ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Patria mea, esti tu sau cum am gasit noi Kaya Koyu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Stiu ca despre orasul Kayakoyu s-au scris doar cateva randuri pe sait, randuri (scrise prin 2011) pe care le-am sucit pe toate partile inainte de plecarea noastra in Turcia, multumim @irinad pentru ca le-ai scris si pentru ca ne-au incitat la acesta vizita in plus dupa vizita am descoperit Gemiler Plaji un loc cu miros de pin cufundat in mare.

Dupa aventura noastra turceasca de 12 zile, ajung io frumos acasa si la momentul “T 0” deschid ca tot omul TV-eul apurces sa ma asez comod in asteptatea a cevaului ala care tre sa vina pe la gene deschid ochii si ciulesc urechile – totusi privesc la tv. In TV-eu rula primul serial din “Patria mea, esti tu” si stand asa frumos acolo fara sa am vreo intentie de a urmari ce ruleaza imi dau seama ca este vorba de razboiul greco- turc si ca are legatura cu Kaya Koyu vizitat de noi recent, bine ca de atunci m-a luat flama si urmaresc iubirea romantata si alea cateva chestiuni istorice descrise in film cu mare sfintenie. HI! Hi! Hi!

Deci, Kaya Koyu sau Labessus asa cum il numeau grecii in trecut se afla foarte aproape de orasul Fethiye locul unde noi am avut prima cazare. GPS-esul imi arata in jur de 14 km. (Calis Plaji- Kaya Koyu prin Oldudeniz- bazar) Dar acum stand si vizionand pozele, drumul mi s-a parut foarte lung, alambicat si dragut totodata, am avut sentimentul ca sunt mai mult pe munte iar muntele este tapetat cu multe constructii micute si cochete.

GPS-esul ne-a indicat ca suntem la Kaya Koyu in mijlocul unui deal aflati in urcare langa niste ziduri vechi, o cabanuta si un restaurant prafuit, Bogdan a fost nostim cand m-a informat sec “aici se termina GPS-esul dar nu vad nicio intrare la obiectiv”. Ma uit bine si zic” mai mergi un pic! ” Stop” vad un pic de parcare, parcam… vedem ca in cabanuta este cineva, ne luam bilete (5lire /adult) si ramanem in continuare inerti in parcare, in fata cabanutei, in fata unor corturi, lateral de sosea si privim in zare intrarea la Kaya Koyu... Greu!

Doamna ne face semn pe geam sa mergem inainte… noi tot nu ne dumiream … unde!? Gata, am gasit gaurica intre doua panze de cort prafuite.

Doamne si eram asa de echipati de ce urma incat imi venea sa scot pantofii sport din ruscsac dar de atata lene am urcat asa pana sus la turnul orasului… este drept cam chinuit.

Obiectivul in ciuda greutatilor intampinate de noi ne dam seama pe masura ce urcam ca are trasee prestabilite in incinta ruinelor dar si trase montane care au de aici punctul de plecare.

Absolut toata zona obiectivului este in urcare, pe niste stradute batute cu piatra de rau pe alocuri foarte stramte, iar casele (ruinele) vechi de peste o suta de ani nu mai au nimic din starlucirea unei asezari dar totusi au un farmec aparte, care m-a facut sa o iau razna printre ele fara sa mai tin cont ca sunt inca in covalescenta. Materialul preponderant din care au fost construite casutele este piatra combinata cu lemn (care s-a distrus) si de aceea au supravietuit timpului si unui mare cutremur din zona petrecut in anul 1957. O casuta dasta tip grecesca sa-i spunem avea in general 2 sau 3 incaperi micute, o fantana, presupun dupa faptul ca repetitiv am vazut ceva de genul la fiecare casa si negrsit un cuptor sau vatra care cred eu ca se afla de fapt in afara casei. La unele case am avzut in tencuiala granit sau marmura asa ca un model (gen tencuiala decorativa) chiar am vazut si un semineu (probabil la o casa mai de boieri).

Viata lor sociala sa stiti ca era destul de intense am vazut scoala, am vazut doua biserici ortodoxe, am vazut un turn de aparare chiar si o capela mortuara, spital, vama, probabil aveau si altele care mi-au scapat.

Populatia micului orasel a provenit din insula Gemiler si care s-a adapostit aici la 8 km distanta din calea piratilor. Acum insula Gemiler sau mai bine zis golful Gemiler este amenajata drept plaja privata, Intrarea in incinta ei costa 25 lire pentru o masina si pot sa spun ca merita o zi sa ti-o petreci aici in padurea de pini care coboara in mare.

Despre istoria zbuciumata si trista a Orasul Fantoma asa cum apare tradus Kaya Koyu prin ghidurile turistice nu vreau sa amintesc decat faptul ca in anul 1923 pe fondul razboiului greco-turc, ultimi locuitori de etnie greaca au parasit satul si s-au indreptat care cum au vazut cu ochii. Orasul este declarat patrimonial UNESCO si se pare ca turcii vor s a il revigoreze partial din punct de vedere turistic, in acest sens am vazut ca au dat voie sa se recladeasca in acelasi stil cateva cladiri de pe marginea soselei unde s-au deschis mici pensiuni si carciumioare. Drumul din sat duce spre plaja Gemiler si este extreme de pitoresc. Localnicii care au tarabe la intrarea in muzeu vand diverse mici obiecte de factura casnica, cioburi si te miri ce, culese din ruinele vechiului sat.

