ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUL-2009
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Deliciul dintr-o farfurie...

    TIPĂREȘTE

    (web. am scris acest review iesit complet de pe linie; daca tu crezi ca este util si se incadreaza, posteaza-l, daca nu, nu-i niciun bai)

    Daca ieri am facut o paralela intre doua insule grecesti – Thassos si Corfu sau le-am "aruncat" intr-o confruntare din care castigatori nu pot iesi decat turistii (precum s-a si vazut deja) care le calca potecile de munte sau plajele fierbinti, racoriti de o mare perfecta, (caci insulele au fiecare locul lor privilegiat...) azi, vreau sa descoperim impreuna si sa dam un rond prin bucataria traditionala greceasca.

    Cine n-a auzit de preparatele traditionale grecesti? Sau macar de unele dintre ele? Sau poate ca multi deja au facut cunostiinta cu acestea? !... Poate ca unii de-abia descopera deliciile infruptarii la o masa de fiecare data transformata intr-o sarbatoare, intr-un adevarat si minunat festin gastronomic grecesc...

    Din copilarie, aici in tara mea, eu cunosteam ca desert traditional fie grecesc sau turcesc, suculentele baclavale sau sarailii. Doamne, ca bune mai erau atunci, caci azi, cam lasa de dorit... Daca vreti sa gustati o adevarata baclava, mergeti in Grecia (sau Turcia) si acolo va veti rasfata cu acestea... Dar de ce am pornit cu desertul??? Mai e cale lunga pana acolo...

    Grecii au un adevarat cult pentru bucataria lor. Sunt renumiti in intreaga lume pentru anumite preparate si bauturi care incanta omul, oricat de mofturos sau pretentios ar fi el. Sunt convinsa ca nu exista om pe pamant caruia sa nu-i placa ceva dintre mancarurile sau preparatele grecesti. Grecii se pare ca au o “reteta” banala, pot spune: sa mananci natural, sanatos si simplu. Bucataria lor are la baza numai produse naturale, fara stiu eu ce pretentii si gusturi sofisticate si reguli stricte de mare eticheta. Grecii stiu sa se bucure in fiece moment de fiece mancare preparata de ei, stiu sa-i satisfaca si pe ceilalti cu care-si impart bucatele traditionale, stiu simplu sa se bucure de viata si de orice moment placut, pe care-l impartaseste si cu apropiatul sau de la masa. Toate produsele le iau fie din piete direct de la producator, uneori pt. a le putea degusta sau din gradina proprie; le plac numai produsele proaspete din care “creeaza” minunile gastronomice, care apoi ne incanta pe noi la papilele gustative si ne fac sa revenim de fiecare data cu incredere si placere.

    Dar sa nu ma mai lungesc si sa va fac acum mare pofta de mancare. Din produse simple, naturale si mereu proaspete, ca, branza (feta, de ex), uleiul de masline si masline, peste, carne, multe legume si fructe, dar si multe, multe, foarte multe condimente de toate felurile, grecii realizeaza ceea ce se numeste bucataria traditionala greceasca.

    Cu siguranta ca toti ati mancat sau macar ati auzit de traditionala salata tzatziki, un deliciu, facuta simplu din iaurt, in general, de capra, castraveti si putin usturoi; sau de alta salata arhicunoscuta, tot pur greceasca, ceruta, cred eu, la fiecare masa: horiatiki, facuta din rosii, branza, ceapa, castraveti, nelipsita branza Feta, masline, stropita abundent cu ulei de masline; un alt deliciu gastronomic este si tyropithakia, o placinta umpluta cu branza de a lor traditionala. Cine n-a auzit de mousaka, o mancare preparata din cartofi si vinete, carne tocata amestecate cu multe mirodenii, asezate in straturi si stropita cu smantana... mmm, doamne, de ce scriu eu acuma despre toate astea? ! Si-asa n-am mancat inca nimic si deja cu siguranta am halucinatii... gastronomice... Dar sa visez mai departe.

    De souvlaki ati auzit, nu? ! Sunt frigarui de carne din porc sau pui, infasurate in felii subtiri de sunca, ceapa si uneori ardei, toate-nfipte-n bat. Fac o paranteza: cand am fost in Corfu, am mancat o specialitate insulara, si anume: budini ii zice, este un carnat gros din carne de porc, extraordinar de gustos si suculent, taiat in felii si prajit, care se serveste impreuna cu un pahar de vin rosu. Fii-mea este mare mancatoare de carnati, cand mergem pe undeva si nu prea stie ce sa aleaga, (de fapt habar n-are de mancare, copila asta...) si gaseste in meniu carnati, asta alege. Si noi am ales pt. ea budini, pe care ne-am batut cu totii... Bifteki este un alt preparat pe care-l veti gasi in Grecia, cred eu, oriunde; este o chiftea uriasa din carne si umpluta cu branza, ceapa si ardei si pusa apoi pe gratar. Ce miros da... (iar am inghitit in sec). O curiozitate pe care-am incercat-o o data a fost pastitsada, o mancare din carne de pui sau vitel, cu rosii proaspete, scortioara, ceapa, mirodenii si stropit cu vin, o amestecatura atat de reusita din atat de putine ingrediente. Si ce aroma... Cam la toate preparatele cu carne (mai putin gratarele) grecii “ametesc” bine de tot mancarurile, aruncand din abundenta vin peste ele si cand te servesc, deja numai de la mirosul pe care-l lasa farfuria cand ti-o pune pe masa si deja sucul gastric din stomac incepe “marea revolutie”. Dar si preparatele din peste sunt la mare cautare, fiind la ele acasa. Si ce nu poate fi mai gustos si mai incantator, decat sa savurezi un peste proaspat, in atatea feluri preparat... fie cu sos de vin, zeama de lamaie sau otet, sau sos de usturoi, asezonate cu diferite mirodenii... burta multa sa ai sa le poti macar gusta... Mai este un preparat traditional si gyros (sau gyros pita), un sandwich din carne de pui sau de porc, fripta, cu cartofi prajiti, inele de ceapa, felii subtiri de rosii si salata de tzatziki, toate infasurate intr-o lipie; sau se poate si servi la farfurie, nu numai ca sandwich.

