ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Mănăstirea și Cheile Râmețului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Badea Gheorghe se plimba pe stradă cu cei doi copii ai lui.

Un cunoscut care îl vede, îi spune:

– Bade Gheorghe, ce faini copiii ai! Și ce mai seamănă între ei!

– D’apăi cum să nu, că doară îs gemeni.

– Și câți ani au?

– Băiatul are patru, iar fata, cinci

No fain și bancul ăsta despre viteza ardelenilor mai ales că n-am mai auzit-o și chiar m-a amuzat copios... De și io-s ardelean de Sibiu nu prea se potrivește în cazul excursiei mele de la sfârșitul lunii aprilie, seamană mai degrabă a fulger, adică după ce am vizitat în aceeași zi pe Mihai Viteazu, inclusiv comuna denumită după el, pe cei din Moldovenești, pe ăia din Rimetea, pe Toroczkoi de la cetatea Trascău, am trecut și pe la Aiud (chiar să mănânc acolo că m-am întâlnit cu dna. foamea în drum) i-am întâmpinat pe ăia cu maratonul (a fost chiar ziua cu Aiud Maraton), am ajuns și pe la Mânăstirea Râmeț și ca să termin ziua așa cum trebuie am făcut și juma de traseu din Cheile Râmețului, pe urmă fuga la următorul loc de cazare, rezumând toate astea, cam seamană cu o viteză de oltean, nu... ?

În articolul următor voi descrie două obiective, prima despre Mânăstirea Râmețului și a doua despre Cheile cu același nume, chiar dacă am făcut doar o parte din traseu.

Mânăstirea Râmeț

Accesul în zonă

Pentru accesul în această zonă a Văii Geoagiului și Munții Trascăului am folosit de la Aiud (ultima oprire unde am luat și masa) drumul E81/DN1/A10 (în viitorul necunoscut...), iar în localitatea Teiuș am virat la dreapta pe DJ750C străbătând localitățile Stremț și Geoagiu de Sus. Drumul este foarte bun, recomand șoferilor o minimă atenție totuși, sînt zone rurale, cu animale, cu peisaje prea frumoase, cu prea multe curbe, deci circulat cumva pănă la limita evitării pericolelor desxrise mai sus. Din Teiuș pănă aici se fac 22 km.

Mai există un acces dinspre Aiud DJ107L (intersecție cu DJ107 M cel care duce la Rimetea), nu cunosc traseul deci în lispa altor informații nu recomand.

Mânăstirea Râmeț este una din cele mai vechi din țară dacă am aflat că construcția primei biserici a avut loc cândva în secolul XIII, prima pictură a fost executată în anul 1377 deci o dată mult mai exactă decât data la care s-a pus piatra de temelie. Această primă biserică se numește și poartă hramul Izvorul Tămăduirii. Cealaltă biserică mai nouă poartă hramul Sfinților apostoli Petru și Pavel.

În prezent tot complexul mănăstirii care este de maici este loc de pelerinaj pentru enoriași și un excelent obiectiv turistic pentru turiști.

Vizita noastră la mânăstire

În apropierea Cheilor Mănăstirii am observat indicatorul maro cu direcția complexului monahal. Am trecut podul de peste Râul Geoagiu și am găsit o parcare încăpătoare inclusiv pentru autocare, de fapt am observat mai multe exemplare din această categorie de vehicule. Intrând pe poarta principală am observat monumentul principal Biserica „Nașterea Precistei” și „Izvorul Tămăduirii”Cu ocazia vizitei din interior nu am îndrăznit să fac fotografii (scrie clar că este interzis foto interior) până nu am întrebat direct o călugăriță care se afla în biserică. La răspunsul afirmativ m-am bucurat și i-am muțumit, voi atașa poza la articol.

Pe urmă am vizitat cealaltă biserică care mai este supranumită Catedrala Munților Apuseni. În ziua vizitei erau foarte mulți turiști și enoriași sau pelerini, având în vedere și zilele libere de la minivacanța de 1 Mai. Vizitatori enoriași, turiști, sau pelerini care s-au cazat acolo, erau toți la un loc admirând complexul. Cine dorește se poate caza acolo, am văzut clădirile nu pot da informații în schimb privind condițiile, trebuie întrebat acolo sau căutate informații pe net.

De la biserica mai nouă în aval se mai observă un foișor încăpător, și locuri de odihnă pentru vizitatori. La stânga și la dreapta bisericilor se observă clădirile anexă inclusiv chiliile. Zona verde este foarte frumos amenajată și îngrijită permanent. În partea opusă a bisericilor se observă alte anexe inclusiv anexe gospodărești, fermă de păsări, panouri fotovoltaice solare și de producere apă caldă menajeră tot de la soare. Din curtea complexului panorama Cheilor Mănăstirii este superbă. La intrare categoriile de vizitatori susnumiți (turiști, enoriași, pelerini) pot colecta apă de la un izvor sfințit.