Sfaturi utile

Daca intentionati sa vizitati zona este bine sa fiti incaltati cu pantofi de sport, sa aveti apa rece la voi si un sfat din partea mea incercati sa faceti vizita in cursul diminetii, eu cred ca la ora 9 ar fi bine sa fiti prezenti déjà in parcare, vizita in zona poate dura in functie de ce v-ati propus in jur de 1,5 – 3 ore.

Rog frumos webmaster, sa ataseze https://youtu.be/2HETzEwPJDA, multumiri anticipate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 29.09.17 12:47:38
Validat / Publicat: 29.09.17 13:53:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 vedere din turn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59000 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX [29.09.17 13:51:45] »

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "O zi în Kayakoy (Labessus), FETHIYE & OLUDENIZ" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [29.09.17 14:43:42] »

@adrianbogdan: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

danaeldreny* [29.09.17 16:01:52] »

Interesant talcioc, un loc original… dar cel mai mult mi-a plăcut P23,

danapp [29.09.17 16:17:11] »

Incredibila zona, incredibil peisajul, n-ai cum sa te simti altfel decat fabulos! Inspirata alegere ati facut! Mai buna decat 100.000 de hiper-resorturi.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [29.09.17 16:23:49] »

@adrianbogdan: Mă bucur că un review (dintr-ale mele) atât de vechi ți-a putut da idei asupra locurilor de vizitat de pe lângă Fethiye și, desigur, sunt încântată că ți-a plăcut Kayaköy cu toată tristețea lui. Îmi amintesc perfect că întâmplător eram încălțată cu niște papuci total nepotriviți pentru accesul prin areal, dar nu m-am lăsat, am urcat trăgând de mine, împiedicându-mă uneori și am ajuns sus, acolo în vârf unde era arborat steagul Turciei.

Știi, în insula Evia din Grecia, cea despre care povestesc acum în articolele mele recente, după acel schimb de populație din 1923, s-au mutat grecii care erau originari din această zonă și din Anatolia centrală înființând localități cu numele originale, cele avute pe teritoriul Turciei.

Mulțumesc mult pentru faptul că m-ai menționat în articolul tău, așa îmi dau seama că ceea ce scriu poate fi de folos cititorilor!

Vacanțe frumoase pe mai departe!

adrianbogdan [29.09.17 16:27:50] »

@danaeldreny:

@mishu

Doamnelor multumesc frumos pentru vizita si vot!

@danapp ar fi modest daca ti-as spune ca am hoinarit fabulos in fiecare dintre cele 12 zile petrecute in Turcia, chiar a meritat sa descopar locuri noi, oameni, lucruri si obiceiuri noi. Am mai spus-o: pentru noi allinclusurile sunt istorie poate sa mai incercam vreodata asa de divertisment sau poate cand intram mai bine in batraneti si ne vor lasa picioarele.

Carmen Ion [29.09.17 16:34:24] »

@adrianbogdan: Deci ăsta e orașul fantomă despre care mi-ai povestit la Bellisiciliani!

Foarte interesant, felicitări doamna senator!

adrianbogdan [29.09.17 16:40:26] »

@irinad: draga mea sa fi sigura ca scri cu folos, citesc multi saitul, multi scriu dar recunosc, putini scriiitori, multi comentatori de pe margine si destui ne inspiram asa cate un pic din vreun articol. Recunosc cel putin in ce priveste Turcia am citit articole mai vechi ale tale, ale @Maria55 si @nicole recunosc cu ele m-am mai si consultat dar si a altor uzeri care scriu inca, dar si a altora care din pacate nu mai scriu pe AFA.

Multumesc si astept Evia!

adrianbogdan [29.09.17 17:08:23] »

@Carmen Ion: Doamne Carmen ce minte fresh ai cum le inmagazinezi tu acolo pe toate, nu mai zic de memorie ca simt o jena printre neuronii aia cati mai am si io. Da asta este orasul de vorbeam la sicilieni, ma bucur ca ti se pare interesant.

Cat despre senatoare, da, multumesc am vazut si io ieri ca sunt...

va imbratisez!

webmaster [29.09.17 18:20:09] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [29.09.17 23:23:57] »

@adrianbogdan: la Kayakőy nu am ajuns, dar recunosc, urmăresc cu sfintenie serialul" Patria... "

Interesant loc, captivant film!

Felicitări Roxana!

nrs † [30.09.17 08:55:48] »

imi place ca prin articolele tale reusesti sa spulberi mitul ca Turcia=inchisoare unde mananci si bei. daca vrei sa vizitezi nu te tine nimeni cu forta in resort si ai ce vizita, in plus nu e obligatoriu sa te cazezi in resort sunt destule hoteluri

adrianbogdan [30.09.17 21:32:09] »

@nrs: ei, nici chiar asa, ii inteleg si pe cei care doresc sa isi petreaca concediul la all inclusiv, doar ani de zile am facut concediul aici, a fost foarte bine de ce sa mint eram cu fata micuta si mofturoasa la mancare, aveam distractie si apa la bazin mic, ce ne mai lipsea?

Nici atunci nu ne tinea nimeni cu forta in resort este adevarat, umblam mai putin si parca veneam de acolo un pic mai grasuti.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, danaeldreny*, danapp, irinad, maria55, mishu, nrs
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Kayakoy (Labessus):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063210010528564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1