ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
 • TIMP CITIRE: 9 MIN

  Etna - circuit cu trenulețul spre inima vulcanului

  Ilustrație video-muzicală
  TIPĂREȘTE

  ORGANIZATORICE:

  Variante pentru vizitarea Parcului national si a vulcanului Etna

  Cu autobuzul AST din fata Stazione Centrale/gara orasului care duce turistii pana la Refugiul Sapienta la peste 1800 m. altitudine, de acolo cu telefericul, pe cont propriu.

  Diferite agentii de turism din Catania cu auto din dotare in general, jeep-uri.

  La hotelul unde am avut cazarea De Curtis Palace (vezi impresii) presta o agentie de turism: Lemon Tour- lemontour.it cu care acesta, adica hotelul avea o colaborare buna. Mi-a fost recomandata agentia insa datorita faptului ca nu aveau locuri disponibile pentru ziua pe care mi-o planificasem nu am folosit oportunitatea. Era in hotel o alta romanca care insa a cumparat o astfel de excursie si a fost foarte multumita. Din pacate a avut nesansa de a fi ceata pe platoul refugiului Sappienza asa incat nu a urcat cu telefericul. A avut o masa inclusa la una dintre pensiunile cuprinse in programul de agroturism foarte dezvoltat de altfel din insula. Voi atasa prospectul scanat al agentiei pentru o minima informare. Tarifele sunt intre 55 -75 eur de persoana, fiind in raport de optiunea traseelor si a timpului aferent. Personal, preturile mi se par destul de mari.

  Mai exista o posibilitate care mie mi s-a parut a fi varianta cea mai buna pentru mine si anume cu Circumetnea – trenuletul care pleaca din statia de metrou Borgo /Catania. va puteti informa pe saitul: circumetnea.it.

  Bilet metrou de la Stazione Centrale spre Borgo – 1 Eur. Tichetul de transport se cumpara de la orice tabacherie sau chiosc fie din gara fie din oras. Trebuie sa fie validat inainte de urcare in vagon. Metroul vine din zona Porto si parcurge statiile: Stazione, Galatea, Italia, Grinffrida – Borgo mergand pe malul marii si subteran.

  Intoarcerea din circuitul vulcanului cu circumetnea se face din Giarra. Tichetul de calatorie costa 2,85 eur pana in Catania cu un tren rapid care circula la 10 minute dupa oprirea trenului circumetnea in gara din Giarra. Timpul afectat acestei excursii este de peste 7 ore de la plecarea din Catania si pana la reintoarcerea in oras. Puteti profita de oprirea in Giarra si sa vizitati oraselul care este unul dintre cele cateva cuprinse pe “Drumul Vinului”, deosebit de frumos si cu biserici si cateva palate medievale bine conservate.

  La statia de plecare a trenului in Borgo am achizitionat tichetul de transport pe Circumetnea, trenulet care parcurge acest drum magic inca din anul 1895, fiind cel mai vechi parcurs de acest fel din Europa. Costuri: 7,80 eur cu plecare la 9,30 dim. Pana la Randazzo prima escala de 1,45 ore se parcurg peste 20 de statii. De la Randazzo la Giarre mai sunt 10 statii la care trenuletul opreste in fiecare cateva minute. In statia de metrou/tren Borgo se afla expusa prima locomotiva a trenuletului care parcurge acest traseu.

  In tren calatoresc atat turisti cat si localnici care se deplaseaza dintr-o localitate in alta pe traseu. Am vazut muncitori mergand la munca, femei care se deplaseaza cu diferite treburi dar si multi tineri, copii de gimnaziu si liceu care merg la cursuri plecand din satele lor spre localitati urbane mai mari.

  SITUARE

  Muntele-vulcan Etna se afla la intalnirea placilor tectonice europeana si africana, lava urcand de la 30 km adancime intr-un rezervor de magma la 2 km sub varful muntelui care se inalta semet la peste 3300 m. diametru de 45 km. fiind cel mai inalt dar si cel mai activ vulcan din Europa.

  Solul este extraordinar de fertil datorita cenusei vulcanice propice pentru cultivarea vitei de vie, a pomilor fructiferi, a plantatiilor de maslini Acesta este motivul pentru care localnicii nu parasesc zona care este destul de ciudata datorita comportamentului haotic al vulcanului. Acesta arunca flacari de foc si lava fara a respecta un “calendar” previzibil in care sa se incadreze.