    Dar ca o paranteza, ce nu fac parte din bucataria greceasca, atat in partea continentala cat si insulara, veti gasi si pizza foarte buna si gustoasa, cu diferite umpluturi puse din abundenta, paste preparate cum doriti voi si bineinteles multe alte feluri de mancare, ciorbe sau supe, dar nu prea diverse, din ce-am vazut eu. Nici nu ne-a prea interesat acest capitol, sa recunosc. Sau preparate din fructe de mare...

    Caci am cam terminat de “mancat” pe la tavernele grecesti, acum sa dau o raita pe la magazine, sa vedem ce putem lua pentru acasa... uleiul de masline, excelent, de calitate superioara, extravirgin si la preturi super OK; masline, la fel, de toate felurile, toate marimile, pt. toate gusturile si pretentiile. Sa ne reamintim ca Grecia este principalul producator mondial de masline. Branza Feta, da, da, luati acasa, caci nici nu se compara cu cea din Romania. Feta de aici din Grecia, este facuta dupa reteta autentica greaca, branza are o consistenta mult mai cremoasa si este preparata din lapte de capra sau amestec din lapte de capra si oaie. Veti vedea singuri diferenta. Eu am vazut-o si simtit-o. La capitolul “Dulciuri”, am scris deja la inceput despre baclava. Dar grecii se pot lauda si cu gemurile, marmeladele si jeleurile foarte fine, cautate in intreaga lume. Cel mai tare din parcare, pe departe, este gemul de smochine si cel din citrice (de portocale, de lamai sau curmale). Mierea este un alt produs de exceptie; in Thassos am luat miere direct de la un producator, miere din mugur de pin, foarte buna si aromata, sau miere cu miez de nuca sau migdale; si numai dupa ce-am tot gustat din toate. In Corfu, mierea locala este cea de cimbru, unica in lume, dar si cea din flori de portocali, din lavanda sau conifere.

    La capitolul “dulciuri traditionale”, in Grecia veti gasi Loukoumi, un rahat, intr-o mare varietate de arome, cea mai cunoscuta este cea de trandafir. Dar veti dori sigur sa luati si halvaua cu nuci, alune, fistic, vanilie sau cacao, diferita putin de cea turceasca. Un deliciu dulce, foarte apreciat de copii este pasteli, un baton din cereale cu susan si miere. Mai este si pe la noi ceva asemanator... “Regatul” condimentelor, il veti gasi la multe magazine cu suveniruri, dar acolo sunt mai scumpe. Cel mai bine le cautati la magazinele specializate sau in super-marketuri. Le veti gasi din abundenta, in pachete mai mici sau mai mari, cum doriti. Am aflat ca cea mai scumpa mirodenie din lume este sofranul rosu, obtinut din staminele florii de sofran. Sunt necesare zeci de mii de flori pentru a realiza cateva grame din acest pretios condiment.

    Dar sa nu uit cateva vorbe si-un cuvant despre bauturile traditionale grecesti: ouzo, stie toata lumea de el, nu? Este un fel de lichior cu gust de menta si anason, care in combinatie cu apa devine albicios. Atentie, are o mare concentratie de alcool; de aceea cand il bei, la inceput in gura ti se pare ca te racoreste, dar dupa ce-l inghiti, zau de nu te incalzeste bine de tot... Ouzo este foarte bun de baut in “compania prietenilor buni”, asa zic grecii... O bautura populara este si Metaxa, brand prebinecunoscut, in unele localuri esti servit din partea casei, dupa ce ai terminat masa. Dar si vinurile sunt iubite foarte mult de catre greci si nu numai, in special vinurile rosii sunt mai populare decat cele albe. Nu prea ma pricep la acest capitol, asa ca-i las, poate pe unii dintre “fratii” mei de pe AmFostAcolo sa povesteasca...

    Ei, dar dupa o asa masa copioasa, in care am mancat pe saturate, nu se poate sa nu vrei sa traiesti pret macar de cateva zile pe an acolo, unde nu numai bucatele traditionale grecesti te vor face macar putin mai relaxat, mai fericit, mai satul si mai cunoscator, dar si ospitalitatea si amabilitatea cu care esti intimpinat si servit cu zambetul pe buze... Nu zic, se mai pot intampla si mici neplaceri, asta e, dar trebuie intotdeauna sa vedem partea plina a paharului si sa-l savuram cat putem de bine, sa ne bucuram de fiecare clipa, indiferent ca este mai senina sau mai innorata, sa traim la max. fiecare moment al vietii...

