, intre 1548 si 1565 a fost egumenul manastirii Solovat, deci in 1566 cand a ajuns mitropolit al Moscovei avea deja 59 de ani; a fost mitropolit pentru 3 ani, in 1569 fiind ucis din ordinul tarului Ivan cel Groaznic. Moastele acestui sfant Filip se afla la Moscova, in Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kremlin.

In ce priveste locurile de vis, uneori visele devin realitate, trebuie doar sa ne dorim si sa indraznim. Nu e atat de greu de ajuns, se organizeaza pelerinaje din Romania (nu se poate scrie aici public cine si cum, dar va pot da detaliile intr-un mesaj privat). Singura eventuala problema ar putea fi durata lunga a excursiei (Solovatul e doar o mica parte a ei) si faptul ca in Rusia se calatoreste foarte mult cu autocarul. Calatoria spre Solovat presupune o noapte petrecuta pe autocar la dus, si inca o noapte pe autocar la intoarcere - cand se parcurg aproximativ 800 km (sper ca imi amintesc corect distanta) in Karelia, din zona St. Petersburg pana in portul Kem pe tarmul Marii Albe.

calator65AUTOR REVIEW
[10.02.19 09:40:57]
»

@mihaelavoicu: Da, şi eu am fost surprinsă de culoarea Mării Albe. I-am făcut o mulţime de fotografii - am mai adăugat câteva.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calator65, DOINITA, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rusia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060877084732056 sec
    ecranul dvs: 1 x 1