  Numele Greco-roman Aetna atribuit si orasului Catania vine din greaca insemnand aitho – a arde.

  Arabii l-au numit Jabal al Jabal sau Burkam Atma Sigillyya- adica muntele mare din Sicilia.

  Apoi s-a numit Mons Gibel pentru a indica muntele Gibel iar in evul mediu Mongibello sau simplu Muntagna (muntele).

  Astazi Montgibello inseamna zona celor doua cratere centrale.

  In mitologie este reprezentat de un fierar care produce scantei prin folosirea ciocanului sau.

  LEGENDE despre vulcanul Etna sunt multe si frumoase nu stiu pe care as alege-o.

  Zeul vantului Eol a intemnitat vanturile in grotele Etnei

  Eschil spune ca uriasul Typhon, monstrul cu o suta de capte de balaur (unul dintre fiii Gheei, reprezentand insusi pamantul si ai lui Uranus, primii zei nascuti din haosul primordial) a fost intemnitat de Zeus in interiorul muntelui si acesta este motivul eruptiilor sale violente

  Uriasul Enceladus s-a revoltat impotriva zeilor si a fost ucis si ars in Etna.

  Hefaistos zeul focului si fierarul zeilor si-a trimis forja sub munte si l-a ademenit pe Adranos demonul focului, alungandu-l de pe munte

  Ciclopii aveau acolo un atelier de fierarie unde se fabricau sagetile folosite de Zeus

  Zeul grec al mortilor Tartarus/Thanasis se afla sub munte

  Filozoful antic Empedocle care a sarit acum peste 2500 de ani in craterul acestuia, incaltarile sale de fier fiind singurele “scuipate” de Vulcan.

  Cand a erupt Etna in 252 la un an dupa martiriul Sf. Agata patroana orasului Catania localnicii au luat valul rosu al sfintei care nu fusese atins de flacarile martiriului si i-au spus vulcanului numele sfintei astfel incat erupia a incetat

  O legenda anglo-saxona vorbeste despre sufletul Reginei Elisabeta I care se afla in maruntaiele vulcanului datorita faptului ca pe timpul domniei a incheiat un pact cu divaolul. Sunt deci legende pentru fiecare, la alegere.

  ERUPTIILE vulcanului au impresionat lumea antica dar si pe cea contemporana.

  In 475 i. e. n este prima eruptie consemnata

  In 396 i. e. n. a impiedicat armata cartagineza sa ajunga in Catania

  In 1381 torentele de lava au ajuns in Marea Ionica

  In 1669 a avut loc cea mai puternica eruptie. Torentele de lava pe 3 brate au distrus 12 localitati, au inconjurat Catania si s-au revarsat in mare pe o latime de 1,5 km, varful vulcanului s-a prabusit formandu-se un con numit Monte Rosi, datorita culorii incendiare a eruptiei.

  In 1908 a avut loc o eruptie care a provocat un cutremur care a distrus orasul Messina iar in 1964 o eruptie care a aruncat lava la 3000 m inaltime intinzandu-se pe 1 km in jurul vulcanului si a erupt timp de 10 zile. Vulcanul erupe in continuare cam la 6 luni uneori mai violent alteori mai retinut, fara a ritmicitate anume cu diferite intensitatii.

  Peisajul este fascinant. Trenul incepe sa se deplaseze incet parca cu oarecare emotie printre coline bogate in plantatii de vita de vie, maslini si pomi fructiferi in culori variate incepand de la un verde pal spre culori energice si solare care transmit bucurie si incantare. Pe alocuri se zaresc cratere uitate de vreme si impietrite dar si formatiuni din lava de diferite dimensiuni si forme.

  Peisajul selenar alterneaza cu vaile largi pe care se vad mici localitati in care oamenii traiesc in “umbra” marelui vulcan. Zona a fost initial locuita dupa ce asezarile omenesti s-au dezvoltat pe langa manastirile cu ziduri de aparare ridicate la poalele muntelui. Primele aglomeratii rurale au fost constituite in zona cea mai densa Casali/ Bosco di Catania (padurile Cataniei).

  Astazi pe colinele insorite se vad localitati legate intre ele prin sosele foarte bine intretinute care strabat Sicilia in lung si in lat. Din mersul trenuletului cu cele 2-3 vagoane se observa autostrada si case de multe ori izolate dar si stane de oi si capre cu sute de capete in dotare pascand in liniste, nestingherite ca si cum nu le-ar fi frica de izbucnirile vulcanului, niciodata previzibile. Trecastagni a fost zona cea mai populata pana in sec. XVI, micile localitati devenind dupa aceea fiecare in parte zone de sine statatoare.