    Si daca reusim sa ajungem pe taramurile Greciei, la o taverna in mijlocul unor preparate traditionale grecesti, cu un pahar de vin in fata si admirand un superb apus de soare, la marginea marii, acompaniati si de zumzetul in surdina a unui sirtaki, ce ne-am mai dori atunci? !... Veti spune doar “Si eu AmFostAcolo!!! ”


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 15.01.10 12:21:30
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 16015 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    48 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 O vitrina "amarata", cu produse mereu proaspete de patiserie, in Salonic (zau de stiai ce sa alegi)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11500 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    48 ecouri scrise, până acum

    mirelab [15.01.10 12:24:23] »

    )))))))))), daca la ora tarzie din noapte nu ne-a batut alex macedo pe amandoua ca vb de mancare... stai sa vezi ce iese cand va descoperi review-ul asta...

    aaa, si sa nu uitam de kokoritze (daca zic bine) ....maruntaiele de miel invelite in mate si facute la rotisor....cica acest preparat ar fi fost interzis de UE dar pe cine intereseaza?!? il poti gasi pe insula fara probleme, cel mai bun fuse in Skiathos!

    +100 PMA-uri...

    cosminp [15.01.10 12:40:50] »

    am citit si-am salivat si iar am citit si iar...., chiar daca de-abia am mancat.

    da, la partea de mancare e cam greu sa ma abtin, asa ca din ce ai scris mai ca-mi vine sa plec...

    Dragoș_MD [15.01.10 12:41:18] »

    buletin meteorologic: contrar previziunilor din ziua precedenta, (in urma citirii randurilor de mai sus) au avut loc precipitatii abundente in zona buco-faciala care sunt pe cale sa produca inundatii puternice. recomandam luarea de masuri preventive prin indiguiri cu saci cu pufuleti, snaks, chips sau stiksuri, daca nu exista cumva sendvisuri la indemana. de asemeni, pentru a usura scurgerea 'apelor', este indicata inlaturarea cat mai urgenta a nodului din beregata! din fericire nu se intrevad si intensificari de vant, pentru ca in bucataria greceasca nu prea se foloseste fasolea (sau cel putin, eu unul n-am descoperit-o).

    pofta buna!

    Admin [15.01.10 12:42:57] »

    fain textul, faine ecouri. Tot acest ansamblu merita o rubrica cu totul si cu totul dedicata, astfel ca le-am mutat la "Despre bucataria traditionala greceasca" (sectiune nou-creata)

    gushpi [15.01.10 12:44:04] »

    cand sa mai faci scufundari? ouzo ca ouzo, dar metaxa te da pe spate!

    mirelab [15.01.10 12:51:16] »

    gushpi, sa nu uitam de tzipuro, bautura aceea foarte aromata din plante...este de incercat, se consuma ca digestiv!

    Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [15.01.10 12:56:25] »

    Ileana ce ai cu noi??? Ti-am gresit cu ceva??

    La capitolul dulciuri amintesc si eu de loukoumades, niste gogosele mici imbibate cu sirop de miere. Sincer mananci ca prostu', nu te poti opri.

    Iar la bauturi recomand inainte de masa Tsipouro.

    ileanaxperta* [15.01.10 12:57:01] »

    Multam la toti pt. aprecieri.

    Mai, dragilor, voi chiar vreti sa ma "dovediti" (a se citi doborati) si dupa ce-am scris atata de mancare, mi-am facut o cafea...tare... si poate reusesc sa si inghit ceva mai 'strong' (oricum nu grecesc...tin post azi...). Ma faceti toti sa rad pe burta goala. Vreti sa ma "ulcerez"???

    ileanaxperta* [15.01.10 13:01:24] »

    Din partea mea, toate punctele VOUA!!! (no puncte ecou).

    molko* [15.01.10 13:26:52] »

    mda, tocmai am bagat rapid o shaorma de la Dristor asa ca nu mai imi e foame.. dar va fac trei recomandari:

    1. Restaurant El Greco, pe str Decebal, chiar langa hotel Golden Tulip Times. Nu arata cine stie ce, servirea e un pic naspa, dar mancarea este intradevar greceasca si foarte buna. Daca sunteti disperati dupa bucataria greceasca merita incercat.

    2 Restaurant Mesogios, pe JL Calderon, fructe de mare proaspete la gheata, le alegi, ti le cantareste si ii spui cum vrei sa le prepare.. Coada de homar la cuptor invelita in cascaval... Dumnezeule, minunat. Atentie, aspru la bani!

    3. Macelaria Cutitul de aur, str Ritmului nr 2, cred ca este a unui turc... cele mai bune cotlete de berbecut, carne de vita excelenta si de asemenea au patiserie cu BACLAVALE.. ca alea din Turcia de bune...

    Pofta mare!

    lizuk [15.01.10 13:28:59] »

    Bravo, ileana, si review-ul acesta dar si celalalt in care vorbeai despre Corfu si Thassos mi s-au parut foarte utile si "vii", fain scrise! Reactiile pe care le-ai starnit confirma asta.

    Cred ca sunt printre putinii de pe-aici care nu au ajuns niciodata in Grecia... Mi-am propus de multe ori asta, dar intotdeauna cand am inceput cautarile pe infoturism. ro (de unde mai luam eu vacante) si vedeam lista lunga de statiuni grecesti ma pierdeam si incet-incet renuntam la cautare mutandu-ma spre alte destinatii. Pur si simplu nu stiam de unde sa incep... Iar in plictisitii de la agentiile de turism nu am gasit ajutor, ca in anii trecuti ma rugam de ei sa-mi dea si cateva explicatii/descrieri in mailurile cu ofertele de pret.

