ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 nopți
prieteni
PREȚ SEJUR 100 lei ?
FĂRĂ transport
REGIM MASĂ Fără masă
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 30 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

Pensiunea Haiducilor(încă) NECLASIFICATĂ

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Din nou pe urmele haiducilor – Pensiunea Haiducilor (Bistrița)

TIPĂREȘTE

După o incursiune pe urma haiducilor din zona Moldovei și Bucovinei – poate Darie Pomohaci, poate Jianu, Coroi ori frații Baltă – și un popas la Coliba Haiducilor din Șcheia Sucevei (vezi impresii) a venit rândul altei zone, relativ apropiate, unde am descoperit urmele acestor haiduci. Chiar mai mult, caii năzdrăvani ai acestor oameni ai codrului – poate Pintea Grigore Viteazu. Acum câteva zile am poposit la Pensiunea Haiducilor din apropierea orașului Bistrița – fermă, loc de odihnă și ospăț.

Localizare și acces. Pentru a ajunge la popasul „haiducilor” moderni trebuie să părăsești orașul Bistrița pe DN 17 (E 58) în direcția Prundu Bârgăului-Piatra Fântânele-Vatra Dornei și după ce ieși din localitatea Unirea (considerată un cartier al orașului Bistrița), treci de locul numit „Cotu′ Iadului” (un viraj larg la dreapta) și imediat apar indicatoarele către Pensiunea Haiducilor. Se virează stânga, se traversează calea ferată (atenție, circulă trenuri pe acolo) și după 300 m (drum jumătate pietruit, jumătate asfaltat), într-o pantă ușoară, ajungeți la destinație. Adresa „oficială” este: Cartier Unirea, la Cotul Iadului, km 6, DN 17. Sunt circa 6,5 km distanță din centrul orașului, de la Biserica Evanghelică, până la pensiune, iar de la unitatea de cazare până în Pasul Tihuța doar 44 km. Veți găsi o parcare generoasă, o platformă pietruită.

Ferma Jack și Pensiunea Haiducilor. Un mare iubitor de cai, Paul P. – alias „Jack”, construia în 2006 în acest loc Ferma Jack, o adevărată miniherghelie de cai. Lipițanii crescuți aici au participat la numeroase concursuri și campionate, la probe de dresură și atelaje, câștigând de-a lungul timpului multe trofee (ziaruldesport.ro/articol_ ... 51_zds_pg_0.htm). Ferma de cai de la marginea Bistriței a devenit cunoscută și prin lecțiile de călărie oferite, plimbările cu trăsura sau participarea cailor și trăsurilor la evenimente private.

În 2015, după ani de muncă și dezvoltare a fermei, proprietarul deschide și un restaurant în stil rustic, completat cu 4 camere pentru cazare situate la mansardă, aranjate în același frumos stil rustic (timponline.ro/cum-arata-p ... ita-spre-unirea). După doar un an și ceva s-a mai construit un corp de cazare cu două etaje și o terasă exterioară.

Camera. Am ajuns după-amiaza la Pensiunea Haiducilor după un drum de circa 500 km venind din București. În incinta restaurantului rustic se află și Recepția, loc unde am lăsat datele de identificare și am luat cheile camerei. Am primit o dublă twin în corpul mai nou la etajul 2, cu acces pe o scară exterioară; „holul” joacă și rolul de balcon, în fața camerei fiind o măsuță cu două scaune.

Încăperea nu e foarte mare, dar suficient de largă pentru doi „haiduci”. Dotările sunt cele standard: paturi cu saltea confortabilă, lenjerie albă, noptiere cu veioze, o măsuță cu două scaune, o oglindă mică pe perete, tv lcd, un șifonier cu două uși (include umerașe), un cuier de perete, două pahare pe o tăviță. Pe jos este parchet și covorașe lângă pat. Cred că prizele sunt insuficiente pentru cei care dețin multe aparate electronice; wifi disponibil cu parolă, funcționa bine.

Baia este spațioasă, prevăzută cu geam de aerisire exterior și duș zidit dotat cu perdea. Prosoape albe de față și duș erau prezente pe paturi. În baie am găsit consumabilele uzuale: hârtie igienică, pliculețe de șampon, săpunele ambalate. În general, era curățenie peste tot.

Exterior și restaurant. Spațiile exterioare sunt amenajate excelent, lemnul și piatra integrându-se bine în peisajul înconjurător. Terasa exterioară este pavată cu faguri colorați, mai multe mese prevăzute cu umbrele sunt întinse pe această platformă. Un foișor rotund, de dimensiuni apreciabile, constituie un loc perfect de popas în fața arșiței verii; mese masive din lemn și bănci îmbrăcate în blană de oaie, un corp de iluminat central sub formă de roată de căruță. Alături se află spațiul special amenajat pentru grătar, cuptor și bere la butoi; tot lângă acest loc se află și vatra pentru proțap și ceaun.

La parterul corpului de cazare se află sauna, iar lângă clădire există un ciubăr de lemn, prevăzut cu sobă. Pe o mică platformă, situată mai jos de foișoare, este amenajat un loc de joacă pentru copii dotat cu tobogane, leagăne, platforme de cățărat, trambulină elastică, dar și două mese de lemn acoperite.