  Vegetatia se schimba continu de la plecarea din Catania si incepand sa urce muntele se vad arbusti de lamii si portocali, grapefruit, maslini dar si aluni, apoi incep sa apara fagii, stejarii dar si brazii semeti. Sigur toate alterneaza cu urmele lasate din loc in loc de lava aruncata de eruptiile vulcanice. Campurile sunt inflorite cu levantica si flori de toate culorile.

  Trenul face o escala binemeritata turistului prezentandu-i un orasel cu cca 11.000 locuitori, cu iz de burg medieval care respira un aer de liniste si frumusete deosebite.

  RANDAZZO - oras medieval cu strazi asfaltate cu piatra vulcanica si cladiri uitate de timp este asezat la intersectia provinciilor Catania, Messina si Etna in centrul Val Demon, la 754 m. deasupra nivelului marii. Sarbatoarea orasului este San Giuseppe la 19 martie. Oraselul are ziduri de aparare pe 3 km lungime, 8 turnuri si 12 porti.

  Este orasul medieval unde normanzii si-au instalat centrul de atac spre inima Siciliei in manastirea sf. Magdalena (fosta pe atunci sf. Gheorghe) pe o stanca inalta. Acolo in 1078 contele Roger si-a instalat tabara pentru a cuceri Taormina.

  Oraselul a fost centru economic puternic pentru comertul cu animale, piei, lemn matase si textile intermediar intre Palermo si Marea Ionica.

  In 1210 Frederick II a construit 3 biserici (Sf. Nicolae o bijuterie) a facut porti ale orasului.Conducatorii aragonezi au fortificat apoi portile existente S. Giuliano, S., Martino avand puternice legaturi comerciale cu Messina.

  Carol V a fost gazduit in Palatul Regal in 1535 si a conferit orasului titlul de "Civitas Randazzi.", inaltand asa dar localitatea la rang de oras. A fost afectat de bombardamentele americane din timpul celui de al II-lea razboi iar eruptia vulcanului din 1981 urmata de cutremure a devastat mare parte din padurile inconjuratoare si o buna parte a monumentelor istorice ale orasului.

  Biserica Sf. Maria construita de Frederick II intre 1217-1239 cu creneluri este catedrala orasului, eleganta si autoritara ca o adevarata bijuterie.

  S-au folosit blocuri de piatra din lava vulcanului. In interior coloanele monolitice din lava. Pe peretele de nord se afla o fresca veche a Madonei del Pileri din sec. XIII

  Districtul San Martino din spatele bisericii a fost locuit de lombarzi. Strazi in panta cu scurgere pentru apa, drumuri de aparare si evacuare in caz de pericol, case inghesuite cu curti cu pazzio caracterizeaza zona. Dupa Via Garibaldi se remarca biserica Sf. Martin cu clopotul original policrom din piatra cioplita

  Se mai pastreaza cladiri vechi din sec. XV-XVII dar si cateva porti. Porta Aragoneza – Regele Pedro de Aragon a restaurant zidurile si a pus stema sa si a sotiei sale care se vad inca.

  Porta San Giuliano – poarta vamala prin care intrau marfurile in oras.

  Porta San Martino – s-a mai numit Porta Palermo sau Porta Cristoforo unde se mai poate vedea vag portretul sfantului pictat. Porta San Giuseppe – in apropierea bisericii cu acelasi nume si Porta Pugliese cu vedere spre stancile din Alcantara.

  Trenuletul strabate pe alocuri si cele cateva itinerarii ale drumului vinului sicilian.

  DRUMUL VINULUI are o istorie de peste 2500 de ani . Bautura sacra a lui Dionysos a facut Sicilia sa fie cantata de poeti si scriitori.Se spune ca nu poti intelege sufletul mediteranean daca nu intelegi legatura dintre vin si om si de aceea trebuie sa degusti vinul sicilian. In Piazza Armerina in splendid Villa del Casale se afla o scena celebra in care este reprezentat Ulisse oferindu-I vin lui Poliferno . scena care dovedeste vechimea licoarei minunate pe aceste taramuri.. Sunt cateva localitati renumite unde se organizeaza degustari de vinuri si prin care traverseaza si trenul precum:Castiglione di Sicilia, Linguaglossa, Piedimonte, Calatabiano, San Alfio, Riposto,Giarra, Santa Venerina.

