ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În apropierea Orşovei (III): mănăstirea Vodiţa - lupta pentru supravieţuirea ortodoxismului

TIPĂREȘTE URM de aici

La 19 km de Drobeta Turnu Severin spre Orşova, o săgeată la dreapta şi o troiţă ne-au arătat drumul spre mănăstirea Vodiţa. După cca 1 km de drum de ţară îngust dar fără probleme pe timp uscat am zărit la capătul unei serpentine largi o biserică zveltă de lemn, construită în frumoasa tradiţie maramureşană. Am vrut s-o vedem pentru că aflasem că este cel mai vechi lăcaş monahal din ţara noastră.

În istoricul mănăstirii afişat la intrarea în biserică se spune că şi din punct de vedere organizatoric a fost deasemeni primul aşezământ autonom care funcţiona după regulile bisericii stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Am crezut că biserica cea nouă a fost construită pe temelia celei vechi. Nu era aşa. La nici 50m mai jos erau ruinele primului lăcaş, o bucată de zid şi o boltă de piatră. Dacă nu ar fi fost reconstruită mănăstirea cu bisericuţa de lemn, nimeni n-ar fi ştiut că acele ziduri sunt martorele luptei pentru supravieţuirea ortodoxismului în această parte a Europei.

Această primă mănăstire din Ţara Românească a fost ridicată în 1370 lângă satul Vârciorova de un călugăr sârb Nicodim sub domnia voievodului Vlaicu I-Vladislav Basarab. Mănăstirea ortodoxă a fost o provocare pentru că ţinutul Mehedinţului era sub ocupaţie ungurească iar în interiorul ţării doamna Clara (mama vitregă a lui Vlaicu Vodă) de origine maghiară, adusese misionari papali ca să catolicizeze populaţia. Sub domniile urmaşilor lui Vlaicu, respectiv Dan, Mircea cel Bătrân şi Vlad Dracul mănăstirea a fost înzestrată cu pământuri şi sate, odoare bisericeşti şi bani. Chiar un despot sârb Ştefan Lazarovici în sprijinul autonomiei acestei mănăstiri i-a donat zece sate în 1406 iar regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei, trecut la ortodoxism, a recunoscut şi confirmat posesiunile mănăstirii.

Mănăstirea Vodiţa, situată aproape de graniţa austro-ungară a fost un stâlp de rezistenţă ortodox în faţa presiunii bisericii catolice. Pe de altă parte, cum atacurile turcilor asupra cetăţilor de la Dunăre erau tot mai dese şi era previzibilă căderea în mâinile otomanilor a întregii regiuni, tot călugărul sârb a construit în 1379 mănăstirea Tismana, la un loc mai sigur. Mănăstirea Vodiţa a fost refăcută şi reînzestrată de domnitorul Radu cel Frumos în jurul anilor 1470. După ocuparea Severinului de armatele turceşti în 1524, mănăstirii Vodiţa i s-au confiscat toate moşiile rămânând fără sursă de existenţă. A devenit metoc al mănăstirii Tismana. Ulterior au mai apărut hrisoave de danii menite s-o ţină în viaţă. Astfel ţarul Alexei Mihailovici în 1662 i-a dăruit 350 ruble de aur; în 1689 mănăstirea fusese refăcută iar în 1705 Constantin Brâncoveanu o scuteşte de dări dar toate aceste ajutoare n-au putut-o salva. La începutul sec. XVIII a fost complet devastată de turci, ruinele vechii biserici rămânând mărturii la 50m de biserica actuală.

Sfântul Nicodim a avut o mare importanţă în edificarea ortodoxismului în ţara noastră. După N. Iorga el era aromân, după alţi cercetători era sârb. Se trăgea dintr-o familie nobilă cu legături de rudenie cu domnitorii români, cnejii sârbi şi ţarii bulgari. Beneficiind de o educaţie aleasă, a plecat la muntele Atos unde a ajuns curând stareţul unei mănăstiri. Contextul istorico-religios al acelei perioade era următorul: după Marea Schismă din 1054 între biserica catolică şi cea ortodoxă a început o luptă aprigă pentru supremaţie. Nicodim a avut o viziune în care i se spunea că pentru apărarea ortodoxismului trebuie să construiască o mănăstire la graniţa dintre cele două religii. Legenda spune că în 1369 a trecut Dunărea plutind pe rasa de călugăr. Mai credibil e că a trecut-o înot în dreptul Orşovei de azi. Misiunea lui era să ridice mănăstirea Vodiţa (Apiţa). Cu fonduri de la domnitorul Vladislav Basarab căruia îi era unchi şi ajutat de o mână de călugări care s-au raliat ideii sale, a construit o mănăstire de piatră între anii 1370-1375.

Nicodim era un om de o cultură şi înţelepciune deosebită fiind chemat de patriarhul de la Constantinopol să medieze conflictele apărute şi în interiorul bisericii ortodoxe. Misiunea lui a fost încununată de succes. Atunci şi-a dat seama că mănăstirea Vodiţa nu va rezista presiunilor venite din toate părţile (catolici, otomani) şi s-a hotărât să ridice o altă mănăstire la un loc mai ferit, în 1379 la Tismana. Coroborat cu pierderea moşiilor, mănăstirea Vodiţa şi-a pierdut din importanţă şi a fost subordonată celei de la Tismana.

Printre minunile săvârşite de cuviosul Nicodim au fost taina vindecării (în urma căreia regele Sigismund al Ungariei a trecut la ortodoxism), mersul prin foc, proorocirea. În ultimii ani ani ai vieţii s-a retras la mănăstirea Prislop. Aici a caligrafiat un tetraevangheliar pe pergament care este cea mai veche carte datată din Ţara Românească şi se află acum la Muzeul de Istorie. A trecut la viaţa de apoi în 1406 şi a fost îngropat la Tismana unde moaştele lui au continuat să facă minuni. A fost canonizat în 1955 sub numele de Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

După 1990 societatea ˝Vodiţa˝ din Drobeta Turnu Severin, cu aprobarea Sfântului Sinod a luat iniţiativa reînfiinţării mănăstirii în acelaş loc încărcat de credinţă şi istorie. Aproape de ruinele primei mănăstiri a fost construit între 1991-1995 o clădire impunătoare pentru chilii, trapeză, stăreţie şi administraţie. În 1995 a început construcţia noii biserici de lemn în stil maramureşan care a fost sfinţită în 2001.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 18.09.15 15:32:34
Validat / Publicat: 18.09.15 18:09:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA.

VIZUALIZĂRI: 1964 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Vodiţa. Clădirea care adăposteşte chilii, stăreţie, trapez.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037451982498169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1