ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Râmeț — „Grădina raiului din Apuseni”

TIPĂREȘTE URM de aici

Fiind cazați în Sibiu la Dumbrava Sibiului, am ales să facem o mică ieșire spre Mănăstirea Râmeț, un loc nou pentru noi.

____

LOCAȚIE

Sfântul lăcaș se află la 35 km de orașul Alba Iulia, pe Valea Geoagiului pe un loc numit Valea Mănăstirii, chiar la intrarea spre Cheile Râmețului.

Odată ajunși în orașul Teiuș, intrăm cu mașina pe DJ750C. Trecem satul Stremț dar și de Geoagiu de Sus și după aproximativ jumătatea de ceas și 19 km, ajungem la Mănăstire.

Drumul este foarte liniștit și rustic, specific zonei. Ce NU mi-a plăcut este lipsa de implicare a autorităților locale. Mai exact, aproape TOȚI cei 18-20 de km de drum, aveau pe margine pământ și vegetație crescută, motiv pentru care nu puteai să îți păstrezi banda și mergeai puțin și pe contrasens. Mai greu când venea cineva din sensul opus. Trebuia încetinit și mers cu grijă. La un moment dat a trecut un autocar și a trebuit să opresc ca să îi pot face loc. Dacă vegetația era tunsă iar pământul era luat, problema nu ar mai fi existat.

Rămeț ar proveni de la Eremit care însaemnă pustnic, lucru care duce la ideea că locul a fost înființat de călugări retrași.

____

ISTORIC

Mănăstirea este un Monument Istoric din secolul 14. Este o mănăstire de călugărițe, având hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind sfințită în secolul XIV.

Ansamblul monahal este format din două biserici. Prima este numită și Catedrala Munților Apuseni, cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel ridicată între anii 1982-1992, iar cea dea a doua este Biserica Izvorul Tămăduirii. Din ce am mai citit despre acest lăcaș, am aflat că este cea mai veche biserică din Transilvania.

Unele înscrieri spun că acest loc datează încă din secolul 13, undeva de prin anul 1376. Odinioară Mănăstirea s-a aflat sub protecția lui Mihai Viteazu dar și a lui Matei Corvin. Cel dintâi a refăcut-o, rămânând una dintre puținele mănăstiri ortodoxe ale secolului 18.

În anul 1988, lăcașul este ridicat cu 2 metri pentru a fi salvată de la distrugere. Lângă intrarea în vechea biserică stă scris:

Cu vrerea TATĂLUI, cu bunăvoința FIULUI

și cu lucrarea SFÂNTULUI DUH.

Acest sfânt lăcaș construit în secolul al 18-lea, a

fost ridicat cu 2,08 m înâlțime la data de 8 aug. 1988,

în timpul păstoririi Episcopului de ALBA

EMILIAN BIRDAȘ și a MAICII STAREȚE

IERUSALIMA GHIBU, cu întreg soborul de maici și

surori, după proiectul întocmit de Dl. Dr. inginer

EUGENIU IORDĂCHESCU.

Execuția a fost efectuată de I. J. C. M. ALBA IULIAN.

SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE

8. aug. 1988

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, care a decedat din păcate în anul 2019, la onorabila vârstă de 90 de ani, a declarat despre salvarea din 1988, pentru Ziarul Unirea următoarele:

„Episcopul Emilian a văzut Mănăstirea Schitul Maicilor, din Bucureşti, prima lucrare de translare a unei clădiri; construcţia cântărea 750 de tone şi pentru a fi adusă în locul stabilit a fost nevoie de 5 mişcări pe o suprafaţă de 245 de metri şi o ridicare de la pământ de 1,6 metri. Episcopul Emilian a observat lucrarea, m-a contactat şi i-am promis că îi voi face o vizită. Am venit pe drumul neasfaltat spre Mănăstirea Râmeţ, după ce Episcopul Emilian mi-a spus ideea lui de a-l ajuta cu vechea biserică de la Râmeţ. Aici, râul Geoagiu a adus aluviuni, era apă în biserică şi orice încercare de a scăpa de infiltraţii a fost sortită eşecului. Au venit aici, rând pe rând, echipe de specialişti, dar nu au găsit soluţii. Am început să studiez proiectul şi pot să spun că Dumnezeu m-a îndrăgostit de această idee, iar la data de 8 august 1988 am demarat lucrarea. Maicile de aici mă rugau să le ajut pentru că nu aveau un loc unde să se roage. În biserică, apa trecea uneori deasupra genunchilor şi mi-am concentrat eforturile spre a le ajuta”

Peisajul din jurul acestui loc, pare desprins din basme. Munții parcă acaparează întreg peisajul dar cu toate acestea rămân bine definiți. Rar mai vezi asemenea culori, mixturi. Zona este foarte liniștită. Doar turiștii reușesc să mai anime puțin locul prin prezența lor semnificativă. În rest am văzut foarte puține maici.

____

CONCLUZII

Locul este unic, deosebit și merită vizitat din plin! Aici te vei încărca cu multă energie pozitivă. Chiar dacă nu ești cel mai credincios, locul este pitoresc prin prezența și locația sa. Iar intrarea este... gratuită. Obligatoriu cu o ținută decentă.

Dacă tot nu v-am convins, vă mai spun că în biserica nouă veți găsi Papucul Sfântului Efrem Cel Nou din Grecia dar și moaștele a peste 20-30 de sfinți.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 24.08.21 18:01:14
Validat / Publicat: 24.08.21 18:59:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RÂMEȚ & CHEILE RÂMEȚULUI

VIZUALIZĂRI: 1252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Mânăstirea Râmeț
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[24.08.21 23:02:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elenaadinaPHONE
[25.08.21 15:25:01]
»

Foarte interesant, merita vizitat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Râmeț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058965921401978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1