    De asta zic, pentru mine ce ai scris tu e de mare ajutor! Thanks!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    theophillina [15.01.10 13:32:05] »

    avand in vedere ca traiesc in grecia si ca am invatat sa gatesc greceste (cel mai bine de la socrul meu, un bucatar desavarsit) , imi permit cateva adaugiri la cele spuse de antevorbitorii mei:

    @mirela, corect este kokoretsi, si da, au fost interzise de UE, dar cui ii pasa, am inteles ca si la noi au interzis taierea porcilor de Craciun acasa, si??? cui ii pasa? si f bine...nimic nu se compara cu o pomana porcului in Romania, credeti-ma... si, intr-adevar, tsipouro este mult mai bun si mai tare (daca mai incape, de ce nu?) decat ouzo si se face mai mult in Nordul Greciei sau cel putin, de aici este originar, este practic diferenta dintre tuica si palinca de la noi, on ouzo fiert de 2 ori, uneori il fierb chiar si de 3 ori (imaginati-va!!!). Nici mie, nici alor mei nu ne place ouzo, dar de tsipouro suntem indragostiti, socrul meu e si bun prieten cu unul dintre cei mai faimosi producatori de tsipouro de aici din Halkidiki, si ce vreau sa va spun, e ca acest domn face tsipouro din struguri albi de masa, cum de fapt asa si trebuie facut, altfel a doua zi ai capul cat o caldare (asta inseamna ca ouzo/tsipouro e facut din struguri de vin sau mai rau din prastina/tescovina/drojdie) si....ce sa mai, ne-a cucerit (o sa pun mai tarziu si cateva poze cu cazanul unde face tsipouro).

    @dragos, grecii folosesc fasolea in alimentatie destul de des, de fapt au o "regula" nescrisa: de 2 ori pe sapt mananca peste, 2 ori legume, 1 data carne porc/vita, 1 data carne pui si 1 data "ospria" adica "boabe" (fasole, linte, naut, bob etc.). Fasolea se gaseste in 3 feluri: "fasolia psila, hondra si gigantes", adica mica(cu bob marunt), grasa (medie) si gigant (cu boabele f mari) si o prepara cel mai frecvent in 2 feluri: "gigantes", care este o iahnie din fasole cu boabe f mari si care e delicioasa si o poti gasi destul de des si la taverne si "fasolada" care e o supa de fasole medie sau mica, cu ceapa, telina, morcovi, asta se gateste in general acasa, nu prea o gasesti la taverne, de fapt, la taverne nu prea au supe/ciorbe deloc, si nici acasa grecii nu se omoara cu supele, iarna gatesc supe mai des, vara deloc. Insa, aceasta din urma nu se compara cu ciorba noastra de fasole cu afumatura, le-am facut grecilor mei o astfel de ciorba si i-am dat pe spate...ha, ha, ha.

    In alta ordine de idei, webmaster, daca ai deschis o astfel de sectiune despre bucataria greceasca, o sa mai postez si eu acolo, si, desigur, poate vor exista prieteni de pe Amfostacolo care doresc retete traditionale grecesti, cu mare drag am sa le ofer.

    ileanaxperta* [15.01.10 13:34:30] »

    Ei, molko, iti multumesc, mi-ai amintit de preturile practicate in Grecia, la taverne...nu depaseau, cel putin in vara trecuta, cam 8-10 euro/pers. portia de mancare ca lumea. Salatele mai putin, dar ce-am scris eu sus, preturile se invarteau pe acolo. In Gaios, capitala insulei Paxox, 5 portii zdravene de mancare si cu niste pepsi, parca si 2 beri, ne-au costat 55 euro. Am vrut sa-i lasam pana la 60, dar s-a intors cu restul, pe care i l-am lasat pe masa...

    Eu nu sunt "disperata" dupa bucataria greceasca, dar imi place foarte mult si ma simt excelent de cate ori iau masa la vreo taverna...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    molko* [15.01.10 13:37:37] »

    El Greco nu e scump (nu am platit eu niciodata, de fiecare data au platit niste amici greci). E mediu, si imi aduc aminte ca la ultima iesire (dec 2009) era afisat special offer pranz... 18 lei.. ciorba/supa, felul doi, salata si un pahar de ceva.

    almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [15.01.10 13:40:10] »

    Daca e vorba de bucatarie nu pot sa nu-mi bag si eu un deget in placinta.

    Cu ce poate incepe mai bine o masa decat cu un tsipuro (alb sau rose), kolokithakia tiganita (dovlecei pane intr-un aluat de faina si bere prajiti in ulei si pudrati cu rigani), tzatziki, tirokafteri (salata din pasta de branza amestecata cu ardei iute rosu), branza prajita sau ardei Florines (specialitate din zona Florina de ardei kapia rosii umpluti cu pasta de branza Feta si trasi un pic in tigaie. Si cine ar refuza dolmades (sarmalute in foi de vita in care carnea a fost calita un pic cu ceapa, stinsa cu vin rosu si prafuita cu un strop de scortisoara) sau Pastitsio (preparat traditional din insula Thassos, tot un fel de mousaka insa cu paste in loc de cartofi sau vinete) acompaniate de Retsina (vin alb care in ultima faza de fermentare primeste un adaos de rasina)? Si daca mai este loc si pentru desert atunci sa fie galadoboureko (budinca din gris cu lapte in foi de placinta), kourabiedes (corabioarele pe care unii le stim din copilarie, tavalite vartos prin zahar pudra) sau kadaifi (cataif) cu iaurt sau cu inghetata.

    theophillina [15.01.10 13:45:48] »