Un spațiu deosebit îl constituie restaurantul, cu mobilier interesant din lemn (pe spătarul fiecărui scaun este sculptat un cap de cal). Pe mese sunt ștergare roșii, ceramică pe pereți, blănuri de oaie, felinare, harnașamente, fotografii din timpul concursurilor hipice, un raft cu trofee și medalii. Nu am făcut fotografii în interiorul restaurantului, dar găsiți pe Internet. Am mâncat în foișorul rotund o ceafă de porc la grătar (17 lei) cu cartofi prăjiți și cașcaval (5,5 lei), palincă de prune (12 lei/100 ml), bere la halbă (5 lei), papanași (13 lei). Mâncarea bine gătită, porțiile generoase, timpii de așteptare ok (nici nu poți avea mari pretenții de la preparatele comandate, uzuale). Papanașii au fost absolut delicioși, „înecați” în smântână și dulceață de afine. Meniul conține multe soiuri de mâncare tradiționale, platouri haiducești etc.

Vizită în fermă. Cu acordul proprietarului, care tocmai pleca cu o trăsură de concurs să antreneze unul din cai, am pătruns în universul cailor de la Ferma Jack. Un îngrijitor ne-a condus și ne-a explicat câteva lucruri; am văzut camera harnașamentelor (cu hamuri de 3.000 de euro), apoi grajdul cu cai (exemplare magnifice în valoare de zeci de mii de euro), șopronul trăsurilor (cele de concurs costă între 13 și 17 mii de euro, trăsură de antrenament, sanie, trăsură albă pentru evenimente). Pasiunea este foarte costisitoare… Nu mai vorbesc despre volumul de muncă și lipsa oamenilor buni (nu găsesc oameni dispuși să se „înhame” efectiv la muncă).

Pe pajiștea din jur pășteau alți vreo trei cai, doi ponei, un măgar. Ferma Jack oferă contra cost lecții de echitație, plimbări cu poneiul sau trăsura, închiriază trăsură specială pentru evenimente private. Aici vin în vizită prichindei de grădiniță, chiar și elevi de școală în timpul Săptămânii Altfel. Într-un padoc, lângă grajduri, se află mai mulți câini de rasă, de asemenea participanți la concursuri de specialitate.

Concluzii. Am petrecut o după-amiază relaxantă într-un loc deosebit, în compania unor animale superbe – cai lipițani. Peisajul e unul drăguț, multă natură – vis-a-vis se află „celebra” pârtie de schi de la Bistrița (adevarul.ro/locale/bistri ... ce89/index.html). Recomand un popas sau o scurtă vacanță la Pensiunea Haiducilor, excelent punct de plecare în excursii, departe de aglomerația orașului, în compania unor animale nobile. Raportul calitate-preț mi s-a părut a fi cel corect, unitatea de cazare are și restaurant, iar facilitățile pentru copii constituie un avantaj.

Alegeri inspirate!

P. S. Având legătură cu haiducii, vă pot spune că la Beclean există o herghelie de cai (hergheliidestat.ro/herghe ... ia-beclean.html) înființată în anii ′70 ai secolului trecut; de asemenea, mai multe comune din zona Bistrița Năsăud-Cluj au înființat un grup de acțiune locală sub numele „Țara Haiducilor”, încercând să promoveze printre altele și turismul în zonă (au vizat prin 2012 un proiect având drept țintă principală Băile Figa – nu s-a concretizat).

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de tata123 🔱 in 13.05.18 17:45:10
Validat / Publicat: 13.05.18 20:39:01
VIZUALIZĂRI: 1223INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BISTRIȚA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
AmFostAcolo.ro nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea (cu asteptări și preferinte posibil particulare ale fiecarui cititor) impresiilor si recomandărilor din articole; deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire a site-ului"); AmFostAcolo.ro sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Papanași delicioși - Pensiunea Haiducilor din Bistrița.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 30.00 EUR pe cameră

 • ECOURI la acest review

  5 ecouri scrise, până acum

  webmaster26 [13.05.18 20:38:29] »

  @tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

  Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

  ===

  Mutat în rubrica "Pensiunea Haiducilor, BISTRIȚA" (nou-creată pe sait)

  Zoazore [13.05.18 21:03:11] »

  @tata123: Măi, haiducule, luași calea codrilor? Cal ți-ai ales? C-am văzut niște exemplare p-acolo, de mai mare frumusețea! Trăsurelele de concurs se numesc siulki!

  Cum spuneam și-n ecoul pentru @Lucien, caii sunt animale nobile și inteligente. Dacă0i respecți, te respectă

  Una peste alta, elegantă cazarea la haiduci. Și peisajul e superb.

  Ce este duba roșie din P03?

  webmaster [13.05.18 22:45:15] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  tata123 🔱 [14.05.18 09:16:07] »

  @webmaster26: Poziționarea pe hartă este corectă. Coordonatele vă vor duce exact la drumul de acces către pensiune, circa 300 m.

  Pensiunea Haiducilor este clasificată „3 flori” începând din septembrie 2016, conform listei oficiale a Structurilor de cazare autorizate, listă afișată pe site-ul Ministerului Turismului.

  Mulțumesc.

  @webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

  tata123 🔱 [14.05.18 09:28:55] »

  @Zoazore: Am „haiducit” puțin în ultimele săptămâni, dar mai puțin prin codrii. Am mângâiat superbele exemplare de cai - într-adevăr un animal inteligent, domesticit și crescut de om din vremuri străvechi, simbol al cerului și focului prin eleganță, curaj și energie.

  Camionul roșu din P03 este autovehiculul care transportă caii spre localitățile unde se desfășoară concursurile hipice. S-au investit mii de euro și în acest camion, adaptat special pentru transportul cailor, prevăzut cu sistem video, copertină pentru umbră, cameră de odihnă pentru jokeu.

  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  tata123 🔱, Zoazore

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.0884280204773 sec
  ecranul dvs: 1 x 1