ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
PREȚ 560 eu ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Sardinia

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Sardinia - o promisiune îndeplinită

  TIPĂREȘTE

  Încă din 2017 ne propusesem ca anul acesta să vizităm Sardinia şi eventual Corsica, singurele insule din bazinul mediteranean pe care nu le văzusem. Cu vreo două săptămâni înainte de Paşte soţul meu m-a întrebat dacă am luat bilete la vreo excursie? I-am răspuns automat că da deşi nu luasem. Ştiind că mă va întreba traseul, am fugit la calculator şi am deschis o ofertă oarecare. I-a părut rău că în Corsica nu vom vizita Ajaccio, oraşul în care s-a născut Napoleon Bonaparte. Au trecut mai multe luni, eu am făcut două excursii în ţară şi spre toamnă mi-au căzut ochii pe o excursie în Sardinia în luna octombrie. Dacă în ţară am avut curajul să merg singură în Maramureş într-un grup de oameni necunoscuţi, în străinătate mi-am zis că e mai sigur să merg cu cineva. Am convins să meargă o fostă colegă de serviciu minoră, adică ceva peste 70. Am fost foarte determinată să fac această excursie pentru că promisesem.

  Datele excursiei

  Am făcut excursia între 3-10 octombrie, perioadă în care în Sardinia temperatura ziua ajunge la 25 grade. În privinţa bagajului, încă de anii trecuţi ne impuseserăm să cărăm cu noi cât mai puţine lucruri. De data asta neputând ridica greutăţi mari, am renunţat la cel mai mic troler care cântărea 2.5 kg şi l-am înlocuit cu o geantă de voiaj de fâş de 400 gr şi dimensiuni agreate de compania de aviaţie. Cu îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, cosmetice, inventariate la strictul necesar am ajuns la 3.5 kg. Jacheta şi un pullover gros le-am luat pe mine. Am zburat cu Wizz Air fără escală

  Ca să nu mă mai repet în viitor, câteva observaţii şi generalităţi despre Sardinia

  Cu o suprafaţă de 24000 kmp şi o populaţie de 1.6 mil. locuitori, Sardinia este a doua mare insulă din Mediterana, după Sicilia. În Sardinia densitatea populaţiei este una din cele mai mici din Italia 67 loc/ kmp faţă de 202 media ţării, fiind una din cauzele păstrării habitatului natural. Este o regiune autonomă a Italiei condusă de un preşedinte ales, un consiliu şi o Giuntă Regională (parlament). Chiar dacă limba oficială este italiana, sarda este cea mai vorbită. Sarzii nu sunt italieni. Limba sardă este o limbă romanică care îşi are rădăcinile în etruscă, feniciană şi a altor popoare care au locuit vremelnic în insulă atrase de terenurile fertile şi de minele de aur şi argint. Primele semne de locuire datează de 150000 de ani. Civilizaţia nuraghică de pe urma căreia au rămas 7000 de nuraghi (am văzut câteva construcţii iar pe cea mai mare am vizitat-o) a durat din paleolitic până la cucerirea insulei de către romani. Sardinia a devenit apoi provincie bizantină, a trecut sub autoritatea regelui aragonez în sec. XIV, până ce în 1720 a devenit un regat independent sub casa de Savoia. În 1860 Sardinia s-a unificat cu regatul Italiei.

  Economia Sardiniei se bazează în ultimul timp pe turism dar activităţile principale care se menţin şi astăzi sunt agricultura şi păstoritul. Din 50000 imigranţi recensaţi în 2016,14000 sunt români. În ultimii câţiva zeci de ani s-au dezvoltat industria, comerţul şi tehnologia informatică şi s-a menţinut la cote înalte producţia de vinuri. Sardinia este singura regiune a Italiei care nu are nicio autostradă dar drumurile sunt bune, cele principale având patru benzi. Până cu 20-30 de ani în urmă, în insulă clanurile făceau legea. Sardinezii sunt un popor mândru care a rezistat cuceritorilor şi s-a opus din răsputeri invaziei de cultură importată. Picturile de pe zidurile caselor din Orgosolo ilustrază cel mai bine aceste idealuri. Sardinezii duc o viaţă patriarhală, ceeace explică locul doi mondial în prvinţa centenarilor (după Okinava), în mai multe sate trăind locuitori de 110-115 ani. Traiul în mijlocul naturii, izolat de lumea civilizată, clima, dieta mediteraniană au favorizat această longevitate. Vizitând o săptămână Sardinia pot spune că e altfel, altfel şi faţă de Sicilia în care în ultimii douăzeci de ani s-a investit foarte mult.

  Reviewuri despre Sardinia scrise pe Afa

  Pe AFA s-au scris 22 reviewuri despre Sardinia, ultimele două în luna decembrie de Costi. Atât în ceeace a povestit el în două episoade, cât şi în reviewurile scrise de ceilalţi, nu am recunoscut decât puţine localităţi sau obiective din traseul excursiei pe care am făcut-o eu. Alghero, Costa Smeralda, Baia Sardinia, Nuraghe, fugitiv Grotele Neptun şi cam atât. Mi-am explicat că majoritatea userilor au aterizat în capitala insulei Cagliari şi chiar în Alghero de unde au închiriat o maşină cu care şi-au făcut programul pregătit de acasă. Noi am avut un traseu prestabilit dar nu l-am regretat.