    @molko, din pacate in bucuresti cel putin (da' daca nu acolo, atunci unde?!) nu exista un restaurant grecesc bun....la el greco am mers aproape un an cand eram in romania, si e f slab, chiar daca patronul e un dargut, nu le are....nici el, nici matusa lui care era bucatareasa pe vremea aia, in afara de souvlaki care sunt cat de cat ok, restul....zero. La Mesogios se mananca binisor, insa e mediteranean, nu grecesc, si ca sa va faceti o idee despre "aspru la bani", acum 2 ani pe o dorada de 900g, un saganaki de midii si 2 pahare de vin am dat 4 mil de lei vechi.....adica, NESIMTIRE pe fata. Am mai mancat intr-un restaurant grecesc pe la piata operei, Mythos, fff slaba mancarea, f scumpa si destul de mizerabil si saracacios inauntru (nu mia vb de baie, n-o incercati), asa ca......stam slab la capitolul asta desi, si la El Greco si la Mythos erau patroni greci, dar ca si aici nu toata lumea care are taverne se pricepe la mancare. Era un fel de fast-food (dar aveau si mese, unde puteai sta) pe undeva pe la Piata Kogalniceanu (nu stiu daca mai e) Souvlaki Memos se numeste unde se mancau cele mai bune souvlaki din Bucuresti, facute chiar ca aici in Grecia, daca mai exista, incercati-l!

    ileanaxperta* [15.01.10 13:56:06] »

    ...si dupa ce ne-am infruptat cu totii din toate aceste bunatati scrise mai sus si de voi,(pt. care va multumesc), sa adaugam si o muzica de taverna. Deci, please, web, sa cante lautarii: http://www.trilulilu.ro/cyani22/8c416ec869ce2d

    molko* [15.01.10 13:56:08] »

    nu ma omor dupa specialitati grecesti, dar

    Mythos e o porcarie intr-adevar, e la Razoare (nu la operei)

    La El Greco mie nu mi-a displacut nimic... poti spune multe despre restaurant (poate ca un pic imputit, poate ca e prea frig/cald/prea mult fum, dar nu poti spune ca are mancare slaba.. Bineinteles ca nu poti compara cu grecia, dar in cazul in care chiar simti nevoia de ceva grecesc, eu spun ca merita.

    Mesogios, nu am spus ca e grecesc, e alta mancare de peste acolo, e scump, dar e printre singurele din Buc unde mi-au placut fructele de mare.

    si mi se pare normal sa platesti mult pt fructe de mare proaspete in conditiile in care traim in Ro si din cate stiu eu nu prea avem pe aici, iar cei de la Mesogios le aduc cu avionul...

    depinde ce intelege fiecare prin Nesimtire, mie nu mi s-a parut nimic nesimtit acolo. E scump, da, imi permit ma duc, nu, stau acasa. Simplu.

    theophillina [15.01.10 14:02:18] »

    si, daca tot vreti sa "rasucesc cutitul in rana" , va las ca trebuie sa gatesc: astazi avem zi de peste, ieri am avut zi de carne (am gatit o musaca greceasca de toata frumusetea, cu cartofi, vinete, carne tocata si sos bechamel (nu smantana, ca grecii n-au smantana (mare pacat, de altfel, au o "crema galactos" adica o crema de lapte mai groasa pe care o pun in mancare, dar care nu se compara cu smantana noastra, din pacate). Deci cum spuneam azi avem zi de peste, voi gati: "zarganes tiganites (prajite)", zargana e un peste lung si subtire aproape verde (are f mult fosfor) unul dintre preferatii mei, marturisesc ca nu stiu daca au un corespondent in limba romana, eu sunt nascuta la Dunare si in Ro, am mancat mai mult peste de apa dulce, asa ca nu prea ma pricep la traducerea in lb rom, insa e un peste f bun, grecii folosesc si expresia "zargana mou" pt a face un compliment unei femei (asa cum va spuneam zargana e un peste lung si subtire! mari "vrajitori" grecii astia!). Pe langa zarganes mai fac un "midopilafo", pilaf de midii, o bunatate, orez cu ceapa verde, ardei capia rosu, marar si midii. Dragii mei, kali oreksi (pofta buna!)

    webmasterXY* [15.01.10 14:02:21] »

    ... au venit si lautarii... "mancati sunteti"... asa ca haideti la dans de-acuma...

    Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [15.01.10 14:10:52] »

    Pentru ca salivarea sa fie deplina am pus si eu niste poze cu mancare .

    almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [15.01.10 14:16:08] »

    pentru theophillina

    in lb romana "zargana" se numeste "zargan", dar din pacate nu prea se gaseste. In Bucuresti am gasit o singura data, acum vreo doi ani la Piata Progresul.

    Bine insa ca ne-ai spus, ca daca il gasim pe vreun meniu in Grecia sa stim ce este, sa nu pateasca nimeni ce am patit eu la prima vizita.