  Sigur impresiile mele de calatorie in circuitul muntelui/vulcan Etna sunt ale unui turist pregatit sa vada frumusetile unei zone superbe a Siciliei, dispus sa vada numai spectaculosul si mirificul vulcan inconjurat de localitati traind parca in timpuri apuse.

  Va doresc tuturor vacante placute

  ps. il rog pe web daca poate introduce de pe you tube ;Tarantella Dell'Etna (siciliana) Andrea Massimino , multumesc


  [fb]
  ---
  Trimis de amero in 09.06.15 13:32:41
  Validat / Publicat: 09.06.15 16:15:55
  INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

  VIZUALIZĂRI: 10848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  SESIZEAZĂ
  conținut, limbaj

  12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P11 Chiesa de Santa Maria - Randazzo
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73300 PMA (din 57 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

  ECOURI la acest articol

  12 ecouri scrise, până acum

  webmaster21
  [09.06.15 15:08:38]
  »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ameroAUTOR REVIEW
  [09.06.15 15:22:30]
  »

  @webmaster21 - multumesc

  irinad
  [09.06.15 18:57:54]
  »

  @amero - Frumoasă relatare şi, mai ales, foarte utilă pentru cine şi-a propus o astfel de încântătoare destinaţie. Mulţumim şi-ţi urăm şi ţie vacanţe plăcute!

  ameroAUTOR REVIEW
  [09.06.15 20:12:57]
  »

  @irinad - multumesc ptr. vizita, este o destinatie frumoasa si interesanta pe care nu o faci poate de doua ori.

  mprofeanu
  [10.06.15 10:51:04]
  »

  Frumos review si frumoase si interesante locuri!

  Citinand ce ai scris ma gandeam ca sunt atatea de vazut chiar in Sicilia.

  Am fost in Sicilia in vara lui 1997 intr-un circuit, am ajuns si am vazut Taormina iar varful Etna l-am vazut de departe in drumul spre Messina. Sicilia este minunata si parca m-as mai duce acolo dar timpul...

  ameroAUTOR REVIEW
  [10.06.15 12:09:57]
  »

  @mprofeanu - Multumesc mult pentru apreciere, inseamna mult pentru mine si pentru o destinatie nu foarte solicitata mai ales in aceasta perioada a anului. Sicilia turistica e fascinanta chiar daca foarte multe s-au shimbat si nu in bine. Si eu m-as intoarce oricand acolo mai ales ca nu am putut ajunge la Palermo, tare mi-ar fi placut. Poate alta data...

  webmaster
  [10.06.15 12:48:04]
  »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ameroAUTOR REVIEW
  [10.06.15 12:50:18]
  »

  @webmaster - multumesc

  Clementina
  [31.01.16 09:10:16]
  »

  Superba descrierea. Multumim foarte mult. Abia astept sa ajungem. Este destinatia pe care o vom avea in septembrie si ne-ati ajutat foarte mult cu relatarile dumneavoastra. Speram sa putem face si noi acelasi lucru pentru viitorii turisti.

  ameroAUTOR REVIEW
  [31.01.16 11:54:31]
  »

  @Clementina - va doresc o vacanta perfecta, veti fi incantati cu siguranta

  Dabator
  [29.04.16 20:54:42]
  »

  @amero: Am citit acum toate aceste articole ale tale despre Sicilia cu alți ochi. Asta pentru că mă cam bate gândul să mă îndrept într-acolo. E drept, că nu ajunge gândul, totuși este un pas.

  Pe lângă faptul că sunt foarte frumos scrise articolele tale, am remarcat și spiritul practic în care sunt prezentate. Adică exact ce are nevoie un turist, de informațiile cu referire la transport, costuri, ce locuri trebuie vizitate.

  Mulțumesc.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
  Clementina
  [28.08.16 10:34:19]
  »

  @amero: Pentru excursia cu trenuletul este organizare in sensul ca ati avut ghid cat sa stati pe muntele Etna sau in alte localitati si explicatii pentru fiecare dintre ele. Noi vom pleca peste o saptamana. Multumesc mult.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  amero, Clementina, irinad, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂExcursie pe Etna:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.064062118530273 sec
  ecranul dvs: 1 x 1