ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
single
"ECHIPA" A INCLUS:
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Biserici, schituri în Sinaia

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Biserica Sfantul Ilie Tesviteanul din Sinaia

TIPĂREȘTE

Toată lumea a vizitat sau a auzit de Mănăstirea Sinaia denumită Catedrala Carpaţilor, cu cele doua biserici: cea veche din timpul spătarului Mihail Cantacuzino ridicată în 1695 şi biserica nouă construită de călugări în 1842-1846. Mai puţini cunosc biserica Sf. Ilie Tesviteanul, biserica impunătoare de piatră, situată pe Calea Prahovei la bifurcaţia bulevardului principal care străbate oraşul şi varianta gară care ocoleşte Sinaia.

Această biserică a apărut ca necesitate a locuitorilor din partea de jos a oraşului, după cum pentru cei din cartierele Izvor şi Platou Izvor a fost construită la intrarea dinspre Bucureşti biserica de lemn cu hramul Sf. Andrei. Din păcate această biserică de lemn din Izvor a ars din temelii in 2006 şi a fost reconstruită anii aceştia din zidărie. Pe Cumpătul, în cartierul de peste Prahova s-a sfinţit în 2015 o bisericuţă cu hramul Naşterea Domnului.

Înafară de aceste biserici ortodoxe în Sinaia mai sunt lăcaşuri pentru bisericile romano-catolica, evanghelică, baptistă şi adventistă.

Revenind la impunătoarea biserică Sf. Ilie, la fel ca alte construcţii de patrimoniu din oras (mă refer în primul rând la muzeul găzduit de palatul Stirbey) ea a fost inghesuită şi acoperită de căteva construcţii fără valoare, astfel încât trecătorului grăbit, pieton sau în maşină îi scapă măreţia ei. A trebuit sa intru în curtea bisericii şi să mă sprijin de zid ca s-o pot fotografia în toată monumentalitatea ei. Dacă mănăstirii Sinaia I se mai spune Catedrala Carpaţilor, localnicii numesc biserica Sf. Ilie Catedrala Bucegilor

Odată cu dezvoltarea oraşului şi în special după construcţia castelului Peles ca reşedinţă de vară a regilor, a crescut vertiginos numărul familiilor care şi-au construit vile în Sinaia sau pur si simplu s-au mutat aici unde au găsit înafară de aer curat, slujbe la marea intreprindere Costinescu (devenită Mefin) sau în diverse activităţi de servicii şi hoteliere.

La începutul secolului trecut s-a luat hotărârea construirii unei a doua biserici în oraşul de jos. Abia în 1928 ideea s-a materializat sub Pr. Ic. Stavr. Vasile Hăisan care şi-a închinat întreaga viaţă construirii acestei monumentale biserici. Piatra de temelie a fost pusă în 1933 de patriarhul Miron Cristea iar sfinţirea a avut loc în 1939 în prezenţa patriarhului, a regelui Carol al II-lea şi al Marelui Voievod Mihai, ale căror chipuri sunt pictate pe tablourile votive ale bisericii. Sfinţirea a fost făcută cu mare alai, la ea participând întreaga familie regală, ambasadori şi oficialităţi din Bucureşti şi din ţară.

Arhitect a fost Paul Smarandescu, celebru în epocă pentru implementarea în arhitectura a stilului neo-românesc. Smarandescu a fost arhitectul sef al oraşului Sinaia şi lui i se datorează primul plan de sistematizare al staţiunii. El a donat parohiei sf. Ilie planurile viitoarei biserici şi a supraveghiat pro bono lucrările de construcţii. Fiind vorba de un lăcaş de cult de mari proporţii a adoptat stilul bizantino-românesc din blocuri de piatră cioplită de Moroieni căptuşită cu cărămidă dublă. Biserica are două turle mari din care una e clopotniţa. La ridicarea bisericii au lucrat meşteri pietrari din regiunea muntoasă din Sinaia, Secărie-Comarnic şi Cornu.

În interior spaţiul este larg putând primi un număr mare de credincioşi. Catapeteasma este de zid pictată în fresco iar icoanele uşilor împărăteşti au drept cadru flori de crin învelite în argint. Pereţii sunt acoperiţi de picturi în frescă, tempera sau ulei executate în 1939 de pictoriţa Nina Arbore. Pictura a fost restaurată în două rânduri în anii ´83 cand a avut loc o resfinţire a bisericii şi în perioada 2002-2003. Din păcate când am vizitat biserica nu era aprins candelabrul şi fotografiind fără blitz, pozele nu sunt foarte reuşite dar cred ca sugerează dimensiunile mari ale lăcaşului.

În exterior zidurile de piatră par a fi de cetate, la piciorul lor fiind mormântul preotului Vasile Hăisan. Cum biserica a fost realizată cu sprijinul enoriaşilor, un loc de cinste între ctitori îl are familia Costinescu, patroni al uzinelor Costinescu până la nationalizarea din 1948. Ca informaţie de ultimă oră! principele Nicolae se va casatori religios cu Alina Binder pe 30 septembrie la biserica Sf. Ilie. Nunta va avea loc în salonul Baccara din Casinoul Sinaia unde vor participa 400 de invitaţi din ţară şi străinătate.

Sfantul Ilie. Cu toţii ştim că sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie şi că în plină vară el străbate cerul într-un car de foc, aducând ploaia. Sfântul Ilie a fost un prooroc care a trăit cu 800 de ani înaintea venirii Mantuitorului pe pămant. El era fiul unui preot slujitor al Vechiului Testament care locuia în Testve (de unde vine numele de Tesviteanul) din Israel.

Cum Ilie ducea o viaţă de ascet şi la naştere a fost văzut îmbrăcat în haine de foc şi mâncând flăcari, preoţii Templului din Ierusalim au interpretat ca Ilie a fost ales de Dumnezeu să fie prooroc. A intrat în conflict cu regele Ahab care introdusese cultul lui Baal, negându-l pe Dumnezeu. Ca pedeapsă Ilie a profeţit o secetă de trei ani care s-a împlinit, apoi rugându-se lui Dumnezeu să cruţe poporul israelian a adus ploaia. La sfârşitul vieţii s-a ridicat la cer într-un car de foc fără a trece prin moarte, fiind considerat antemergătorul lui Iisus.

În folclor circulă o serie de mituri şi legende despre Sfântul Ilie din cauza spectaculozităţii tunetelor şi fulgerelor.


---
Trimis de Michi in 06.07.18 17:11:15
Validat / Publicat: 06.07.18 19:09:30
VIZUALIZĂRI: 2474INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Catapeteasma bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39000 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [06.07.18 19:08:34] »

Mutat în rubrica "Biserici, schituri în Sinaia, SINAIA" (nou-creată pe sait)

webmaster [07.07.18 13:19:06] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.118896961212 sec
  ecranul dvs: 1 x 1