    Am vazut pe meniu "Garides" si mi-am imaginat ca sunt garizi, niste creaturi mici pe care la Constanta, cand eram copii, le cumparam la cornet si le mancam ca pe seminte. Cand mi-a adus comanda am avut un soc sa vad ca erau niste crevete uriase care se lungeau dincolo de farfurie.

    gushpi [15.01.10 14:40:27] »

    voi fi un pic rautacios (de la atata mancare mi se trage! )

    @teofilina: ei zic 'zargana mou' pentru a-si ineca amarul (avand in vedere ca pestele e subtire, iar femeile lor numai subtiri nu le putem spune ca sunt)

    theophillina [15.01.10 14:47:01] »

    Molko, nu vreau sa intram in polemica, zau, asa, eu mi-am spus doar parerea, asa cum ai facut-o si tu....Mythos s-o fi mutat, era pe str. Costache Negri, strada paralela cu str. Sf. Elefterie, langa Opera Center, la Piata Operei. Iar la Mesogios, am bagat si eu mana in foc, crezand chiar ca aduc fructele de mare din Grecia cu avionul, dar nu e asa, crede-ma, e pe sistemul "in Ro merge si asa". La greci, nu prea e asa, s-a prins grecu' ca l-ai fript, a doua oara nu mai calca, nici el si nici un alt cunoscut. De ex. si aici in Grecia daca nu stii cum sta treaba, o iei de buna, la pescarie de ex. au dorada cu 8 euro/kg dar si dorada cu 25 euro/kg. Si am intrebat firesc, de ce, ca eu nu sesizam nici o diferenta (vizual) si mi s-a explicat, aia de 8 eur e de crescatorie, iar aia de 25 eur e din mare, asa ca iau de 25 de euro ce sa fac...gustativ exista o mare diferenta.

    molko* [15.01.10 14:49:16] »

    ok se poate. spor la gatit

    theophillina [15.01.10 15:55:46] »

    @almona: multumesc si eu de informatie/traducere, practic e acelasi cuvant, si, da, intr-adevar garides sunt creveti, eu nu prea ma dau in vant dupa ei.

    @gushpi: de aia am zis, ca grecii sunt mari vrajitori, insa, sa stii ca si eu, ca si turist, le vedeam pe grecoaice ce pe niste elefantele, insa, acum, stand printre ei, mi-am cam schimbat parerea, intr-adevar au si ei grasutele lor, insa aici femeile se ingrijesc si se respecta f mult, in special in marile orase, in insule sau in statiuni, care sunt de obicei sate, acolo, intr-adevar cam au probleme de genul asta. Am observat ca femeile intre 25-45 de ani fac parte mai mult din categoria "zarganelor", astea mici sunt mai umflatele, adolescentele, ca au si ei destule fast-food-uri si mananca prostii. Daca mananaci mancare greceasca traditionlala e greu sa te ingrasi, grecii gatesc destul de simplu si de sanatos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    gushpi [15.01.10 16:17:43] »

    Am avut doi colegi de facultate greci, unul dintre ei chiar imi este nas de cununie!

    Acesta din urma e gras si sora lui e tot asa (dar cred ca li se trage de la mama lor care este imensa!)

    In schimb TOATA Atena era plina de grecoaice, care cu greu le puteai vedea "subtiri"!!! Adevarul este ca orasul schimba mult fizicul.

    dandy_pete* [15.01.10 17:20:58] »

    Daca nu eram mancat muscam din calculator. Si eu am gustat din cateva bunatati grecesti si de cate ori as merge in grecia, as incerca tot timpul ceva nou. De aici, am citit tot si am mai bagat la cap cate ceva. bravo tuturor.

    ileanaxperta* [15.01.10 19:34:22] »

    Va multumesc la toti care ati postat si poate veti mai posta poze. Asa arata o parte din preparatele grecesti. Bravo voua!!!M-am uitat si eu daca am vreuna, dar numai cu farfuriile...goale. Ba nu, am una din Neos Marmaras, unde mancam la o placintarie o "palacinka" (clatita uriasa, de care-am uitat sa pomenesc la impresii...). Aceasta este exact ca o clatita de-a noastra, dar imensa si mai groasa, umpluta dupa dorinta fiecaruia: cu crema de ciocolata sau vanilie, gen Finetti, cu bucati de banane taiate pe loc, cu gem de mai multe feluri, cu miez de nuca pisat si nici nu mai stiu...doar ca pt. noi, fetele, a fost suficienta pt. o masa de seara, chiar daca este dulce...dar a naibii de gustoasa...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [15.01.10 19:53:14] »

    Ati inebunit , moare omu de ulcer cu voi , nu mai citesc nimic ca o iau razna si plec pe loc in grecia. Uf mi-am adus aminte cum imi mai trece dorul iarna , mai cumpar o sticla de ouzo si se rezolva partial. Am atasat si eu doua poze din Thasos cu miel rotisat sau cotlete , a fost super si foarte ieftin.

    Alex_Macedo [15.01.10 20:56:42] »

    Ileana....eu stiam ca punem bazele unei prietenii !! Vii aici si ma termini pe mine de era sa incep sa mananc scaunul pe care stau !! Nu vii tu si ma luxezi de sunt nevoit sa intrerup "cetitu'" ca sa ma hranesc ( am mancat ceva prostie...din cauza ta...de pofta!! ), ca pe urma sa continui cu review-ul tau si sa incep sa halesc ...again!!

    ....si voi cei cu ecouri....Andox a bagat poze ca sa mor incet...ionescunic,mirelab....fratele molko nu se poate abtzine si baga si el !!..voi nu intzelegetzi,oameni buni ca SUNTETZI CREATORII UNEI POFTE CARE INGRASA !!!!

    ....stiu ca Ileana nu mai are nevoie de PMA-urile mele....da',oricum erau pregatite pentru ea.....asa k mi-a starnit poftele de grecotesti !!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura* [15.01.10 22:44:26] »

    Ma alatur mesei bogate cu ceva dulceturi, fructe confiate si lichior de Koum Quat. Vin cu ele din Corfu si sunt o raritate, caci acest fruct, rodul arbustului cu acelasi nume doar aici creste. E un mic citric, de marimea unei masline mari sau a unei prune mici, portocaliu, dulce-amarui, cu doi samburi mici ca de strugure, cu un gust unic, inconfundabil. (nu se mananca proaspat).