Cheile Mănăstirii

Continuând drumul în Valea Mânăstirii ajungem în satul cu același nume. Satul aparține de comuna Râmeț (cca 500 locuitori) care se poate accesa pe drumul 107L și are o populație care cred că este format mai mult din turiști sau proprietari de cabane private deoarece această formă de petrecere a timpului liber este foarte răspândită aici. Cheile Mânăstrii formează o arie protejată de aproximativ 15 hectare cu flora specifică zonei calcaroase.

Cheile Râmețului

Din zona unde se află Cheile Mănăstirii începe un drum de pământ de aproximativ 4 km pe care totuși am apreciat fiind într-o oarecare criză de timp ducându-mă pănă aproape de unde începe acel traseu sălbatic prin chei. Așa cum am povestit mai înainte zona este foarte apreciată de cei care dețin terenuri pe aici, au contsruit căsuțe, căbănuțe, cabane, case de vacanță sau clădiri ceva mai mari, pensiuni. Deși drumul foarte rău unii proprietari chiar au înbunătățit parte din drum așezând pietriș. Am văzut și rețea electrică dar o mare parte se descurcă cum poate, cu generoater, baterii, invertoare, etc. Dar pe noi turiștii ne interesează mai puțin acest aspect, cert este faptul că pe drumul de pământ cu un singur sens (este o problemă mare dacă întâlnești alt vehicul că n-ai unde să te ferești) ai toate șansele să rămâi înpotmolit în noroi. În momentul vizitei noastre de și vreme secetoasă am trecut prin niște bălți cu Loganul cu oarecare strângere de inimă:oare ajung până dincolo de balta?

Până la urmă am ajuns în locul în care se termină drumul, am găsit un fel de loc de campare sălbatic plin cu excursioniști de o zi sau cei care au ales un sejur de 2-3 zile cu cortul. De aici am luat din portbagaj cea mai bună pereche de încălțăminte pentru mine și băiatului, pe dna AZE am lăsat-o acolo și dă-i bătaie aproximativ ½ sau 1/3 de traseu cât ne-a permis timpul deoarece aici se întunecă foarte repede.

Cheile Râmețului din Munții Trascău este o rezervație naturală complexă formată din două masive calcaroase conținând ingredinetele naturale de nelipsit care se numesc peșteri, grohotișuri, turnuri, creste, păduri, o floră splendidă cu plante rare, ape curgătoare. O parte din acestea am reușit să vedem de asemenea am observat că apa Geoagiului era foarte tulbure în momentul vizitei, nu mă întrebați nu cunosc cauza.

Am găsit această descriere științifică despre Cheile Râmețului pe wiki și doresc să atașez, rog Wm pentru acesta

„Rezervație naturală complexă. Reprezintă un peisaj pitoresc și foarte puțin modificat de om, modelat în calcare, care conservă o serie de plante rare.

Situația administrativă: Comuna Râmeț, satul Cheia.

Forma de proprietate și modul de folosință a terenului: Terenurile pe care este declarată rezervația naturală sunt proprietate de stat (Consiliul local) și parțial domeniu particular. Sunt terenuri neproductive (stâncărie).

Poziția geografică: Cheile Râmețului sunt situate în partea central-estică a Munților Trăscnului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită în aval Valea Mănăstirii, iar în amonte Valea Mogoșului. Altit. max. 1139 m, altit. min., 530 m.

Coordonatele: 46°17'30" lat. N; 23"23'40" long. E.

Căi de acces: Accesul spre rezervație se face pe DC 73 din Teiuș spre mănăstirea Râmeț, sau pe DJ 107 din Aiud până în localitatea Brădești -Comuna Râmeț. Intrarea în chei este foarte dificilă deoarece pe o distanță de cea. 1 km ele pot fi străbătute numai prin apa râului.

Sprafața și limite: 150 ha. În partea de est și de vest rezervația este delimitată de glacisul care înconjoară versanții abrupți ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud și coboară vertiginos în Valea Geoagiului. Limita nordică este formată de liziera ce desparte marginea abruptui calcaros de pădurea din apropiera cotei de 1135 m și se continuă spre est și spre vest la marginea abruptului. Limita sudică o constituie margmea unui mic platou calcaros cuprins între cotele 1153 m și 1166 m, dominate de vârful Piatra din Chei (1189 m).

Anul înființării și documentul de constituire: 1969, Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Județean Alba; Hotărârea Consiliului Județean Alba nr. 20/1995; Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului național -Secțiunea III, Zone protejate.

Geologia: Calcare masive de vârstă jurasic superioară. În vestul ei predomină conglomerate, gresii, mame și mamocalcare cretacice, iar în est bazalte mezozoice.

