ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: PITESTI
ÎNSCRIS: 20.03.18
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 2 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Informare

TIPĂREȘTE URM de aici

Cracovia a fost capitala Poloniei intre 1038-1569, apoi capitala uniunii Polono- Lituaniene intre anii 1569-1596, a Voievodatului Cracoviei, din sec al- XIV- lea pana in 1999. Este resedinta Voievodatului Polonia Mica.

Cum a aparut. Pe malul Vistulei era o stanca mare alba, un loc care crea conditiile unei securitati maxime pentru construirea unui castel. Orasul medieval, care s-a dezvoltat in acel loc, la intersectia unor principale drumuri comerciale, era inconjurat de ziduri, avea 47 de turnuri si 11 porti de intrare in cetate. Din ce a fost, au mai ramas doar 3 turnuri si o singura poarta. (Poarta principala, Turnul breslelor dulgheri, al tesatorilor si al fauritorilor de nasturi). In fata Portii principale era un Barbican (turn avanpost) inconjurat de apa, prin care se facea intrrea spre poarta principala. De jur imprejurul cetatii erau santuri pline cu apa, care acum constituie zona verde. De la poarta principala incepe calea regala. Pe partea interioara a turnului portii principale este Sf. Florian (ocrotitorul pompierilor) iar strada care duce in piata centrala se numeste str. Florianska.

In anul1275 orasul medieval avea o lungime de 2 Km si o latime de 1 Km. Piata centrala infiintata in 1275 are dimensiunea de 200/200m si era special amenajata pentru comert. In mijlocul pietei este o cladire lunga numita Hala Postavarilor sau Sukiennice, reconstruita in 1555 in stil renascentist avand mansarda decorata cu figuri sculptate. La intrrea prin arcadele din mijloc multe magazine cu suveniruri vand si in euro. Pe o parte a Sukiennice se afla vechiul Turn al Primariei, iar in partea cealalta biserica Sf. Albert, datand din sec al X lea. Cladirea mare a primariei a fost distrusa de austrieci ramanand doar turnul.

Biserica centrala dedicata Maici Domnului se numeste Marianska si are un interior cu decoratiuni foarte frumoase albastre. La ore fixe din turnul bisericii iese un trompetist si suna din trompeta in cele 4 zari. (exista si o legenda). Mai putem vizita in zona pietei o biserica Dominicana si una Franciscana, biserica Sf. Apostol Andrei si o biserica construita in stil baroc dar neterminata, biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel care a fost sfiintita in anul 1635.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Iustinian in 05.06.18 18:15:12
Validat / Publicat: 05.06.18 18:51:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Iustinian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[06.06.18 07:45:55]
»

Scurt, dar plin de conținut. Asta contează cel mai mult.

Cracovia este un oraș mult mai frumos decât Warșowia-capitala. Amfostacolo prin anii când ONT-ul organiza excursii în spațiul socialist. Catedrala este o minune, nu mai rețineam nimic din amploarea ei, dar acum amintirile-mi revin.

Mai zii despre Cracovia!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036084175109863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1