    Lichiorul... o nebunie, sa tot bei un paharel si sa asculti o muzica buna...

    Sanziana [21.01.10 14:37:39] »

    s-a dus in patru vanturi cura mea de slabire dupa ce am citit aici ce scrieti voi. Si eu am stat in timpul facultatii la Iasi cu o grecoaica, sunt imense dar ca si caracter sunt nemaipomeniti, si ce mancaruri fac... Am avut ocazia sa ma infrupt din multe mancaruri pe care le-ati enumerat mai devreme dar de abia anul asta am gasit timp sa-mi vizitez vechii prieteni (Sofia sosesc...) Asa ca multumim de lectia culinara ileanaexperta si ma gandesc ca pana in iunie voi stresa jumatate de tara cu pregatirile mele de vacanta

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    gushpi [21.01.10 17:10:41] »

    Hei! O idee!

    Cam cati suntem cei care dorim sa ajungem in Thassos la vara? Punem de o caravana?

    webmasterXY* [21.01.10 18:03:55] »

    gushpi, hai pe forum cu discutia aceasta...oamenii sunt la masa aici, sa nu le stricam linistea!

    Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.01.10 21:30:41] »

    am vazut, de cum au fost postate aceste impresii, despre ce este vorba, dar fiind la cura cu ciorba de varza am fugit de el ca dracu de tamaie, dar acum dupa ce mi-am astamparat pofta de slabit am sa va insir o parte din cele mai cunoscute denumiri de mancaruri grecesti pe care le puteti gasi in majoritatea meniurilor [.......]

    Nota webmaster99: continuarea acestui ecou o gasiti aici.

    webmasterXY* [28.01.10 22:10:24] »

    Cristian, vin cu o propunere:

    transforma te rog acest ecou intr-un review, vom da astfel posibilitatea la mai multi useri sa beneficieze de pretioasele informatii, plus ca poate se vor mai adauga ecouri de "specialitate". Ar fi pacat sa ramana ratacitit aici, dupa un luuuunng si delicios sir de ecouri.

    Mutumesc anticipat!

    Dragoș_MD [28.01.10 22:27:14] »

    "... si inca ceva ce nu cunosc = cumin" ei, nu cunosti! ai baut la ceai de din asta cand erai bebel si aveai gaze...

    e vorba de banalul chimen/chimion. [ http://ro.wikipedia.org/wiki/Chimion ]

    mesogios* [10.02.10 10:24:25] »

    @ theophillina

    As fi foarte curios sa aflu cum esti atat de sigur/a ca la Mesogios e pe sistemul "in Ro merge si asa"? Daca esti detectiv, esti unul slab informat, iar daca iti dai cu parerea ca si client, esti rau intentionat. La Mesogios aducem marfa saptamanal din Thessaloniki, daca cumva stii unde se afla (crezi cumva ca masina frigorifica din fata restaurantului am cumparat-o pt. decor?? ).

    De ce va pierdeti timpul si scrieti minciuni nu stiu, alta ocupatie nu aveti?

    webmasterXY* [10.02.10 10:34:58] »

    perfect justificat dreptul la replica; tonul insa ar trebui sa fie ceva mai politicos, nu crezi? cu modul acesta de adresare NU iti atragi nici clienti, nici simpatii!

    mesogios* [10.02.10 20:29:16] »

    Nu am avut in intentie sa fiu nepoliticos si nici arogant, insa e frustrant sa vezi pe "unii specialisti" ca iau peste picior o munca grea de mai bine de 10 ani.

    Daca am deranjat pe cineva imi cer scuze.

    O zi buna

    Alex_Macedo [11.02.10 08:28:10] »

    Parerea mea!!

    Am participat cu "tontzii", la placerea descrierii culinare a Ilenei si intr-un fel sau altul ne-am adus aportul si notele la review-ul ei! Hai sa nu o luam la vale cu alte discutzii si sa ramana totul... on topic! Ecourile, amintesc, sunt pentru a aduce un omagiu cat de mic, postatorului de review-uri, a-i multzumi, a-l puncta, a-l certa prieteneste sau a-i aprecia munca ca un tot unitar!!

    Restul sunt... pe langa, si ies din cadru!

    Propun WMeshterilor sa INCHIDA acest thread si mutarea pe forum pentru ca daca Ileana nu are parte nici de note si nici de ecouri cu adresa directa... restul ramane o simpla intalnire cu batai intr-o alta... AGORA... decat cea care este menita sa fie printre noi!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterXY* [11.02.10 08:46:58] »

    avem "noi" grija sa n-o ia nimeni 'la vale'. poate doar daca ia mai mult ouzo... dar se va ramane la topic (pe cat posibil) si nu e cazul sa inchidem un review unde chiar se mai pot aduce /cere/oferi multe si utile informatii asupra subiectului.

    PS incearca sa eviti pe viitor chestia aia cu "aduce aportul"... suna ca naiba! e o expresie pleonastica a limbii de lemn si cred ca e timpul sa o lasam sa mearga alturi de 'autorii' ei... [mai e un sens al cuvantului aport, dar sigur nu pe ala cred ca l-ai dorit aici ->

    APÓRT1 interj. (se folosește pentru a îndemna câinii să aducă vânatul sau un lucru aruncat). din fr. apporte DEXonline ]

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Alex_Macedo [11.02.10 09:54:16] »

    deh... te mai loveste oboseala si mai apare limba de lemn... ma rog... intentia mea era alta... din cauza de logoree mai scap si eu cate o bata in balta!!!... nimeni nu e perfect... eu, deloc!!