Relieful este reprezentat prin cele două masive calcaroase Uzmezeu la nord, ce culminează la ll35m și se continuă print-o înșeuare cu Vf. Tarcău (121 7 m) și Fundoi la sud care este dominat de Vf. Piatra din Chei (1189 m) și de Vf. Vulturu (1166 m). Ca urmare a intensei carstificări se întâlnește o întreagă gamă de forme: versanți abrupți și golași, vârfuri ascuțite și sub formă de turnuri, creste, doline, peșteri, portaluri și ulucuri, precum și numeroase acumulări deluvio-coluviale sub fomă de grohotișuri și blocuri.

Clima este influențată de circulația maselor de aer atlantice, de altitudinea relativ joasă la care se află rezervația și de o serie de particularități locale. Temperatura medie anuală oscilează între 6 și 8°C. Temperatura medie a lunii iulie oscilează între l6 și l8°C, iar cea a lunii ianuarie între -3 și -4°C. Amplitudinea medie anuală atinge 18 - 20°C. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 700 și 800 mm, atingând în zonele mai înalte 1000 mm.

Hidrografia: În cuprinsul rezervației este destul de activă circulația subterană. Rezervația este străbătută de râul Geoagiu (Mănăstirii) care traversează Cheile Râmețului și colectează pâraiele Brădeștilor și Pravului la vest și pârâul Vulturlui la sud-est, precum și alte pâraie mai mici cu scurgere temporară.

Soiurile predominante sunt rendzinele, cu apariția la zi a grohotișurilor și stâncăriilor calcaroase. Pereții cheilor sunt lipsiți de stratul de sol iar pe unele polițe sau brâne s-au dezvoltat solmi humico-calcice, foarte subțiri, constituite dintr-o pâslă de rădăcini și resturi organice. Pe rocile necarbonatice s-au format soiuri brune acide, brune podzolite brune podzolite și litosoluri.

Vegetația: Rezervația se află în etajul pădurilor de amestec de fag (Fagus silvatica) cu gorun (Quercus petraea). În cuprinsul cheilor își găsesc condiții optime de dezvoltare o gamă largă de elemente floristice, realizându-se un interesant amestec de specii cu diferite cerințe ecologice. Astfel, alături de unele specii alpine ca Ranunculus oreophilus, Arabis alpina, Saxifraga paniculata, Aster alpinus, Leontopodium alpinum, se găsește un număr mare de elemente termofile între care: Silene bupleuroides, Linum flavum, Sorbus graeca, Allium flavum și carpato-balcanice - Taraxacum hoppeanum etc. Marele interes științific acordat Cheilor Râmețului rezidă în numeroasele specii endemice sau rare ce se întâlnesc aici și a căror semnificație fitogeografică este deosebită. Așa sunt, de exemplu, speciile endemice: Dianthus kitaibelii ssp. spiculifolius, Silene dubia, Aconitum moldaicum, Hepatica transsilvanica, Cardamine glanduligera, Viola jooi, Sorbus dacica, Cephalaria radiata, Campanulu rotundifolia ssp. kladniana, Centaurea pinnatifoida, Cirsium furiensis etc., precum și o serie de specii rare ca: tisa (Taxus baccata), priboiul (Ceranium macrorrhizum), papucul doamnei (Cypripedium calceolus), Aquilegia nigricans ssp. subscaposa, Viola hiflora, Geranium macrorrhizum, Sparganium neglectum etc. ”

Pe drum am întâlnit grupuri de turiști mai mult sau mai puțin pregătiți pentru traseu. Ceea ce am înțeles de la un membru al familiei care a parcurs întreg traseul într-o vară că în multe locuri va trebui intrat în apă. După estimare noi am parcurs aproximativ 1/3 (sau ceva mai mult) din traseu folosind foarte des acele scoabe de metal bătute în peretele de stâncă ca și sprijin. Dacă nu te ții de aceste dispozitive pur și simplu aluneci în apă atât de umed este totul aici. În multe locuri este cărare printre bolovani și acoperită de frunze, ni s-a întâmplat să ne băgăm în noroiul ascuns sub frunze.

Pe traseu se pot admira pereții abrupți ai cheilor, jos întuneric, sus pe creste soare din belșug. Aici jos se întunecă foarte repede. Ne-am întors aproape la lumina lanternelor, dna AZE deja își făcuse griji nu putea lua legătura cu noi un semnal de telefon cam lipsește pe aici, pe urmă apare aici pe acolo mai jos în zona cabanelor.

Cam atât din partea mea despre Cheile Râmețului, promit că dacă reușesc o dată într-o vară să parcurg integral traseul voi relata ceva mai multe aici pe AFA.

În orice caz recomand această excursie făcută de noi, avem locuri frumoase în șară,

rog WM să atașeze acest videoclip gasit pe youtube si filmat de un turist pasionat, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=1HLxJd3Q_F4


[fb]
---
Trimis de AZE in 21.06.18 00:54:07
Validat / Publicat: 21.06.18 10:42:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMEȚ & CHEILE RÂMEȚULUI.

VIZUALIZĂRI: 3081 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cheile Mânăstirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.06.18 10:41:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Râmeț:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048605918884277 sec
    ecranul dvs: 1 x 1