  În mare, programul excursiei

  Grupul nostru a aterizat în Alghero, am fost cazaţi în apropierea oraşului în hotelul Porto Conte de unde am făcut atât excursiile prevăzute în program cât şi cele opţionale. Am vizitat Costa Smeralda cu oraşul exclusivist Porto Cervo, localitatea în care milionarii îşi cheltuiesc banii în magazine de firmă şi restaurante de lux; ne-am oprit în celebra Baia Sardinia o mică staţiune construită în jurul unui golf cu nisip alb; am luat un ferry şi am ajuns la celebrele grote ale lui Neptun ; am trecut pe lângă farul cocoţat pe stâncă la Capul Caccia; am admirat pereţii pictaţi de pe casele din Tinnura şi Orgosolo; am servit un prânz la ferma unor păstori;am vizitat o bazilică din sec. XI, am rămas uluiţi de apusul de soare văzut în parcul natural Porto Conte unde Mediterana face şapte golfuri; am intrat în Nuraghe de San Antine, construcţie megalitică veche de 4000 de ani; am vizitat orăşelul Nuoro în care s-a născut laureata premiului Nobel scriitoarea Grazia Deledda; am traversat cu feribotul în Corsica franceză unde am urcat la cetatea Bonifacio - in general am mers cu autocarul şi bătut cu piciorul partea de nord-vest şi centrul insulei. Userii care au aterizat în Cagliari au explorat mai mult estul şi sudul insulei. Da, erau plaje superbe, chiar la hotel a rămas o parte din grup să se bucure pe plaja privată de soarele domol din octombrie şi apa călduţă a golfului. Cum plaja nu mă mai interesează, am mers în toate excursiile oferite chiar dacă la sfârşit oboseala şi-a pus amprenta pe noi. A fost o excursie frumoasă şi o promisiune îndeplinită.

  În episoadele următoare am să încerc să vă descriu ce a fost mai interesant şi merită să fie povestit dar până atunci Sărbători fericite şi un An Nou cu împliniri şi călătorii frumoase!

  Citește și CONTINUAREA aici

  ---
  Trimis de Michi in 14.12.18 19:22:40
  Validat / Publicat: 14.12.18 20:43:09
  VIZUALIZĂRI: 1382INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 49 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  7 ecouri scrise, până acum

  Dan&Ema [14.12.18 20:54:42] »

  @Michi:

  Bravo, mama Michi! 👏👏👏

  dianamea CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [14.12.18 23:16:12] »

  Ma bucur ca ati reusit sa vizitati Sardinia si Corsica, asa cum ati promis.

  Am fost si eu la sfarsitul lunii aprilie in Sardinia, in nord, la Porto Torres, despre care am scris. Am ajuns in Porto Torres cu ferryboat-ul, pe traseul Roma Barcelona cu escala la Porto Torres.

  Am inchiriat o masina si am vizitat partea de nord a Sardiniei, iar intre Olbia si Sassari am mers pe autostrada, probabil ca era recent construita si poate nu era in intregime terminata. Nu am platit taxa de autostrada. Dar acum nu se mai poate spune ca e singura zona a Italiei fara autostrada. Drumurile au fost foarte bune si in rest, dar destul de grele, pentru ca erau multe serpentine in munti. In Sardinia se poate circula si cu trenul.

  In ceea e priveste limbile vorbite in Sardinia, precizez ca in Alghero este limba oficiala si catalana, orasul Alghero numindu-se L'Alguer in catalana.

  In ceea ce priveste economia Sardiniei, pe langa turism, au importante zone industriale, in Porto Torres aveau o platforma industriala cu o uzina chimica, siderurgie si santier naval.

  Va doresc sa aveti parte de calatorii frumoase si interesante in continuare.

  adrianbogdan [15.12.18 07:06:49] »

  Buna dimineata!

  Frumosa plimbarea, ma bucur ca ganditi optimist stiu ca in viata nu-i usor cand ramai fara sufletul pereche si eu as fi procedat identic.

  Multa sanatate si putere de a calatorii.

  Sarbatori cu bine alaturi de copii si de nepoti impreuna ca gandurile mele bune

  Sper ca ne-om vedea la o ieseala de a noastra pe la vreo carciuma sau terasa prin Bucuresti.

  Michi [15.12.18 07:46:49] »

  @dianamea:Mulţumesc mult pentru precizările şi completările aduse. Îţi doresc şi eu în continuare călătorii frumoase.

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [15.12.18 09:20:00] »

  @Michi: Bravo, Michi, ai promis și te-ai ținut de cuvânt!

  Așteptam impresiile tale din Sardinia, e un loc în care mi-am propus de mult să ajung dar n-a fost să fie...

  Michi [15.12.18 09:27:23] »

  @Carmen Ion:Aveam intenţia să încep serialul după Anul Nou dar dacă se pune de iarnă şi mă ţine în casă s-ar putea să-l devansez. Pentru voi care veţi avea o maşina, ca să ai o privire de ansamblu aşa cum ai avut în Corfu, ar fi bine să vă rezervaţi două cazări una pe coasta de est, alta în vest. Eu recomand hotelul la care am fost cazaţi Porto Conte, aproape de Alghero, care are şi plajă frumoasă- am să scriu despre el-.

  roth [24.01.19 22:46:09] »

  Determinarea, curajul si o promisiune au dus la o vacanta minunata cum doar dvs va putea iesi.

  Putere sa vizitati locuri frumoase in continuare.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  adrianbogdan, Carmen Ion, Dan&Ema, dianamea, Michi, roth
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0914628505707 sec
  ecranul dvs: 1 x 1