    Oricum... mersi de corectiuni!!

    webmasterXY* [11.02.10 10:30:24] »

    perfect nu e nimeni! dar e bine sa fim perfectibili. si perfectionisti. doar de aia ne-am strans aici cu totii, nu?

    theophillina [11.02.10 13:02:09] »

    @ pt mesogios: minciuna de care ma acuzati, are in general picioare scurte si mi-ati dat dvs. singur dreptate, marfa o aduceti SAPTAMANAL de la Thessaloniki (cum ziceti, folosind numele grecesc al orasului si nu romanescul Salonic, care chiar da, stiu unde e, am stat cativa ani in Salonic, am casa acolo, chiar stiu si "nitica" istorie a Salonicului, a Macedoniei, a Nordului Greciei si a Greciei, in general, apropo: stiti de unde vine numele Thessaloniki, ce inseamna, daca tot ati adus vorba? ). Asadar, pentru mine sa mananc un peste sau orice alt fruct de mare adus de o sapt sau chiar mai putin, sa zicem 3-4 zile si sa-l platesc cu "greutatea lui in aur" eufemistic vorbind, scuzati-ma, dar mi se pare prea mult. In al doilea rand, pestele la Salonic vine de unde locuiesc eu (din Halkidki), de aceea in Halkidiki pestele/fructele de mare sunt mai scumpe decat in Salonic, pt ca in Grecia dupa cum bine stiti (sau ar trebui) una e sa cumperi pestele adus la 6 dimineata, proaspat si alta e la "spartul targului" unde exista diferente semnificative de pret, pestele pescuit ieri si vandut astazi in Grecia NU mai este proaspat si pretul scade semnificativ, ca de altfel si atunci cand e frig, ploua, e vant, e luna plina si marea e mai involburata si murdara. Asadar, draga domnule, nu m-ati convins si ati fost rautacios [_], numindu-ma "mincinoasa si specialista"; eu am vb in calitate de client al restaurantului dvs. , unde preturile sunt astronomice si marfa nu e proaspata, dupa parerea mea (un peste necongelat, dar tinut la gheata cateva zile nu mai e proaspat e acelasi lucru, congelat). Asa dupa cum am spus, la Mesogios am mancat binisor, dar asta nu inseamna ca nu trebuia sa spun si partea negativa, dupa parerea mea: ca e f scump si ca "marfa" nu e atat de proaspata cum se motiveaza pentru justificarea preturilor (chiar auzisem ca aduceti marfa cu avionul in fiecare zi din Grecia si multe altele). Eu apreciez efortul dvs. de a face un lucru bun in peisajul gastronomic bucurestean si nu incerc sa distrug nici o munca a dvs de 10 ani, poate ca trebuia sa va ganditi la o alta solutie, nu stiu... Si cam atat pe subiectul asta, consider ca orice alta discutie, pe aceasta tema e de prisos, poate fi considerata de acum incolo reclama (pozitiva, negativa, tot reclama se numeste), restaurantul Mesogios nefiind subiectul acestui review, si asa cum a spus si Molko: "E scump, da, imi permit ma duc, nu, stau acasa. Simplu. " Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    molko* [11.02.10 13:29:10] »

    Corecte ambele pcte de vedere... in orice caz stimati domni de la Mesogios... avand in vedere ca am zis de bine de restaurantul dv, v-am facut reclama... ce ziceti de un discount substantial la urmatoarea mea vizita la dv... ?

    @Theophilina, nu putem cere restaurantelor din Ro sa fie prezente in Halkidiki la 6 dimineata cand vin pescarii de pe mare, sa dea fuga la avion sa incarce marfa, apoi dupa 2 zile daca nu se mananca in restaurant sa o arunce ca nu mai e proaspata... . Nu o sa putem manca niciodata in Bucuresti fructe de mare ca in Grecia, dar totusi unii fac eforturi... ne place sau nu tine de gustul fiecaruia.

    Noi nu gasim in restaurante nici macar "catch of the day" cu peste din Dunare sau Marea Neagra.. si avem pretentii de mediterana??

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    theophillina [11.02.10 14:00:28] »

    Da, da, Molko, si eu sunt de acord sa-ti faca reducere ca ai zis numai de bine!!! Dar multumesc si ca mi-ai dat dreptate....si daca nu le putem cere restaurantelor din Ro sa fie aici la 6 dim (uneori mi-e greu si mie sa-i mai prind pe pescari), atunci sa ia de la Metro peste de Mediterana cu 300.000 lei/kg si sa-l vanda cu 600.00 lei/kg, ca si ala tot asa e , pastrat la gheata, deci tot "proaspat" si preturile ar fi mai omenesti. In alta oridine de idei, cand vin in Ro, dai tu o masa, Molko, la Mesogios, iar cand vii in Salonic/Halkidiki, dau eu una aici, ce zici?! M-am scos, nu-i asa?! Hai ca putin umor nu strica nimanui, sa auzim de bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Macedo, almona, Andox, cosminp, Cristian_h*, dandy_pete*, Diaura*, Dragoș_MD, gushpi, ileanaxperta*, lizuk, mesogios*, molko*, Sanziana, theophillina
    Alte impresii din această RUBRICĂGrecia - bucătarie, obiceiuri, tradiții, curiozități:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075656175613403 sec
    ecranul dvs: 1 x 1